Három generáció vízilabdabajnokai

Liget 2019. december 03., 11:37

Ritka szép sportolói karrierek egy családon belül, amelyre büszke lehet a magyar nemzet: a Szívós család három férfitagja is világbajnok lett ugyanabban a sportágban. A Székelyhon napilap Erdélyi Sport kiadványa a három Szívós életét és karrierjét idézi fel.

A dinasztia tagjai: ifjabb és idősebb Szívós István, valamint Márton Fotó: Fotó: kepmas.hu, Páczai Tamás

A Szívós család vízilabdásai az 1948-as londoni olimpia óta vannak a figyelem középpontjában, idősebb Szívós István ugyanis akkor nyert ezüstérmet a magyar válogatottal.

A sikerek három generáción át kísérték a Szívós családot, utoljára az unoka, Márton jutott fel a csúcsra, 2013-ban világbajnok lett Barcelonában.

A dinasztiaalapító idősebb Szívós István 1920-ban született Szegeden. Pályafutása során három nyári olimpián vett részt: az 1948-as londoni olimpián ezüstérmet, az 1952-es helsinki olimpián és a legendás 1956-os melbourne-i olimpián pedig olimpiai aranyérmet szerzett a válogatottal.

1948. április 24-én Budapesten megszületett fia, István, avagy a Szívós Pista, ahogyan egy egész ország becézte a majdnem kétméteres sportolót. Tagja volt az 1976-os montreali olimpián aranyérmet, az 1972-es müncheni olimpián ezüstérmet, az 1968-as mexikói és az 1980-as moszkvai olimpián bronzérmet nyert magyar együttesnek. A világbajnokságokról egy arany- és két ezüstérmet hozott el, és részese volt egy Európa-bajnoki győzelemnek is.

Szívós Istvánt édesapja, idősebb Szívós István köszönti 200. válogatottsága alkalmából Fotó: MTI, Kovács Gyula

Szívós Márton lehetett volna akár a III. Pista – Istvánnak is hívják –, de ő Marciként vonult be a vízilabda történetébe. Az 1981. augusztus 19-én Budapesten született sportoló, akárcsak apja és nagyapja, világbajnoki címmel büszkélkedhet.