Leveskülönlegesség Lövétéről

Liget 2019. december 04., 11:23

Tej, tejföl vagy a túró az alapja a fehér leveseknek, amelyeket zöld fűszerekkel ízesítenek, de nem savanyítanak. A Székelyhon napilap Erdélyi Gasztró e heti kiadványában sokak által ismert, ugyanakkor kuriózumnak számító levesrecepteket is kínálnak.

Kuriózumnak számító levesrecepteket is kínál az Erdélyi Gasztró Fotó: András Tamás

Sokan emlékezhetnek még a nagymamájuk által készített túrós pityókaleves ízére, a „fehér rokolyás levesre”, amelybe kockára vágott pityóka és dézsában érlelt túró került. „Lina nagyanyám kedvence a túrós damika volt. Na, ezt soha nem kívántuk meg, pedig minden kínálótudományát bevetette érte. A válaszunk, hogy

»most nincs háború, szárazság, szegénység«, nem kérünk damikát.

Az is igaz, hogy a mi családunkban válogatásnak helye nem volt, ettük, nem ettük, nem kaptunk mást, főleg nagymosás napján vagy a pityókakapáláskor. Ha reggel odakészítették, mire hazaértek a patakról vagy mezőről, kész is volt” – eleveníti fel a cikk szerzője.

A régi ételeink nyomába szegődött Homoród–Küküllő LEADER Egyesület tagjai igazi kuriózumnak számító ételt is találtak Lövétén: a fehér leves vagy édes leves a mai helybéliek, így az Asszonykórus tagjai számára is ismeretlen volt, Török Zsófiától tanulták el. Ezt a leveskülönlegességet marhából vagy juhból készítik, és kiváló példa arra, hogy a levágott állat minden porcikáját hasznosították asszonyelődeink a konyhában.

S hogy hogyan készül a többműveletes lövétei édes leves? Megtudhatják az Erdélyi Gasztró december 4-ei lapszámából.