Egy gitár és egy hang. Dzsesszkoncert Kolozsváron

Liget 2019. december 04., 17:15

Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros dzsesszkoncertjére kerül sor Kolozsváron csütörtökön este kilenc órától az Atelier Café kávézóban.

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint csütörtökön este Kolozsváron koncertezik Fotó: Glodi Balázs

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén voltak osztálytársak, s bár később egyikük Brüsszelben, másikuk Oslóban képezte tovább magát, mégis egymás legfontosabb zenésztársai lettek. Együttműködésükhöz eddig nyolc lemez, valamint számtalan fesztivál- és klubkoncert kötődik több kontinensen, a világ huszonöt országában. Az elmúlt években akusztikus duójuk vált a legfontosabb közös formációjukká, és bár legújabb Shapeshifter, vagyis Alakváltó című lemezüket kvartettben rögzítették két belga zenésszel, közös munkájuk magja továbbra is a duó. Kidolgozták, hogyan lehet a legteljesebb hangzást elérni mindössze egyetlen gitárral és énekhanggal, valamint a személyes ihletettségű, mélységet, felszabadultságot és humort magukban hordozó dalaikkal. Mindennek köszönhetően a néző a kortárs dzsessz és az improvizatív popzene egyedi találkozásának lehet fültanúja.

Harcsa Veronika folyamatosan turnézik, eddig huszonöt ország fesztiváljain és klubjaiban lépett fel. Olyan neves művészekkel dolgozott együtt, mint Erik Truffaz, Enrico Pieranunzi, Kris Defoort vagy Nicola Conte, valamint több ízben fellépett a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és a Concerto Budapesttel. Kortárs tánc produkciók, színházi előadások, filmek zenei szereplője. Újabban klasszikus zenei előadásokon is szerepel, 2016 novemberében Kurt Weill Mahagonny daljátékának Jessie-jeként és Bohuslav Martinu: Les Larmes du Couteau című dadaista operájában Éléonore-ként debütált a bázeli Martinu Fesztiválon, Jiří Menzel rendezésében.