Egyed Apollónia: igyekszem mindig formálható állapotban tartani magam

Liget 2019. december 05., 12:03

Már kiskorában felfedezték, hogy van zenei érzéke, és támogatták, hogy az énekesi pályára lépjen. S noha a színiakadémiára szeretett volna felvételizni, a középiskolai énektanárnője inkább az operaénekesi pályát ajánlotta számára.

Egyed Apollónia mindig frissességgel tud hozzáállni az új feladatokhoz Fotó: Biró István

Másodéves hallgatóként sorsszerűen lett a Kolozsvári Magyar Opera tagja – mutat rá Egyed Apollónia. „Munkahelyre volt szükségem, az akadémia falán megláttam az Operaház hirdetését, és a sikeres versenyvizsga után elkezdtem a zenei munkásságomat. Szólista karrieremnek hatéves előzménye a kórus, ami sokat segített megismerni a szakmát, a színpadot, a hozzáállást és a magatartást.”

Egyik este Verdit énekel, aztán Wagnert, ami közismerten másabb, majd esetleg Kodályt. Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet ezekkel megbirkózni, főleg hangilag, az énekesnő elmondja, több énektanárnál megfordult, és mindenkitől megpróbálta a számára megfelelő legjobbat eltanulni. Még mindig jár énekórákra, mert úgy véli, egy igényes énekes, amíg pályán van, segítséget igényel. Igyekszik mindig formálható állapotban tartania magát.

Egyed Apollónia számos elismerésben részesült, s hogy mit gondol ezekről, hogy ki a példaképe, és milyen a műfajok közötti átjárás, hogyan készül egy-egy szerepre és mi jelentené számára a szakmai csúcsot, megtudhatják az Erdélyi Napló december 5-ei számából.