Kettős könyvbemutató: Az élő ház és Testfüggőség

Liget 2019. december 05., 14:25

Miklóssi Szabó István és Tamás Dénes a székelyudvarhelyi könyvbemutatón Fotó: Forrás: Gutenberg Könyvesbolt

Tamás Dénes Az élő ház és Miklóssi Szabó István Testfüggőség című könyvét mutatják be Csíkszeredában december 6-án 17 órától, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében.

A kilencvenes évek elején, az egyik székelyudvarhelyi középiskola bentlakásában játszódik Tamás Dénes Az élő ház című, a Kalligram Kiadó gondozásában megjelent regénye. „A főhős húsz éves érettségi találkozója apropóján néz szembe középiskolás, bentlakásos éveivel, annak minden frusztrációjával, szerelmével, útkeresésével. Sorjáznak az emlékek, egyik pillanatban még a Metallica dübörgését hallgatjuk egy kocsmában, a következőben filozófiával foglalkozunk a hálóban, ahol több tíz diák húzza meg magát, a másikban az otthonról hozott kosztot méricskéljük, osztogatjuk. Okosan tette a szerző, hogy novellaszerű részekre darabolta a könyvét, így sokkal könnyebb a szétválasztás, jobban lehet egy adott eseményre koncentrálni, de az olvasó is könnyebben tud azonosulni a történtekkel, hiszen bizonyos szinten mindannyiunk középiskolai éveiről szól a regény” – írja az erdélyi Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális lap szeptemberi számában a könyvről Miklóssi Szabó István író, aki a szerző beszélgetőtársa lesz a találkozón.

Miklóssi Szabó István Testfüggőség című könyve főként az emberi kapcsolatokat kutatja, annak hatásait a környező világra, teszi ezt filozófiai, történeti és szellemi síkon. Az első ciklus, A tagadás történetei a görcsös ragaszkodás, a fizikailag be nem teljesíthető kapcsolatok, a szorongás és a pánikbetegség, az apa és fia közti kapcsolat tematikáját dolgozza fel. Az Anzelm éveiről címet viselő második ciklus a folytonosság jegyében született, az 1400-as évektől napjainkig mutatja be a fő karakter változásait. Bár első pillantásra úgy tűnik, a reinkarnáció foglalja egybe az öt novellát, valójában különféle szellemi állapotokat, stációkat tárgyal, fölhasználva a keresztény, a zsidó vallás és a buddhizmus néhány jellegzetességét.