Fölszállott a páva: az első középdöntőben lép fel Szász Csanád László

Liget 2019. december 06., 15:05

Pénteken este az első középdöntővel folytatódik a Fölszállott a páva idei gyerekévada. A nézők ismét tizenkét produkciót láthatnak, s szintén ők dönthetnek a szabadkártyák sorsáról is. Az est egyedüli erdélyi fellépője a körtvélyfáji Szász Csanád László, neki szurkolhatunk.

A körtvélyfáji Szász Csanád László az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában mérettetik meg Fotó: Haáz Vince

A Duna Televízióban romániai idő szerint 20 óra 30 perctől sugárzott műsorban a gyerekek ezúttal is négy kategóriában – énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok; néptáncegyüttesek – mérhetik össze a tudásukat. Az előző évekhez hasonlóan 48 produkció áll a Fölszállott a páva színpadára, karácsony előtt pedig kiderül, kik lesznek a kategóriák legjobbjai és ki lesz 2019-ben a nézők kedvence.

Az első középdöntőben a táncos szólisták és táncospárok között Dudás Lili és Kispál Domonkos (Jászberény), ifj. Mahovics Tamás (Békés), Kristóf Áron (Dernő), valamint Bistey Boglárka és Farkas Regő László (Pilisborosjenő) mutatkozik be.

A táncegyüttesek közül a gödöllői Urban Verbunkot, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes Utánpótlás Csoportját és a jászberényi Árendás Kamara Táncegyüttest láthatják a nézők.

Az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában a Tulipános Tilinkó (Pécs), Szász Csanád László (Erdély – Körtvélyfája) és a Szejke Barka testvérpár (Hódmezővásárhely) lép színpadra.

A hangszeres szólisták és zenekarok közül Hajdu-Németh László (Budapest) és Maier Cseperke (Rátka) adja elő produkcióját.

„Minden színpadi fellépés egy létrafok, amin mászunk felfelé, s a Páva annak a legmagasabb foka, és oda el kell jutni”

– mondta a Ligetnek korábban a körtvélyfáji Szász Csanád László. Ő az első középdöntő egyedüli erdélyi versenyzője, így neki szurkolhatunk péntek este a képernyők előtt.

{K1}

A középdöntőben a szabadkártyák sorsáról már nem a zsűri, hanem a közönség dönt. A nézők a műsor ideje alatt szavazhatnak kedvenc produkciójukra SMS-ben és a Médiaklikk Plusz mobilapplikáción keresztül. A műsorról további részletek, valamint a versenyzők kódjai a https://mediaklikk.hu/folszallottapava oldalon olvashatók.

A zsűri tagja Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, Prima Primissima és UNESCO-díjas előadóművész; Salamon Beáta előadóművész, népihegedű-tanár, a népművészet ifjú mestere, a Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa; Kocsis Enikő Harangozó-díjas koreográfus, táncművész, a Szentendre Táncegyüttes, a Győri Lippentő és a Fitos Dezső Társulat művészeti vezetője; Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész, a Vujicsics Együttes vezetője, a Zeneakadémia tanára, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, táncművész, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, a Honvéd Együttes igazgatója.

A műsorban egy különleges produkciót, a Duna Művészegyüttes előadásában, a Ghymes együttes zenéjére készült Hamupipőke című darab részletét is láthatják a nézők. A jövő héten a második középdöntővel folytatódik a műsor.