Kötelező adatszolgáltatás. Hogyan jussunk információkhoz?

Liget 2019. december 09., 13:29

Mi számít közérdekű információnak, ki köteles közérdekű adatokat szolgáltatni, mely információk nem adhatók ki, hogyan juthatunk közérdekű információkhoz? Erről olvashatnak a Székelyhon napilap hétfői számának Kilátó mellékletében.

Románia Legfelsőbb Bírói Tanácsa külön útmutatót dolgozott ki az igazságügyi és a sajtó kapcsolatának szabályozására Fotó: Facebook/Consiliul Superior al Magistraturii

Mi számít közérdekű információnak, ki köteles közérdekű adatokat szolgáltatni, mely információk nem adhatók ki, hogyan juthatunk közérdekű információkhoz – ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adja meg a választ Lukácsi Katalin ügyvéd. Így az olvasók megtudhatják, hogy közérdekűnek számít bármely adat, amely egy hatóság vagy egy közintézmény tevékenységére vagy tevékenységének eredményére vonatkozik, adathordozótól, alaktól vagy kifejezési formától függetlenül.

„2006 óta minden szerződő hatóság köteles rendelkezésre bocsátani a közbeszerzési szerződéseket, tehát közérdekű információnak számítanak a közbeszerzési szerződések is. A hatóságokon, közintézményeken és szerződő hatóságokon kívül tájékoztatási kötelezettségük van a politikai pártoknak, a sportszövetségeknek és a közhasznú non-profit szervezeteknek, amelyek közpénzeket költenek el” – hangsúlyozza ki az ügyvéd.

Mint Lukácsi Katalin kiemeli, az egyszerű állampolgár két módon juthat hozzá közérdekű adatokhoz: követi az intézmények hivatalos közléseit, vagy kérést fogalmaz meg. A teljes cikket a Székelyhon havonta megjelenő oknyomozó, háttérinformációs kiadványában olvashatják el.