Az értékes „folyékony arany”: mire figyeljünk mézvásárláskor?

Liget 2019. december 11., 10:40

Az egészség megőrzése érdekében érdemes napi egy-két kanálnyi mézet fogyasztani – ajánlják a szakértők. Tudták ezt már 16 ezer évvel ezelőtt is, a spanyolországi Arana-barlangban talált sziklarajzon egy lány lépes mézet majszol – olvasható a Székelyhon napilap kiadványában, az e heti Erdélyi Gasztróban.

Az akácméznek jellegzetes színe és íze van, nagyon sokan kedvelik Fotó: Haáz Vince

Míg a legtöbb európai országban az éves mézfogyasztás eléri az egy főre eső két kilogrammot, Magyarországon ez alig éri el az egy kilogrammot, Romániában pedig egy személy évente csupán fél kilónyi mézet fogyaszt. Holott mind Magyarország, mind Románia nagy méztermelő ország, és természeti sajátosságaik révén kiváló minőségű méz készül itt.

A „folyékony aranyat”, az egészségünk megőrzésében fontos szerepet játszó mézet ellenőrizték az utóbbi időszakban az Országos Fogyasztóvédelmi Felügyelőség szakemberei. Arra biztatják a vásárlókat, hogy a nagy üzletek helyett megbízható méhészektől vagy szaküzletekből vegyenek mézet és méztermékeket.

Jó tudni, hogy a forró teába tett méz elveszíti gyógyhatását, csak édesítésre alkalmas Fotó: Haáz Vince

A megvizsgált mézek nagy része az ország különböző megyéiben tevékenykedő méhészektől volt felvásárolva, de voltak olyanok is, amelyeket külföldről hoztak be. Minden tíz üvegből csupán kettőben jelentkezett a kristályosodás, ami az egyik legbiztosabb jele annak, hogy a mézet nem hamisították. A mézek ellenőrzésében részt vett dietetikus, Dumitru Bălan azt hangsúlyozta, hogy az eredeti, minőségi méznek hetvenféle gyógy- és fiziológiai hatása van.

Hogy milyen jótékony hatásai vannak a folyékony aranynak, és mire érdemes figyelni a mézvásárláskor, megtudhatják az Erdélyi Gasztró december 11-ei számából.