Magyar származású hírességek egy kötetben

Liget 2019. december 12., 19:26

A napokban mutatták be Magyarországon Sal Endre Mi, magyarok című könyvét, amelyet most az Erdélyi Napló csütörtöki száma is ajánl az olvasóknak. Megannyi felemelő, megrázó és érdekfeszítő történet – jellemzi a cikk szerzője röviden a kötetet.

Az első filmes Draculát megformáló Lugosi Béla Fotó: Forrás: Wikipédia

Hallott már a nyájas olvasó Steffi Dunáról, a „végzet asszonyáról”? Hát William Darlingról, az Oscar-díjas bonvivánról? Tudják ki volt Elmyr de Hory, az évszázad képhamisítója vagy Fransisco José Debali, aki két ország himnuszát is megírta? Lehet, tudatunk mélyén ott motoszkál Ödön von Horváth vagy William Fox neve, csak nem tudjuk, mit kezdjünk vele. És ismerősen csenghet az Illy név is, hiszen sokan iszunk ilyen márkanevű kávét. Könnyebb dolgunk van Houdini, a bilincstörő vagy Lugosi Béla, a fővámpír esetében. De vajon ki emlékszik Vilma Banky nevére, aki egykoron a némafilmek nagyasszonya volt? És kinek ugrik be Ernie Kovács, a tragikus sorsú komédiás?

Ha eddig nem derült volna ki: a felsorolt emberek közös nevezője, hogy mindannyian magyar származású világhírességek voltak. És folytathatjuk: ha például hollywoodi filmeket nézünk, nem biztos, hogy tudjuk: a New York-i helyszíneken feltűnő ikonikus épületek sokaságát egy magyar tervezte. Ő Róth Imre, akire az Egyesült Államokban Emery Roth-ként emlékeznek.

Nos, ilyen és ehhez hasonló történeteket olvashatunk tehetséges magyarokról Sal Endre újságíró Mi, magyarok című, nemrégiben a Libri Kiadónál megjelent hiánypótló kötetében, amelyben a szerző 51 külföldön befutott hazánkfia (közöttük erdélyi származásúak) életútját mutatja be érdekfeszítő írásban.

És hogy mi köze mindehhez az Újságmúzeum elnevezésű Facebook-oldalnak, mit kell tudni a „marslakók legendájáról”, és hogy milyen emberek történeteivel foglalkozik Sal Endre, megtudhatják az Erdélyi Napló december 12-ei számából.