Tulipános motívumok Bene Zsófi műhelyében

Liget 2019. december 13., 12:35

Az egykori Úz Bence kocsma helyiségében most különböző varrógépek, hímzőgép, szabóasztal, bőrök és anyagok sorakoznak, itt öltenek formát a Bene Zsófia által megtervezett és varrott kézműves darabok. Egy csíkszeredai kézművesről olvashatnak a Székelyhon napilap pénteki Liget kiadványában.

Egy nappaliban kezdte, ma saját műhelye van Bene Zsófinak Fotó: Pinti Attila

Amikor kiteríti maga elé a bőröket, anyagokat, azok megmutatják, hogy milyen formát öltenének leginkább. A végtermékek pedig sok kísérletezés eredményei – magyarázta Bene Zsófia, aki egy nappaliban kezdte el varrni az általa megálmodott termékeket, ma saját műhelye van. Övtáskák, hátitáskák, pénztárcák, neszeszerek, dohánytartók, szatyrok és fülbevalók készülnek itt.

„A női pénztárcamodellek voltak az elsők. Az első darabokat még kézzel varrtam, most már géppel, mert könnyebb és gyorsabban elkészülnek. Tanulmányoztam és kikísérleteztem néhány táskamodellt, és saját ízlésem szerint alakítottam. Igyekszem, hogy minden termék valamilyen módon kövesse a tulipánformát, vagy elrejtem benne kicsiben. Vállalkozásom nevében is benne van a tulipán, ez székely mivoltomra is visszavezethető, illetve arra, amit otthonról hoztam. A népi motívumokból választottam ki egyet, és lehetőség szerint mindenhova belopom, ahova csak lehet” – mondta a kézműves.

Zsófi a kézművesség iránti vonzódásáról, a vásárokról és a munkafolyamatról is szívesen mesélt, illetve arról, hogy miképpen került műhelye az egykori, Úz Bence nevét viselő kocsma helyére. Minderről a nyomtatott Liget december 13-ai számában olvashatnak.