Erdélyi borvizekről a New York Times-ban

Liget 2019. december 13., 14:58

Erdély gyógyhatású borvizeiről olvashatunk a New York Times oldalán: a székely gyökerekkel rendelkező, budapesti újságíró egykoron virágzó székelyföldi fürdővárosokat és borvízlelő helyeket keresett fel.

Borvízforrás Csíksomlyón. Világszerte olvashatnak most a székelyföldi gyógyforrásokról Fotó: Rédai Attila

Üres flakonokkal állnak az emberek egyik homoródfürdői borvízforrásnál, sorukra várva, hogy a bugyogó borvízzel megtöltsék. A helybéliek esküsznek gyógyító hatására. A kénes, vasas, sós víz egyike a savtermelést segíti elő, a másik pedig megakadályozza. Homoródfürdőt, Zsögödfürdőt, Borzsovát és Tusnádot is említi többek között, Tompa Andrea írót is idézi, húsvéti locsolkodási szokásokról is szól, valamint a Ceaușescu-időszakot is felemlegeti a New York Times cikke

„Erdély hegyei közt az ott élők remélték, tömegével érkeznek majd a vendégek a fürdőkbe és üdülőkbe, hogy az itteni hideg, tiszta vizekben gyógyuljanak. Az álom ugyan eltompult, de a források maradtak”

– vezeti be írását a Budapesten élő Kárász Palkó, aki a rangos New York-i kiadvány közép-európai, jelenleg művészeti-kulturális és társadalmi témákra fókuszáló, utazási élménybeszámolókkal is jelentkező tudósítója.

Románia forrásai: csapok egy régió mély történelmére – valahogy így lehetne magyartalanul lefordítani a New York Times weboldalán december 12-én publikált írást, amelyben a szerző gyerekkori élményeit is megosztja, amikor szokásban volt, hogy Budapestről a csíkszeredai nagymama felé autózva Homoródfürdőn vételezett a család a borvízből.

Kárász Palkó írását Stiller Ákosnak a helyszínen készült hangulatos fotói illusztrálják. A cikk egy változata nyomtatásban is megjelenik december 15-én a New York Times központi kiadásának utazási mellékletében.