Decemberi kalandozás Garados és Gréces között

Liget 2019. december 13., 15:13

A Felcsíki-medence északi peremén nagy garral emelkedik a magasba Garados fehéren csillogó tömbje. Rajta ül Nagykőpest és Kiskőpest. A helyneveket olvasva kijelenthetjük, hogy egy emberöltő alatt kétszer is megismétlődhet a történelem. A Székelyhon napilap Liget mellékletének Zöld Sziget rovata a Garados-Gréces hegységbe kalauzolja el olvasóit.

A távolban a Nagyhagymás égbeszökő mészkőszirtjei Fotó: Jánosi Csaba

Nagy a valószínűsége, hogy a Nagykőpest, Kiskőpest helynevek a Garadoson még a múlt század első évtizedeiben is működött mészégető katlanokra utalnak. Korábban lehettek vasolvasztó kemencék is a környékén, hiszen Csíkban, Tusnádon a Pestútja is a vasolvasztókhoz vezet. Budapesten is a kelták idejében vasat olvasztottak a garadosihoz hasonló mészkőrétegek felszínén feldúsult vasércből. Csíkban azonban még napjainkban is használatos a gócaljával, cserepessel rokon szavunk, a pestalja, ami megfelel a füstaljának.

Csíkszentdomokos központjában a Telek sarkánál, az Alsó- vagy Kicsi-Garados alatt a cigánytelepnél rátérünk a Sáros útra, „mely hajdan posványos hely lévén igen sáros út volt, s innen vette eredetét”, Gerécesen keresztül a Gyergyó-mendencébe vezet, de mi a Pritske vagy Piricske dombja alatt balra térünk, Lokútjára kanyarodunk. A magas vasúti töltés fölött emelkednek az Örmény-sorok, oda igyekszünk, ahonnan szép kilátás nyílik a Csíkszentdomokos keleti határát koszorúzó, hó- és felhőfödte Nagy-Hagymás, Egyeskő, Öcsém, Terkő és Naskalat mészkőszirtjeire. De előbb át kell mennünk a vasúti töltés alatti boltíves átjárón.

A teljes cikket a Székelyhon napilap pénteki mellékleteként megjelenő nyomtatott Ligetben olvashatják el.