Nem drasztikus fogyókúrával kellene kompenzálnunk az ünnepi zabálásokat

Liget 2019. december 30., 12:13

A Székelyhon hétfői számának Látótér mellékletében többek között arról beszél Nemes Levente dietetikus, hogy milyen hatással van szervezetünkre az ünnep alatti vég nélküli evés és azt követő drasztikus koplalás és fogyókúra.

Nem a kiadós ünnepi étkezések jelentik a gondot. A baj az, hogy a bőségnek a hétköznapokban sem tudunk ellenállni Fotó: Pixabay

Nemes Levente dietetikus szerint pár nemzedékkel korábban, de még nagyszüleink idejében is csak évente egyszer-kétszer, ünnepekkor volt elegendő étel és ital, csak akkor lehetett jóllakni. De ez ma már nem így van. „Szervezetünk rengeteg védekezési mechanizmust alakított ki, az egyik ilyen, hogy hajlamosak vagyunk teleenni magunkat. Szervezetünk így készül az éhezési periódusra, ami azt jelenti, hogy ha magunk előtt rengeteg kalóriadús ételt látunk, azt hajlamosak vagyunk megenni. Viszont nincs egyetlenegy olyan védekezési mechanizmusunk sem, ami véd a bőséggel szemben” – ismertette a fő veszélyforrást a szakember.

A dietetikus szerint a probléma az, hogy nemcsak az ünnepek alatt ilyen az életmódunk, hanem az ünnepek között is. Egész évben leterheljük szervezetünket, szisztematikusan sokkoljuk a hasnyálmirigyet, májat, gyomrot.

Éppen ezért nemcsak arra kellene figyelnünk, hogy mit csinálunk az ünnepek alatt, hanem arra is, hogy miként étkezünk az év többi részében.

Ami a fogyókúrával kapcsolatos újévi fogadalmakat illeti, a dietetikus szerint kerülni kell a drasztikus fogyókúrákat,  és fontos megértenünk, hogy azok a fogyási módszerek, amelyek beváltak a sztároknak, internetes ismerősöknek, szomszédasszonynak, nem biztos, hogy nálunk is sikerrel járnak.

A teljes cikket a hétfői Székelyhon Látótér mellékletében olvashatják el.