Megyecsinálók. Levetítik a dokumentumfilmet a Csíki Moziban

Liget 2020. január 06., 12:29

Közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítés tartanak ma este hat órától a Csíki Moziban.

Megyecsinálók. Orbán István szerepében Orbán Levente Fotó: Daczó Dénes

Románia 1968-as közigazgatási átalakításával létrejöttek a ma is ismert megyék, köztük Hargita megye is. A megyeszékhely kijelölése nemcsak csendes vitákat szült a Ceaușescu-éra első, terrorral kevésbé átitatott évei alatt, hanem a kommunizmus nagyon ritka tüntetéseinek egyikét eredményezte: 1968. február 13-án, mínusz 20 fokos hidegben több ezer ember gyűlt össze Csíkszeredában, azért, hogy a megyeszékhely az eredeti terveknek megfelelően Csíkszereda legyen, ne pedig Székelyudvarhely. Békés, de határozott tiltakozásuk nyomán egy tizenkilenc fős küldöttség Bukarestbe utazott személyesen egyeztetni Nicolae Ceaușescuval.

Megszólalók. A filmben a történet több egykori szereplője is visszaemlékszik Fotó: Daczó Dénes

Daczó Katalin dokumentumfilmje a tüntetésen résztvevők és a küldöttséggel utazók megszólaltatásával, kordokumentumok felhasználásával tárja elénk a több mint ötven évvel ezelőtt történt, de a közösségi emlékezetben ma is legendaként élő eseményt.

Bukarestbe mentek, Ceaușescuhoz Fotó: Daczó Dénes

Orbán Levente színművész alakításában megelevenednek Orbán István egykori rajoni néptanácsi titkár naplórészletei is.

A film vetítése után a közönség találkozhat a film szereplőivel, az ötvenkét évvel ezelőtti események szemtanúival, ugyanakkor lehetőség adódik az alkotókkal is beszélgetni.

Egyetlen nap eseménye miként hat a mai napig a mindennapjainkra? Húsz év kutatás, könyv és film megjelenése után még mindig lehetett valami újat találni a témában? Folyatható a történet feldolgozása? Erre a kérdésre a film készítői, Daczó Katalin, Daczó Dénes és Berszán-Árus György tudnak válaszolni. De arra is választ kaphatnak majd az érdeklődők, hogyan született a film zenéje, miként születtek újra Gál Árpád dalai Máthé Ágnes feldolgozásban.

{K1}

A jegyek megvásárolhatók a bilete.ro jegyértékesítő portálon, illetve a Csíki Mozi jegypénztárában 9 és 18 óra között.