Kézilabda kontinenstornán megfiatalított csapattal

Liget 2020. január 07., 16:51

Első alkalommal rendezi közösen három ország, és először vehet részt huszonnégy válogatott a hét végén kezdődő 14. férfi kézilabda-Európa-bajnokságon. A kontinenstornáról a Székelyhon napilap keddi Erdélyi Sport mellékletében olvashatnak.

Komoly erőpróba vár Szita Zoltánra és társaira az idei Európa-bajnokságon Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Ausztria, Norvégia és Svédország közösen rendezi a január 9–16. között zajló kézilabda-Európa-bajnokságot. Magyarország megfiatalított csapattal próbál helytállni a kontinenstorna halálcsoportjában. A magyar csapatnak, amelyet – részben a selejtezőbeli jó eredményeinek köszönhetően – a második kalapból sorsoltak ki, mégsem volt szerencséje. Sőt, talán a legnehezebb négyesbe került. Balogh Zsoltéknak meg kell küzdeniük a világ- és olimpiai bajnok dánokkal, az ugyancsak skandináv kézilabdát magas fokon játszó izlandiakkal, valamint az oroszokkal.

A lecke tehát fel van adva. És lehet ugyan, hogy az oroszokkal jó mérkőzéseket játszottak Mikler Roliék, de az egy másik csapat volt, amelyben még Nagy Laci is játszott. És most éppen ezért szkeptikus mindenki, írja Somogyi Botond az e heti Erdélyi Sportban.

Merthogy a nagy öregek, akik mintegy évtizedig húzták a válogatott keretét, hiányoznak. Olyannyira, hogy a keret átlagéletkora alig több mint 24 év.

A megfiatalított csapatból pedig sérülés miatt ráadásul hiányzik két alapember is: az irányító Lékai Máté, valamint az átlövő Bodó Richárd. Így a magyar válogatott rutintalan fiatalokkal utazik ki Svédországba, a csapatban csak a kapusposzt van lefedve (Mikler és Székely személyében), beállóban pedig a klasszisnak mondható Bánhidi Bencére lehet számítani. A többi játékosnak nemzetközi tapasztalata, válogatottbeli rutinja alig van, a sérülések miatt pedig Gulyás István szövetségi kapitánynak újoncot is kell avatnia.

S hogy milyen célokkal és esélyekkel utazik a magyar válogatott a tornára? Megtudhatják az Erdélyi Sport január 7-ei kiadványából.