Szövetkezetbe tömörítette a gazdálkodókat

Liget 2020. január 08., 10:43

Hat disznófarm üzemel Szilágycseh körzetében, egy helyi magyar vállalkozónak, Szepes Lorándnak sikerült szövetkezetbe tömörítenie a környékbeli állattelepeket, ami új perspektívát nyújtott a farmereknek. A Székelyhon napilap Erdélyi Gasztró mellékletében erről a szövetkezeti rendszerről olvashatnak.

A tehénistállóban 72 tehenet teleltetnek ki Fotó: Makkay József

A korszerű disznófarmot és húsmarhatelepet fenntartó szilágyszegi Szepes Loránd agrárvállalkozó az a fecske, aki a szólásmondás ellenére mégis tavaszt hozott a vidékre. A Szilágyság legszegényebb részében olyan szövetkezeti rendszert sikerült kiépítenie, amely alapja lehet egy sokat ígérő helyi mezőgazdaság megteremtésének.
Tövishát központjának, Szilágycsehnek a körzetében hat disznófarm üzemel, Erdélyben ritka az európai uniós támogatással épült állatfarmok ilyen sűrűsége egymástól mindössze pár kilométeres távolságra.

Szepes Loránd agrárvállalkozónak olyan szövetkezeti rendszert sikerült kiépítenie, amely alapja lehet egy sokat ígérő helyi mezőgazdaság megteremtésének Fotó: Makkay József

A támogatások odaítélésekor minden bizonnyal az is szerepet játszott, hogy a Szilágyságnak ez a legszegényebb vidéke: a zömében magyarok által lakott tájegység termőföldje gyenge minőségű, a terméshozamok pedig meg sem közelítik a mintegy száz kilométerre fekvő Nagykároly környéki falvak szántóit.

Az utóbbi évtizedben jórészt parlagon maradt nadrágszíjparcellák tulajdonosainak egyféle mentőövet jelentett a fél tucat korszerű állatfarm létrehozása, hiszen több farmvezető nemcsak más vidékről vásárolja fel a takarmánygabonát, hanem egy részét a helyi lakosságtól bérelt és tagosított földeken termeli meg.

Az indulás körülményeiről, a sikeres pályázásról, a sertéspiacról, a szövetkezet működéséről, valamint arról, hogy a Szepes család miért vásárolt húsmarhákat is, megtudhatják az Erdélyi Gasztró e heti lapszámából.