Szicíliai gasztronómia: izgalmas és egyedi konyha

Liget 2020. január 08., 11:58

Talán nem mindenkinek jön be, de a szicíliai gasztronómia mindenképpen egyedi és különleges. Része van belőle az embernek akkor is, ha nem keresi mindenképpen az autentikus helyi konyhát, ha csak a gyorsbüfék kínálatát választja. Palermói ízkörkép a Székelyhon szerdai mellékletében, az Erdélyi Gasztróban.

Házias palermitana, a mennyei Fotó: Rédai Attila

Palermóban nemcsak az épületek különleges eklektikáján hagyott nyomot a történelem, hanem a konyhákban is. Rómaiak, föníciaiak, görögök, normannok és muszlim arabok tették tiszteletüket ezen a tájon az évszázadok folyamán, ettől lett az itteni gasztronómia még olaszországi szinten is igen sajátos és izgalmas.

Tipikus családi kisvendéglő Fotó: Rédai Attila

Palermóra a családi kisvendéglők a jellemzők, de ezekből aztán legalább van dögivel. Egyik kisvendéglőben például háromtagú dzsesszzenekar szórakoztatja a vendégeket, tagjai családtagok, barátok lehetnek.

A konyha miniatűr, ketten izzadnak benne, de az étlapról látszik, hogy gyakran van dolguk turistákkal – többnyelvű, formatervezett, és részletes információkat tartalmaz.

Az árakat nem érezhetőek elszálltaknak, a tésztaételek 8–12, a főételek 10–16 euró körüli összegben sorakoznak – itt ez egy korrekt árszintnek számít. A kagylós spagetti nem zsákbamacska, héjastól pakolják a kagylókat a tésztára, de isteni a marhahúsos, sajtfélékkel is töltött gombóc is, amelyet mindig friss zöldségfélékkel együtt tálalnak.

{K1}

Ha kíváncsiak arra, hogy mi is a szardíniával ízesített palermitana titka, olvassák el a Székelyhon hetente megjelenő gasztronómiai kiadványát.