Az étel mellé jó történet is kell

Liget 2020. január 08., 12:14

Egy térség gasztronómiája és kulturális értékei kéz a kézben tudnak turistákat vonzani, mert a jó étel mellé mindig kell egy jó sztori, ami érdekessé teszi azt, de a térséget is. A Székelyhon Erdélyi Gasztró mellékletében a marosvásárhelyi első regionális gasztroturisztikai konferenciáról is olvashatnak.&

Balázs Árpád évtizedekig idegenvezetőként mutatta be Marosvásárhelyt Fotó: Haáz Vince

A találkozót szervező EcoTarget Egyesület egyik fő célja az volt, hogy egy asztalhoz ültesse azokat, akik a vásárhelyi, Maros megyei turizmusban és gasztroturizmusban érdekeltek, azaz lehetőséget teremtsenek az ezekben érdekelteknek a találkozásra, tapasztalataik megosztására.

Nem csak beszélgettek, falatoztak is a jelenlévők Fotó: Haáz Vince

A találkozón többen megosztották személyes élményeiket, elmondták, hogy utazásaik során mit tapasztaltak, mi tetszett nekik, miért választottak egy-egy úti célt, vagy a helybéliek mivel népszerűsítették a helyi specialitást. Többen egyetértettek abban, hogy nem elég megtalálni, hogy mi a város, a térség jellegzetessége, hanem meg kell találni a tálalásnak, a népszerűsítésnek is a módját.

Nagyon fontos, hogy az étel jó, minőségi legyen, ha lehet, helyi alapanyagokból készüljön, de még fontosabb, hogy egy-egy történet társuljon hozzá.

Ötletként hangzott el, hogy a vendéglátósok számára egyszerűbb és eredményesebb lenne, ha közösen reklámoznák kínálatukat és esetleg megtalálnák azt az ételt vagy italt, amelyre brandet lehet építeni. Például Litvánia egyik városának minden vendéglőjében be lehet ülni méteres sörre és hólabdára (sajtos kenyérfalat). A vendéglők variálhatnak, hogy mivel ízesítik a hólabdát vagy mit tesznek még hozzá, de a turistának az a fontos, hogy ezt mindegyik vendéglőben megkóstolhatják.

Keressék a teljes cikket az Erdélyi Gasztró mellékletben.