Szarajevó, Doberdó, Trianon: a Nagy Háború és a békediktátum

Liget 2020. január 09., 12:54

Gazdagon illusztrált, közérthető stílusban írt kötet látott napvilágot, amely egyrészt a Nagy Háború, másrészt a békediktátum évfordulójához kötődik. Egy történelmi korról és Balla Tibor hadtörténész Szarajevó, Doberdó, Trianon című kötetéről olvashatnak az e heti Erdélyi Naplóban.

Balla Tibor, a kötet szerzője Fotó: Csermák Zoltán

Balla Tibor Szarajevó, Doberdó, Trianon című kötetét novemberben mutatták be Budapesten. A kiadvány a könyvtárak polcára kívánkozik s történelemtanítási segédanyagként is ajánlható – olvasható az Erdélyi Napló cikkében.

A Scolar Kiadó gondozásában megjelent kötet egy tizenhat évvel ezelőtt kiadott könyv átdolgozott kiadása. Balla Tibor jelentős hadtörténészi múlttal fogott tollat már az első kiadásnál is, a két könyv megjelenése között Bécsben is végzett kutatásokat.

Fotó: Csermák Zoltán

„A Hadtörténeti Levéltár Bécsi Kirendeltségét vezethettem 2008-tól 2012-ig. Nagyon jó kollegiális kapcsolatot építettünk ki az osztrák kutatókkal, s ez az átdolgozott munka is a kinti évek egyik hozadéka. Ismeretes, hogy Manfried Rauchensteiner professzornak a Nagy Háborúról írt közel ezer oldalas könyve, amely a Zrínyi Kiadó gondozásában is megjelent, alapforrásnak számít. Nyilvánvalóan a tudós osztrák szempontokból írta meg a művét, a magyar aspektusokkal kevésbé foglalkozott; ebben közrejátszott, hogy a kutató nem tudott magyarul. Nekünk viszont határozott előnyünk, hogy az itthoni, az erdélyi, a felvidéki, a vajdasági anyagokhoz is hozzájutunk, s a német nyelvet is ismerjük. Alapvető különbségek a háború menetének és következményeinek megítélésében viszont nincsenek”– fogalmazott a szerző.

A Scolar Kiadó jó érzékkel jelentette meg e könyv átdolgozott kiadását, amely egyrészt a Nagy Háború, másrészt a békediktátum évfordulójához kötődik.

Az utóbbi 2020-ban erősen felborzolhatja a kedélyeket, amit az egyes szomszéd államok provokáló, intoleráns magatartása is fokozhat. A kötet tudományos-ismeretterjesztő mű, azoknak is ajánlható, akik keveset tudnak a világégésről, és azoknak is sok új adattal szolgál, akik az évfordulón alaposabb ismereteket kívánnak szerezni a világháborúról és a hírhedt békediktátumról.

A kötetről bővebben az Erdélyi Napló január 9-ei számában olvashatnak.