Egy válásnak csak vesztesei vannak

Tamás Attila 2020. január 13., 16:51

Bár az ügyvédek és a jogi procedúra úgy állítja be, egy válásnak nincsen egyértelmű vesztese vagy nyertese. Hiába, hogy kompromisszum születik az eljárás végén, a közben levő adok-kapok komoly lelki sérüléseket okozhat mindkét fél számára.

Fotó: Netflix

Egy házaspár két tagja arról beszélnek, hogy mit szeretnek a legjobban a másikban. Hosszan ecsetelik egymás jó tulajdonságait, azokat, amiknek köszönhetően egymásba szerettek. Gyönyörű méltatások, montázsszerűen váltakozó képekkel. Mint kiderül, mindez egy párterapeuta kérése volt, ugyanis Noah Baumbach új filmjének főszereplői, Charlie és Nicole házassága holtpontra jutott, és úgy döntenek, hogy el fognak válni. Így lesz a Házassági történetből (Marriage Story) egy válás krónikája.

{A}

A Netflix által forgalmazott alkotás egy mélyen emberi drámát dolgoz fel, amely a házasság utáni szétválásról és annak minden nehézségéről és buktatójáról szól.

Egy válás sosem könnyű, pláne, ha ott van a gyerek is, akire különös tekintettel kell lenni, hogy ha lehet, ne sérüljön a folyamat során. A művészházaspárként számontartott Nicole és Charlie (előbbi színésznő, utóbbi színházi rendező) válása pedig mindaddig simán menne, amíg kiderül, hogy nem egy városban képzelik el a jövőjüket, így a gyerek láthatása kérdésessé válik Charlie számára. Ekkor jönnek képbe az ügyvédek, és

a válás egy hosszas és keserves tortúrává fajul, amiben nincs köszönet.

Fotó: Netflix

De haladjunk szépen, sorjában. Nicole arra kénytelen rájönni, hogy feladta életét, egyéniségét, és folyamatosan azt csinálja, amit mások elvárnak tőle. Férje színházi sztárrendező, ő pedig az egyik, felívelő pályán levő színésze, aki szívesebben teljesedne ki színészként például egy tévésorozatban. Charliet pedig nem igazán érdekli, hogy felesége tulajdonképpen mit is szeretne, így

feloldhatatlan ellentét létesül kettejük között, aminek feloldására a válás lesz szerintük a legmegfelelőbb megoldás.

Nicole hazaköltözik édesanyjához Los Angelesbe, és viszi magával közös gyereküket, Henryt is.

Fotó: Netflix

Nicole egy barátnője tanácsára egy sztárügyvéd segítségét kéri, hogy a válást követően a gyerekfelügyelet joga őt illesse meg, így Charlie is lépéshelyzetbe kényszerül, ha nem szeretné elveszíteni gyerekének láthatási jogát. Elkezdődik a jogi hercehurca, Nicole igénybe veszi a Laura Dern által megformált, a szakmában kiemelkedőnek titulált ügyvéd szolgáltatásait, akinek feltételei könyörtelenek Charliera nézve, aki így egy – Ray Liotta által alakított – szintén vérprofi ügyvédhez fordul, hogy az ő álláspontját is egy profi szakember képviselje. Amikor rájön, hogy ez a döntés anyagilag felemésztené őt, visszafogja magát, és egy idős ügyvéd szolgáltatásait veszi igénybe, aki láthatóan megpróbálja őt emberként és nem egy újabb, személytelen ügyként kezelni.

Mivel nem sikerül kompromisszumra jutni, a válás kellős közepén levő két ember olyan dolgokat vág egymás fejéhez, ami korábban fel sem merült volna, és láthatjuk,  hogy miként őröli fel őket emberileg a kegyetlen folyamat, amiben minden kimondott szónak és tettnek súlya van.

Henry eközben ott őrlődik kettejük között, és bár nem különösebben látszik rajta, hogy megviselné a folyamat, nem igazán örül annak, hogy szülei ide-oda rángatják őt, és időnként olyan dolgokat várnak el tőle, amihez neki egyáltalán nincs kedve. Gyerekésszel felfoghatatlan számára, hogy édesapja miért akar mindenáron vele lenni, és miért kell különböző helyekre menniük, akkor, amikor ő éppen ezt nem akarja.

Fotó: Netflix

Noah Baumbach, a film rendezője alkotásaiban nagyon szeret művelt és intelligens, általában művészlelkeknek titulált figurákat beszéltetni. A Házassági történetben is ezt látjuk, a főszerepekre kiválasztott Scarlett Johansonnál és Adam Drivernél pedig jobb színészeket el sem tudnánk képzelni Nicole és Charlie szerepére. Azért is jó, hogy őket választotta a rendező, mert így

újból lehetősége van Hollywood két nagyon keresett színészének ismét megvillantania igazi tehetségét, hiszen mint tudjuk, a Marvel-filmes univerzumban és a Star Wars sagában nem föltétlenül a színészi kvalitásaik helyeződnek előtérbe.

Fotó: Netflix

Baumbach alkotói filmjében azonban kitárulkozhatnak és bebizonyíthatják, hogy korunk legnagyobb színészei, akik most történetesen egy házaspárt alakítanak, de olyan elképesztő hitelességgel és természetességgel, mintha két válásra készülő ember lennének a való életben is, így nem csoda, hogy

számos jelöléssel és díjjal ismeri el alakításukat a szakmai, a filmet pedig az elmúlt év legjobbjai között tartják számon a kritikusok.

Mellettük a fent említett ügyvédeket alakító Laura Dern és Ray Liotta is szenzációsan játszanak, de nem hagyhatjuk szó nélkül az idős, emberséges ügyvédet alakító Alan Aldát sem, a legendás M*A*S*H tévésorozat egykori főszereplőjét is, aki kedves és üde színfoltja a két embert felőrölő Házassági történetnek.

Fotó: Netflix

Ahhoz azonban, hogy ennyire jó legyen az alkotás, a rendező személyes indíttatása is kellett, hiszen mint elmondta, a saját válásának történetét dolgozta fel legújabb filmjében, ettől lett tehát

rendkívül hiteles és életszagú, ugyanakkor megható az alkotás, aminek a végén vegyes érzésekkel állhatunk fel a kanapéról.

Reméljük, hogy még sok ilyen valós élethelyzeteken alapuló karakterdráma lapul még Noah Baumbach tarsolyában, amihez sikerül megtalálnia a legtehetségesebb színészeket, akiknek vitáit, dilemmáit, párbeszédeit elnézhetjük majd a mozivásznon vagy az otthoni tévéképernyőn. Legalább addig is nem a saját problémáinkon őrlődünk.

Fotó: Netflix

Házassági történet (Marriage Story) (2019)
Írta és rendezte: Noah Baumbach
Producer: Noah Baumbach, David Heyman
Zene: Randy Newman
Operatőr: Robbie Ryan
Vágó: Jennifer Lame
Szereplők: Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern, Ray Liotta, Merritt Wever, Wallace Shawn, Alan Alda.