Orwell könyveinek világa

Liget 2020. január 13., 13:15

Hetven éve halt meg George Orwell, akinek  1984 című regénye a kommunizmus (és általában a diktatúra) elleni harc szimbóluma lett. A könyv a szocialista országokban tiltólistán volt, aki elolvasta, minimum szigorított börtönre számíthatott. Az íróra emlékeznek az erdélyi Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális lap hasábjain.

George Orwell (1903-1950) Fotó: Wikipédia

Orwell, azaz Eric Arthur Blair 1903-ban született Indiában, ahonnan a család visszaköltözött Angliába, hogy megfelelő tanulmányokat végezhessen. Nem igazán kötötte le az iskola, olyannyira, hogy a középiskola után be sem jutott az egyetemre, ezért Indiába, Burmába költözött, ahol felügyelőként néhány évet a rendőrség kötelékében dolgozott. Az ott szerzett tapasztalatokból született meg első regénye, a Tragédia Burmában (1934). Ez visszhangtalan maradt, akárcsak az 1935-ös A lelkész lánya című, de majdnem ugyanez a sorsa A fikusz és az Antikrisztus (1936) regényeknek is. Az 1937-ben megjelent A wigani móló munkával Orwell lezár egy korszakot, 1938-ban jelentkezik a Hódolat Katalóniának című művével, amelyben spanyolországi tapasztalatait írja meg. Az 1939-ben megjelent Légszomjban megjósolja a második világháborút és az azt követő társadalmi rendet is,1945-ben pedig a méltán világhíressé lett Állatfarmmal jelentkezik. Mottója a totalitárius rendszerek „egyenlőség”-eszméjét figurázza ki: „Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél”.

Az 1984 című regény 1949-ben jelent meg. E könyv világát mi a mindennapokban is megéltük: az állam ellenőrzi polgárai minden lépését és gondolatát, naponta átírják a történelmet aszerint, hogy kit kell éppen gyűlölni.

Ma a könyv újra aktuálisabb, mint valaha: a technika fejlődésével úgy van jelen az egyén jogfosztottsága, hogy ebbe maga az egyén is beleegyezik – írja a szerző.
Orwell életéről, munkásságáról bővebben az erdélyi Előretolt Helyőrség januári számában olvashatnak.