A magyar kultúra napját ünneplik Abásfalván

Liget 2020. január 14., 15:15

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, az abásfalvi Unitárius Egyházközösség és az Abásfalváért Kulturális Egyesület tartalmas programmal várja az érdeklődőket január 18-án 17 órától az abásfalvi közbirtokosság székhelyén.

A Homoródmenti énekeskönyv című dokumentumfilm a homoródkeményfalvi nyugdíjas kántor, Vass Pál portréja révén elevenít fel egy, a vidéken egyedülálló szokást Fotó: Forrás: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont

Az eseményen bemutatják a Homoródmenti énekeskönyv című, Molnár István rendezte dokumentumfilmet, amelyet 2019 évi dokumentumfilmes programja keretében a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont támogatott. A vidéken még élő hagyományként megőrzött abásfalvi és homoródkeményfalvi temetési szertartás elemeit rögzítő alkotást P. Buzogány Árpád közművelődési szakember, a Hagyományőrzési Központ munkatársa méltatja.

A film Hargita megye déli határán, a Homoródok dombsága vidékén, a Nagy-Homoród völgyében elterülő két faluban, Abásfalván és Homoródkeményfalván még létező halottsirató hagyomány utolsó perceit rögzíti. Ezt a vidéken egyedülálló szokást a homoródkeményfalvi nyugdíjas kántor, a közel 65 évig szolgáló Vass Pál portréja révén eleveníti fel Molnár István alkotása.

A filmbemutatót követően zenés műsort tartanak: a homoródszentmártoni Vox Cordis énekegyüttes Johannes Honterus Otium divos és Eheu fugaces című műveit adja elő, illetve Gryllus Dániel–Gryllus Vilmos–Sumonyi Zoltán Zsoltárok című albumából mutat be egy összeállítást.