A pikantériától is megáll az ész: indul a Hahota-turné

Szász Cs. Emese 2020. január 14., 18:22

Semmi politika, trágárság vagy obszcén jelenet, csak egy kis pikantéria és számos félreértés. De ezektől is megáll az ész – foglalhatnánk össze röviden a Hahota színtársulat szilveszteri előadását, amellyel rég várt székelyföldi turnéra indult a társulat.

Pikantériából nincs hiány a jelenetekben Fotó: Jakab István

Már meg is érkezett Csíkszeredába a marosvásárhelyi Hahota színtársulat, amely minden évben gondoskodik arról, hogy a székelyföldiek is egy igazán klasszikus, zenés szilveszteri kabarén hahotázhassanak. Az idei előadás címe Megáll az ész!, s a Hahota alapítója és művészeti vezetője, Puskás Győző a Liget portálnak azt is elárulja, hogy miért.

„Minden jelenetben egy-két szereplő olyan helyzetbe kerül, amikor eleve azt mondja, hogy ez hihetetlen, megáll az ész, olyan dolgok történnek, olyan lehetetlen helyzetekbe kerülnek, amitől egyszerűen megáll az ész. Sokszor el is hangzik ez a mondat, s az ember ugye mindig olyan címet keres, ami átfogó, jellemző az egész kabaréra” – avat be a részletekbe Puskás.

Két bohózat közt zene és énekszámok hangzanak el Fotó: Jakab István

Hozzáteszi, ők továbbra is hozzák a formájukat, vagyis a „klasszikus kabaré vágányán haladnak”, ami idén azt jelenti, hogy a szilveszteri előadásban négy nagyobb lélegzetű bohózatot és egy kétszemélyes jelenetet mutatnak be, amelyeket zene- és énekszámok tarkítanak. A jelenet a hetvenes évekből van, a bohózatok azonban a húszas-harmincas évekből, az ígéretek szerint azonban a nézők egyáltalán nem találják majd porosnak vagy réginek, ugyanúgy szól a ma emberéhez, mint majdnem száz évvel ezelőtt. 

„Azt tapasztaljuk, hogy a közönség igenis szereti a klasszikus kabarét, bohózatokat, szeretnek úgy szórakozni, hogy ne legyen benne obszcén trágárság. Pikantéria van bőven, de a jóízlés határain belül. Mi a szalonképes humort képviseljük, és a nézők is hálásak ezért, úgy tűnik”

– teszi hozzá a jelenetek jól ismert főszereplője, hiszen Puskás Győző különleges játékával a Hahota jeleneteinek – ahogy ő fogalmaz – „főhülyéje”.

Puskás Győző. A Hahota színtársulat alapítója, a jelenetek főszereplője Fotó: Jakab István

Kovács Levente az előadás rendezője idén is, aki Erdély-szerte legjobb szakértője a klasszikus kabarénak. A szereplők is jól ismertek már a közönség számára: Puskás Győző mellett Kelemen Barna, Gönczi Katalin, Cseke Péter, Halmágyi Éva, Szőlősi P. Szilárd, Gáll Ágnes, valamint Székely M. Éva játszik a jelenetekben. Énekel Bodoni Ildikó, a zenét pedig Szőcs János és Árkosi Árpád szerezték.

Nyerj jegyet csíkszeredai hahotázásra!

A Hahota székelyföldi turnéja elkezdődött, kedden este már Csíkszeredában, a Szakszervezetek Művelődési Házában játsszák a Megáll az ész! című előadást, s szombat estig marad is Csíkban a társulat, amely 15-én, szerdán, 16-án, csütörtökön, 17-én, pénteken 19 órától órától, valamint 18-án, szombaton kétszer is, délután 17 és este 20 órától viszi színre az előadást. A Liget egy szerencsés olvasója most kétszemélyes jegyet nyerhet a szombat este 8 órától kezdődő előadásra. Ehhez nem kell mást tenni, mint a Liget Facebook-oldalán a jelen cikket népszerűsítő bejegyzést lájkolni, és hozzászólásban beírni/bejelölni, hogy kivel menne el szombat este „hahotázni”.  A játékban való részvétel határideje január 15., csütörtök 13 óra, a nyertesek kilétéről még aznap sorsolással döntünk.

A lájkolással és a bejelöléssel a játékban részt vevők és a bejelölt személyek beleegyeznek abba, hogy a sorsolást követően nevüket megosszák a Liget Facebook-oldalán.