Egy kolozsvári magyar étterem sikertörténete

Liget 2020. január 15., 15:48

Dolgozott autóalkatrész-forgalmazó cég és bútorgyártó vállalat vezetőjeként, és ő építette ki Kolozsvár első magyar éttermeit. A kolozsvári Mikó étterem tulajdonosa és vezetője, Kovács Zsolt kilenc éve arra törekszik, hogy övé legyen a kincses város igazi „magyar vendéglője”. Olvassák el a Székelyhon Erd

A kolozsvári Mikó étterem Fotó: Makkay József

A kolozsvári Mikó étterem tulajdonosát és vezetőjét, Kovács Zsoltot legtalálóbban a hivatásos menedzser titulussal lehetne jellemezni. Amióta a kilencvenes évek elején elvégezte a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem közgazdasági szakát, sok mindennel foglalkozott, amíg a vendéglátóiparban kötött ki.

Kovács Zsolt hosszas keresés után horgonyzott le a gasztronómia mellett Fotó: Makkay József

Egy autóalkatrész-forgalmazó vállalatnál kezdte pályafutását 1996-ban, de amikor 2000-ben megszületett az első lánya, megpróbált egy nyugodtabb állást keresni és egy bútorgyár vezetője lett. Később magyarországi barátja révén olasz konyhagépek és lengyel háztartási gépek romániai forgalmazójaként váltott szakmát, majd egy fejvadász cég látókörébe került és idővel, így jött képbe a római katolikus egyház tulajdonában Kolozsváron beindult Agapé vendéglátóipari cég vezetése.

A szállodai szolgáltatást és az éttermi ellátást kínáló Agapé komplexum kolozsvári kiépítése a belvárosi Szentegyház utcában az új menedzser hozzáértését és keze munkáját dicséri.

A kétezres évek elején ez volt Kolozsvár első, jól átgondolt magyar éttermi kezdeményezése, ahol nemcsak a magyar receptek alapján elkészített a la carte éttermi felhozatalt és annak önkiszolgálós változatát honosították meg, hanem a több évtizedes kommunista éra után itt teremtették meg elsőként Kolozsváron a magyar zenével fűszerezett vendéglői esteket a Kós Károly nevét viselő éttermükben.

Hogy milyen út vezetett az Agapé étteremből a Mikó étteremig, arról a Székelyhon szerdai gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztróban olvashatnak.