Emlékmenet a Don-kanyar magyar hőseiért

Liget 2020. január 16., 12:03

A második világháborúban a 2. magyar hadsereg hiányos felszerelésű katonái nem bírták feltartóztatni a többszörös túlerőt a Don folyónál. A szovjetek 1943. január 12-én megtörték a magyar arcvonalat és néhány hét alatt felmorzsolták a sereget. Berei Károllyal, a nagykárolyi emlékmenet szervezőjével interjú

Tavaly kilencvenen vettek részt az emlékmeneten Fotó: Berei Károly

A második világháborúban a 2. magyar hadsereg hiányos felszerelésű katonái nem bírták feltartóztatni a többszörös túlerőt a Don folyónál. A szovjetek 1943. január 12-én megtörték a magyar arcvonalat és néhány hét alatt felmorzsolták a sereget. Berei Károllyal, a nagykárolyi   emlékmenet szervezőjével interjút olvashatnak az Erdélyi Naplóban.  

„Mintegy tíz évvel ezelőtt olvastam egy cikket arról, hogy néhány megszállott ember pár kilométeres gyalogtúrával emlékezik az 1943. január 12-i eseményekre, amikor megtörtént az úgynevezett doni áttörés. A második magyar hadsereg 1942–43-as hősies küzdelme a szovjetunióbeli Don folyó partján mindörökre történelmünk része marad” – mondja Berei Károly, aki Nagy Levente barájával eldöntötte, hogy ők is megszervezik Nagykárolyban és környékén az emléktúrát.

A szovjetek 1943. január 12-én megtörték a magyar arcvonalat és néhány hét alatt felmorzsolták a sereget. A múlt század egyik legnagyobb tragédiájában a 200 ezer honvédből alig 60 ezren tértek vissza családjaikhoz.

A 2019-es emlékmeneten csaknem 90 ember vett részt. Idén január 25-én szervezik meg a VIII. Emlékmenet a Doni Hősökért elnevezésű túrát, amely emberi számítás szerint 21–22 kilométeres lesz Nagykároly és Mezőpetri között.

A Berei Károllyal készült interjút elolvashatják az Erdélyi Napló mai számában.