„Az egyházadat soha ne hagyd el!”

Liget 2020. január 17., 11:49

Személyesen ismerte Márton Áron püspököt és Tomcsa Sándort – előbbivel a gyulafehérvári teológián, utóbbival édesapja bádogosműhelyében teremtett kapcsolatot. A 75 éves udvarhelyi egyházgondnok- és történetíró, hitoktató és helytörténész Derzsy Andrásról olvashatnak a Liget mellékletben.

Derzsy András az udvarhelyi Szent Miklós-hegyi templomban Dr. Jakubinyi György érsekkel Fotó: Derzsy András archívumából

Személyesen ismerte Márton Áron püspököt és Tomcsa Sándort – előbbivel a gyulafehérvári teológián, utóbbival édesapja bádogosműhelyében teremtett kapcsolatot. A 75 éves székelyudvarhelyi Derzsy András nyugdíjazása után is dolgozik: volt egyházgondnok- és történetíró, hitoktató és helytörténész. Élettörténetéről olvashatnak a Liget mellékletben.

Könyvespolcán számtalan egyházi és egyháztörténeti könyv mellett klasszikus szépirodalmi művek sorakoznak, az íróasztalán Yuval Noah Harari történész Homo Deus című műve is ott van – ez azt is jelzi, hogy a legújabb vallasfilozófiai nézetek és napjaink történelemszemlélete is nagyon érdekli.

A Harari-könyv egy olyan laptop mellett van az asztalon, amelyen most fejezte be legújabb és egyben legérdekesebb írott munkáját: Derzsy András helytörténeti könyvet írt, amely idén, néhány hónapon belül meg is jelenik.

1944. március 14-én az akkor már Udvarhelyhez tartozó Szombatfalván született, a Népházzal szemben – szülőháza öröksége is lett, a tavaszi-nyári hónapokat most is ott töltik feleségével. „A német tankok felrobbantották az Orbán Balázs utcai hidat, a házunk előtt mentek el Marosvásárhely felé és én akkor születtem meg, édesanyám így mesélte” – emlékszik vissza Derzsy András, akinek az életéről olvashatnak a pénteki Liget mellékletben.