Romano Drom duplakoncert

Liget 2020. január 20., 17:33

A magyarországi kortárs cigány kultúra egyik legismertebb képviselője, a Romano Drom koncertezik január 23-án Kolozsváron az Atelier Caféban, 24-én pedig Marosvásárhelyen a Jazz and Blues klubban.

Egyedi zenei világuk zajos sikert aratott Fotó: Forrás: Stairway Booking

A Romano Drom zenekar 1999-es alapítása óta bejárta a világot. Egyedi zenei világuk zajos sikert aratott, és az egyik legkeresettebb cigány kultúrát ápoló, de világzenét játszó zenekarrá tette a Romano Dromot.

A Romano Drom, a „Cigányok Útja” az ősi oláhcigány nyelven szólal meg, modern felhangokkal. A zenekar megőrizve a gyökereit és a tradíciókat, mindig képes volt megújulni, oláh zenei ritmusokat kortárs zenei élménnyé emelve játszani.

A Romano Drom, a „Cigányok Útja” az ősi oláhcigány nyelven szólal meg, modern felhangokkal Fotó: Forrás: Stairway Booking

A zenekar egyedülálló fúziós zenéje – melynek szerzője ifj. Kovács Antal – az évszázados zenei hagyományt vegyíti a katalán rumbával, arab és balkáni pop ritmusokkal, mely megoldások mellett a dob és más hangszerek érdekes harmóniáját társítja a tradicionális hangzással – olvasható a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.  

A zenekar kifejezett célja, hogy különleges zenéjét eljuttassa és megszerettesse azokkal is, akik talán nem is ismerik az oláhcigány zenét, táncokat, kultúrát.

Ez az elképzelés albumaik során nyomon követhetően teljesedik ki, az eredeti oláhcigány dallamokat eltérő zenei kultúrákból ismerős vonásokkal elegyítve. Így épül fel ez a néha melankolikus, érzelmes, és máskor roppant energikus tánczene. A zenekar hat albumot jegyez hazai és külföldi kiadók gondozásában, kiadtak egy remix albumot is, mely egyedülálló a műfajban.

A duplakoncert a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló program jóvoltából, a Méra World Music világzenei csűrfesztivállal partnerségben, a Stairway Booking, Atelier Cafe és a Jazz and Blues Club szervezésében jön létre.