MAFESZT: öt nap alatt tíz előadás

Liget 2020. január 21., 11:33

Gyermek- és ifjúsági előadások, táncszínházi produkciók, nagyszínpadi és stúdiótermi alkotások is helyet kaptak a MAFESZT harmadik kiadásán. A Magyar Színházi Szövetség szakmai seregszemléjének ezúttal a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház ad otthont január 21–25. között.

A fesztivál a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásával (Luigi Pirandello: IV. Henrik) kezdődik Fotó: Forrás: Tomcsa Sándor Színház

Több mint 150 résztvevővel rajtol kedden a III. MAFESZT Székelyudvarhelyen. A MASZÍN vándorfesztiválján öt romániai magyar társulat – a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház, valamint a Csíki Játékszín – kínál változatos színházi élményt. A Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN) 2016-ban alakult azzal a céllal, hogy érdekképviseleti támogatást és hátteret nyújtson az erdélyi magyar színházak számára, szakmai továbbképzéseket szervezzen, valamint teret adjon egy a tagszínházak repertoárjából reprezentatív keresztmetszetet kínáló vándorfesztiválnak. A seregszemle harmadik kiadásának programját hét erdélyi magyar tervező színházi plakátkiállítása valamint két szakmai műhelymunka teszi még gazdagabbá – tájékoztat közleményében a Tomcsa Sándor Színház.

Csíki Játékszín - Sirály Fotó: Forrás: Tomcsa Sándor Színház

A nagytermi előadások sorát január 21-én, 19 órától a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a Luigi Pirandello IV. Henrik című drámája nyitja. Másnap 22-én, szerdán 19 órától a Tomcsa Sándor Színház nagysikerű előadása, A mi kis városunk lesz látható. Csütörtökön, január 23-án a Csíki Játékszín Borisz Akunyin Sirály című előadását fogja játszani, Albu István rendezésében.

Tomcsa Sándor Színház - A mi kis városunk Fotó: Forrás: Tomcsa Sándor Színház

A fesztivál programjában négy stúdió előadás is helyet kapott: január 24-én, pénteken 12 óra 30 perctől a Nagyvárad Táncegyüttes Ki vagy te, táncszínház? című, a táncszínházat ismertető előadása, majd fél háromtól a Vakfolt című, a táncszínházat összművészeti alkotásként értelmező előadását tekintheti meg a nagyérdemű. Ugyancsak pénteken, Frank Wedekind A tavasz ébredése azonos című drámájának „fizikai színházi” kísérletét Györfi Csaba rendezésében a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata fogja játszani 19 órától.

Csíki Játékszín - Sirály Fotó: Forrás: Tomcsa Sándor Színház

A fesztivál záró előadását, Szép Ernő és Guelmino Sándor Lila ákác című művét Botos Bálint rendezésében két időpontban is megtekintheti a fesztivál közönsége január 25-én szombaton, délután fél öttől, valamint este 8 órától.

A seregszemle nyitóelőadása az Udvarhely Bábműhely kétszeresen díjazott ifjúsági előadása a Benedek Elek és Grandpierre Emil nyomán írt Béka királykisasszony. Az előadás január 21-én, kedden, 11 órától látható. Pénteken, január 24-én, 11 órától a kisebbeket várják a színházba a Harag György Társulat Brighella Bábtagozatának Szélszabadító előadására. A Szigligeti Színház Lilliput Társulata január 25-én, szombaton délelőtt 11 órától egy rendhagyó irodalomórára várja az ifjabbakat, melynek során Arany János Toldi című művét próbálják meg közelebb hozni a tinédzserekhez. Mindhárom előadást stúdióteremben játsszák.

Szigligeti Színház Lilliput Társulat - Toldi Fotó: Forrás: Tomcsa Sándor Színház

A MASZÍN célkitűzéseinek megfelelően, a III. MAFESZT idején két szakmai műhelymunkát is tartanak: egy kommunikációs, valamint egy improvizációs színészi workshopot. Január 22-én és 23-án Keszeg Anna (PhD, egyetemi adjunktus Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet), illetve Csoma Nóra kommunikációs szakember vezetnek kommunikációs műhelyeket. Január 21-én, 22-én és 23-án a szövetség meghívására Andrew Hefler rendező és tréner színművészeknek tart improvizációs workshopot.