Nem is kenyér, nem is pizza: focaccia

Liget 2020. január 22., 15:16

Sörélesztőből, lisztből, olívaolajból, vízből és sóból áll az alapreceptje. Az olaszok lepénykenyerének sok fajtája létezik, a Székelyhon napilap Erdélyi Gasztró mellékletében a focacciaról olvashatnak.

Sütőtökös focaccia Fotó: György Ottilia

A focaccia nem pizza, és történetét tekintve jóval korábban is jelent meg, mint a pizza. A focaccia az olaszok lepénykenyere, ami az olasz street food konyha része. Sok fajtája létezik ennek a „gazdag” lepénykenyérnek, jellegzetessége, hogy mélyedések vannak a tésztában.

Mindig kerül rá valamilyen jellegzetes fűszer vagy sajt, de létezik édes változata is, amihez különböző gyümölcsöket használnak feltétként.

Az Erdélyi Konyha kiadványában ezúttal három szezonális focaccia recept elkészítését ismerhetjük meg, amelyeket a téli időszakban akár otthon is elkészíthetünk. Elsőként a sütőtökös focaccia-t ajánlják, majd a körtés-kecskesajtos lepényt, a harmadik pedig a tükörtojásos-kolbászos focaccia.

Tükörtojásos-kolbászos focaccia Fotó: György Ottilia

S hogy milyen alapanyagok szükségesek ezekhez, illetve hogyan kell elkészíteni, megtudhatják, ha fellapozzák az Erdélyi Gasztró január 22-i lapszámát.