Kamaszkori nagy problémák: ha pattanásos a bőr

D. Balázs Ildikó 2020. január 23., 17:21

Mi lehet egy tinédzser rémálma? Az aknés, pattanásos bőr. S mivel napjainkban egyre több kamasz érintett, egy egész ipar épül a problémás bőr különböző készítményekkel való kezelésére. Hamar Hanga bőrgyógyász szakorvos egy kis eligazítást nyújt abban, hogy mit tegyen a szülő, ha pattanásos a gyermeke.

Az a kényes T zóna. Aknés bőr esetén kérjük ki a szakember véleményét Fotó: 123RF

Egyféleképpen se oldjuk meg ezt a helyzetet egy kézlegyintéssel, mondván kinövi. Mert egyértelmű, hogy kinövi, de egy érzelmileg instabil tinédzser, akinek mindennél fontosabb a külalak, nehezen éli meg ezt a periódust. Inkább kérjük ki egy szakember véleményét. Hamar Hanga szerint a 12–21 éves korosztály mintegy nyolcvan százaléka bőrproblémával küszködik, de sok esetben már 12 éves kor előtt megjelennek az aknék, és vannak, akiket felnőtt korban is végigkísérnek.

„A kezelés is egyre szélesebb palettát ölel fel, nagyon sokféle termék közül lehet választani, van akinek helyi kezelésre, azaz krémekre, kenőcsökre van szüksége, de van akinek gyógyszeres kezelésre.

Én egy 12 éves fiatal esetében nem biztos, hogy elindítanék egy kezelést, van, amikor egy kicsit várakozni kell” – magyarázza a bőrgyógyász szakorvos.

Az pedig, hogy ki milyen kezelésben részesülhet, az attól függ, hogy kinek milyen típusú léziója, bőrkárosodása van, de mindemellett a páciens kora is meghatározó. „Van akinek, csak komedói vannak, avagy fekete pontok az arcbőrön, köznyelven mitesszerek, ebből létezik nyílt és zárt. Ez az első stádium. Ezután megjelenhetnek a papulák, duzzanatok, majd a következő stádium a pusztula, azaz a gennyes pattanás megjelenése. A helyzet súlyosságát fokozza a ciszta kialakulása, ez a legsúlyosabb aknéforma” – mondja a szakember. Mint a doktornő megjegyzi, van olyan 11–12 éves páciense is, akit egyelőre a helyes bőrápolásra tanít meg, még kezelést nem kap. Aknés bőr esetén nagyon fontos a megfelelő arclemosó használata reggel és este, csak a vízzel való arctisztítás nem elegendő – figyelmezteti az érintetteket. Mint megjegyzi, manapság igen közkedvelt a micellás arclemosó víz, sokan is használják, de lényeges az adott bőrtípusnak megfelelő terméket használni. „Egy fiúnak például biztosan hamarabb ajánlok egy micellás vizet, mint egy arclemosót, számukra ez a kényelmesebb megoldás. Megfelelően tisztít, praktikus, könnyen használható és jótékony hatással van a bőrre” – fűzi hozzá a doktornő.

Az a kényes T-zóna

„Aki pattanásos, annak többnyire zsíros a bőre. Zsírosabb régió az úgynevezett T-zóna, azaz az orr és a homlok. De beszélhetünk szeborreás bőrről is, amely korpázóan hámló, zsíros bőr, és ez esetben nagyon kell arra vigyázni, hogy ne szárítsuk túl a bőrt, mert akkor még több szeborrea képződik. Az akné kutatásában ma már egyre nagyobb hangsúly kerül a genetikai tényezőkre. Ez tulajdonképpen egy gyulladásos folyamat, és ennek megvan a lefolyása” – magyarázza Hamar Hanga.

Néha csak türelem kellene a gyógyuláshoz, de az érzelmileg instabil tinédzserek néha nehezen élik meg ezt a periódust Fotó: Pixabay

Ami a gennyes pattanások megjelenését illeti, van, akinek nem csak az arcát fedi el, hanem a mellkast és a hátat is. Ez esetben – mondja a szakember – már nem elegendő a helyi kezelés, gyógyszeres kezelésre van szükség.

Kenőcsök és gyógyszerek

„A napi bőrápolás kötelező, és ezt követi a helyi kezelés. Számos olyan szer van, amely hat a gyulladásos folyamatra. Például az azelainsavat tartalmazó krémek, melyek javítják a bőr textúrájának az egyenetlenségeit, komedolitikusak (megnyitja az elzárt faggyúmirigyeket, ezáltal megakadályozza a pattanások képződését – szerk. megj.) és antibakteriálisak. Általában fiatalabb korban ezt választjuk. Vannak a benzoil-peroxid hatóanyagú termékek, amelyek már gyulladáscsökkentőek is, illetve az antibiotikumot tartalmazó kenőcsök, és az utolsó generációs termékek, a retinoid-származékok. Ezek a gyulladásos folyamat minden részét lefedik. Nagyon hatékonyak, de mindig kell mellékhatásokra számítani, bármit is használunk. Ilyen mellékhatás lehet a bőrpír, a hámlás, égő érzés, ami jelentkezhet már az első használat után, de ez a terápia része, a bőrnek alkalmazkodnia kell a kezeléshez. Ha már kialakult egy középsúlyos-súlyos akné, már nem elég kenegetni az arcot, ez esetben már elő kell venni az erősebb fegyvereket, ilyenkor a gyógyszeres antibiotikumos kezelés is szóba jöhet. Ez esetben már komplex laborvizsgálatokat végzünk, és a pácienst már mondhatni örökbe is vesszük, olyan gyakran kell jönnie ellenőrzésre” – magyarázza a bőrgyógyász szakorvos. Hamar Hanga szerint egyébként nem hiába kezelik az aknés bőrt ősztől tavaszig, ugyanis az antibiotikumos készítmények használata érzékenyebbé teszi a bőrt, tehát a napfényvédelem elengedhetetlen.

Hamar Hanga, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Bőr- és Nemigyógyászati Osztályának bőrgyógyász szakorvosa Fotó: D. Balázs Ildikó

Vannak olyan esetek – derül ki –, amikor a bőrléziók hegesedéssel gyógyulnak, számukra rossz hír, hogy a hegek eltüntetésére csodakrém nem létezik, ezen csak az esztétika segít.

„Ez egy olyan periódus, amit ki kell bírni, meg kell várni, hogy helyre álljon a hormonháztartás.

Az akné kezelése sok esetben lehet hullámzó, meglehet, hogy változtatni kell a kezelésen, amely személyre szabott. Azt nagyon sokszor kihangsúlyozzuk, hogy nem szabad ezeket az aktív pusztulákat nyomkodni, mert megnyitjuk és felülfertőzhetjük ezeket. Amennyiben egy felnőtt esetében jelenik meg az akné, az már újabb komoly kivizsgálást igényel, hiszen feltehetőleg egészségügyi problémák állnak a háttérben” – magyarázza a bőrgyógyász szakorvos.