Németh Géza-emlékdíj Ádám Katalinnak és Rebekának

Liget 2020. január 27., 19:34

A csíkszeredai Ádám család két tagja, az édesanya, Katalin és nagyobbik lányuk, Rebeka vehette át idén a Németh Géza-emlékdíjat. Mint a laudációk  során elhangzott, nem is lehet másként gondolni az Ádám családra, csak mint a hagyományos népi tudás megörökítőire, átadóira.

A két díjazottal, Ádám Katalinnal és Rebekával Ferencz Angéla (középen) Fotó: Borbáth Katalin/Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa

Ádám Katalinnak és Ádám Rebekának ítélték oda idén a Németh Géza-emlékdíjat, hiszen mint a díjátadó ünnepségen elhangzott, munkájuknak köszönhetően Csíkszeredában és környékén már egészen fiatal kortól a népzenén és néptáncon keresztül magukba szívhatják a gyermekek a rendkívül színes magyar kultúrát.

Ádám Rebeka 1993-ban született Csíkszeredában. Kicsi korától a Gyermekek Háza Borsika tánccsoportjának alaptagjaként táncosként és énekszólistaként számos hazai és külföldi fellépésen jeleskedett. A Nagy István Művészeti Középiskolában érettségizett zene szakon, ahol csellót és gregorián éneklést tanult. Énekelt a Csíksomlyói Kegytemplom, a Gregorián Schola, a Nagy István Művészeti Középsikola, a Lux Aurumque és a zenetanárok kórusában, részt vett a Régizene Fesztivál számos eseményén. A néprajzos és zenetudós érdeklődésével fordult már 12. osztályban a moldvai csángók felé. Az egyetemet a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Zenepedagógiai szakán végezte. Ezidőben színházi produkciókban is közreműködött, majd az egyetem után több színházi előadás zenéjét megírta – emelte ki Rebeka laudációjában Ferencz Angéla.

Ádám Rebeka Fotó: Borbáth Katalin/Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa

Mint a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetőjének szavaiból kiderült, Rebeka jelen van a helyi rangos rendezvényeken, az Ezer Székely Leány Napján, a Csűrdöngölő Gyermek- és Ifjúsági Találkozón, ahol muzsikál, énekel, közös táncot vezet. A Gyermekek Házában pásztorfurulyát, csellót, kobzot, népdaléneklést, gyermekjátékokat tanít. Folyamatosan közreműködik az Aprók Táncházában. Nyári táborokban oktat. Gyermekfoglalkozásokat vezet, mesés hangszerbemutatókat, zeneovikat tart. Erdély számos városában a Hagyományok Háza felkérésére óvónőknek, pedagógusoknak továbbképzésen népi gyermekjátékokat, népdalokat, kézművességet tanít. Zenét tanít a csíkszeredai Waldorf iskolában.

„Rebi jelen van. Jelenbe hozza a múlt tudásvilágát, és átadja, átsimogatja, áténekli, gyermekeinknek. Jelen van abban is, ahogy a kortárs művészetekkel kreatívan tudja ötvözni ismereteit, akár a színházban, akár ékszer- és nemeztárgyaiban”

– fogalmazott Ferencz Angéla.

Ádám Katalin Oroszhegyről indulva, a székelyudvarhelyi tanítóképző elvégzése után 1984-től a Gyimesekben, Komjáton lett tanítónő, majd 1990-től népi gyermekjáték és kézművesség oktató a csíkszeredai Gyermekek Házában. A Pörgettyű Népi Játszóházegyesület elnöke és számos gyerek program kezdeményezője. A Felcsíki Hagyományőrző Gyermektáborok társszervezője, a Gyimesi Nemzetközi Tánctábor és más táborok állandó közreműködője, valamint számos vidéki játszóház, táncház elindítója és szakmai tanácsadója lett az évek során – hangzott el Ádám Katalin laudációjában. Mint Sógor Enikő kiemelte, Ádám Katalin elsősorban a székely, csángó, de az egyetemes magyar népi kultúra hű nagykövete.

Sógor Enikő Ádám Katalint méltatta Fotó: Borbáth Katalin/Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa

„Valójában nem is illene és nem is lehet szavakkal elmondani ki vagy és mi az, ami miatt hálásak vagyunk neked. A te mozgatód bensődből való, és nem vár szép szavakra... Azt hiszem, tényleg kevés olyan magyar szülő és gyermek van Csíkszeredában és Csík környékén, aki ne ismerne és ne tanult volna többet-kevesebbet tőled, általad” – folytatta a laudátor, aki olyan szülőként szólt az ünneplő közösséghez, aki hálás, hogy mind a négy gyermeke részt vehetett az évek során az Ádám Katalin kezdeményezte programokon.

„Kecses könnyedséggel emeled be gyermekeink életébe is a kincseket, és lopsz a szívükbe igaz emberséget, észrevétlenül – mintha csak belélegeznék, olyan természetességgel, könnyedséggel.

Köszönjük, hogy általad újra és újra megerősödhetnek nemzedékek, hogy jó magyar embernek lenni éppen itt és éppen most, ahol megadatott élnünk. Hogy jó igaz, szelíden cselekvő embernek lenni, aki úgy szolgálja e mai világot, hogy bátran építkezik eleink bölcsességére. Isten éltessen és adjon további sok erőt!” – zárta gondolatait Sógor Enikő.

{K1}

Az elmúlt hétvégén immár a tizennyolcadik alkalommal adták át a néhai református lelkész nevével fémjelzett emlékdíjat Csíkszeredában. Ezt olyan pedagógusok kapják, akik kimagasló tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra megőrzéséhez és annak ápolásához.