Keöpeczi Sebestyén József, a címerművész

Liget 2020. február 10., 11:28

Keöpeczi Sebestyén József erdélyi címerművész 1915-ben rajzolta meg az Osztrák-Magyar Monarchián belüli Magyar Királyság címerét és állampecsétjét. Róla olvashatnak a Székelyhon napilap kiadványaként is megjelenő Előretolt Helyőrség februári számában.

Keöpeczi Sebestyén József (1929) Fotó: Forrás: Szekeres Attila István

Ifj. Sebestyén József 1878. november 12-én született Széken. Az apa, id. Sebestyén József épp ott volt tanító, később Magyarnemegyén, utóbb Nagysajón, végül Besztercén, ott járt iskolába. Sebestyén József a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem jogelődjét, az Országos Magyar Királyi Mintarajztanoda és Rajztanárképezdét az 1898–1899-es tanév első félévében vendégdiákként látogatta.
Az 1964-ben elhunyt Keöpeczi Sebestyén József előszeretettel használta a nemesi előneveket, saját neve esetében is, előbb többféle változatban, aztán megállapodott. Kezdetben Kőröspataki és Keöpeczi Sebestyén Józsefként írta nevét, hol kisbetűvel, hol naggyal, mikor eö-vel, mikor csak ö-vel, sokszor csupán K. Sebestyén Józsefként.

Az is megesett, hogy „e” nélkül, Köpeczit használt, de nagy műveit Keöpeczi Sebestyén Józsefként írta alá, 1920-tól ezt, a nemesi előnévből származtatott művésznevet használta.

A Genealógiai Füzetek címergrafikusáról, a Magyar Királyság új középcímeréről és pecsétjéről, valamint a Román Királyság 1921-ben elfogadott címeréről bővebben az erdélyi Előretolt Helyőrségben olvashatnak.