Amikor az európai teniszláz Udvarhelyre érkezett

Liget 2020. február 11., 12:50

A két világháború közötti időszakban igencsak népszerű volt a tenisz Székelyudvarhelyen, létezett teniszpálya, és a sétatéren, valamint a Kollégium-kertben gyakran rendeztek meccseket. A Székelyhon napilap Erdélyi Sport e heti mellékletében a székelyudvarhelyi teniszezés múltjába kalandoznak.

Az 1932. évi teniszverseny udvarhelyi és gyergyói részvevői Fotó: Forrás: Vofkori György

Székelyföldön a huszadik század első éveiből vannak adataink arra nézve, hogy Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában teniszpályák létesültek, és az ifjúság rendszeresen űzi ezt a sportágat a testedzés többi formája mellett. Udvarhelyen az első teniszpályát 1907-ben készítették el a mai sétatér alsó részén, de később a Kollégium-kertben, a labdarúgópálya és a tornapavilon mellett is létesült egy teniszpálya.

1922. április 30-án arról adott hírt a Székely Közélet hetilap, hogy „A Hargita T. E. választmánya a városi tanáccsal való megállapodás után elvállalta a városi uszoda és teniszpálya mihamarábbi üzembe helyezését. A teniszpálya és uszoda újraépítését már el is kezdték.”

Mérkőzések a sétatéri pályán, háttérben a park fái Fotó: Forrás: Vofkori György

Azokban az évtizedekben gyakoriak voltak az ún. tornaünnepélyek a városban – ezeket évente több alkalommal általában a Kollégium-kertben tartották, és több sportág művelői is bemutathatták tudásukat, főleg barátságos, bemutató jellegű vagy helyi bajnokságok, vetélkedők zajlottak. 1925. augusztus 9-én azt adta hírül a Székely Közélet, hogy a Hargita Testedző Egylet vasárnap délután „fél 3 órai kezdettel, a kollégiumkerti sport-telepen nagyszabású zenés és mindenkit szórakoztató sportünnepélyt rendez”, amely keretében „játsszák le az udvarhelyi teniszezők Udvarhely város tennisz bajnokságáért a döntő mérkőzéseket.”

És hogy miképpen alakult a székelyudvarhelyi teniszezés története, és mit írt Tomcsa Sándor a teniszező hölgyekről, megtudhatják az Erdélyi Sport február 11-ei számából.