Jakab Zoltán a futsal-válogatottról: eljött az idő a változtatásra

Liget 2020. február 11., 13:05

A román teremlabdarúgó-válogatottnak nem sikerült kijutnia az idei, Litvániában rendezendő világbajnokságra, miután múlt héten a csoport harmadik helyén végzett a csehországi Brnóban rendezett elitkörben. A korábbi szövetségi kapitány, a székelyudvarhelyi Jakab Zoltán szerint a csapat saját szintje alatt teljesített.

Jakab Zoltán szerint idős lett a román csapat, mindig néhány játékostól várják a megoldást Fotó: Barabás Ákos

A keddi Székelyhon napilap sportmellékletében a román teremlabdarúgás jelenlegi helyzetéről és jövőjéről olvashatnak. Jakab Zoltán, a Futsal Klub Székelyudvarhelynél technikai igazgatói feladatokat ellátó szakember úgy látja, eléggé idős lett a román csapat, mindig néhány játékostól várják a megoldást.

„Sokan már nagyon régóta hangoztatják, hogy több játékos négy Európa-bajnoki szereplés után megérdemelné a világbajnokságon való részvételt, de erre már nem lesz lehetőségük, a következő vb-selejtezőig ugyanis vélhetően visszavonulnak.

Ennél viszont még nagyobb változtatásra van szükség a válogatottnál, a 2022-ben sorra kerülő Európa-bajnokságra a csapatnak több mint a felét ki kellene cserélni, és több lehetőséget adni a fiatal, tehetséges játékosoknak.

Az már más kérdés, hogy ezt megérzi majd a válogatott a teljesítmények szintjén, de előbb-utóbb meg kell tenni ezt a lépést. Azt ugyanis nem tartom megfelelő megoldásnak, hogy újabb játékosokat honosítanak” – fogalmazott a szakember.

Jakab Zoltán szerint sokkal inkább egy versenyképesebb hazai futsalbajnokságot kell szervezni, és valamilyen formában megnövelni a csapatok számát, továbbá a szakemberek képzésére és az utánpótlás-nevelésre is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. A teljes cikket a keddi Székelyhon Erdélyi sport mellékletében olvashatják el.