HIRDETÉS
Antal Erika 2018. január 16., kedd

Fókuszban a Teleki-ház titkai

A marosvásárhelyi Teleki-ház a 20. század folyamán több ízben komoly műemléki beavatkozásokon esett át, a két világháború között nyugati szárnyát lebontották, ezt 1957-ben építették újjá. Az épület most az Örökségünk őrei projekt keretében került előtérbe.

Antal Erika 2017. december 08., péntek

Csíky Boldizsár: művésznek lenni sokáig gyanús volt

Csíky Boldizsár akkor is zeneszerző volt, amikor gyanús volt művésznek lenni. Művész, aki nem termel kézzelfoghatót, munkájának végtermékét sem megenni, sem  kirakatba tenni nem lehet. Régmúltról, kultúrák közötti gyanakvásról, az itthon maradásról is vallott a 80 éves  Csíky Boldizsár.

HIRDETÉS
Antal Erika 2017. november 29., szerda

Színház két nemzet között: kétnyelvűnek tartja magát Ciugulitu Csaba

Ciugulitu Csaba színművész a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház román társulatának tagja, aki olykor a magyar társulatban is színpadra lép. Székely Csaba MaRó című, a román-magyar kapcsolatokról szóló, két nyelven játszott darabjában is szerepet kapott. Erről is vall, de közeledtével a román nemzeti ünnephez  való viszon

Antal Erika 2017. szeptember 22., péntek

Lassú vonat Váradra visz

Szeptember első napjaiban Nagyváradra utaztunk vonattal. A szecesszió városában érdemes eltölteni két-három napot, bár az út és a vendéglátás nem egészen turistabarát. Igaz, az állomásról tömegközlekedési járművel lehet eljutni a város különböző részeibe, vannak sétálóutcái és a gép

Antal Erika 2017. szeptember 15., péntek

Állandó lüktetésben, de élhetően: New York

Van valami irónia abban, ahogy a nyugati életstílus ellen törő iszlamisták a 2001. szeptember 11-ei korszakváltó támadással tulajdonképpen egy új turistalátványosság létrejöttét „kezdeményezték”. A 21. századi New York azonban ennél sokkal, de sokkal többről szól. Megcsodáltuk.

HIRDETÉS
Antal Erika 2017. szeptember 13., szerda

Minél többet adunk, annál többet kapunk

Sajó Norbertet valamikor a rádióból ismerhettük. Előbb színésznek tanult, majd teológiát végzett, néhány vargabetű után hivatása pedig az lett, hogy a szegényeken segít. Ő alapította a Telefonos Szeretetszolgálatot, hogy segíthessen a rászorulókon. Hogy miért? Mert ő is megtapasztalta, milyen rászorulónak lenni.

Antal Erika 2017. augusztus 30., szerda

Öt nap, két ország, három város

Skandinávia, pontosabban Dánia és Svédország ma már Erdélyből is könnyen megközelíthető, Kolozsvárról mindössze két órás a repülőút Malmöbe, ahonnan negyven perc busszal vagy vonattal Koppenhága. A forró nyárban a hűvös északon néztünk szét.

Antal Erika 2017. augusztus 08., kedd

Bukovinai székelyek nyomában

Korábban csángóknak nevezték őket, holott székelyeknek, bukovinai székelyeknek vallották magukat azok a zömében Déván, Vajdahunyadon, Csernakeresztúron, Sztrigyszentgyörgyön élő magyarok, akiknek ősei Bukovinából telepedtek át Erdélybe és Magyarországra, valamint az Al-Duna mentére. Történetük több évszázadra nyúlik&

Antal Erika 2017. július 18., kedd

Ötszázoldalas történet a vásárhelyi mesterember meghasonulásáról

Káli Király István íróval, a Mentor Könyvkiadó alapítójával, a Romániai Magyar Könyves Céh elnökével a nemrég megjelent, A szemfényvesztett című regénye kapcsán beszélgettünk életpályáról, írásról, témaválasztásról.

Antal Erika 2017. július 17., hétfő

Hiteles hangszer nélkül nincs régizene

Régizene nem létezhet hiteles hangszerek nélkül – vallja Lőrinczi György marosvásárhelyi lantkészítő, amatőr muzsikus, aki leginkább historikus hangszereket készít, de érdekli is őt az a kor, a kora-barokk, barokk és reneszánsz ideje. Így nem csoda, hogy a Csíkszeredai Régizene Fesztiválról a marosvásárhelyi szakember sosem hiányozhat.

Antal Erika 2017. július 05., szerda

Könyvekben meséli új történeteit az elismert színházi rendező

Nemrég mutatták be A megoldás című regényét, egy évvel korábban az És jött az aranykor címűt, azt megelőzően egy novelláskötetét. Kovács Levente marosvásárhelyi rendezőt az írásról, a történeteiről, a városról kérdeztük.

HIRDETÉS
Antal Erika 2017. június 21., szerda

Orvosként a kommunista osztályharctól a személytelen futószalagig

Mivel megszűnt az a régi, emberközpontú gyógyítás, s helyét a pénzkeresés és a technika foglalta el, válságosnak tartja az egész egészségügyi ellátás helyzetét dr. Ferencz László, a MOGYE nyugalmazott orvosprofesszora. Marosvásárhely friss díszpolgára tapasztalatairól vall.