Antal Erika 2020. január 03., péntek

Második napra már beleszeret az ember Nápolyba

Róma az utóbbi években a világ egyik leglátogatottabb turistacélpontja lett, a colosseum pedig a világ leglátogatottabb helye volt 2019-ben. Nápolyt meglátni és megszeretni kell, hiszen a dél-olaszországi város is csodálatos a sajátos káoszával. Mellette pedig Pompeji és Herculaneum a kihagyhatatlan látnivalók.

Antal Erika 2019. szeptember 23., hétfő

Egy hét Angliában: a magányos kapszulautazó újabb kalandjai

Szeptemberi angliai utamat egyedül kezdtem és egyedül fejeztem be, és ahogy ez lenni szokott, „hoztam a formámat”, vagyis el-eltévedtem, de mindig megtaláltam a keresett helyet, objektumot.

Antal Erika 2019. szeptember 04., szerda

A természet közelsége, a gyógyfürdő és az állatpark izgalma: Nyíregyháza

Fürdő, kalandpark, múzeumfalu, állatpark, városi múzeum – dióhéjban így lehetne elmondani, hogy miért érdemes Nyíregyházára látogatni. Ehhez még hozzájönnek a gasztronómiai élmények, a színház vagy a belvárosban szervezett fesztiválok, emlék- és ünnepnapok, rendezvények.

Antal Erika 2019. július 24., szerda

A név kötelez. Mivel foglalkozik Körösfői-Kriesch Aladár unokája?

Nagyapjának és alkotótársának állít emléket K. Kriesch György,  Körösfői-Kriesch Aladár unokája, aki jó ideje a család fennmaradt művészi értékeinek népszerűsítésével foglalkozik. Általa került Marosvásárhelyre Körösfői-Kriesch-festmény, de a nemrég megnyitott Nagy Sándor tárlat is az ő szer

Antal Erika 2019. július 18., csütörtök

Ha már Borszéken nem lehetett: felfrissülés Bécsben

Ha lett volna a napi kettőnél több buszjárat Borszékre, ha találok tömegközlekedési járművet, amivel eljutok Torockóra, akkor valószínűleg valamelyik erdélyi településen töltöm a hétvégémet. De nem így történt, inkább a könnyebben megközelíthető Bécset választottam.

Antal Erika 2019. július 12., péntek

Magányos kiruccanás: kapszulaágyban Varsóban

Az utazás, más helyek megismerése, az otthontól távol való boldogulás fejleszti a személyiséget, nyitottabbá tesz, sikerélményt nyújt. Ha kilépünk a komfortzónánkból, azzal erősebbek leszünk. Június közepén, kihasználva egy olcsó lehetőséget, Varsóba utaztam. Egyedül.

Antal Erika 2019. június 26., szerda

Turista voltam Magyarországon

A világvárosok, az idegen vidékek, helyek után azért is jó Budapestre utazni, mert azt már ismeri az ember, nem téved el, mindig tudja hol van, vagy ha éppen nem, hát a tájékozódás sem esik nehezére. 

Antal Erika 2019. május 08., szerda

Szakácskönyvek anno: évszázados receptek a Teleki Tékából

Szakácskönyvek már az ókortól léteznek. Napjainkig fennmaradt Apicius szakácskönyve, amelyből Marosvásárhelyen a Teleki Téka is őrzi annak 17-18. századi kiadásait. László Lóránd történészt, a könyvtár munkatársát faggattuk e korabeli szakácskönyvekről, receptekről.  

Antal Erika 2019. május 02., csütörtök

Ha nyílik a sztyeppei bazsarózsa

Marosvásárhelytől háromnegyed órányi autóút Mezőzáh, a falu központjától pedig még 4-5 kilométer a  Bota-völgyi sztyeppei bazsarózsa védterület, ahol jelenleg éppen teljében a virágzás, a domboldal tele a piros virágokkal. Ha nincs ideje vagy lehetősége oda kimenni, mi most megmutatjuk.

Antal Erika 2019. április 15., hétfő

Svájc, ahová mindenki vágyik

Svájc az az európai ország, amelyről mindenkinek a havasok, a tiszta levegő, a csokoládé és a sajt jut eszébe első hallásra. Valamint az, hogy évszázadok óta nem volt ott háború, sikerült megőriznie a függetlenségét. No meg persze a svájci bankok, a svájci bicska és a svájci óra. Megnéztük.

Antal Erika 2019. március 01., péntek

Amerikában főállású anya volt, itthon színésznő

Szász Annát a marosvásárhelyi Spectrum Színház színpadáról ismeri a közönség, de talán kevesen tudják róla, hogy pár éve Amerikából települt haza. Nem állítja, hogy könnyű volt az ott kialakított életét maga mögött hagynia, de szerencsés természettel áldotta meg a Jóisten.

Antal Erika 2019. február 12., kedd

Mielőtt fizetőssé válna: velencei barangolás

Három euró lenne a turistaidényen kívül, tíz, amikor a legtöbben vakációznak a „beléptidíj” Velencébe – javasolta az olasz város polgármestere, hallgatván azokra a városlakókra, akiknek elegük lett a sok turistából. Mi még persze „ingyen” kereshettük fel a lagúnába épült turistaparadicsomot.

Antal Erika 2019. február 07., csütörtök

Házasságban, mégis magányosan

A házasságban élők 60 százaléka magányosnak érzi magát – legalábbis a nyugat-európai kutatások szerint –, hiába nincsenek egyedül a felek, igazi társ nincs mellettük. De miért gyakori az egyetnemértés a férfi és a nő között? S miért magányosodik el a házasságban élőknek több, mint a fele?

Antal Erika 2019. február 04., hétfő

Hány másodperc kell egy Rubik-kocka kirakásához? Egy vb-n nem túl sok

Bár a megalkotásakor még a feltalálójának is több mint egy percre volt szüksége a Rubik-kocka kirakásához, mára kiderült, hogy a „profiknak” 8-9 másodperc, sőt a világ legjobbjainak négy másodperc is elég ahhoz, hogy egy bűvös kockát kirakjanak. S hogy mi kell hozzá? Némi gyakorlat, néhány algoritmus és szenvedély.

Antal Erika 2019. január 23., szerda

Egykor Olaszország szégyene, ma Európa kulturális fővárosa: Matera

Az idén két város, a bolgár Plovdiv és a dél-olasz Matera nyerte el az Európai Unió kulturális fővárosa címét. Olaszországban hat város állt ringbe a címért: Ravenna, Cagliari, Lecce, Perugia és Siena. A zsűri tizenhárom tagja közül heten Materára szavaztak. Nemrég ott jártunk, felelevenítjük utazásunkat.

Antal Erika 2019. január 22., kedd

Miért érdekesek az erdélyi magyaroknak az erdélyi szászok?

Szép lassan szimbólummá válik az erdélyi szász közösség, amelynek jelenleg 13 ezer alatti tagja van. Bár német tannyelvű középiskolai oktatás létezik Erdélyben, az ott tanulóknak alig 1-2 százaléka szász. Történész segítségével tekintünk be a szász-magyar kapcsolatok viharos évszázadaiba.