Antal Erika 2019. március 01., péntek

Amerikában főállású anya volt, itthon színésznő

Szász Annát a marosvásárhelyi Spectrum Színház színpadáról ismeri a közönség, de talán kevesen tudják róla, hogy pár éve Amerikából települt haza. Nem állítja, hogy könnyű volt az ott kialakított életét maga mögött hagynia, de szerencsés természettel áldotta meg a Jóisten.

Antal Erika 2019. február 12., kedd

Mielőtt fizetőssé válna: velencei barangolás

Három euró lenne a turistaidényen kívül, tíz, amikor a legtöbben vakációznak a „beléptidíj” Velencébe – javasolta az olasz város polgármestere, hallgatván azokra a városlakókra, akiknek elegük lett a sok turistából. Mi még persze „ingyen” kereshettük fel a lagúnába épült turistaparadicsomot.

Antal Erika 2019. február 07., csütörtök

Házasságban, mégis magányosan

A házasságban élők 60 százaléka magányosnak érzi magát – legalábbis a nyugat-európai kutatások szerint –, hiába nincsenek egyedül a felek, igazi társ nincs mellettük. De miért gyakori az egyetnemértés a férfi és a nő között? S miért magányosodik el a házasságban élőknek több, mint a fele?

Hallgassa online rádióinkat
Antal Erika 2019. február 04., hétfő

Hány másodperc kell egy Rubik-kocka kirakásához? Egy vb-n nem túl sok

Bár a megalkotásakor még a feltalálójának is több mint egy percre volt szüksége a Rubik-kocka kirakásához, mára kiderült, hogy a „profiknak” 8-9 másodperc, sőt a világ legjobbjainak négy másodperc is elég ahhoz, hogy egy bűvös kockát kirakjanak. S hogy mi kell hozzá? Némi gyakorlat, néhány algoritmus és szenvedély.

Antal Erika 2019. január 23., szerda

Egykor Olaszország szégyene, ma Európa kulturális fővárosa: Matera

Az idén két város, a bolgár Plovdiv és a dél-olasz Matera nyerte el az Európai Unió kulturális fővárosa címét. Olaszországban hat város állt ringbe a címért: Ravenna, Cagliari, Lecce, Perugia és Siena. A zsűri tizenhárom tagja közül heten Materára szavaztak. Nemrég ott jártunk, felelevenítjük utazásunkat.

Antal Erika 2019. január 22., kedd

Miért érdekesek az erdélyi magyaroknak az erdélyi szászok?

Szép lassan szimbólummá válik az erdélyi szász közösség, amelynek jelenleg 13 ezer alatti tagja van. Bár német tannyelvű középiskolai oktatás létezik Erdélyben, az ott tanulóknak alig 1-2 százaléka szász. Történész segítségével tekintünk be a szász-magyar kapcsolatok viharos évszázadaiba.

Antal Erika 2019. január 16., szerda

Digitalizált családi emlékek: erdélyi Fortepan született

A magyarországi Fortepan digitális képarchívum mintájára indította be az Azopan Fotóarchívumot Erdélyben Szőcs Edgár közgazdász. A háromnyelvű képadatbázis tartalma önkéntes adományokból bővül, nem kereskedelmi célra pedig szabadon felhasználható.

Antal Erika 2018. december 18., kedd

Száz éve ugyanolyan: könyvkötő műhely a Sáros utcában

Van Marosvásárhelyen az egykori Sáros (ma Târgului) utcában egy könyvkötő műhely, cégére alig észrevehető, az évek, évtizedek és a 20. század korma, pora már szinte teljesen ellepte. Ott dolgozik ma is a 94 éves Krón Ernő, akit ma már mindenki csak Ernő bácsinak szólít. Betértünk hozzá.

Antal Erika 2018. december 17., hétfő

Szicíliai hangulatok: találkozásom a maffiával

Szicíliában éppen most érik a narancs, úton-útfélen árulják az édes gyümölcsöt, ott helyben facsarják a levét. Az emberek kedvesek, segítőkészek. A késő őszt választottuk utazásunk időpontjának, amikor itthon már ködös és hideg az idő, de ott még teljes a napsütés és kellemes a hőmérséklet.

Antal Erika 2018. december 12., szerda

Ahol szülő is a terapeuta: élet a rehabilitációs központban

Nem csupán munkahely, sokkal inkább egy második otthon, a gondozottak pedig családtagok – vallják a marosvécsi neuropszichiátriai rehabilitációs központ munkatársai, akik szerint csak szívvel-lélekkel lehet azt a munkát végezni, amit ők vállalnak.

Antal Erika 2018. november 19., hétfő

Mesélésre született: Koltai Róbert

Már első osztályban azt írta az intőjébe a tanítónő, hogy „a gyerek gúnyosan néz”. Koltai Róbert életét az osztálytársak szórakoztatása, a foci, a játék és a mesélés határozta meg, ahogy ő vallotta, mindenről történetek jutnak eszébe.

Antal Erika 2018. november 15., csütörtök

Ízes emlékek: nem holokausztkönyvet írt Király Kinga Júlia

Több ezer megtett kilométerből, beszélgetésekből és hallgatásokból, főzésből és kóstolásból, dokumentum- és fényképfelvételek válogatásából állt össze Király Kinga Júlia Az újrakezdés receptjei című kötete.

Antal Erika 2018. november 13., kedd

A hihetetlen kutatója: Vujity Tvrtko

Aláírása óta első magyarként tekinthette meg Vujity Tvrtko a trianoni békeszerződés eredeti példányát. A riporter kisgyerekként határozta el, hogy bejárja és bemutatja a világot. Sikerült neki: megmutatta már mindazt, ami érdekes és elgondolkodtató, főleg a magyar nézők számára.

Antal Erika 2018. november 08., csütörtök

Félutasok: egy álomból inspirálódott a tiniregény

Kiskora óta rendszeresen ír verset, novellát, illetve naplót vezet. Ezt többnyire mindenki tudja róla, mégis meglepetést okozott első, nyomtatásban megjelent regényével Czire Hanga Debóra 15 éves tanuló, akinek Félutasok című regénye igazi ifjúsági mű, tiniregény.

Antal Erika 2018. november 07., szerda

Csapvíz vagy palackozott víz? Ízlés, pénztárca és környezettudatosság dolga

A romániai lakosság élen jár az Európai Unióban, legalábbis ami a palackozott víz fogyasztását illeti. Egy kimutatás szerint ha sikerülne növelni a csapvíz iránti bizalmat és annak használatát, az unió háztartásaiban évi 600 millió eurót lehetne megtakarítani.

Antal Erika 2018. november 06., kedd

Akiknek Erdély az anyaország

Alapításának 2800. évfordulóját ünnepli idén Jereván, Örményország fővárosa. Az itt élők magyar örményeknek nevezik magukat, gyökereik mégis ahhoz a hegyvidéki országhoz kötik őket, ahonnan mintegy nyolcszáz-ezer évvel ezelőtt vándoroltak el. Anyaországuknak azonban Erdélyt tartják.

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat