HIRDETÉS
Antal Erika 2018. november 19., hétfő

Mesélésre született: Koltai Róbert

Már első osztályban azt írta az intőjébe a tanítónő, hogy „a gyerek gúnyosan néz”. Koltai Róbert életét az osztálytársak szórakoztatása, a foci, a játék és a mesélés határozta meg, ahogy ő vallotta, mindenről történetek jutnak eszébe.

Antal Erika 2018. november 15., csütörtök

Ízes emlékek: nem holokausztkönyvet írt Király Kinga Júlia

Több ezer megtett kilométerből, beszélgetésekből és hallgatásokból, főzésből és kóstolásból, dokumentum- és fényképfelvételek válogatásából állt össze Király Kinga Júlia Az újrakezdés receptjei című kötete.

HIRDETÉS
Antal Erika 2018. november 13., kedd

A hihetetlen kutatója: Vujity Tvrtko

Aláírása óta első magyarként tekinthette meg Vujity Tvrtko a trianoni békeszerződés eredeti példányát. A riporter kisgyerekként határozta el, hogy bejárja és bemutatja a világot. Sikerült neki: megmutatta már mindazt, ami érdekes és elgondolkodtató, főleg a magyar nézők számára.

Hallgassa online rádióinkat
Antal Erika 2018. november 08., csütörtök

Félutasok: egy álomból inspirálódott a tiniregény

Kiskora óta rendszeresen ír verset, novellát, illetve naplót vezet. Ezt többnyire mindenki tudja róla, mégis meglepetést okozott első, nyomtatásban megjelent regényével Czire Hanga Debóra 15 éves tanuló, akinek Félutasok című regénye igazi ifjúsági mű, tiniregény.

Antal Erika 2018. november 07., szerda

Csapvíz vagy palackozott víz? Ízlés, pénztárca és környezettudatosság dolga

A romániai lakosság élen jár az Európai Unióban, legalábbis ami a palackozott víz fogyasztását illeti. Egy kimutatás szerint ha sikerülne növelni a csapvíz iránti bizalmat és annak használatát, az unió háztartásaiban évi 600 millió eurót lehetne megtakarítani.

HIRDETÉS
Antal Erika 2018. november 06., kedd

Akiknek Erdély az anyaország

Alapításának 2800. évfordulóját ünnepli idén Jereván, Örményország fővárosa. Az itt élők magyar örményeknek nevezik magukat, gyökereik mégis ahhoz a hegyvidéki országhoz kötik őket, ahonnan mintegy nyolcszáz-ezer évvel ezelőtt vándoroltak el. Anyaországuknak azonban Erdélyt tartják.

Antal Erika 2018. október 25., csütörtök

Nem csak játék, de tájékozódás és szenvedély is egyben

Sokak számára csak egy fehér-fekete látkép, egy megkopott bélyeg,  egy „semmit sem érő” pénzérme, mégis van, akiknek az életét jelenti, hogy gyűjtheti a régiségeket. Szenvedély ez – mondják –, nem csak játék. Ugyanakkor ezek a megkopott darabok magukban hordozzák a múltat.

Antal Erika 2018. október 24., szerda

Bukarest turistaszemmel: eklektikus kikapcsolódás

Repülővel kerestük fel a román fővárost, méghozzá turistaként: nem volt semmi elintéznivalónk, egyszerűen kíváncsiak voltunk arra, hogy mit tud nyújtani a román főváros a látogatóknak. És nem unatkoztunk.

HIRDETÉS
Antal Erika 2018. október 16., kedd

Olcsón Olaszországban: Rimini, San Marino, Ravenna, Ferrara

Olaszországot mondhatni bármilyen évszakban érdemes felkeresni, de kora tavasztól késő őszig mindenképpen a napimádók rendelkezése áll. Olcsó repülőjáratok, és ha megkeressük, baráti árak bátorítanak ebben. Megosztjuk tapasztalatainkat.

Antal Erika 2018. október 04., csütörtök

A megfázásra nincs gyógyszer, védekezzünk természetes módszerekkel!

A vitaminkészítmények sem érnek sokat, sokkal inkább a természetes vitaminforrások, gyümölcs, zöldség fogyasztását ajánlják a szakemberek.  A nátháról, vitaminokról Szalkay Márta háziorvossal beszélgettünk.

Antal Erika 2018. október 03., szerda

Maradt idegenként az idegenben

A marosvásárhelyi származású, Magyarországon élő Vári Attila író nem szokott ünnepi könyvheteken dedikálni, és gyűlöli, hogy „mérték utáni szabóságnak” nézik az embert. A vele készült interjúban irodalomról, Marosvásárhelyéről, Prima Primissima-jelöléséről beszélgetünk.<

HIRDETÉS
Antal Erika 2018. szeptember 24., hétfő

Színművész a magasban: szabadidejében repülőt vezet Kilyén László

Hivatásos színész, de volt már  segéd-mozdonyvezető, sofőr és 58. születésnapjára meglepte magát egy pilótaengedéllyel is. Már csak hajóengedélye nincs, s kacérkodik vele, hogy azt is megszerezze. Kilyén László színművész a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagjával a kihí

Antal Erika 2018. szeptember 20., csütörtök

Bábszínház a rohanó világban. Hetven éves az Ariel

Ahogy a világ változik, úgy változik a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház is. A  gyermekek ma már a rajzfilmek, reklámok, számítógépek világát és főleg gyorsaságát kérik számon a hetvenedik évadát megkezdő bábszínháztól.

Antal Erika 2018. augusztus 29., szerda

Az egyre elérhetőbb csillagászat

Bolygók állásának követése telefonos applikációkkal, távcsövek vásárlása az átlagemberek számára is elérhető áron: több olyan változás is történt az elmúlt időszakban, aminek köszönhetően elérhetőbbé vált a csillagászat. De mi olyan vonzó benne? Csillagnéző riport.

Antal Erika 2018. augusztus 23., csütörtök

A kastélykert varázsa, avagy a kiállításépítészetnél a funkció a lényeg

 A Teleki családnak a kultúra és a művészetek iránti nyitottságát szerettük volna mai nyelven újjáéleszteni és ezáltal az öröklött műemlék környezetet és az épített örökséget a művészetek által tolmácsolni a mai fiataloknak – mondta interjúnkban a gernyeszegi Awake fesztivál kreatív igazgatója.

HIRDETÉS
Antal Erika 2018. augusztus 21., kedd

Film a „tiltott” erdélyi kastélyokról. Videóval

Hogyan lehetséges a múlttal szembenézve a jövőt építeni Romániában? – teszik fel a kérdést annak a dokumentumfilm-sorozatnak a szerkesztői, amely a bemutatott kastélytörténetek révén „Erdély veszélyeztetett térségeibe, veszélyeztetett etnikai és társadalmi rétegeihez kalauzol”.