HIRDETÉS
Antal Erika 2017. szeptember 22., péntek

Lassú vonat Váradra visz

Szeptember első napjaiban Nagyváradra utaztunk vonattal. A szecesszió városában érdemes eltölteni két-három napot, bár az út és a vendéglátás nem egészen turistabarát. Igaz, az állomásról tömegközlekedési járművel lehet eljutni a város különböző részeibe, vannak sétálóutcái és a gép

Antal Erika 2017. szeptember 15., péntek

Állandó lüktetésben, de élhetően: New York

Van valami irónia abban, ahogy a nyugati életstílus ellen törő iszlamisták a 2001. szeptember 11-ei korszakváltó támadással tulajdonképpen egy új turistalátványosság létrejöttét „kezdeményezték”. A 21. századi New York azonban ennél sokkal, de sokkal többről szól. Megcsodáltuk.

HIRDETÉS
Antal Erika 2017. szeptember 13., szerda

Minél többet adunk, annál többet kapunk

Sajó Norbertet valamikor a rádióból ismerhettük. Előbb színésznek tanult, majd teológiát végzett, néhány vargabetű után hivatása pedig az lett, hogy a szegényeken segít. Ő alapította a Telefonos Szeretetszolgálatot, hogy segíthessen a rászorulókon. Hogy miért? Mert ő is megtapasztalta, milyen rászorulónak lenni.

Antal Erika 2017. augusztus 30., szerda

Öt nap, két ország, három város

Skandinávia, pontosabban Dánia és Svédország ma már Erdélyből is könnyen megközelíthető, Kolozsvárról mindössze két órás a repülőút Malmöbe, ahonnan negyven perc busszal vagy vonattal Koppenhága. A forró nyárban a hűvös északon néztünk szét.

Antal Erika 2017. augusztus 08., kedd

Bukovinai székelyek nyomában

Korábban csángóknak nevezték őket, holott székelyeknek, bukovinai székelyeknek vallották magukat azok a zömében Déván, Vajdahunyadon, Csernakeresztúron, Sztrigyszentgyörgyön élő magyarok, akiknek ősei Bukovinából telepedtek át Erdélybe és Magyarországra, valamint az Al-Duna mentére. Történetük több évszázadra nyúlik&

HIRDETÉS
Antal Erika 2017. július 18., kedd

Ötszázoldalas történet a vásárhelyi mesterember meghasonulásáról

Káli Király István íróval, a Mentor Könyvkiadó alapítójával, a Romániai Magyar Könyves Céh elnökével a nemrég megjelent, A szemfényvesztett című regénye kapcsán beszélgettünk életpályáról, írásról, témaválasztásról.

Antal Erika 2017. július 17., hétfő

Hiteles hangszer nélkül nincs régizene

Régizene nem létezhet hiteles hangszerek nélkül – vallja Lőrinczi György marosvásárhelyi lantkészítő, amatőr muzsikus, aki leginkább historikus hangszereket készít, de érdekli is őt az a kor, a kora-barokk, barokk és reneszánsz ideje. Így nem csoda, hogy a Csíkszeredai Régizene Fesztiválról a marosvásárhelyi szakember sosem hiányozhat.

Antal Erika 2017. július 05., szerda

Könyvekben meséli új történeteit az elismert színházi rendező

Nemrég mutatták be A megoldás című regényét, egy évvel korábban az És jött az aranykor címűt, azt megelőzően egy novelláskötetét. Kovács Levente marosvásárhelyi rendezőt az írásról, a történeteiről, a városról kérdeztük.

Antal Erika 2017. június 21., szerda

Orvosként a kommunista osztályharctól a személytelen futószalagig

Mivel megszűnt az a régi, emberközpontú gyógyítás, s helyét a pénzkeresés és a technika foglalta el, válságosnak tartja az egész egészségügyi ellátás helyzetét dr. Ferencz László, a MOGYE nyugalmazott orvosprofesszora. Marosvásárhely friss díszpolgára tapasztalatairól vall.