HIRDETÉS
HIRDETÉS
Antal Erika 2018. július 05., csütörtök

A Székely és Rétitől a Simó Gézán át az Augusztus 23-ig

Európa-szerte ismert volt egykor a Marosvásárhelyen elkészült bútor, de manapság már az a vállalkozás, amely az iparág hagyományát megteremtette, nincs a legjobbak között. A vásárhelyi bútorgyártás aranykorára emlékezünk.

Antal Erika 2018. június 18., hétfő

Limes Székelyföldön: lehetünk-e büszkék a római örökségre?

Mintegy százötven évnyi jelenétük alatt igencsak jelentős emlékeket hagytak a mai székelyföldiek számára is a rómaiak. Az egykori limes feltárását ma vegyes érzelmekkel fogadják a helybéliek, pedig akár büszkék is lehetnek az örökségre.

HIRDETÉS
Antal Erika 2018. június 06., szerda

Kisvonat, kalandtúra, pisztráng: egyre népszerűbb Vármező

Turistacélpontként is híressé vált Vármező, ami eddig a leginkább a pisztrángjáról volt ismert. A Felső-Nyárád mentén elhelyezkedő falut már nem csak a nyaralótulajdonosok látogatják, hanem a természetjárók, vagy a közeli Szovátán és Parajdon pihenők is.

Antal Erika 2018. május 31., csütörtök

Mire jó a szalmakalap? Világszenzációk Kőrispatakon

Marosvásárhelytől negyven percnyi autóútra működik a rendkívül népszerű, kőrispataki Szalmakalap-múzeum. Mi – Molnár-Kovács Emese tanítónő vezetésével – a marosvásárhelyi George Coșbuc (volt 3-as számú) Általános Iskola előkészítős osztályával fedeztük fel a turistacsalogató intézményt.

Antal Erika 2018. május 29., kedd

Sebestyén Júlia: mindenkiből lehet matematikus

Sebestyén Júlia titka, hogy szereti a gyerekeket. Előbb a gyerekeket, és csak azután a matematikát. Így nem csoda, hogy a ma már nyugdíjas matektanárnőnek számos matematikus tanítványa lett. Olyan is volt, hogy megbuktatott valakit, akiből később matek szakos tanár lett.  A tanárnő azt vallja, hogy mindenkiből lehet matematikus.

HIRDETÉS
Antal Erika 2018. május 10., csütörtök

Hogy a városkép ne semmisüljön meg

Sok városképi érték semmisült meg az utóbbi tíz-tizenöt évben Marosvásárhelyen, a leépülés folyamatos, főként amióta a homlokzatfelújítások és a hőszigetelő nyílászárócserék rohama utolérte a történeti épületállományt is – állítja Orbán János művész

Antal Erika 2018. április 26., csütörtök

Fotózásról, színházról és a párhuzamos Vásárhelyekről

Vannak helyek, ahol vaknak érzi magát Bartis Attila marosvásárhelyi származású író, rendező és fotográfus, és vannak olyan helyek, ahol „lát”. Marosvásárhely ilyen hely, és mellette Jáva – a hely, ahol részben él. Kultúrpalotai kiállítása alkalmából beszélgettünk vele.

Antal Erika 2018. március 29., csütörtök

A királynőnek is teljesíteni kell? A méhek barátját ez is érdekli

 „A méhészetben sok rejtély van. Egy kis szeletét boncolgattam a nagy rejtélynek. Ezek az eredmények a méztermelést nem segítik, de a méhek életét jobban átlátjuk, megértjük” – mondja Szőcs Boróka. Az első éves egyetemista nemrég megnyerte Budapesten a Felfedezettjeink 2018 verseny fődíját. De mivel is? Erről faggattuk.

HIRDETÉS
Antal Erika 2018. március 28., szerda

Sílécnosztalgia: emlékekből születik újjá a szászrégeni sportszer

Ki emlékszik még a szászrégeni sílécekre? Pedig volt egy időszak, amikor nehezen lehetett hozzájutni máshoz. A nosztalgia rózsaszín ködbe fedi a múltat, olyannyira, két kolozsvári vállalkozó vissza is hozná a köztudatba és a használatba a régeni léceket.

Antal Erika 2018. március 20., kedd

Mozgás minden korosztálynak. Táncklub a volt kazánházban

A tánc nem csak abban segít, hogy szép tartása legyen az embernek, de az önmegismeréshez, az önbizalom növeléséhez is hozzájárul, fejleszti a koordinációs készséget, és segít az érzelmek mozgás általi kifejezésének elsajátításához – vallja Somodi Katalin.

Antal Erika 2018. március 06., kedd

Szép és hasznos: reneszánszát éli a levendula

Napjainkban reneszánszát éli a levendula: szárítva, párnába varrva, fürdősóhoz adagolva, mézben, lekvárban is lehet kapni. Nem csak illata és látványa vonzó, számos gyógyhatása is van: gyulladáscsökkentő, nyugtató, fájdalomcsillapító, segíti az emésztést, csökkenti a lázat. Nem csoda: jó üzlet is.&a

HIRDETÉS
Antal Erika 2018. február 20., kedd

Grófi ruhában a várfalak között

Küküllővölgyi Leopold gróffal leginkább hétvégeken lehet találkozni a segesvári várban, illetve ahogy indul az idegenforgalmi szezon, egyre többször hétköznap délutánonként is. A grófi ruhát viselő turisztikai animátor civilben a Lőrinczi Zoltán névre hallgat, és az egyik iskolában dolgozik biztonsági őrként.

Antal Erika 2018. február 09., péntek

Ma már csak emlék az egykori Sörház

Marosvásárhelynek volt egy sörgyára, egy sörháza és egy Sörház utcája is, amiből mára csak az emlékek maradtak – ezt próbálják feleleveníteni az Örökségünk őrei projekt során az Elektromaros Gimnázium 11. F. osztályának diákjai, az Effes őrök.

Antal Erika 2018. február 07., szerda

A kicsi magyar világ vitézei: a leszármazottakat keresik

Maros-Torda Vármegye Vitézi Székkapitánysága 1940–1944 közötti történetének kutatásához összeállításához kér segítséget Berekméri Árpád Róbert és Nemes Gyula történész. Keresik az ebben az időszakban vitézzé avatott, illetve várományosként esküt tett egykori marosvás&am

Antal Erika 2018. január 25., csütörtök

Fél évszázada rendel a főtéri óradoktor

Pontban reggel nyolckor nyitja a marosvásárhelyi, főtéri órajavító műhelyt Puskás Árpád, akihez messze földről is elküldik a ketyegő szerkezeteket, ha meghibásodnak. Nem csoda: tevékenységének fél évszázada alatt híre ment megbízhatóságának. Manapság egyre többen igénylik szolgáltatásait.

HIRDETÉS
Antal Erika 2018. január 16., kedd

Fókuszban a Teleki-ház titkai

A marosvásárhelyi Teleki-ház a 20. század folyamán több ízben komoly műemléki beavatkozásokon esett át, a két világháború között nyugati szárnyát lebontották, ezt 1957-ben építették újjá. Az épület most az Örökségünk őrei projekt keretében került előtérbe.