HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. március 15., csütörtök

Ünnep gitárszólamra: rockopera-bemutató két évtizede

Lázas készülődés zajlott húsz évvel ezelőtt Csíkszereda központjában. Egyre csak gyűlt a tömeg, a Duna Televízió stábja készenlétben állt, hogy élőben közvetítse az eseményeket. Ekkor mutatták be ugyanis másodjára a Papp Kincses Emese által rendezett Ne késsetek, harangok! című rockoperát.

Péter Beáta 2018. március 12., hétfő

Az arcbőrnek is fontos a tavaszi megújulás

A téli időszak megviseli az arcbőrt, a tavasz eljövetelével érdemes fokozottabban figyelni rá. De hogy mi is a teendő, arról szakembert kérdeztünk.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. március 08., csütörtök

Szükség van a női közösségekre

Míg régen kalákában vagy a kapu elé kiülve osztották meg élményeiket, ügyes-bajos dolgaikat egymással, napjainkban inkább klubtevékenységek keretében találkoznak a vidéki nők, asszonyok, hiszen ma is igény van arra, hogy közösségbe járjanak, tartozzanak valahová.

Péter Beáta 2018. március 07., szerda

Divattá vált a műköröm: a tizenéves és a hetvenéves is manikűröshöz jár

Az ápolt kéz, a szép manikűr egy nő megjelenésének fontos része. A természetes, vagy az otthon kifestett körmök is lehetnek ápoltak, mutatósak, de sok nő előszeretettel jár manikűröshöz. Ma már nem csak azok igénylik, akiknek gyengébb, töredező körmeik vannak, a műköröm viselése igazi divattá vált.

Péter Beáta 2018. március 06., kedd

Szervezetünk védői: prebiotikumok és probiotikumok

Nemcsak egyes betegségek után érdemes szedni őket táplálékkiegészítőként, a mindennapi táplálkozásunk során is ajánlott bevinni őket a szervezetünkbe. Segítenek a bélflóra egyensúlyának megőrzésében, de hogy miért, azt Dr. Laslo Éva élelmiszeripari mérnök magyarázta el.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. március 05., hétfő

Járványok és oltások: van-e okunk félni?

Tíz testvérből öt érte meg a felnőttkort, hallhattuk idős emberektől, olvashatunk múltbéli pusztító járványokról. Mi szabott gátat a járványok terjedésének, és milyen intézkedéseket javallottak? Most Tar Gyöngyitől, a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság vezetőjétől tudjuk meg.

Péter Beáta 2018. február 23., péntek

Pepin bácsi komlóleve: TSz és a kézműves söröző

Tóth Szabolcsot, TSz-t legtöbben a Dumaszínházból, a Szomszédnéni Produkciós Iroda humortársulat tagjaként ismerik, de azt talán kevesen tudják, hogy sörszakértő is. Na, nem azért, mert korsószámra issza.  

Péter Beáta 2018. február 22., csütörtök

Letisztult formák, hagyományos ízvilág: a tortákkal sem kockáztatunk

Kevesen vállalják be a különleges ízesítésű tortákat, a megszokott a biztos – tudjuk meg Pál Csilla cukrásztól, akit csíkszentsimoni laborjában látogattunk meg.

Péter Beáta 2018. február 19., hétfő

Juhászkodás elhalasztva. Jól érzi magát pesti közegében Bocskor Bíborka

Egyik kedvenc helyén, a legendás budapesti Hadik Kávézóban találkozunk. Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground csíki származású énekesnője a tőle megszokott közvetlenséggel mesél a székely nőkről, az otthoni és itthoni barátairól, budapesti életéről.

Péter Beáta 2018. február 16., péntek

Át lehet-e menni a szivárvány alatt?

Az identitáskeresés problémáját boncolgatja Tamási Áron Csalóka szivárvány című színműve. Első alkalommal tűzött műsorára Tamási-darabot a Csíki Játékszín, az előadásban játszó színészek mesélnek arról, hogyan látják Tamási világát, a karaktert, akit megformálnak.

Péter Beáta 2018. február 15., csütörtök

Enni vagy nem enni, avagy miért torkoskodunk a böjti időszakban?

Míg hamvazószerdán szigorú böjti nap van és elkezdődik a negyvennapos böjti időszak, addig a rá következő napon, csütörtökön, megengedett a lakomázás, mulatozás. Hogy is van ez? Utánajártunk.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. február 13., kedd

E mint erdélyi – harminc év a határon inneni művészekért

Nemzeti kultúránk megőrzéséért mindent meg kell tenni – ennek a felismerésnek a jegyében hozták létre Budapesten 1988-ban az Erdély Művészetéért Alapítványt, amely köré tömörült baráti kör az erdélyi hagyományos kulturális kincsek megőrzését, megismertetését tekintette és tekinti feladatának.<

Péter Beáta 2018. február 07., szerda

Előnyök és hátrányok. Miért választja valaki az otthonoktatást?

Talán a tanügyi rendszer hiányosságai miatt, de az alternatíva hiánya miatt is egyre több szülő érdeklődik Erdélyben is az otthonoktatás iránt. Sokan nem csak érdeklődnek, fel is vállalják, hogy szabadidejüket, esetenként munkájukat feláldozva saját maguk oktassák a gyereket.

Péter Beáta 2018. február 06., kedd

Udvarhelyről Csíkba sok kanyarral: befogadó csapatot talált az ideiglenes színházigazgató

Kányádi Szilárdot nevezte ki a fenntartó csíkszeredai önkormányzat február elsejétől a Csíki Játékszín élére. A székelyudvarhelyi származású színész-rendezővel beszélgettünk. 

Péter Beáta 2018. február 01., csütörtök

Görbe tükör blokklakókról blokklakóknak

A blokk is lehet regényes, egy blokknak is lehet regénye – véli Vajda Gergely, a helyi napilap újságírója. És ahogy a főhős, én is kiteszem a diktafont az asztalra, hogy a Székelykeresztúron élő Zsidó Ferenccel a Gutenberg Kiadónál megjelent Huszonnégy című regénye kapcsán beszélgessünk.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. január 31., szerda

Nevetséges székelységek: ismét kalamajkáznak a Góbék

Kultúrotthonok nézőterei telnek meg szerte Székelyföldön, a közönség kacag, szórakozik: Legtöbbjük ugyan már látott hasonló helyzeteket a mindennapokban, de így felmutatva mégiscsak vicces. Hogy miért? Erre talán a két év szünet után újra összeállt Székely Góbék társulat tagjai sem tudják a választ.