HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. augusztus 14., kedd

Mitől függ, hogy vállalunk-e gyereket? Tények és trendek

Nem könnyíti meg a gyerekvállalást a társadalom, amely részéről egyre nagyobb az elvárás: az édesanyának több gyereket kell vállalni, emellett nyolcórás munkában és otthon, a fakanál mellett, illetve a háztartásban is helytállni. A gyerekvállalást azonban nem a társadalmi nyomás segíti. De akkor mi?

Péter Beáta 2018. augusztus 13., hétfő

Munkaeszköz, fegyver és címer: a karikás ostor

Egy csikós ügyességének mértéke valamikor a karikás ostor használatában való jártasságában is mérhető volt. Ma már azonban kevésbé ismerik ezt a “munkaeszközt”, amely valamikor több célt is szolgált. Két egyforma nincs, ugyanis sokszor örömüket és bánatukat is belevésték a karikás ostor nyelé

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. augusztus 10., péntek

Pulzáló ritmus. Iráni–svájci találkozás a Mikó-vár udvarán

Miről is beszélgethet két teljesen különböző kultúrából érkező férfi, akik korábban soha nem találkoztak? És minek köszönhetően találkoztak éppen egy erdélyi kisváros múzeumának udvarán? Rendkívüli beszélgetésnek lehettünk tanúi, mert a csíkszeredai Mikó-vár udvarán vannak ilyen estek.

Péter Beáta 2018. augusztus 09., csütörtök

Átváltozóban a gasztronómia, de nem vagyunk rákészülve

Megteheti-e egy séf, hogy kioktatja a vendéget, hogy nincs még felnőve az adott gasztronómia élményhez? Milyen nehézségekkel küzdenek a székelyföldi éttermi konyhák, és hogyan alakul át napjainkban az étkezési kultúra? Két csíkszeredai szakács, Orbán Ferenc és Szőcs Előd válaszol ezekre a kérdésekre.

Péter Beáta 2018. augusztus 08., szerda

A magyarok világszépe lehet a csíki lány

A csíkszeredai Kelemen Réka is bekerült a Fásy Ádám szervezte Magyarok Világszépe elnevezésű szépségverseny döntősei közé. A 18 éves Réka tizennégy lány között verseng a szépségkirálynői koronáért az augusztus 10-én a budapesti Klauzál téren megrendezendő döntőn.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. augusztus 03., péntek

Bár volt lehetőségük lépni a kisvárosból, itthon maradtak. Miért?

Visz a vonat címmel városnapi nagykoncertet tart vasárnap este a Role zenekar Csíkszeredában. A repertoár a zenekar harminc évének dalaiból áll össze, koncepciójában az itthon maradás témáját járja körül. És noha a zenekar tagjait is gyakran vitte a vonat, mindig visszatértek. Hogy miért? Erről vallottak a Ligetnek.

Péter Beáta 2018. augusztus 03., péntek

Nem csak a letűnt idők divatja a dauer

Felforrósított fémcsavarók, fodrászatban készített dauervizek, biztos frizuratrend: évtizedeken keresztül hódított a női fejeken a dauer. És ha néhány évig a sima haj került is előtérbe, most újra divatosak a hullámos, nőies frizurák, és igen, akár a dauer is.

Péter Beáta 2018. augusztus 02., csütörtök

Ütős zenekarok, közös ritmus: együtt Dob-Ban ismét

Ritmussal, világhírű fellépőkkel és értő közönséggel telik meg évről évre augusztus elején a csíkszeredai Mikó-vár udvara. A tizenkettedik alkalommal megszervezett Dob-Ban Ritmusfesztivál ugyanis a dobra, a sokszínű ütős és perkúciós hangszerekre építkezve vezeti az érdeklődőket a világzene, dzsessz és rockzene világába.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. augusztus 01., szerda

Karrier. Mást jelent egy nő és egy férfi életében?

Karrier, ami egy álom megvalósítása, sok esetben mást jelent a nemek számára. Míg a férfiak esetében mindig szakmai pályáról beszélünk, a nőknek lehet szakmai, családi és kettős karrierük is. Bár sok minden változott ezen a téren is, még mindig az az elfogadottabb, hogy a férfi kell eltartsa a családot, míg a nő szerepe a családi

Péter Beáta 2018. július 27., péntek

Hajdúnánás: az aranyszalma városa, a béke szigete

Ha nyaralásunk célpontjául olyan helyet választanánk, amely nem hemzseg a turistáktól, mégis gyógyvízben mártózhatunk, gasztronómiai különlegességeket kóstolhatunk, akkor irány Hajdúnánás. Az aranyszalma városának is nevezett településen ugyanis nem csak fürdőzni érdemes, számos látnivaló is akad.

Péter Beáta 2018. július 18., szerda

Harc a narancsbőr ellen. Csak a Photoshop segít?

A hidegebb hónapokban talán nem is figyelünk rá, ám ahogy a szoknyák rövidülnek, a fürdőruhák előkerülnek, egyre jobban zavar minket is a testünkön éktelenkedő narancsbőr látványa. Márpedig a  nők mintegy kilencven százalékát érinti a probléma.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. július 13., péntek

Közönségpróbáló, monumentális, felemelő: nem egyszerűen zenei élmény a Máté-passió

Egy év munkája érik be, amikor a közel másfélszáz előadó szájából és hangszerein megszólal Bach monumentális műve, a Máté-passió. Székelyföldön egyedülálló pillanat, ahogy felcsendül az oratórium. Nem egyszerűen zenemű ez, áhítat. Az utolsó próbán vettük fel a hangulatát.

Péter Beáta 2018. július 12., csütörtök

Betörések nyáridőben: jó lenne, ha figyelnénk egymásra

Elmondja fűnek-fának, hogy nyaralni megy? Megörökíti a nyaralás majd’ minden pillanatát, és rögtön közzé is teszi a közösségi oldalakon? Nem ajánlott. Inkább hozzon meg bizonyos óvintézkedéseket, hogy lakását biztonságban tudja. És igen, a szomszéd néni is sokat segíthet ilyenkor.

Péter Beáta 2018. július 06., péntek

Benne önmaga: Dánél Beátába nem nevelték a népviselet szeretetét

Titokban öltötte magára a kilencvenes évek elején édesanyja székelyruháját Dánél Beáta, és úgy ment el a március 15-ei rendezvényre. Azóta nyolc rend viseletet sikerült beszereznie. Mint mondja, akár minden nap felöltené, mert úgy érzi, mintha akkor lenne igazán önmaga.

Péter Beáta 2018. július 05., csütörtök

Csíkszentmihályi Mihály: szebb Erdély, mint ahogy elképzeltem

Használjuk ki a lehetőségeinket, és fontos, hogy megtaláljuk az életben azt, ami örömet okoz, függetlenül a körülményektől – véli Csíkszentmihályi Mihály. A világhírű Széchenyi-díjas pszichológussal, a flow-elmélet kidolgozójával Csíkszentmihályon beszélgettünk.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. június 29., péntek

Esküvőszervezési bonyodalmak: éljen az ifjú pár!

Legyen vidám a násznép, az ifjú pár boldog, a virágok szépek, az idő jó, az ételek finomak, bor jusson bőven, a zenekar jól húzza. Legyen minden tökéletes azon a napon, amikor kimondják a boldogító igent. Esküvőre készülő párokat kérdeztünk, miként készülnek életük egyik legnagyobb eseményére.