Péter Beáta 2019. április 24., szerda

A legendás kő, amelyet átmenetileg elloptak

Nevezik sárkánykőnek, dinoszauruszkőnek, van, ki úgy véli, hogy a vademberek lábnyomát őrzi. A csíklázárfalviak mintegy nyolctonnás andezit szikláját két évvel ezelőtt el is lopták, de szerencsésen megkerült. Ezúttal ifjú mondavadászok eredtek a nyomába.

Péter Beáta 2019. április 23., kedd

Korzózás a múlt század fordulóján

Milyen is volt a polgárosodó Csíkszereda a 19. század végén és a 20. század elején? A városképet milyen épületekkel gazdagították, és kik voltak ezeknek a lakói? Hány méterre helyezték el az árnyékszékeket a vármegyeházától? A múlt századfordulós Csíkszeredában korzóztunk.&a

Péter Beáta 2019. április 19., péntek

A „jóbűzű” galuska: gasztrokirándulás a moldvai magyarokhoz

Kalákában készítették épp a galuskát, vagy más nevén tőtikét az asszonyok, amikor beléptünk Nyisztor Tinka portájára Pusztinán. Úgy kell „megsiríteni”, hogy ne bomoljon ki, a szőlőlevéltől sebes lesz az íze, és hús nélkül az igazi. A moldvai magyarok hagyományos ételüket ma is minden fontosabb alkalomra megfőzik.

Hallgassa online rádióinkat
Péter Beáta 2019. április 19., péntek

Tojásírási kisokos: közösen hangolódni az ünnepre

Sokszor megcsodáltam már a pontos vonalvezetést, a precízen megrajzolt, megírt mintákat. Néhányszor próbáltam én is készíteni, de a végeredménnyel nem mindig büszkélkedhettem. Ezúttal Bíró Gyöngyvér csíksomlyói kézműves látogatott el szerkesztőségünkbe.

Péter Beáta 2019. április 19., péntek

Gyomorrák. Sokáig nem hitte, hogy ez az ő valósága

Boda-Szász Krisztánál, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház színészénél novemberben állapítottak meg gyomorrákot. A közösség erejét bizonyítja, hogy sokan mellé álltak. Szükség is van a pénzre, mert húsvét után műteni tudják Krisztát.

Péter Beáta 2019. április 12., péntek

Tüzes, szenvedélyes, érzéki: bachata

A zene, a tánc technikája és az érzés, amit kivált – ezek miatt vált kedvencévé a több éve táncoló Magyar Barnabásnak a bachata. A magyar bachata bajnok párjával, Rebecca Bumputuval Csíkszeredában készül egy világversenyre. Az egyik próbán látogattuk meg.

Péter Beáta 2019. április 05., péntek

Hogy ne kerüljenek a szemétdombra az „életek”

Korabeli fotók, a frontról hazaküldött levelezőlapok, háborús relikviák – tárgyak, amelyek korszakokat, történeteket, életeket idéznek. A csíkbánkfalvi kultúrotthonba látogattunk el, ahol a hétvégén tekinthető meg a Biró László magángyűjteményéből összeállított kiállítás.

Péter Beáta 2019. április 05., péntek

Bodor Ádám: a határvidék mindig izgalmasabb

Az olvasás egy intim dolog, a határvidék mindig izgalmasabb, mint egy ország belseje, és a szabadság érzete ritka pillanat – véli Bodor Ádám, akivel Csíkszeredában volt alkalmunk beszélgetni.

Péter Beáta 2019. március 29., péntek

Hogy ne jelentsen gondot egy gomb felvarrása

A varrókör célja, hogy a régi kalákák mintájára legyen egy hely, ahol a lányok, nők összegyűlnek, varrni és szabásmintát készíteni tanulnak, és közben kikapcsolódnak, beszélgetnek.

Péter Beáta 2019. március 28., csütörtök

Csoma Gergely: Moldva egy életre szóló élmény lett

Lecserélte a csővázas hátizsákját, kopott ruhákat öltött magára, hogy a környezetbe „olvadjon”, a filmtekercseket a testére rögzítve csempészte át a határon, és amikor kitiltották az országból, nevet változtatott, csak hogy továbbra is látogatni tudja szeretett moldvai magyar csángóit. 

Péter Beáta 2019. március 25., hétfő

Nem minden torta torta. De legalább divatos

Legyen hagyományos díszítésű és ízvilágú, netán extrémebb színű és formájú, vagy éppen trendi csupasz? Bizony még a torta is sok kérdést felvet a nagy napra készülő pároknak, hiszen sokan épp az esküvő egyik fénypontjának tartják eme édesség felvágását.

Péter Beáta 2019. március 22., péntek

Vásáros utak kereszteződésében (6.): Csíksomlyó szakralitása

Reggel fél hétkor ébresztő, hét órakor reggeli dicséretek, fél nyolctól szentmise a kegytemplomban, nyolc órától reggeli étkezés, fél kilenctől munkavégzés mindenkinek a maga feladata szerint. Így kezdődik egy ferences szerzetes napi programja ma. Mi változott az elmúlt századokban?

Péter Beáta 2019. március 20., szerda

Ha tavasz, akkor intenzívebb hidratálás az arcbőrnek

A tavasz a megújulás időszaka, ez igaz a bőrünkre is, amelyet a téli időszak igencsak megviselhet. A kinti szél, a benti száraz levegő nem kedvez az arcbőrnek, ezért fontos a megfelelő hidratálás – külsőleg és belsőleg egyaránt. Tavasszal viszont ajánlott minél többet a szabadban tartózkodni, a bőr megfelelő fényvédelméről viszont ne feledkezzünk meg.

Szász Cs. Emese , Fülöp-Székely Botond , Péter Beáta 2019. március 15., péntek

Márciusi ifjak 2019-ben: menő még a hazaszeretet? Hát a forradalom?

Szóba álltunk néhány fiatallal, s  arra kerestük a választ, hogy lázba hozza-e ma  a fiatalokat a szabadságharc eszméje. Unalmas-e a forradalom? Van-e nemzeti lelkesedés? Hogyan lehetne menő március 15. a mai ifjaknak?

Péter Beáta 2019. március 13., szerda

Emberek a szerepek mögött

Hány kávét iszik meg egy színész naponta? Mit szeret úgy általában, és főként mit nem? Nehéz, vagy könnyebb eljátszani bizonyos szerepeket anyaként? A Csíki Játékszín színészei vallanak magukról abban a portréfilm-sorozatban, amelyet Csiki Zsolt és Veress Albert készített.

Szász Cs. Emese , D. Balázs Ildikó , Péter Beáta 2019. március 08., péntek

Nőnek lenni itt és most

Könnyebb? Nehezebb? Jobb avagy szebb ma nőnek lenni a 21. században? Ezek a kérdések jártak a fejünkben a nőknek ama napján, amikor mindig egy kicsit fókuszba kerülnek. S hogy milyen ma nőnek lenni? Mindenképp nagyon színes. Van, aki attól nő, hogy nőies, van, aki attól, hogy gyermeke van, van, aki feladatának tekinti, hogy úttörő nő legyen, van, aki hivatásának, hogy anya.

Hallgassa online rádióinkat