HIRDETÉS
Péter Beáta 2017. október 19., csütörtök

Ember, ne mérgelődj, azaz az életre készít a társasjáték

Gurítunk, lépegetünk, stratégiát találunk ki, megfigyeljük a többieket, különböző helyzeteket próbálunk ki, közben jól szórakozunk. A társasjáték olyan készségeket fejleszt, amelyek az élethez kellenek – vallja Csizmadia Ági matematikatanár, aki civilben társasjáték-pedagógiával is foglalkozik.

Péter Beáta 2017. október 18., szerda

Diagnózis, ami nem csak a beteget érinti

Épp elég lenne a felállított diagnózis a mellrákban szenvedő nőnek, de ezzel csak elkezdődnek a megpróbáltatásai. Ráadásul sokszor a környezet sem kezeli megfelelően a helyzetet. A betegség lefolyásának lelki mozzanatairól Kádár Enikő pszichológussal beszélgettünk.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2017. október 17., kedd

Ganxsta Zoleera várva

A hokimeccsen korongot dobott be, az egyik kávézóban focimeccset nézett, a kettő között pedig óriási bulit csapott a csíkszeredai Ólommadár kultúrkocsmában Zana Zoltán, azaz Ganxta Zolee. Viharos egyéniségéhez méltóan kalandos történetté színesedett interjúnk. Elmeséljük.

Péter Beáta 2017. október 13., péntek

Lápi nyír – a védett „száraz kóró”, amely a jégkorszakból maradt itt

Az egyszerű kiránduló száraz kórónak véli, netán észre sem veszi, úgy ellépked mellette, nem is tudja: ez a növény régi idők bizonyítéka. Igaz, ha nem vigyázunk rá, már nem sokáig. Szerencsére vannak, akik fontosnak tartják a továbbéltetését, és be is mutatják a jégkorszak óta fennmaradt lápi ny&iacu

Péter Beáta 2017. október 12., csütörtök

Öt szerző, öt nyelv, egy hit: Csíksomlyón a Brassói mise

Erdély több évszázados egyházi, zenei és nyelvi sokszínűségére reflektál a Luther Márton által elindított mozgalom ötszázadik évfordulójára az a mű, amely öt kortárs zeneszerző tollából született. Alkotóival beszéltünk a rendhagyó darab létrejöttének körülményeiről.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2017. október 09., hétfő

A nő, aki életre kelti a tárgyakat

Informatikát, majd közgazdaságot tanult, mégis úgy érezte, hogy a művészetekben tudna kiteljesedni igazán. Próbálkozott is ezzel-azzal, és amikor a szülei már megnyugodtak, hogy mégiscsak „rendes ember” lesz belőle, sikeresen felvételizett a bábművészeti szakra. Bende Zsuzsanna kezében akkor kezdtek megelevenedni a tárgyak.

Péter Beáta 2017. október 04., szerda

Gyerekzenekarrá „nőtte ki” magát az Alma együttes

Aki már járt Alma-koncerten, az tudja, igazán nagy buli. A húszéves zenekar évente átlag háromszáz koncertet tart, közben pedig számos projektben vesz részt. Legutóbb Székelyföldön léptek fel, az egyik koncert után beszélgettünk Buda Gáborral, a zenekar vezetőjével.

Péter Beáta 2017. október 04., szerda

A szocialista kereskedelem és ennek kirakatai: „Central” áruház retró

Volt, hogy lebegtek benne a díszletek, és a műanyag hokisták egymásnak passzolták a korongot. Beszédtémát és kuriózumot jelentett a hetvenes, nyolcvanas években, hogy milyen történeket mesélnek a nagyáruház szakembere által berendezett kirakatok. Ráduly Ernővel emlékezünk.

Péter Beáta 2017. október 02., hétfő

Amikor nem csak passzió, hanem szakma is a mesemondás

Hivatása: mesemondó – mondhatjuk Zalka Csenge Virágról, aki bizony azzal keresi a kenyerét, hogy a nagyvilágba jár mesét mondani. S hogyan is alakult ez?  Igaz, egész pici korától meséltek a szülei és a nagyszülei élő szóban, de benne is volt egy ösztönös késztetés arra is, hogy továbbadjon egy jó sztorit.

Péter Beáta 2017. október 02., hétfő

Idegösszeomlás és elmegyógyászat: tények és tévhitek

Helytelenül ismerjük idegösszeomlásként a fogalmat, de tény, hogy – ahogy mondani szokták – bárkinél lemerülhet az elem, vagy kicsordulhat a pohár egy apró, utolsó csepptől. A csíkszeredai Dorgó Attila pszichiáter szakorvossal jártuk körül a témát, azért is, hogy eloszlassunk néhány tévhitet.

Péter Beáta 2017. szeptember 28., csütörtök

Dombóvári: én csak szófosó erdélyieket ismerek

Zakuszkát is elfogad majd, noha nem tudja mi az – hangzott el, amikor Dombóvári István élő videóban bejelentkezett a Facebook-oldalán, hogy a közelgő erdélyi dumaszínházas turnéról beszéljen. A magyarországi humorista a napokban öt erdélyi városban lép fel Bellus Istvánnal és András Előddel közösen.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2017. szeptember 27., szerda

A szalon, ahová mindenki vágyott

Az előző években az együttélés, a határok, vagy éppen a káosz architektúrája volt a téma, ezúttal pedig a létformák témában alkothattak és vehetnek részt az ötödik Hargita Szalonon. De hogyan is jött létre a Hargitai Szalon, melyek az előzmények, és hogy mit kell figyelembe venni egy ilyen tárlat rendezésekor?

Péter Beáta 2017. augusztus 31., csütörtök

Székelykapuval térnek vissza a székelyek Hajdúnánásra

Az első világháború derekán, 1916 őszén a román katonai támadás elől a székelység menekülni kényszerült. Több ezer csíki embert a hajdúnánásiak fogadtak be. A száz évvel ezelőtti történések emlékére s köszönetképpen a hajdúnánási vendégszeretetért most székely kapu jár.

Péter Beáta 2017. augusztus 29., kedd

Hintózás közben a lovakról Bakcsi Jenő fogathajtóval

A legfontosabb a ló szeretete, a tartása és a vele való bánásmód – véli Bakcsi Jenő, aki két szép, fekete ló húzta hintón érkezett a hétvégén a madéfalvi hagymafesztiválra. Mi is felültünk melléje, és menet közben beszélgettünk vele a lótartásról, a lovakhoz fűződő viszonyáról.

Péter Beáta 2017. augusztus 22., kedd

Tanulmányi kirándulás az őskommunistáknál

Egy egyetemi tanárjának köszönhetően jutott el a csíkszeredai Princz Barbara egy kelet-ázsiai asztronéz törzshöz. Az elsőéves egyetemista felejthetetlen élményekkel tért haza: az egyenlőségben élő yamikat nem olyan rég még meg sem érintette a civilizáció szele.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2017. augusztus 03., csütörtök

Gasztrótábor, ahol a csángók életmódját próbálhatják ki

Kaszálás, takarás, állatvágás, gyógynövénygyűjtés és minden, ami gyimesi-moldvai gasztronómia és minden, ami az élethez tart. Szállás házaknál, csűrben szénában, sátorban. Óra, mobiltelefon, táblagép otthon marad. Helyszín: Gyimesközéplok Sáráéknál.