Péter Beáta 2019. február 15., péntek

Székely rajzfilmek nyomában

A legendák tanítanak, az ezek alapján készült rajzfilmek pedig viszik hírünket a nagyvilágba. Míg korábban sokan kételkedtek abban, hogy meg tudják valósítani, ma már 17 animátorral és számos, különböző területekről jövő szakember bevonásával működik az első székelyföldi rajzfilmstúdió. Meglátogattuk.

Balázs A. Emma , Péter Beáta 2019. február 14., csütörtök

Feloldozás

Péter Beáta 2019. február 13., szerda

Jóslás, levitáció, csészealjak és a többiek: górcső alatt a parajelenségek

Parapszichológia, események megjóslása, a kimeríthetetlen energiaforrások, a földönkívüli lények látogatása, csodálatos gyógyulások, a Bermuda-háromszög – mi igaz és mi nem? Mi lehetséges vagy megvalósítható? Nagy Antal nyugalmazott fizikatanár lesz segítségünkre az eligazodásban.

Hallgassa online rádióinkat
Péter Beáta 2019. február 11., hétfő

Gyökerek ápolása a zenén keresztül: erdélyi tehetségeket gondozna Fejes Krisztina

Egy erdélyi zenei alapítvány létrehozását tervezi a magyarországi Fejes Krisztina zongoraművész, amelyen keresztül gyerekek, fiatalok zenei tehetséggondozását segítené. Első lépésként jótékonysági koncertet ad a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban.

Péter Beáta 2019. február 04., hétfő

Kutyafogathajtás: ember és állat együttműködése

A háttérben kutyavonyítás, kékszemű huskyk, gyönyörű malamutok, szamojédek és grönlandiak, a szánokra a hámot felkötöző emberek, a startnál készenlétben álló kutyaszánok. A levegőben érezhető a futam előtti általános izgalom: ilyen egy kutyafogathajtó verseny.

Péter Beáta 2019. január 31., csütörtök

Bulitéma? Természetesen nyolcvanas, kilencvenes évek!

Egyre népszerűbbek manapság az olyan bulik, amelyeket egy bizonyos kor, tematika jegyében szerveznek. Ennek megfelelően a buliban felcsendülő zenét is az adott tematika mentén válogatják össze, és az öltözék is ennek megfelelő. Hogy miért? Mert külön élmény egy ilyen bulira készülni, és külön hangulata van részt venni benne. Most, a farsangi időszakban reme

Péter Beáta 2019. január 30., szerda

Modern tárgyak népi köntösben

Hogyan lehet ötvözni a hagyományos népi motívumokat a modern berendezési, használati tárgyakkal? – erre a kérdésre keresték a választ a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársai, amikor négy évvel ezelőtt székelyföldi kézművesek számára hirdettek meg felnőttképzési programot.

Péter Beáta 2019. január 29., kedd

Hogyan lesz turkálós harisnyából terápia?

Néhány drót, harisnya, olló, ragasztó kerül a konyhaasztalra, amikor a csíkszeredai Both Piroska megmutatja, hogyan is állítja össze a harisnyavirágokból álló kompozícióit. Szirom, bibe, lapi, szár – mindent ő készít. Amikor nekifog, minden mást kizár: egyfajta meditáció, ugyanakkor sikerélmény is ez számára.

Péter Beáta 2019. január 29., kedd

Vásáros utak kereszteződésében (4.): mit mesélnek a kerámia- és üvegleletek?

A régészeti kutatások során előkerült leletek tanúskodnak arról, hogy mi történt Csíkszereda adminisztratív területén a 14–16. században – többek között ezek is láthatók a Csíki Székely Múzeum hét teremben látható, Útkereszteződésben című várostörténeti kiállításán.

Péter Beáta 2019. január 21., hétfő

Hol kiváltságosak, hol lenézettek: könyvet írtak a juhászokról

A csíkmadarasi juhászok életmódját és annak változásait figyelte meg és kutatta Salló Szilárd néprajzkutató. Kutatásaiból előbb doktori disszertáció, majd nemrégiben könyv is született A csíkmadarasi juhászok életmódjának változásai a 20–21. századok fordulóján címmel.

Péter Beáta 2019. január 18., péntek

Milyen ember a székely? Száraz Miklós György könyvben keresi a választ

Kitartó, konok, csavaros eszű, indulatos, a jég hátán is megél a székely? Ugyanolyan, mint a többi magyar, többi ember? Vagy talán erősebben szeret, jobban gyűlöl, hamarabb üt? Ha bosszús, akkor bosszúsabb? Száraz Miklós György József Attila-díjas író Székelyek című könyvét a székelyek is megismerhetik.

Péter Beáta 2019. január 11., péntek

Akik a létezésért küzdöttek: a Székely Hadosztály története

Kérészéletű seregtest volt az 1918 decemberében szerveződött Székely Hadosztály, mégis példát adott az egész magyar nemzetnek – fogalmaz Illésfalvi Péter hadtörténész A Székely Hadosztály története című kötet előszavában. Egy hadosztály és egy könyv születésének nyomába eredtünk.

Péter Beáta 2019. január 10., csütörtök

Nem csupán lelki táplálék: szerzetesek asztalánál

Melyek a legszentebb ételek? Hány korsó sör volt a középkori német apácák fejadagja? Miért a temetőbe javasolta Heito apát a gyümölcsfák ültetését? És mi mindent köszönhetünk a gasztronómiában a szerzeteseknek? Ezekre is választ kapunk a Szerzetesek asztalánál című kiállításon.

Péter Beáta 2019. január 08., kedd

Népdalok Bartók Béla csíki gyűjtéseiből

Azt akartam én megtudni címmel jelent meg lemeze a madéfalvi Rokolya Népi Énekegyüttesnek, amelyen a magyarországi Zenetudományi Intézet archívumában fellelhető, Bartók Béla 1907-es gyűjtéseiből származó csíkszenttamási, jenőfalvi, karcfalvi, csíkrákosi és ajnádi népdalok szólalnak meg.

Péter Beáta 2019. január 03., csütörtök

Varázskert, amelybe menekülni lehet

Miért fontos, hogy énekeljünk a gyerekeknek, mesét olvassunk és odafigyeljünk az érzelmi intelligencia fejlesztésére? Bálint Piroska székelyudvarhelyi származású, jelenleg Budapesten élő iskolapszichológus ad választ kérdéseinkre.

Péter Beáta 2018. december 28., péntek

Ízek harmóniája. Készítsünk koktélt szilveszterre!

Szilveszterkor szinte kötelező a pezsgővel való koccintás, de ha még éjfél előtt valamilyen különlegesebb itallal szeretnénk meglepni vendégeinket, akkor kínáljuk őket saját készítésű koktélokkal. Mi mindehhez most egy szakitól kértünk tanácsokat.

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat