HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. január 15., hétfő

Szivárványszínek, festett hajfelszín – ez is divatos 2018-ban

Bár a cím azt sejtetné, hogy nagyon extrém és merész hajviseleteket kell hordania annak, aki divatos akar lenni, az igazság az, hogy határtalan szabadságot enged az idei divat mind a fodrásznak, mind a haj viselőjének. Így a merész vagy visszafogott, természetes vagy nagyon színes, a rövid vagy hosszú is divatos idén.

Péter Beáta 2018. január 12., péntek

A Páva-díjas Tatrospart: bemutatták a kicsiny gyimesi világot a nagyvilágnak

Ez a legnagyobb díj, amit kaphattak – vélik egybehangzóan a Tatrospart Néptánccsoport és a Gyimesvölgye Férfikórus tagjai a Fölszállott a páva tehetségkutató műsorának közönségdíjáról. De nem csak gyimesi táncot és énekeket vittek magukkal Budapestre, hanem szalonnát és jó hangulatot is.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. január 10., szerda

Ahol a fehér lónak is kötelező a farsang

Az elgurult orsót csókkal váltották ki a fonóban, és ha egy leány mégsem ment el a „karimóba”, a legények késő este kikapták az ágyából, s szánkóra ültetve húzták végig a falun. Csak néhány érdekesség a csíkszentsimoni farsangi szokásokból, amelyekből ma sem hiányzik a fehér ló.<

Péter Beáta 2018. január 05., péntek

A szeszgyártól a szalonig: egy masszőr szokatlan története

Ki ne vágyna egy fárasztó nap után megszabadulni a hátfájástól, feszültségtől és ellazulni, igénybe venni egy masszázst? Ebben segít már több mint tíz éve Jánosi Tibor masszőr, aki húsz évvel ezelőtt még nem gondolta volna, hogy egy biciklis baleset nyomán milyen irányba változik az élete.

Péter Beáta 2018. január 04., csütörtök

Síléckarbantartás, avagy mit tegyünk, hogy jobban csússzon?

Beköszöntött a síszezon, előkerültek a garázsból, padlásról, sufniból a sífelszerelések, hogy tulajdonosaik hódolhassanak e téli sportnak. Azonban nem csak egészséges, szórakoztató és szép ez a sport, veszélyes is lehet, ha nem figyelünk néhány fontos dologra, ami a felszerelést illeti.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. január 03., szerda

Írás és terápia: egy drogkarrier évei

Mindenkinek van egy története, amit csak ő tud elmondani – írja Kubiszyn Viktor a Drognapló című könyve előszavában. Történetéből egyéni előadást készített a gyergyószentmiklósi Figura színház. De hogy miről is szól ez a sztori, hogyan született, miként él tovább? Erről beszélgettünk a szerzővel.

Péter Beáta 2017. december 22., péntek

Ahol az angyalok székelyruhában járnak

Tizenegyedik éve, hogy a Csíkszeredához tartozó Csíktaplocán a házakban, otthonokban fogadják a betlehemezőket, örömhírhozókat, a házbeliekre áldást mondókat. Érdekessége az itteni betlehemesnek, hogy sikerült az eredeti, valamikori karácsonyi misztériumjátékot visszatanítani a fiataloknak.

Péter Beáta 2017. december 20., szerda

Régiségek: minden tárgynak története van

Muranói üveg, velencei tükör, ezüst evőeszközök, porcelán tárgyak, szenes vasaló, réz gyertyatartó, barokk fésülködőasztal – van, aki halmozza a régiségeket, antik bútorokat. A Simon család több mint húsz éve gyűjti a régi tárgyakat, és foglalkozik régiségkereskedéssel.

Péter Beáta 2017. december 19., kedd

Húsz év, ami már kultúrtörténet

A tolvajnyelven írt anyagokra sem a szerkesztők, sem az olvasók nem kíváncsiak, ezért igyekeznek szakmailag kifogástalan, de „olvasható” írásokat közölni. Húsz éve jelenik meg Csíkszeredában a Székelyföld kulturális folyóirat, főszerkesztőjével, Lövétei Lázár Lászlóval tekintettünk vissza.

Péter Beáta 2017. december 15., péntek

Lépegetnek, beszélgetnek: nem maradhat el a kávéházi sakkparti

Ha süt a nap, ha esik, az esti sakkozás kötelező programpont. Ezt vallja négy öregúr, aki már-már látványossággá válva az egyik csíkszeredai kávéházban szinte minden nap űzi a táblajátékot. Négy különböző életút, egy szenvedély: a sakkozás hozta össze őket.

Péter Beáta 2017. december 14., csütörtök

Márton Árpád: én csak végeztem a dolgomat

Hogyan kerültek az első rajzai egy Ady-kötetbe, miért éppen Árpádnak keresztelték a szülei, és miért is választotta Kolozsvár helyett Csíkszeredát? Többek között ezekről is mesél Márton Árpád festőművész, aki a hétvégén Magyar Örökség díjban részesül Budapesten. 

HIRDETÉS
Péter Beáta 2017. december 13., szerda

Gyimesi szépség mint turisztikai nagykövet

Gyimesközéploki lány képviselte Romániát a Miss Tourism Ambassador szépségversenyen Manilában. Blága Tünde néhány napja tért haza a Fülöp-szigeteki világversenyről, élményeiről, tapasztalatairól, a kulisszák mögötti világról kérdeztük.

Péter Beáta 2017. december 08., péntek

Hímzett dekorációk: tovább él Lotti dédi öröksége

A dédmamája nyomdokaiba lépve a hímzésben teljesedik ki a kézművesség iránti vonzalma Sulyok Annának. A csíkszeredai édesanya legelső hímzett munkái éppen karácsonyi díszek voltak, azóta is mindig kitalálnak olyan lakásdekorációkat, amivel az adventi időszakban az ünnepre hangolódhatnak.

Péter Beáta 2017. december 06., szerda

Szoknya vagy nadrág, ing vagy pulóver dukál a vállalati bulin?

Év vége felé közeledve beköszönt a preszilveszterek ideje is, amikor munkaközösségek gyűlnek össze egy vacsorára, bulira, mulatságra. De mit öltsünk magunkra ezeken a „félhivatalos” eseményeken, hogy ünnepibbek, elegánsabbak legyünk, mint a hétköznapokban, de ne is legyünk túlöltözöttek?

Péter Beáta 2017. december 05., kedd

„Óriási tehetséggel megáldott, nagy gyermek volt”. Adomák Nagy Ödönről

December 1-jén hatvanéves lett volna Nagy Ödön képzőművész. Vagy november 28-án. Merthogy édesapjának – ha hinni lehet az adomának – hosszan vezetett az útja az anyakönyvi hivatalba. Ami tény, hogy barátai most is megünnepelték, sőt, kiállítást is nyitottak a nyáron elhunyt művész emlékére

HIRDETÉS
Péter Beáta 2017. november 29., szerda

Az órásmesterek felett is elmúlik az idő

Hiába van ma már sok okoskütyü, van, aki a harmincéves órájának a csörgésére ébred reggelente. De még a legpontosabb időmérő szerkezet is elromolhat egyszer. Ilyenkor jön jól egy szakember segítsége: Salamon István ötvenedik éve javítja a kronométereket.