Péter Beáta 2019. június 14., péntek

Miklósa Erika: mindent megteszek, hogy ne csalódjanak ebben a műfajban

Az operáról sokan tartják úgy, hogy egy poros műfaj, de szerencsére vannak olyan egyéniségek, személyiségek, akiken keresztül nagyon széles réteget lehet megszólítani. Egy ilyen operaénekesnő Miklósa Erika is.

Péter Beáta 2019. június 13., csütörtök

Ötletkönyv, amelyben nem csak a szerző lehet szerző

Hit, kapaszkodók, szerencse, kitartás, kerti munkák, háztartási tippek: hatvan év sűrített élettapasztalatát foglalta össze Botár Csilla az Élj könnyedén! – Komolytalan, interaktív kézikönyv az élet nevű játékhoz című, nemrég megjelent kiadványában.

Péter Beáta , Szász Cs. Emese 2019. június 11., kedd

Zarándokvonat, amely a lelki terheket is cipeli

Csaknem ezer zarándokot hozott el idén is a Boldogasszony Zarándokvonat a csíksomlyói búcsúra. A különleges szerelvényen évről évre közösségek alakulnak, ahol az étkezőkocsik mellett még rádióstúdió és csendes fülkék is segítik a lelki feltöltődést, a terhek lerakását.

Hallgassa online rádióinkat
Péter Beáta 2019. június 07., péntek

Máriával a világ körül

Több ezer vallásos tematikájú, főként Szűzmáriához és Jézushoz kötődő tárgy képezi a magyarországi Gera Olga magángyűjteményét, amelynek egy részét a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házának márványtermében lehet megtekinteni június 9-éig.

Péter Beáta 2019. június 05., szerda

Amikor a kimondott szó egyben tett is volt

Komolytalan-e a mese, igaz-e, hogy csak gyerekeknek szól? Mit mentettek át számunkra a mesék az előző évszázadokból, és miről mutatnak modelleket? Ezekre a kérdésekre is válaszolt Katona József Álmos A népmesék és az anyanyelv című előadásában.

Péter Beáta 2019. május 31., péntek

Szuvenír Csíksomlyóról: hűtőmágnesen a pápa, maketten a kegytemplom

Történelmi pillanat előtt állunk: szombaton Szent Péter utóda a csíksomlyói nyeregben mutat be szentmisét. Az ide érkező zarándokok elsősorban a hitbéli élményt viszik magukkal haza, de sokan szeretnek kézzelfogható, tárgyi emléket is őrizni a fontos pillanatokról, különleges helyekről, ahol jártak. Annak néztünk utána, hogy a Ferenc pá

Péter Beáta 2019. május 31., péntek

Fekete gólya, sárga tavirózsa. Nálunk is vannak kipusztulóban lévő állatok, növények

Veszélyeztetett állatok, növények, kipusztulóban levő fajok – szinte hetente olvasunk, hallunk ezekről a problémákról. De mi a helyzet Székelyföldön ilyen téren? Demeter László biológus szerint nálunk még jó a természet állapota, de ne bízzuk el magunkat: sokkal környezettudatosabban kellene éljünk.

Péter Beáta 2019. május 30., csütörtök

Vásáros utak kereszteződésében (7.): Csíksomlyó mint közigazgatási, kulturális és oktatási központ

A csíksomlyói iskoladrámákról és a katolikus gimnáziumról is tájékozódhat az, aki a Csíki Székely Múzeum hét termében látható, Útkereszteződésben című várostörténeti kiállítás harmadik termében nézelődik.

Péter Beáta 2019. május 28., kedd

Ördög Dezső: jó érzés egészséges ételt adni az embereknek

Tíz évvel ezelőtt nem gondolta volna, hogy több száz állatot fog tartani, városi gyerekként úgy cseppent bele a falusi világba, hogy annyit tudott a kecskékről: négy lábuk van. Ma már több csíkszeredai családnak szállítja naponta a kecsketejet, csirkéket nevel, ribizlit termeszt.

Péter Beáta 2019. május 27., hétfő

Bélyeggyűjtemény Isten dicsőségére

Küldetésként éli meg Gombos Csaba Zoltán kántor, hogy a bélyegek által beszéljen a hitről, a keresztény szimbólumokról, értékeinkről, történelmünkről. Éppen ezért szeretné minél szélesebb körben megmutatni azt a vallásos tematikájú kiállítását, amelybe mintegy 1500 bélyeget válogatott be.

Péter Beáta 2019. május 24., péntek

Nem igaz az, hogy tanulni csak szenvedések árán lehet

Miért szükséges valamilyen tanulási stratégiát alkalmaznunk, milyen módszerekkel érhetünk el eredményeket, maradandó tudást? Hasznos-e a magolás, és mit tehetünk szülőként, hogy a gyerekünk számára ne legyen unalmas a tanulás? Lantos Mihály magyarországi tanulás-módszertani szakértőt kérdeztük.

Péter Beáta 2019. május 17., péntek

A puzzle, amit nem akarnak befejezni

Tizenhárom év különbséggel csatlakoztak a Csíki Játékszín társulatához, de mindketten úgy érzik, hogy jó helyen vannak. A társulat, a közönség szeretete és a színházba vetett hitük is itt tartja őket.

Péter Beáta 2019. május 10., péntek

A pék, akihez beszél a kenyér

Milyen szerepet tölt be napjainkban a gasztronómiában a kenyér? Van-e kedvencünk, és odafigyelünk-e arra, hogy milyet vásárolunk? Egyáltalán eszünk-e kenyeret? Régen imába foglalták, ma viszont hogyan tekintünk a kenyérre? És hogyan látja mindezt egy pék? Bocskor István pékmestert látogattuk meg.

Péter Beáta 2019. április 30., kedd

Aki mintha a városban is papucsban járna

A szülőföld megtartó erejére, értékeir e és a bennük rejlő lehetőségekre kívánja felhívni a figyelmet egy csíkszeredai fiatal lány azokkal a programokkal, amelyeket a KőBEfőtt és a Határátlépők égisze alatt szervez. Rusz-Ajtony Eszter a fiataloknak kínál a különböző tematikus sétákkal tartalmas kikapcsolódást.

Péter Beáta 2019. április 26., péntek

Védeni az értékeket, a kreativitást: az innováció és a sport

A szellemi tulajdonjog világnapja (április 26.) alkalmából a Nemzetközi Szellemi Tulajdonjogi Hivatal ezúttal arra kíván rávilágítani, hogy a sport kiemelkedő értéket képvisel.

Péter Beáta 2019. április 24., szerda

A legendás kő, amelyet átmenetileg elloptak

Nevezik sárkánykőnek, dinoszauruszkőnek, van, ki úgy véli, hogy a vademberek lábnyomát őrzi. A csíklázárfalviak mintegy nyolctonnás andezit szikláját két évvel ezelőtt el is lopták, de szerencsésen megkerült. Ezúttal ifjú mondavadászok eredtek a nyomába.

Hallgassa online rádióinkat