Péter Beáta 2020. február 13., csütörtök

Mecénások kerestettek és találtattak, avagy a Bánk bán-projekt

Különleges projekttel rukkoltak elő a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Középiskola 11 B. osztályos diákjai és tanárnőjük, Máthé Melinda. Katona József Bánk bán című történelmi drámáját fotósorozat formájában dolgozták fel, és hamarosan kiállítást is létrehoznak belőle.

Péter Beáta 2020. február 12., szerda

Irodalomszerető dallamok: verseket zenésített meg a csíkszeredai tanító

Kortárs és klasszikus költők alkotásaiból állított össze versgyűjteményt Kocsis Annamária, amelyhez egy munkafüzet is készült. A Verskóstoló című kötetbe bekerült alkotásokat pedig Kovács István csíkszeredai tanító zenésítette meg. Vele beszélgettünk.

Péter Beáta 2020. január 31., péntek

Animáció és vándorkiállítás az erdélyi polihisztorról, Kájoniról

A Hargita Megyei Kulturális Központ kezdeményezte Kájoni 390 emlékév alkalmából számos rendezvény zajlik Kájoni János alakjának, munkásságának megismertetése céljából. Keretében érdekes eszközökkel is fel kívánják hívni a figyelmet a polihisztorra: például egy remek animációval.

Péter Beáta 2020. január 27., hétfő

Kvab: lávsztoriból született a „kicsiszobában” felvett lemez

Egymásnak írt dalok, melyeknek kötőanyaga a szerelem: a kétszemélyes Kvab zenekarnak jelent meg albuma az év elején. A hangfelvételeket az „otthon a kicsiszobában” stúdióban rögzítették. A Milyennek látsz című album Balázs-Bécsi Eszter és Lőrincz Árpád egymás és a zene iránti szerelmének lenyomata.

Péter Beáta 2020. január 22., szerda

Mindvégig kitartva a magyarság ügye mellett: miről szól a Rákóczi-kiállítás?

A Rákóczi-szabadságharcnak, noha katonai eseményről beszélünk, nem csak katonai hatásai vannak, hanem sokrétű művészeti és kulturális hatása is. De ki is volt az a karizmatikus személyiség, akinek alakja a későbbiekben is meghatározó volt a magyarság körében?

Péter Beáta 2020. január 16., csütörtök

A székely közbirtokosságok története és jogrendszere

Kiskorától fogva érdekelte a székelyek története, mint ügyvéd, húsz éve azon munkálkodik, hogy a székely örökség megmaradhasson. Kolumbán Tibor A székely jogról és szabadságról címmel könyvet írt a székely jogról és szabadságról, a székely közbirtokosságok kialakulásáról.

Péter Beáta 2020. január 06., hétfő

Vásáros utak kereszteződésében (13.): a kommunizmus évei

Útkereszteződésben címmel nyílt állandó kiállítás 2018 augusztusában a Csíki Székely Múzeum hét termében, izgalmas kalandozást kínálva a múltba: Csíkszereda város történetét mutatja be a látogatóknak. Az elmúlt mintegy másfél évben teremről teremre kalauzoltuk végig olvasóinkat.

Péter Beáta 2019. december 24., kedd

Keresztmalac, avagy a kegyelem felemelő ereje

Ez egy belső szabadságból indult, és valahol a háttérben, ezzel is evangéliumot szeretnék hirdetni – mutatott rá Sebestyén Péter atya, aki ezúttal novelláskötettel örvendeztette meg az olvasóit. Jóságról, szentségről, igazságról, szépségről, megtérésről szólnak az írások, mindennapi történeteken ke

Péter Beáta 2019. december 18., szerda

„Nagyon rosszul mentek a dolgok.” Észrevételek és visszaemlékezések Hajdú Dezsőtől

Új, rövidebb írásokat tartalmazó írásában a veretes jogi szövegeket nem emésztők számára is közelebb hozza a közelmúlt történéseit az események közepében forgolódó ügyvéd szemszögéből Hajdú Dezső. A legérdekesebb ezek közül a rendszerváltozás időszaka. A „forradalom” idején Harg

Péter Beáta 2019. december 13., péntek

Vásáros utak kereszteződésében (12.): díszkapukon át a 20. századi Csíkszeredában

A huszadik századot öleli fel a Csíki Székely Múzeum Útkereszteződésben című várostörténeti kiállításának utolsó, hetedik terme, a rendszerváltások századát, a határmódosítások századát mutatja be, és végigköveti, hogyan lett az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legkisebb megyeszékhelyéb

Péter Beáta 2019. december 13., péntek

Kájoni örök érvényű munkája: a Cantionale Catholicum

Háromszáz évvel ezelőtt jelent meg Kájoni János Cantionale Catholicum című munkája második kiadása. De milyen szerepe volt, van, lesz vagy lehet a polihisztor ferences szerzetes énekeskönyvének a moldvai csángók magyarságának megőrzésében? Eljut-e azokhoz, akiknek szánta?

Péter Beáta 2019. december 12., csütörtök

Tűztánc a jeges krátertavon: látványos film kalandos története

Télen is sok csodával vár Hargita megye gyönyörű tájaival, látnivalóival, ez az a hely, ahol az is előfordulhat, hogy tűzruhás lány korcsolyázik egy krátertó befagyott területén.

Péter Beáta 2019. december 10., kedd

Kádár Kincső tudományos lámpái

Csíkszépvíz központjában, egy felújított parasztházban található Kádár Kincső műhelye. Nem csak formájukban és elkészítési módjukban különlegesek ezek a lámpák, létrejöttüket tudományos kutatás előzte meg.

Péter Beáta 2019. december 09., hétfő

Napfény Abodi-Nagy Blankától

Különleges ajándékkal szerette volna meglepni barátnőjét esküvője alkalmából Abodi-Nagy Blanka. A székelyudvarhelyi énekesnő azonban mindannyiunkat megajándékozott a néhány napja megjelent videóklipjével.

Péter Beáta 2019. december 06., péntek

Tizenhét éve ölt piros ruhát az erdélyi gyerekek örömére a szekszárdi Mikulás

Több száz erdélyi gyereket ajándékoz meg évről évre egy magyarországi önkéntesekből álló csapat: december első hetében a dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiba, valamint kórházak gyerekosztályára látogat el a Mikulás. Az akció középpontjában a szekszárdi Jendrolovits Gábor áll, vele beszélgettünk.

Péter Beáta 2019. december 03., kedd

Hogy a jövő nemzedéke jól tudjon majd működni: élménypedagógia

Fel kell készíteni a gyerekeket a világ rohamos változásaira, és ennek az egyik legfontosabb eleme a szociális kompetenciájuk fejlesztése. Az együttműködésre, az egymásra való figyelésre tanítanak meg az élménypedagógiai foglalkozások – hangsúlyozza Besnyi Szabolcs, a budapesti Katalizátor Pedagógusképző Központ trénere.