Péter Beáta 2019. december 13., péntek

Vásáros utak kereszteződésében (12.): díszkapukon át a 20. századi Csíkszeredában

A huszadik századot öleli fel a Csíki Székely Múzeum Útkereszteződésben című várostörténeti kiállításának utolsó, hetedik terme, a rendszerváltások századát, a határmódosítások századát mutatja be, és végigköveti, hogyan lett az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legkisebb megyeszékhelyéb

Péter Beáta 2019. december 13., péntek

Kájoni örök érvényű munkája: a Cantionale Catholicum

Háromszáz évvel ezelőtt jelent meg Kájoni János Cantionale Catholicum című munkája második kiadása. De milyen szerepe volt, van, lesz vagy lehet a polihisztor ferences szerzetes énekeskönyvének a moldvai csángók magyarságának megőrzésében? Eljut-e azokhoz, akiknek szánta?

Péter Beáta 2019. december 12., csütörtök

Tűztánc a jeges krátertavon: látványos film kalandos története

Télen is sok csodával vár Hargita megye gyönyörű tájaival, látnivalóival, ez az a hely, ahol az is előfordulhat, hogy tűzruhás lány korcsolyázik egy krátertó befagyott területén.

Péter Beáta 2019. december 10., kedd

Kádár Kincső tudományos lámpái

Csíkszépvíz központjában, egy felújított parasztházban található Kádár Kincső műhelye. Nem csak formájukban és elkészítési módjukban különlegesek ezek a lámpák, létrejöttüket tudományos kutatás előzte meg.

Péter Beáta 2019. december 09., hétfő

Napfény Abodi-Nagy Blankától

Különleges ajándékkal szerette volna meglepni barátnőjét esküvője alkalmából Abodi-Nagy Blanka. A székelyudvarhelyi énekesnő azonban mindannyiunkat megajándékozott a néhány napja megjelent videóklipjével.

Péter Beáta 2019. december 06., péntek

Tizenhét éve ölt piros ruhát az erdélyi gyerekek örömére a szekszárdi Mikulás

Több száz erdélyi gyereket ajándékoz meg évről évre egy magyarországi önkéntesekből álló csapat: december első hetében a dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiba, valamint kórházak gyerekosztályára látogat el a Mikulás. Az akció középpontjában a szekszárdi Jendrolovits Gábor áll, vele beszélgettünk.

Péter Beáta 2019. december 03., kedd

Hogy a jövő nemzedéke jól tudjon majd működni: élménypedagógia

Fel kell készíteni a gyerekeket a világ rohamos változásaira, és ennek az egyik legfontosabb eleme a szociális kompetenciájuk fejlesztése. Az együttműködésre, az egymásra való figyelésre tanítanak meg az élménypedagógiai foglalkozások – hangsúlyozza Besnyi Szabolcs, a budapesti Katalizátor Pedagógusképző Központ trénere.

Péter Beáta 2019. december 03., kedd

Cukor.baj: rendhagyó segítség a diabétesz megértéséhez

Kegyetlen őszinteséggel, saját történetén keresztül mutatja be Farkas Wellmann Endre költő a cukorbetegek mindennapjait, vívódásaikat, kérdéseiket, az állapotukhoz és a világhoz való attitűdjüket. Könyve novemberben jelent meg, most ötállomásos erdélyi bemutatókörúton találkozhatunk vele.

Péter Beáta 2019. november 27., szerda

Csíki forradalom Ceaușescu országában. Bemutatják a megyésítésről szóló filmet

Több mint ötven éve Csíkszeredában érdekeik védelmében utcára vonultak az emberek. Városuk megyeszékhellyé válásáért folytattak tüntetést. A romániai területi-közigazgatási átszervezés rendhagyó eseménye egy olyan korban történt, amikor „nem nagyon lehetett ugrándozni”.  

Péter Beáta 2019. november 22., péntek

A Picture Lock és Karcsi esete: hogyan született a Székelyhon-reklámfilm?

Ne olvass újságot, minek neked mindent tudni? Ne fizess elő! Én akarom megnyerni a Toyota Corollát! A Székelyhon.ro/főnyeremény oldalt pedig azonnal felejtsd el! – próbál meggyőzni Karcsi a Székelyhon nyereményjátékának reklámfilmjében. De hogyan is készült a film, és kik is az alkotók? A Picture Lock stábját látogattuk meg.

Péter Beáta 2019. november 20., szerda

Ineffable: zenével fejezik ki a kimondhatatlant

Fiatalok, szabadok a zenében, folyamatosan fejlődnek és egyre ismertebbek: ők az Ineffable zenekar tagjai. A csíkszeredai fúziós dzsesszt játszó zenekar első, csak saját dalokat tartalmazó nagylemezét és három videóklipjét november 24-én mutatják be a Csíki Moziban egy koncert keretében.

Péter Beáta 2019. november 19., kedd

A halottember. Apró rezdülésekből felépített előadás

A háborúból férjét visszaváró, gyermekét egyedül nevelő nő, majd a megérkező, elviselhetetlen hullaszagot árasztó koporsó. De mi lesz a temetés után? Háy János A halottember című darabját tavaly októberben mutatták be a Csíki Játékszínben.

Péter Beáta 2019. november 15., péntek

Hasznos tippek Ottistól a tudatos táplálkozáshoz

Manapság sokan hangsúlyozzák a tudatosság fontosságát: környezetvédelemben, mozgásformában, és igen, a táplálkozásban is. De hogyan is kezdjünk neki, milyen lépéseket tegyünk ahhoz, hogy tudatosabban étkezzünk? Erre ad hasznos tanácsokat György Ottilia gasztroblogger új Facebook-oldalán.

Péter Beáta 2019. november 11., hétfő

A kádtól az újabb slágerekig: Erdélyben turnézik az Intim Torna Illegál

Erdélyi miniturnéra indul a magyarországi Intim Torna Illegál zenekar. A négyállomásos klubturnén a közönségnek először mutatják be két legújabb dalukat, de a korábbi slágerek is felcsendülnek. A közkedvelt formáció jövő év januárjában ünnepli tízéves fennállását. S ha kerek évforduló, akkor

Péter Beáta 2019. november 08., péntek

Nemrég azt se tudták, mi az, ma karriert lehet építeni rá: a fitneszoktatói szakma

Fontos a hatékonyság és gyakorlatok helyesen elvégzésének szempontjából is, hogy kérjük egy személyi edző tanácsait, segítségét. De hogyan lesz valakiből fitneszoktató? Nagy Hunor személyi edzővel, testépítő világbajnokkal beszélgettünk.

Szász Cs. Emese , D. Balázs Ildikó , Péter Beáta 2019. november 01., péntek

Abortusz: az életekre nyomot hagyó döntés

Az abortusz talán ma is az egyik legnagyobb, legmegosztóbb tabu. Az abortuszpártiak gyakran hivatkoznak a nő önálló döntési jogára: „ez az én méhem, tehát az én dolgom, hogy mit teszek vele”, míg a terhességmegszakítás ellenzői a megfogant magzat élethez való jogát emlegetik. A helyzet bizony sosem fehér vagy fekete.