Péter Beáta 2019. augusztus 16., péntek

A 17. század high tech szakija: Kájoni

Született 1629-ben. Vagy tán 1630-ban? Azt tudjuk róla, hogy ferences szerzetes volt, talán azt is, hogy énekszerző, fordító, a 17. századi erdélyi zenetörténet egyik legfontosabb és legértékesebb dokumentumának névadója, emellett nyomdász és könyvkiadó, botanikus, orgonista és orgonaépítő. Polihisztor a javából.

Péter Beáta 2019. augusztus 09., péntek

Naponta megélni a népi kultúrát: az Ádám család

Külön-külön jól ismerjük őket, bizonyára sokan találkoztak már Gyula képeivel albumokban, kiállításokon, Katalin tánclépéseivel és két lányuk dalával, muzsikájával táborokban és fesztiválokon is. Ezúttal közösen vallottak magukról.

Péter Beáta 2019. augusztus 06., kedd

Kamaszagy: a hiányzó húsz százalék

Miért másabb egy kamasz alvásciklusa, hogyan reagál az élvezeti cikkekre vagy a stresszes helyzetekre, és miért van egyre több mentális betegség az utóbbi időben a kamaszok körében? Egyáltalán miben más a serdülő agya a felnőttekétől? A legújabb agykutatások tükrében világítunk rá minderre.

Péter Beáta 2019. augusztus 02., péntek

Együtt alkotni a természettel

Művészetében többszáz éves fadarabok rejtett üzeneteit csalogatja elő, alakjai, motívumai nyomán már-már elfelejtett történetek, de mégis jól ismert világok villannak fel. Családjával együtt tudatosan a természetközeli életmódot választotta. Csomortáni Gál László és családja vendégei voltunk.

Péter Beáta 2019. augusztus 01., csütörtök

Tér, amely a gyermekekért van

Noha az utóbbi években egyre több helyen létesítenek falvakon is, a játszótér elsősorban az urbánus környezet sajátossága. Egy biztos, amióta játszóterek léteznek, mindig aktuális volt a téma volt. Egy kis játszótér-történelem.

Péter Beáta 2019. július 30., kedd

Vásáros utak kereszteződésében (9.): a vármegyeközpont és a vasúti közlekedés

Hogyan is alakult át a közigazgatás a 19. század végi Szeredában? Honnan került elő a Vármegyeháza nagy címere? És mit jelentett a szeredaiaknak a vasút megjelenése, illetve milyen fontosabb, ma is létező épületekről tudhatunk meg többet?

Péter Beáta 2019. július 26., péntek

Életérzés született

Harmincadik alkalommal nyitotta meg kapuit a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Egy a tábor! – hirdeti az idei rendezvény mottója. De hogyan is kezdődött mindez? Alapító tagokkal elevenítettük fel a kezdeteket.

Péter Beáta 2019. július 23., kedd

Összetörve, majd megszépülve. Ahol befogadják a bajban lévő kismamákat

Nők, akik elvesztettek minden reményt, nők, akik egyedül állnak a világban, vagy éppen egy bántalmazó társ mellől menekülnek. És közben egy magzat növekszik a szívük alatt. Mintegy kilencven édesanyát és gyerekeiket fogadták be ezidáig a ferences nővérek, hogy segítő kezet nyújtsanak.

Péter Beáta 2019. július 19., péntek

Péter László: a tánc az életre nevel

Már hatévesen ropta a táncot, és a rá következő negyven évben abba se hagyta. Életformájává vált a néptáncolás, és noha közel negyven táncot ismer, úgy véli, még mindig van tanulnivalója. Péter Lászlónak az idei Ezer Székely Leány Találkozón volt az utolsó fellépése.

Péter Beáta 2019. július 10., szerda

De mi lehetett a manna? A Biblia egy botanikus szemszögéből

Melyek a Bibliában leggyakrabban említett növények, hogyan került be a rózsa a szövegbe, miből készült Noé bárkája, mi volt a manna, milyen hatása volt a mirhás bornak? És milyen összefüggésekre jön rá egy botanikus, miközben a Bibliát olvassa? Ezekről beszélgettünk Fráter Erzsébet biológussal.

Péter Beáta 2019. július 05., péntek

A zenész nem utazik frakkban a villamoson

Zongorista, karmester, zeneszerző – ő Szüts Apor, a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató zenei vezetője. Egy csíki mesterkurzuson látogattuk meg, ahol többek között eddigi zenei pályafutásáról és a RockGiovanni körül kialakult botrányról is beszélgettünk.

Péter Beáta 2019. július 05., péntek

Különleges bevásárló túrán jártunk, műanyagmentességet tanultunk

Doboz, szütyő, textilzsák, befőttes üveg, tejes üveg, szatyor, és ajánlott egy bevásárlólistát is magunkhoz tennünk, amikor vásárolni indulunk. Mi is ezekkel felszerelkezve érkeztünk meg a csíkszeredai Tulipán áruház elé, ahol a Határátlépők és a Zero Waste Csíkszereda által szervezett bevásárló túrár

Péter Beáta 2019. június 28., péntek

A tervezéstől a kivitelezésig: egyedi stílusú ruhák diákoktól

Utcai viseletek és alkalmi ruhák, csomagolópapírból, nejlonzacskóból készített ruhaköltemények, meglepő és szemet gyönyörködtető darabok: ruhatervező szakos diákok munkáiból nyílt kiállítás Csíkszeredában.

Péter Beáta 2019. június 28., péntek

Vásáros utak kereszteződésében (8.): találkozási helyszín is volt a szeredai vásár

Tükrös szív és mézeskalács-huszár mint vásárfia, több szekérnyi cserépedény Felcsíkról, a perefernumba való bútorok, különböző termények és állatvásár, bábjátékok és ringlispíl: évente 68 vásárt tartottak az egykori Csíkszeredában, köztük négy nagy sokadalmat

Péter Beáta 2019. június 21., péntek

Egyre menőbb a természetes. De mi az a japán manikűr?

A szép kéz és köröm a nő névjegye is, fontos tehát odafigyelnünk a megfelelő ápolásra, arra, hogy körmeink minél egészségesebbek legyenek. Manapság sok nő a műkörmöt részesíti előnyben, mivel kényelmes, kevés a macera vele, ráadásul tartós is. Ugyanakkor sokan kezdenek visszatérni az olyan manikűrtípusok felé, amelyek a term&e

Péter Beáta 2019. június 14., péntek

Miklósa Erika: mindent megteszek, hogy ne csalódjanak ebben a műfajban

Az operáról sokan tartják úgy, hogy egy poros műfaj, de szerencsére vannak olyan egyéniségek, személyiségek, akiken keresztül nagyon széles réteget lehet megszólítani. Egy ilyen operaénekesnő Miklósa Erika is.

Legnézettebb