HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. június 21., csütörtök

Mária-kert, ahol mindenki egyenrangú

Ott, ahol véget ér Csíksomlyón a Mária-út, serény kezek alakították ki a Mária-kertet az évek során, hogy az elfáradt zarándokok itt megpihenhessenek, lehetőségük legyen az elmélkedésre, imádkozásra, találkozásra Jézussal és önmagukkal.

Péter Beáta 2018. június 20., szerda

A panamakalaptól az óriástáskákig. Ha nyár, előtérben a kiegészítők

A vékony, lenge ruhák mellett a különböző kiegészítők is hozzák a nyár hangulatát. Mind a bátrabb, mind a visszafogottabb stílust kedvelőknél is előkerülnek ilyenkor a nyári fejfedők, cipők, táskák, ékszerek. De mit ajánl a szakember? György Esztert, csíkszeredai Delikates műhely divattervezőjét kérdeztük.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. június 15., péntek

A palackban érlelt az igazi. Kulisszatitkok a pezsgő szakértőjétől

Ha egy forró nyári napon valamilyen hideg italt fogyasztanánk, nem biztos, hogy elsőre a pezsgő jut eszünkbe. Annál is inkább, mert többnyire ünnepi alkalmakon, s főként szilveszterkor durrannak mifelénk a pezsgős dugók. De mit is kell tudni alapjáraton erről az elegáns italról?

Péter Beáta 2018. június 13., szerda

A táncfilmek nyelvében találta meg saját hangját a „macskaember”

Mindig is filmrendező szeretett volna lenni a csíkszeredai János Loránd, azaz Gsato Chino, és sok kanyarral ugyan, de megvalósult ez az álma. Jelenleg viszont a barcelonai Choreoscope Nemzetközi Táncfilmfesztivál fesztiváligazgatója. Kalandos életútjáról, a táncfilmekhez való viszonyáról mesélt.

Péter Beáta 2018. június 11., hétfő

Amíg a mosoly az arcokon meg nem jelenik

Akkora nagy szeretettársaság ez – jellemzi egyik tagja a Korábban születettek csoportját. A társaságnak már harminckét halottja van, mégsem hagynák ki tagjai a csütörtöki találkozásokat. Egyik ilyen alkalommal meglátogattuk őket.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. június 08., péntek

Nem főz, nem süt, mégis séf: Varga István ételkölteményei

Enzim- és vitamindús, friss, főzés és sütés nélküli ételek elkészítésének lehetőségét mutatja be szerte a nagyvilágban a magyarországi Varga István „nyers séf”. Megnéztük, hogy mit ajánl a sült hús és a kolbász helyett.

Péter Beáta 2018. június 05., kedd

Tekinteteket vonzó fejdísz: Bács Katalin hajfonatai

Nehéz megállni, hogy ne vessünk rá egy pillantást, mi több, meg is forduljunk utána az utcán: Bács Katalin frizurája ugyanis vonzza a tekintetet. A csíkszeredai nőt gyermekkora óta elbűvölték a fonatok.

Péter Beáta 2018. május 31., csütörtök

Az illusztrálás kihívása: szöveg és kép találkozása

Hogyan kapcsolódik egy kép a szöveghez, és hogyan is dolgozik egy illusztrátor? Hányadik olvasatra bontakozik ki egy rajz? Siklódy Ferenc grafikusművészt látogattuk meg tanítványai körében.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. május 31., csütörtök

Mosható pelenka. Divat csupán, vagy haszna is van?

Míg tíz évvel ezelőtt nehezen lehetett rávenni az anyukákat, hogy kipróbálják a mosható pelenkát, mára ismét reneszánszát éli annak használata: ma már a legtöbb kisgyermekes családban egy-két darab megtalálható. Természetesen a mai mosható pelusok köszönőviszonyban sincsenek a régi idők textildarabjaival.

Péter Beáta 2018. május 29., kedd

Bölcsességfog: nem bölcs dolog elhanyagolni

Fájdalom, gyulladás és akár szájzár: sok problémát okozhatnak a bölcsességfogak. Mégis, mi a teendő, távolíttassuk el, vagy kezeltessük inkább? És miért kell fokozottabban figyeljünk rá? Szakembert kerestünk fel – szerencsére egyelőre csak kérdésekkel.

Péter Beáta 2018. május 28., hétfő

Műalkotás mint matematikai dolgozat: versről, regényről Horváth László Imrével

Egy igazi regénynek nagy témáról kell szólnia, a vers pedig legyen személyes ügy – véli Horváth László Imre magyarországi író, költő, akinek néhány hete jelentek meg a Nézd havasak a fák, tél van, valamint a Helyőrség Maszadában című kötetei. 

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. május 25., péntek

Színházi esemény mint közös játék: nevelés a színpadon

A különböző színházi formák és pedagógiai módszerek kölcsönhatására épül a budapesti Kerekasztal Színházi Nevelési Központ munkája. Kelet-Közép-Európa első színházi nevelési társulata olyan előadások megvalósítását tűzte ki célul, amelyek interaktív módon vetnek fel társad

Péter Beáta 2018. május 23., szerda

Amikor fontosabb az életben maradás: átértékelődött zarándoklat

Tavaly Mariazellből Csíksomlyóra zarándokoltak kerékpárral, ezúttal a Czestochowa–Medjugorje útvonalat szerették volna végigtekerni. Egy baleset miatt azonban nem sikerült úgy véghezvinni a zarándoklatot, ahogy eltervezték. Mégsem kudarcként élik meg, hisz hazaértek és élnek.

Péter Beáta 2018. május 18., péntek

Sebő Ferenc: zenélni és táncolni mindenkinek kéne tudni

Napestig is elhallgatnánk, nem csak a dalait, hanem azt is, ahogy a magyar kultúráról beszél. A Csíkszeredai Könyvvásáron több könyv bemutatóján is közreműködött, fellépett az együttesével, közben pedig velünk is szívesen leült beszélgetni Gyimesről, népzenéről, vers és zene kapcsolatáról Sebő Ferenc.

Péter Beáta 2018. május 17., csütörtök

Kulisszatitkok a modellszakmából: nem elég, ha valaki csupán szép

Melyik lány ne próbálta volna fel gyerekkorában édesanyja magassarkú cipőjét, vagy ne álmodott volna arról, hogy ő a kifutók sztárja? De vajon kiből lehet modell? A szépségen kívül mi számít még, mi az, amit meg lehet és kell tanulni? Egy tanfolyamon jártunk, hogy mindezekről kérdezzük a résztvevő lányokat.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. május 15., kedd

Szőrtelenítés. Sima bőrfelület, de hogyan?

A nyár közeledtével lekerülnek a női lábakról a harisnyák, előkerülnek a pántos blúzok, ruhák, beköszönt a strandszezon és a nők – és igen, adott esetben a férfiak is – jobban odafigyelnek arra, hogy a bőrük különböző felületeit szőrtelenítsék. Hogy melyik a legjobb módszere a depilálásnak, arról szakembert kérdeztü