HIRDETÉS
Péter Beáta , Rédai Attila 2018. december 06., csütörtök

Vásáros utak kereszteződésében (3.): az Árpád-kori települések

Mikor alakult ki a mai Csíki-medence település- és úthálózata, és milyen szerepet töltött be a 14. században a csíksomlyói plébániatemplom? Folytatjuk a várostörténeti kiállítást bemutató sorozatunkat.

Péter Beáta 2018. november 29., csütörtök

Itt a tél, szegen a bicikli!

A tél beálltával a legtöbbünknél „szegre kerül” a bicikli: csak a legelszántabb kerékpározók pattannak ilyenkor is nyeregbe. Nagy Lóránt csíkszeredai gitárművész  azonban csak akkor nem hódol biciklis szenvedélyének, ha éppen „vénasszonyok potyognak az égből”.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. november 28., szerda

Közös és külön utakon. Falusi Mariannak a Pa-Dö-Dő most is biztonságot ad

Barátságos, energikus, miközben úgy fogad, mintha régi ismerősök lennénk, amikor a Jazzkívánságműsor magyarul erdélyi lemezbemutató turné pihenőnapján Csíkszeredában találkozunk Falusi Mariannal. Az énekesnő ezúttal a Sárik Péter Trióval érkezett Erdélybe,  de mi azért a Pa-Dö-Dő-ről is kérdeztük.

Hallgassa online rádióinkat
Péter Beáta 2018. november 26., hétfő

A lányok is előszeretettel „kergetik” a labdát

Ha azt halljuk, hogy focista, elsősorban fiú-, férfijátékosokra gondolunk, pedig az utóbbi években egyre több lány húz focicipőt, ölt mezt magára és rúgja a labdát – és nem is akárhogy. Az FK Csíkszereda egyik lánycsapatának edzésére néztünk be.

Péter Beáta 2018. november 22., csütörtök

Dzsessz, kívánság, magyar slágerek

Az LGT, Quimby, Tankcsapda, Neoton Família, Kispál és a Borz, Caramel, valamint a KFT zenekar dalaiból is megszólaltat új lemezén a Sárik Péter Trió, amelynek harmadik Jazzkívánságműsor lemezén kizárólag magyar slágerek hallhatók – dzsesszes feldolgozásban. A trióhoz ezúttal Falusi Mariann is csatlakozott.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. november 19., hétfő

Harminc év boldogság: Erdélyben ünnepel a Csík Zenekar

Sokszínű zenei világot csomagol népi köntösbe a harminc éves Csík Zenekar, úgy, hogy közben az autentikus magyar népzenének sem fordít hátat. Jubileumi erdélyi koncertsorozatuk előtt, Csík Jánossal, a zenekar alapítójával vettük számba a banda életének fontosabb stációit.

Péter Beáta 2018. november 16., péntek

Amikor a gyógypedagógus Goethe-hez nyúl

Tizenkét zenész, több zeneszerző, két kórus is közreműködik azon a várhatóan tavasszal megjelenő lemezen, amely a Goethe – új dalok címet kapta. A jelenleg Svájcban élő, Székelyudvarhelyről származó Foris Mózes Johann Wolfgang von Goethe tizenkét versét zenésítette meg – úgy, ahogy eddig még senki sem tette.

Péter Beáta 2018. november 09., péntek

Műtermek kulisszatitkai: alkotói légkör, tudatos rendetlenség

Művészetkedvelőknek lehet különleges program, amelyet nemrég a Hargita Megyei Kulturális Központ szervezett: a műtermek kreatív légkörébe tekinthettünk be. A sétán a csoportokat Túros Eszter művészettörténész, a Csíki Székely Múzeum munkatársa, valamint Székedi Ferenc műkritikus kalauzolta.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. november 05., hétfő

Vásáros utak kereszteződésében (2.): Csík, a hegyek közötti síkság

A Csíki-medence természetföldrajzát mutatja be az Útkereszteződésben című várostörténeti kiállítás legelső terme a Csíki Székely Múzeumban. A terem rendezési koncepciójába Demeter László biológus avatott be. Folytatjuk a kiállítást bemutató minisorozatunkat.

Péter Beáta 2018. november 02., péntek

Csíkszentléleken készült a koncertjeire Boros Misi

Zongoraszó hallatszik ki a csíkszentléleki közbirtokosság épületéből, amikor megérkezünk a településre: Boros Misi játszik Chopint. Kamasz legényke lett belőle, de ugyanolyan mosolygós, mint amikor 11 éves kisfiúként a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny 6–13 éves korcsoportjának győztese lett.

Péter Beáta 2018. november 02., péntek

Öltözői babonák: mérkőzés előtti rituálék a jégkorongozóknál

Miért húzzák előbb a bal lábukra a korcsolyát, vagy miért kerül fel előbb a bal könyökvédő, mint a jobb? Milyen rituálék zajlanak egy-egy mérkőzés előtt? Babona vagy csupán megszokás? Öltözői szokások a Csíkszeredai Sportklub jégkorongozóinál.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. november 01., csütörtök

Élet a halál után: ne csak a temetéskor álljunk a gyászolók mellé

Mi történik szeretteink elvesztésekor, segít-e a közösség, mi a gyászfolyamat és melyek a szakaszai, illetve mit tehetünk, ha egy barátunk gyászol? Többek között ezekről is beszélgettünk Ilyés Zsolt lelkigondozói oktatóval, plébánossal halottak napját megelőzően.

Péter Beáta 2018. október 26., péntek

Nem volt cifra élet. Asszonynak lenni a 20. század elején

A mosás két napig tartott, bármi történt, a kenyérnek valót meg kellett dagasztani, a hozományt elő kellett teremteni, és a házasságok általában nem szerelemből köttettek. Bizony nem volt „cifra életük” a huszadik század elején a domokosi lányoknak, asszonyoknak. Erről mesél Sándor Edit csíkszentdomokosi könyvtáros.

Péter Beáta 2018. október 24., szerda

Csokit és chipset evett a szépségkirálynő

A Miss Charity címet nyerte el a gyimesi származású, jelenleg Csíkszeredában élő Blága Tünde nemrég Tajvanon, a Global Charity Queen szépségversenyen. A három hetes ott-tartózkodása után azonban első útja egy étterembe vezetett. Hogy miért? Nos, ezt is elmesélte a Ligetnek.

Péter Beáta 2018. október 23., kedd

1956, a választóvonal: erdélyi előzmények és következmények

Milyen lehetőségeik voltak, és miként viselkedtek az erdélyi magyarok 1956 előtt és után? Autonóm volt-e a Magyar Autonóm Tartomány? Meg lehet-e kerülni az ügynökkérdést? Volt-e Romániában forradalom 1956-ban? Stefano Bottoni történésszel járjuk körbe a témát.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. október 22., hétfő

Építik az erdélyi tájegységet a szentendrei Skanzenben

A tervek szerint 2022-ben nyitják meg a nagyszabású kiállítást, amely az 1918-tól a 2000-es évek elejéig tartó időszakot öleli majd fel, és a tizenöt hektáros területen 18 erdélyi vidék építészetéből, szokásaiból, hagyományaiból nyújt keresztmetszetet.