HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. október 17., szerda

Ma is Benedek Elek nyomdokain cimborálnak

Ma is Benedek Elek nyomdokait kívánja követni a Sepsiszentgyörgyön megjelenő Cimbora, amely a magyar nyelvterületen az egyetlen 10–15 éves diákoknak szóló irodalmi, kulturális folyóirat. A Cimbora az Erdélyi Médiatér Egyesületnek köszönhetően hamarosan új honlappal jelentkezik, és tervben van a Cimbora Kaláka Tábor újbóli megszervezése.

Péter Beáta 2018. október 15., hétfő

Az új szellemi honfoglalást segítenék elő

Székelységgel, magyarsággal, eredet és nyelvi kérdésekkel, kultúrával, művelődéstörténettel, szokásokkal, régészettel, hitvilággal kapcsolatos előadásokra gyűlnek össze a csíkszeredaiak és nem csak hónapról hónapra a városháza üléstermében. 

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. október 12., péntek

Templomépítés 1500-ban: új lelet Csíkszentlélekről

Későközépkori adatot tartalmazó feliratot tártak fel a csíkszentléleki katolikus templomban: az egyházi építkezések esetében a második konkrét dátum került elő a Csíki-medencéből, amely a későközépkori fázist datálja. Kósa Béla művészettörténész számol be e jelentős feltárásról.

Péter Beáta 2018. október 09., kedd

A hülyéskedésből márpedig meg lehet élni, avagy Pityu

Ha azt halljuk, hogy „Há’ nem? Há’ de!”, vagy hogy „Noormális?”, akkor bizonyára Besenyő Pista bácsi jut eszünkbe, róla pedig az őt alakító Laár András, a L’art pour l’art Társulat, a KFT zenekar, Afrika, a magyar abszurd humor. De hogy is kezdődött nála ez az egész „hülyéskedés”? Elmesélte, mi pedig továbbadjuk.&

Péter Beáta 2018. október 05., péntek

Amikor a bridzs az életre tanít

A bridzsjáték nagy reménységének tartják a tizenkilenc éves, csíkszeredai Ördög Ákost, aki alig négy éve játszik, de máris nagyszerű eredményeket ért el ezen a területen. Úgy véli, ez a játék rengeteg döntés elé állítja, ugyanakkor rossz döntést hozni szinte elkerülhetetlen – a játékot visz

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. október 03., szerda

Kamionokat húz el, rönköket mozgat az erősember

Egy kaszakiegyenesítőnek használt vasúti síndarab volt az első súlyzója annak idején, ma már kamionokat húz el, rönköket mozgat meg, méghozzá szinte játszi könnyedséggel. Darázs Ádámot úgy is ismerik, mint a bothúzásnak, ennek az ősi jakut sportnak a magyarországi meghonosítóját.

Péter Beáta 2018. október 01., hétfő

Rittyeg a feje: csíkszentsimoni és csatószegi szólások nyomában

Mitől rittyegett Sas Andrásné feje, hogy járt Szitás Károly bá, Pistáné vagy Som Feri, mit csinált Bariné a harmaton, és mi is az a Vencel foltja? Kiderül azokból a szólásokból, amelyeket a csíkszentsimoni Endes József Általános Iskola diákjai gyűjtöttek össze magyartanárjuk ösztönzésére.  

Péter Beáta 2018. szeptember 28., péntek

Vásáros utak kereszteződésében (1.): hogyan jött létre a várostörténeti kiállítás?

A székelyek megtelepedésétől az 1989-es fordulatig tartó időszakot öleli fel az a várostörténeti kiállítás a csíkszeredai Mikó-várban, amely öt év muzeológusi munkát követően valósult meg. Most induló minisorozatunkban a hét teremben látható, augusztusban megnyílt kiállítást mutatjuk be.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. szeptember 27., csütörtök

Rossz hírnév vagy személyes tragédia? Ki volt Madách Imre felesége?

Egy magára maradt és az alkoholizmusba menekülő, megtébolyodott asszony, a losonci úri közönséget megbotránkoztató nő, szerető feleség, gyermekeit féltő édesanya, anyósával állandó konfliktusban álló meny. Akkor ki is volt Fráter Erzsébet, Madách Imre felesége?

Péter Beáta 2018. szeptember 26., szerda

Minden között félúton

Képzőművész, DJ, fotós és reklámgrafikus, aki éjjelente bárosként dolgozik. Évek óta Belgiumban él, de gondolkodik azon, hogy végleg hazaköltözik Csíkszentkirályra. Mindig az újat keresi, ez jelent számára kihívást. Többek között ezekről is beszélgettünk egy kávé mellett Fazakas Barnával.

Péter Beáta 2018. szeptember 20., csütörtök

A klimax átmeneti időszak, nem az életünk végét jelenti

Sokak számára még mindig tabutémának számít manapság is a klimax. Egyes nők nehezebben nyílnak meg, ha erre terelődik a szó, sőt orvoshoz is nehezen fordulnak, ugyanis úgy vélik, erről az időszakról nem illik beszélni. Pedig az utolsó menstruációt követő időszakkal és annak számos tünetével minden nőnek szembesülnie kell.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. szeptember 14., péntek

Egy kutyának nem lehet hazudni: a kiképző mindennapjai

Hogyan vehető rá egy kutya, hogy a filmrendező által elképzelt módon viselkedjen? Többek között erről is mesélt a Ligetnek László József István. A csíkszeredai férfi huszonnégy éve dolgozik kutyakiképzőként, és nem csak munkakutyákat képez, hanem több filmforgatáson is rész vett.

Péter Beáta 2018. szeptember 13., csütörtök

Egészséges, változatos: tízórai-variációk a gasztrobloggertől

Elkezdődött az iskola, ilyenkor sok szülőnek okoz fejtörést, mit pakoljon reggelente a gyerekének, hogy ne mindig vajas-szalámis kenyér legyen a tízórais dobozban – még ha az is a gyerek kedvence. György Ottiliát, az Ottis főz gasztroblog szerzőjét, az Erdélyi Konyha főszerkesztőjét kértük meg, ajánljon néhány variációt tízóraira.

Péter Beáta 2018. szeptember 12., szerda

Piramis-táplálék: régi dalok, friss kürtőskalács

Becsület, Ha volna két életem, Ajándék, Kóbor angyal, Szállj fel magasra – csak néhány olyan dal, amelyet kötelező eljátszani egy Piramis-koncerten, és amelyet ma is szívesen énekelnek fiatalok és örökifjak egy-egy tábortűz melletti gitározáskor.

Péter Beáta 2018. szeptember 07., péntek

Ha elölről kezdhetné, ugyanígy csinálná: ötven év a hivatalban

Megélt és túlélt rendszereket, rengeteg változást, párttitkárok, polgármesterek, alpolgármesterek, jegyzők jöttek-mentek, ő maradt. Talán nincs is olyan ember, aki annyira ismerné a nagy gépezetet. Bakó Mária ötven éve dolgozik hivatalnokként.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. szeptember 05., szerda

Szegedi Katalin: minőséget kell a gyerek kezébe adni

Hogyan kerülnek halak egy pipacsos rétre? Mi az, ami segíti a szöveget egy gyerekkönyvben? Rajzolhat-e az illusztrátor kék kabátot a nyuszikának, ha a mesében sárga kabát van írva? És miért kell adott esetben úgy gondolkodnia egy illusztrátornak, mint egy filmrendezőnek? Szegedi Katalin illusztrátor mesés világának kulisszatitkairól mesél.