Péter Beáta 2019. október 18., péntek

Küsmődi zenél. Ha a muzsikusnak dalból van a lelke

Ha a fiatalabb generáció nem is ismeri annyira, az idősebb csíkiak bizonyára hallották már zenélni lakodalomban, kortárstalálkozón, a Fenyőben vagy a régi Hargitában, bálokban és mulatságokban. Ő maga szórakoztató zenésznek tartja magát, most kalandos életéből villantott fel néhány részletet.

Péter Beáta 2019. október 16., szerda

Keserédes, gyönyörű dal a Magashegyi Undergroundtól

„Nagyon sokaknak betalált pont arra a helyre, ami fontos, ami katartikus” – véli Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője. A zenekar új dallal és klippel rukkolt elő szeptember elején A legszebb tévedésünk címmel, amelyet ezidáig több mint százezren tekintettek meg.

Péter Beáta 2019. október 04., péntek

Érzéseket közvetítő népdalok: András Orsolya

Népzenei, komolyzenei és világzenei lemezeken hallhatjuk énekelni, muzsikál, néptáncegyüttesekkel dolgozik, koncertezik, tanít, és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója. András Orsolya nemrég Junior Prima díjban részesült, a magyar népművészet és közművelődés kategóriában.

Péter Beáta 2019. október 03., csütörtök

Szülinapi hétvége a Halott Pénzzel

Kemény tizenöt év van mögöttük, sok mélyponttal, de rengeteg jó emlékkel is, főleg az utóbbi hat-hét évből – nyilatkozta Marsalkó Dávid, a Halott Pénz zenekar frontembere a Ligetnek. A születésnap alkalmából ezúttal Csíkszeredában ünnepelnek egy hétvégén keresztül – a közönséggel közösen.

Péter Beáta 2019. október 02., szerda

Küzdeni a felejtés ellen. Fiókban porosodó kéziratot tett közkinccsé Katona Zoltán

Hát ilyen világ volt címmel jelent meg a székelyudvarhelyi Szabó Elvira visszaemlékezéseit tartalmazó kötet, amely úgy szól a családról, közösségről, kitartásról, szeretetről, emberségről, hogy közben fontos adalékokkal egészíti ki Székelyudvarhely múlt századi történetét.

Péter Beáta 2019. október 01., kedd

Lámpaláz? Inkább koncentráljunk a felkészülésre!

Reszkető hang, remegő láb, gyomorideg – sokaknak ismerősek ezek a tünetek, amikor közönség előtt kell beszélniük. Van, aki meg (látszólag) lazán kiáll, és szabadon beszél órákon keresztül. De vajon születni kell arra, hogy valaki jó szónok legyen, vagy tanulható is? Mire figyeljünk, ha nyilvánosság előtt kell beszédet mondanunk, hogyan kész

Péter Beáta 2019. szeptember 27., péntek

Kiteljesedve. Egy művészházaspár húsz éve

Munka, család, hivatás – van, akinek sikerül összeegyeztetni, egyensúlyban tartani. Csillag Simon Repolski Imola és Csillag István művészházaspárt látogattuk meg csíkszeredai otthonukban.

Péter Beáta 2019. szeptember 25., szerda

Gyerekeink a Facebookon: posztoljunk, de előtte gondoljuk át!

Cuki ruhába öltöztetett, vicces helyzetben, alvás közben vagy éppen örömteli pillanatban lefényképezett gyerekek fotóival naponta találkozunk a közösség oldalakon. De mit szólnánk ahhoz, ha a gyerekünk készítene fotókat rólunk, majd válogatás nélkül posztolná ezeket, meg sem kérdezve minket?

Péter Beáta 2019. szeptember 24., kedd

Vásáros utak kereszteződésében (10.): Csíkszereda a boldog békeidőkben

A19. század végi, 20. század eleji Csíkszereda hétköznapjait ismerheti meg az, aki a Csíki Székely Múzeum Útkereszteződésben című várostörténeti kiállításának hatodik termét látogatja meg.

Péter Beáta 2019. szeptember 20., péntek

Szaladni jó! A boldogság egy futásra van

Míg sokan úgy gondolják, hogy nem bírnák, így meg sem próbálják, sokan pedig csak fontolgatják, hogy „majd holnaptól”, egyre többen vannak azok, akiknek az életük részévé válik: a futás napjaink egyik közkedvelt mozgásformája.

Péter Beáta 2019. szeptember 19., csütörtök

Sajátos korlenyomat: pofontörténetek a 70-es, 80-as évekből

Számos olyan kalandot idéz fel Nagy Lóránt első könyvében, amelyeket olvasván a mai szülők a fejüket fogják, és amelyeket a mai fiatalok talán el sem tudnának képzelni. A nyakleves antológiája című kötet azonban több, mint a gyermek- és kamaszkori csínytevések puszta leírása: egy kor lenyomata.

Péter Beáta 2019. szeptember 12., csütörtök

A rabszolgák köztünk élnek, de van, amikor kiszabadulnak

Nem reality, ez maga a valóság. Maris egy modern kori rabszolga, akit a sors egy dokumentumfilm-rendezővel hozott össze. A történetből készült, Egy nő fogságban című alkotást a Doklavina keretében néztük meg.

Péter Beáta 2019. augusztus 30., péntek

A múlt megismerése az emlékhelyek által

Sűrített, érthető, tiszta és rövid, a mai ember gyors világának megfelelően – így jellemzi Domokos Árpád azt a nagy volumenű munkát, amelyen az elmúlt tíz évben dolgozott, és amelynek az Erdélyi magyar emlékművek és emlékhelyek címet adta.

Péter Beáta 2019. augusztus 29., csütörtök

Aki nem csak könyvekből tanulta a növénytermesztést

Gyakran gyűjtött szülőfaluja, Lemhény környékén gyógynövényeket, édesanyja tanította meg a növények gondozására, az irántuk való szeretetet még gyermekkorából hozta magával. Macalik Ernő társa maga is a gyógynövények szakavatott ismerője és termelője. Dénes Emese biológust látogattuk meg.

Péter Beáta 2019. augusztus 23., péntek

A motoros klub egy második család

Nem vernek szét kocsmákat, nem elvetemült gazfickók, nem kell tartani tőlük az utakon. Sőt, akárki nem lehet teljes jogú tag, egy motoros klubba tartozni becsületességet, emberséget, szavahihetőséget feltételez. A csíkszeredai Rebel Wolves MC klubházában jártunk.

Péter Beáta 2019. augusztus 16., péntek

Ikertestvérek: Mint két tojás. Vagy mégsem?

Működik a telepátia közöttük? Megérzik nagy távolságból is, ha a másiknak gondjai vannak? Hasonló dolgokat szeretnek? Mindig egyforma ruhában járnak és elválaszthatatlanok? Vajon az elsőszülött a dominánsabb mindig? És egyáltalán, milyen egy ikerpár tagjának lenni, vagy hogyan tud megbirkózni a szülő azzal, amikor egyszerre kell ellásson k