HIRDETÉS
Simon Virág 2018. október 26., péntek

A politikusnő cipője mindig kopog?

Változik-e egy nő gardróbja, ha közéletbe, politikába kerül? Kötelező-e a magassarkú a parlamentben? Könnyebb vagy nehezebb nőként öltözködni a politikai porondon? Három politikusnőt faggattunk.

Simon Virág 2018. augusztus 20., hétfő

Awake: a fesztivál, amelyen a „bukarestiség” pozitív kicsengést kapott

Nem először jártunk fesztiválon, láttunk már jót, rosszat, színvonalasabbat és gyengécskébbet, a hazai felhozatal ugyanis folyamatosan bővül. A gernyeszegi kastélyban szervezett Awake azonban azt az érzést nyújtja, hogy ez már egy európai színvonalú rendezvény. S nem csak azért, mert a kastélykert, amelyben helyet kap hozzáad a hangulathoz.

HIRDETÉS
Simon Virág 2018. augusztus 17., péntek

Kert, ahol elfelejtett virágokat is gondoznak

Erkélykertészetből virágfarm lett – így foglalhatnánk össze két fiatal vállalkozását, akik a Koronka határában lévő virágos kertben még elfeledett virágokat is termesztenek, például török kontyot, nyuszifület vagy szamárkenyeret. Mindezt pedig a természetesség, az egyszerűség, mégis az elegancia jegyében.

Hallgassa online rádióinkat
Simon Virág 2018. július 24., kedd

Kötélen lógva él és dolgozik: az ipari alpinista

A marosvásárhelyi Portik András Magyarországon ismerkedett meg az ipari alpinizmussal, s hazatérve itthon kamatoztatja tudását. Különös humora van, állandóan viccelődik, s talán ez a jó természete segítette át alpinista társa elvesztésén is.

Simon Virág 2018. július 23., hétfő

A rákkutatásban is használható hálózatelmélet: Barabási Albert László Marosvásárhelyen

Barabási Albert László az az erdélyi származású tudós, aki felfedezésével alapvetően változtatta meg a hálózatelméletet. A tudós Marosvásárhelyen többek közt arról beszélt, hogy a hálózatelmélettel jelenleg  azt kutatják, hogy miért fogadták el olyan könnyen a náci ideológiát.

HIRDETÉS
Simon Virág 2018. június 26., kedd

Nagy multú botanikus kert, mégis alig tudunk róla

Bár évtizedek óta a város része, még a marosvásárhelyiek által is kevésbé ismert az oázis, pedig pár évvel ezelőtt Székelyföld hét csodájának egyike lett.

Simon Virág 2018. június 06., szerda

Nem kell „megmenteni” a fiókákat, őzgidákat

Az ember által megmentett, fészekből kiesett madárfiókáknak, erdő szélén talált őzgidáknak nem több, mint öt százaléknyi esélyük van a túlélésre, éppen ezért nem is tanácsos azok megmentésére vállalkoznunk. De akkor mit tehetünk, ha védtelen fiókát, kisállatot találunk? A Milvus Madártani Egyesü

Simon Virág 2018. május 22., kedd

Bezárt bástyák, működő étterem: turistaként a marosvásárhelyi várban

Marosvásárhelyen a Kultúrpalota és a Teleki Téka mellett egyik közkedvelt látogatási célpont az uniós pénzalapokból szépen felújított vár. Turistaszemmel néztünk szét ott, mintha semmit nem tudnánk a történelméről, az udvaron található látványosságokról.

HIRDETÉS
Simon Virág 2018. május 03., csütörtök

Amikor a boszorkányok voltak a bűnbakok

Rontást hoztak emberre és állatra, szerelmi kötéseket és oldásokat végeztek, gyógyfüvekből mérget főztek és ártani tudtak haragosaiknak – ilyenek voltak az néphiedelem szerint az erdélyi és magyarországi boszorkányok. És valójában?

Simon Virág 2018. április 27., péntek

Nem placebo? Illóolajokról és hatásukról egy gyerekgyógyásszal

Mik az illóolajok, és mire használjuk ezeket? Egyáltalán mi a hasznuk? A téma megosztó és sok kérdést felvet, hisz sokan vannak, akik feltétel nélkül hisznek bennük, míg mások a placeboval tartják egyenértékűnek. Ezért lehet perdöntő, mit mond erről egy orvos.

Simon Virág 2018. március 26., hétfő

Reménytelen küzdelem a mulatós ellen: az iskolai zeneoktatás korlátai

Lehet-e heti fél vagy egy órában zenét oktatni, ízlést alakítani? Milyen nehézségekkel küzdenek a zenét oktató tanárok? Hogyan érhető el, hogy a fiatalok ne csak manelét, hanem komolyzenét is hallgassanak? Szakemberekkel járjuk körül a témát.

HIRDETÉS
Simon Virág 2018. március 22., csütörtök

Simogatásból és verésből színes csoda

A nemezt mint ősi eredetű textil újból virágkorát éli, sokan szeretik, vásárolják az ebből készült termékekek, de kevesen tudják, hogy is jön létre ez a birkagyapjúból készült textrúra. Izzadni, kínlódni, simogatni, még verni is kell hozzá, hogy megkapjuk a szemetgyönyörködtető végeredményt.

Simon Virág 2018. január 26., péntek

Családoknak tökéletes. A Havas Bucsin sípályáján voltunk

A haladóknak már kissé unalmas lehet, de a kezdők és családosok, kisgyerekesek tökéletes téli kikapcsolódásra alkalmas terepe a Havas Bucsin. A sípálya hosszú és nem túl meredek, a szánkózóknak pedig külön pályájuk van. Aki nem tud sízni, leckéket is vehet a Bucsinon.

Simon Virág 2017. december 06., szerda

Mesebolt, amiből megélni nem lehet, csak általa

Havas sapkánkat leráztuk, s a csípős hidegből beléptünk a marosvásárhelyi Meseboltba. Mintha Mikulás műhelyébe csöppentünk volna, meleg volt, érdekes tárgyak és babák fogadtak, s kellemes zene szólt.

Simon Virág 2017. november 16., csütörtök

Hangulatos lubickolás borsmentaillatú szaunával: a maroshévízi wellnesst teszteltük

Kellemes meglepetés volt kipróbálni a maroshévízi Bánffy Wellness Központot, amelyet a helyi polgármesteri hivatal működtet. Nagymedence, pezsgőfürdő, kétféle szauna, sókamra várja a kikapcsolni vágyókat. Nem kimondottan gyermekbarát, de 4-5 évnél nagyobb gyermekekkel már érdemes felkeresni.

HIRDETÉS
Simon Virág 2017. október 26., csütörtök

Csodaszámba menő lelkész Ugandából

Először az tűnik fel, hogy milyen fekete, s ebben semmi rasszizmus nincs részemről, majd az, hogy olyan felszabadultan kacag, mintha családja körében otthon lenne az ugandai háza előtt vagy éppen gyülekezetében. Samuel Waswa ugandai anglikán lelkész egy hónapot töltött Erdélyben, gyülekezeteket látogatott, gyermekeknek, felnőtteknek mesélt az országáról.

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS