Simon Virág 2019. augusztus 19., hétfő

Szappanbuborékos bohém fesztivál a kastélykertben

Valamiért mindig idegenkedem azoktól a rendezvényektől, amelyeket bukarestiek szerveznek a mi kis provinciális városunkban, megyénkben. Szerencsére Teleki Kálmán gróf, a gernyeszegi kastély tulajdonosa elég merész és nyitott volt ahhoz, hogy befogadja az Awake-Ébren fesztivált, azt a rendezvényt, amelyet a bukaresti szervezők butikfesztiválnak hirdettek meg.

Simon Virág 2019. július 11., csütörtök

Kell-e rettegni a génmódosítástól?

Sokan szinte rettegnek a génmódosítástól, az ennek segítségével készült termékektől, pedig a  géntechnológia nem ördögtől való, megfelelő kezekben igazán  hasznos tudomány. Ráadásul tele vagyunk tévhitekkel a génmódosítással kapcsolatban.

Simon Virág 2019. június 20., csütörtök

Ahol parafadugóként lebeghetünk: a parajdi szabadtéri strand

Tiszta, tágas, de nem kisgyermekeknek való. Ha mégis aprókkal szeretnénk jönni, hozzunk nekik úszószemüveget, vagy számítsunk arra, hogy óránként legalább egyszer sírni, panaszkodni fognak. A tengerparti üdülőkhöz hasonlóan zsúfolt Parajd szabadtéri, sós vizű strandját látogattuk meg a megnyitást követő napon.

Simon Virág 2019. június 12., szerda

Napozás anyajegyekkel: rendkívül fontos a védekezés, így megelőzhetjük a bajt

Mielőtt megkezdődik a vakáció, a szabadságolások és strandolások időszaka, jó tudnunk, hogy fontos a napvédelem, de fontos az anyajegyeink vizsgálata is. Jelenleg egy országos kampány keretében ingyen lehet ellenőriztetni anyajegyeinket, kiszűrve az esetleges elváltozásokat.

Simon Virág 2019. május 03., péntek

Matematika erdélyi magyar lelkülettel

Matematikus és költő, aki vallja, hogy a matematika és irodalom világa között át lehet járni. Optimista, aki szerint Erdély egy jó hely, ahol a tudás hatalom, és ahol élhető közösségeket lehet és kell létrehozni. Bencze Mihály négyfalusi matematikussal és költővel beszélgettünk.

Simon Virág 2019. április 17., szerda

Kaland az orgonával: Rákász Gergely

A közvetlen és magával ragadó orgonakoncerteket tartó Rákász Gergely magyarországi koncertorgonistával közelgő erdélyi körútja kapcsán ültünk le beszélgetni.

Simon Virág 2019. március 27., szerda

Rettegünk, de nem tudjuk, mitől? Orvos-Tóth Noémi az átörökített lelki válságokról

Téves azt hinni, hogy a múltat le lehet zárni és azzal nem kell foglalkozni, hiszen attól, hogy valaminek vége van, az még nem múlt el, vallja Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, aki első alkalommal tartott előadássorozatot Erdélyben.

Szász Cs. Emese , Simon Virág 2019. március 21., csütörtök

Nézz ránk: emberek vagyunk, nem ufók :)

Felemás, színes zoknival igyekeznek felhívni a figyelmet a Down-szindróma világnapján arra, hogy a genetikai rendellenességgel született gyerekek, felnőttek itt élnek köztünk, ők is részesei a társadalomnak. Romániában tavalyi adatok szerint 4420 Down-szindrómás személy él, közülük 2611 gyerek.

Simon Virág 2019. február 20., szerda

Nők és férfiak: nem is lehetünk egyformák

Anatómiai különbségek, amelyek meghatároznak viselkedést, kommunikációt, érzelmeket: a nők és a férfiak, a férfiak és a nők nem egyformák, és nem is lehetnek azok. Így gondolja legalábbis az a református lelkipásztor, aki egyben nő és nővér, azaz egészségügyi asszisztens is. Meghallgattuk.

Simon Virág 2019. február 14., csütörtök

Ketten vagyunk hármasban. Hűtlenségről és házasságról vallott a neves idegsebész

Az örök szerelemhez három dolog kell: elköteleződés, intimitás és Krisztus – legalábbis így véli a neves magyarországi idegsebész, Csókay András, akinek életével és házasságának példájával a Bálint-nap apropóján ismerkedünk.

Simon Virág 2018. december 21., péntek

A lábvíz kellemes, nem a karácsony: az ünnepről Sebestyén Péterrel

Gyermekkorában idilli környezetben töltötte a karácsonyokat, olyan közösségben, amelynek második élettere volt a templom. Felnőttként Isten üzenetét próbálja meg maradandó élményként átadni az embereknek. Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébánossal az ünnepről beszélgettünk.

Simon Virág 2018. december 05., szerda

Akik értenek a gyerekek nyelvén: Mikulás-segédek vallomásai

Ma este a legtöbb gyerekhez belopódzik a Mikulás, és kisebb-nagyobb ajándékot, esetleg virgácsot is hagy a kitisztított cipőkben. Székelyföldi Mikulásokkal, vagy mondjuk inkább úgy, Mikulás-segédekkel beszélgettünk.

Simon Virág 2018. november 22., csütörtök

Szegény zsidóknak épült, gettó lett belőle

Háromszintes, bevakolatlan épület, amely nagykorúságáig szolgálta azt a zsidó hitközséget, amelynek tagjai építették. Később gettó volt és lerakat, évekig üresen állt. A marosvásárhelyi ortodox zsinagóga sajátos történetét Spielmann Sebestyén Mihály mesélte el.

Simon Virág 2018. október 26., péntek

A politikusnő cipője mindig kopog?

Változik-e egy nő gardróbja, ha közéletbe, politikába kerül? Kötelező-e a magassarkú a parlamentben? Könnyebb vagy nehezebb nőként öltözködni a politikai porondon? Három politikusnőt faggattunk.

Simon Virág 2018. augusztus 20., hétfő

Awake: a fesztivál, amelyen a „bukarestiség” pozitív kicsengést kapott

Nem először jártunk fesztiválon, láttunk már jót, rosszat, színvonalasabbat és gyengécskébbet, a hazai felhozatal ugyanis folyamatosan bővül. A gernyeszegi kastélyban szervezett Awake azonban azt az érzést nyújtja, hogy ez már egy európai színvonalú rendezvény. S nem csak azért, mert a kastélykert, amelyben helyet kap hozzáad a hangulathoz.

Simon Virág 2018. augusztus 17., péntek

Kert, ahol elfelejtett virágokat is gondoznak

Erkélykertészetből virágfarm lett – így foglalhatnánk össze két fiatal vállalkozását, akik a Koronka határában lévő virágos kertben még elfeledett virágokat is termesztenek, például török kontyot, nyuszifület vagy szamárkenyeret. Mindezt pedig a természetesség, az egyszerűség, mégis az elegancia jegyében.