HIRDETÉS
HIRDETÉS
Simon Virág 2018. június 26., kedd

Nagy multú botanikus kert, mégis alig tudunk róla

Bár évtizedek óta a város része, még a marosvásárhelyiek által is kevésbé ismert az oázis, pedig pár évvel ezelőtt Székelyföld hét csodájának egyike lett.

Simon Virág 2018. június 06., szerda

Nem kell „megmenteni” a fiókákat, őzgidákat

Az ember által megmentett, fészekből kiesett madárfiókáknak, erdő szélén talált őzgidáknak nem több, mint öt százaléknyi esélyük van a túlélésre, éppen ezért nem is tanácsos azok megmentésére vállalkoznunk. De akkor mit tehetünk, ha védtelen fiókát, kisállatot találunk? A Milvus Madártani Egyesü

HIRDETÉS
Simon Virág 2018. május 22., kedd

Bezárt bástyák, működő étterem: turistaként a marosvásárhelyi várban

Marosvásárhelyen a Kultúrpalota és a Teleki Téka mellett egyik közkedvelt látogatási célpont az uniós pénzalapokból szépen felújított vár. Turistaszemmel néztünk szét ott, mintha semmit nem tudnánk a történelméről, az udvaron található látványosságokról.

Simon Virág 2018. május 03., csütörtök

Amikor a boszorkányok voltak a bűnbakok

Rontást hoztak emberre és állatra, szerelmi kötéseket és oldásokat végeztek, gyógyfüvekből mérget főztek és ártani tudtak haragosaiknak – ilyenek voltak az néphiedelem szerint az erdélyi és magyarországi boszorkányok. És valójában?

Simon Virág 2018. április 27., péntek

Nem placebo? Illóolajokról és hatásukról egy gyerekgyógyásszal

Mik az illóolajok, és mire használjuk ezeket? Egyáltalán mi a hasznuk? A téma megosztó és sok kérdést felvet, hisz sokan vannak, akik feltétel nélkül hisznek bennük, míg mások a placeboval tartják egyenértékűnek. Ezért lehet perdöntő, mit mond erről egy orvos.

HIRDETÉS
Simon Virág 2018. március 26., hétfő

Reménytelen küzdelem a mulatós ellen: az iskolai zeneoktatás korlátai

Lehet-e heti fél vagy egy órában zenét oktatni, ízlést alakítani? Milyen nehézségekkel küzdenek a zenét oktató tanárok? Hogyan érhető el, hogy a fiatalok ne csak manelét, hanem komolyzenét is hallgassanak? Szakemberekkel járjuk körül a témát.

Simon Virág 2018. március 22., csütörtök

Simogatásból és verésből színes csoda

A nemezt mint ősi eredetű textil újból virágkorát éli, sokan szeretik, vásárolják az ebből készült termékekek, de kevesen tudják, hogy is jön létre ez a birkagyapjúból készült textrúra. Izzadni, kínlódni, simogatni, még verni is kell hozzá, hogy megkapjuk a szemetgyönyörködtető végeredményt.

Simon Virág 2018. január 26., péntek

Családoknak tökéletes. A Havas Bucsin sípályáján voltunk

A haladóknak már kissé unalmas lehet, de a kezdők és családosok, kisgyerekesek tökéletes téli kikapcsolódásra alkalmas terepe a Havas Bucsin. A sípálya hosszú és nem túl meredek, a szánkózóknak pedig külön pályájuk van. Aki nem tud sízni, leckéket is vehet a Bucsinon.

HIRDETÉS
Simon Virág 2017. december 06., szerda

Mesebolt, amiből megélni nem lehet, csak általa

Havas sapkánkat leráztuk, s a csípős hidegből beléptünk a marosvásárhelyi Meseboltba. Mintha Mikulás műhelyébe csöppentünk volna, meleg volt, érdekes tárgyak és babák fogadtak, s kellemes zene szólt.

Simon Virág 2017. november 16., csütörtök

Hangulatos lubickolás borsmentaillatú szaunával: a maroshévízi wellnesst teszteltük

Kellemes meglepetés volt kipróbálni a maroshévízi Bánffy Wellness Központot, amelyet a helyi polgármesteri hivatal működtet. Nagymedence, pezsgőfürdő, kétféle szauna, sókamra várja a kikapcsolni vágyókat. Nem kimondottan gyermekbarát, de 4-5 évnél nagyobb gyermekekkel már érdemes felkeresni.

Simon Virág 2017. október 26., csütörtök

Csodaszámba menő lelkész Ugandából

Először az tűnik fel, hogy milyen fekete, s ebben semmi rasszizmus nincs részemről, majd az, hogy olyan felszabadultan kacag, mintha családja körében otthon lenne az ugandai háza előtt vagy éppen gyülekezetében. Samuel Waswa ugandai anglikán lelkész egy hónapot töltött Erdélyben, gyülekezeteket látogatott, gyermekeknek, felnőtteknek mesélt az országáról.

HIRDETÉS
Simon Virág 2017. október 17., kedd

Reklámújságból ékszerek: a papírfonásról mesél a backamadarasi fiatalember

Teknősbéka ékszertartó, alig észrevehetően színes, cifra fedelű kisebb-nagyobb tárolók, érdekes medálok és fülbevalók sorakoznak, mind papírból. Benedek Ervin négy évvel ezelőtt találkozott a papírfonással, és ma már szinte mindent el tud készíteni, amit szeretne. Műhelyében jártunk.

Simon Virág 2017. október 09., hétfő

Rugalmasság és tolerancia: híd a generációk között

A generációk között mindig is volt távolság, de mostanában ez mintha egyre nőne. A nagyszülők úgy érzik, bárhogy igyekeznek, nehezen tudják megtalálni a közös hangot az unokákkal. Mit tehetünk, hogy áthidaljuk ezeket „szakadékokat”? Erről Kopacz Imola klinikai szakpszichológust kérdeztük.

Simon Virág 2017. szeptember 29., péntek

Csejd, az élni akaró közösség

Azok akik a város közelségét szeretik, de nem kívánnak része lenni a zajos, füstös hétköznapjainak, ide költöznek ki, a Marosvásárhelytől alig tíz kilométerre fekvő Csejdre. A település egyszere nevezhető város közeli, de rejtőzködő közösségnek is.

Simon Virág 2017. szeptember 06., szerda

Strandteszt: sós lubickolás az egykori bányató partján

Az idei talán utolsó strandtesztünkön a szovátai Fekete-tó létesítményét mutatjuk be. A sokáig elhanyagolt tó mellett kialakított strandot tavaly nyáron avatták fel, s mivel vize melegített, szeptemberben is fogadja a lubickolni vágyókat.

HIRDETÉS
Simon Virág 2017. augusztus 09., szerda

Nem tervez, hanem megtapintja az anyagot és alkot

Évekig nagy varrodákban dolgozott mesternőként, majd termelővezetőként és 2013-ban eldöntötte, hogy kiszáll és egyedül, önállóan boldogul. Ismerte az anyagokat, tudott varrni, szabni, alkotni és azt hitte mindez elég lesz. Visszatekintve, mosolyogva mondja, hogy nem tudta, hogy milyen nagy fába vágja a fejszéjét. Hiszen nem elég ruhát alkotni, viselőt is kell tal&