Simon Virág 2020. január 20., hétfő

Szovátai sípálya: érdemes a csúcsra lebegni

Mesebeli helyen van a szovátai sípálya, amelyet inkább a gyakorlott sízőknek ajánlják, de jó hír, hogy van egy kis „bébipálya” is, sőt két, szánkózásra alkalmas helyet is kialakítottak. Csak a magasságiszonyunkkal kell farkasszemet nézzünk, és elfoghatjuk helyünket a székes felvonóban.

Simon Virág 2020. január 15., szerda

Rövid és keskeny, de legalább működik: a csomafalvi sípályát teszteltük

Aki imádja a téli sportokat, és várta, hogy megnyíljanak a sípályák, az idén csalódott. A Székelyföldön ismert és kedvelt pályák közel fele nem működik teljes kapacitással. Megkerestük azokat a pályákat, ahol lehet sízni, és ahol a kicsit mostoha körülmények ellenére sokan töltik szabadidejüket.

Simon Virág 2019. november 29., péntek

Hideg napokra meleg vizes élmény. Magyarországi élményfürdőket teszteltünk

Hol lehet gyógyvízben pihenni és közben tévét nézni? Hol lehet élethű tengeri hullámokban ugrálni és milyen az, amikor a zajos élményfürdőt elhagyva a meleg vízben kiúszhatsz a szabad ég alá és ott a friss levegőn élvezheted a forró gyógyvíz lazító hatását? Rendhagyó fürdőhelymustránkban most háro

Simon Virág 2019. november 01., péntek

Gyászfeldolgozás: nem lehet átlépni

Az átlagembert élete során negyven nagyobb vesztesség éri, amelyre különböző módon reagál. Van, aki egyedül is meg tud birkózni a veszteséggel, és van, akinek segítségre van szüksége.  Nagy Gizella és Kedei Imola hitoktatók amerikai gyászfeldolgozási módszert tanultak el és népszerűsítenek Erdélyben.

Simon Virág 2019. szeptember 27., péntek

Hogy kerül egy mamutfog a Máriaffy-kastélyba? Húszezer éves lelet Marosszentgyörgyön

Tízezer éve kihalt már, de Európa és Erdély szerte több helyen találják meg ma is maradványait. Leginkább fogakat, de csontvázdarabokat is. Tavaly már azt is beharangozták, hogy klónozva újra életre keltik. A gyapjas mamutról beszélünk, amelynek egy fogdarabját szerdán megtalálták a marosszentgyörgyi Máriaffy-kastély fel&

Simon Virág 2019. augusztus 19., hétfő

Szappanbuborékos bohém fesztivál a kastélykertben

Valamiért mindig idegenkedem azoktól a rendezvényektől, amelyeket bukarestiek szerveznek a mi kis provinciális városunkban, megyénkben. Szerencsére Teleki Kálmán gróf, a gernyeszegi kastély tulajdonosa elég merész és nyitott volt ahhoz, hogy befogadja az Awake-Ébren fesztivált, azt a rendezvényt, amelyet a bukaresti szervezők butikfesztiválnak hirdettek meg.

Simon Virág 2019. július 11., csütörtök

Kell-e rettegni a génmódosítástól?

Sokan szinte rettegnek a génmódosítástól, az ennek segítségével készült termékektől, pedig a  géntechnológia nem ördögtől való, megfelelő kezekben igazán  hasznos tudomány. Ráadásul tele vagyunk tévhitekkel a génmódosítással kapcsolatban.

Simon Virág 2019. június 20., csütörtök

Ahol parafadugóként lebeghetünk: a parajdi szabadtéri strand

Tiszta, tágas, de nem kisgyermekeknek való. Ha mégis aprókkal szeretnénk jönni, hozzunk nekik úszószemüveget, vagy számítsunk arra, hogy óránként legalább egyszer sírni, panaszkodni fognak. A tengerparti üdülőkhöz hasonlóan zsúfolt Parajd szabadtéri, sós vizű strandját látogattuk meg a megnyitást követő napon.

Simon Virág 2019. június 12., szerda

Napozás anyajegyekkel: rendkívül fontos a védekezés, így megelőzhetjük a bajt

Mielőtt megkezdődik a vakáció, a szabadságolások és strandolások időszaka, jó tudnunk, hogy fontos a napvédelem, de fontos az anyajegyeink vizsgálata is. Jelenleg egy országos kampány keretében ingyen lehet ellenőriztetni anyajegyeinket, kiszűrve az esetleges elváltozásokat.

Simon Virág 2019. május 03., péntek

Matematika erdélyi magyar lelkülettel

Matematikus és költő, aki vallja, hogy a matematika és irodalom világa között át lehet járni. Optimista, aki szerint Erdély egy jó hely, ahol a tudás hatalom, és ahol élhető közösségeket lehet és kell létrehozni. Bencze Mihály négyfalusi matematikussal és költővel beszélgettünk.

Simon Virág 2019. április 17., szerda

Kaland az orgonával: Rákász Gergely

A közvetlen és magával ragadó orgonakoncerteket tartó Rákász Gergely magyarországi koncertorgonistával közelgő erdélyi körútja kapcsán ültünk le beszélgetni.

Simon Virág 2019. március 27., szerda

Rettegünk, de nem tudjuk, mitől? Orvos-Tóth Noémi az átörökített lelki válságokról

Téves azt hinni, hogy a múltat le lehet zárni és azzal nem kell foglalkozni, hiszen attól, hogy valaminek vége van, az még nem múlt el, vallja Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, aki első alkalommal tartott előadássorozatot Erdélyben.

Szász Cs. Emese , Simon Virág 2019. március 21., csütörtök

Nézz ránk: emberek vagyunk, nem ufók :)

Felemás, színes zoknival igyekeznek felhívni a figyelmet a Down-szindróma világnapján arra, hogy a genetikai rendellenességgel született gyerekek, felnőttek itt élnek köztünk, ők is részesei a társadalomnak. Romániában tavalyi adatok szerint 4420 Down-szindrómás személy él, közülük 2611 gyerek.

Simon Virág 2019. február 20., szerda

Nők és férfiak: nem is lehetünk egyformák

Anatómiai különbségek, amelyek meghatároznak viselkedést, kommunikációt, érzelmeket: a nők és a férfiak, a férfiak és a nők nem egyformák, és nem is lehetnek azok. Így gondolja legalábbis az a református lelkipásztor, aki egyben nő és nővér, azaz egészségügyi asszisztens is. Meghallgattuk.

Simon Virág 2019. február 14., csütörtök

Ketten vagyunk hármasban. Hűtlenségről és házasságról vallott a neves idegsebész

Az örök szerelemhez három dolog kell: elköteleződés, intimitás és Krisztus – legalábbis így véli a neves magyarországi idegsebész, Csókay András, akinek életével és házasságának példájával a Bálint-nap apropóján ismerkedünk.

Simon Virág 2018. december 21., péntek

A lábvíz kellemes, nem a karácsony: az ünnepről Sebestyén Péterrel

Gyermekkorában idilli környezetben töltötte a karácsonyokat, olyan közösségben, amelynek második élettere volt a templom. Felnőttként Isten üzenetét próbálja meg maradandó élményként átadni az embereknek. Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébánossal az ünnepről beszélgettünk.