HIRDETÉS
Szász Cs. Emese , Rédai Attila 2017. október 20., péntek

#MeToo, avagy köztünk járnak a zaklatók és zaklatottak

#MeToo. Azaz #ÉnIs. Két szócska, amely mára azt jelenti, hogy felvállaljuk, mi is voltunk valamilyen szexuális bántalmazás áldozatai. Azt jelenti, hogy közösséget vállalunk azokkal, akiket megerőszakoltak, akiknek szexuális visszaélésben, megaláztatásban volt részük. A mozgalom Amerikából indult, de nálunk is erről beszélnek.

Szász Cs. Emese 2017. október 16., hétfő

Ha vágjuk, több lesz? Tévhitek a babahajról

Sok bizonytalanság és tévhit lengi körül a babahaj kérdéskörét. Vajon számít a majdani végleges hajkorona tekintetében, hogy dús lobonccal vagy kopaszon születik a gyerek? Ha lenyírjuk a vékony szálú kevés babahajat, dúsabb hajkoronája lesz? Ha egyévesen még nincs haja, vigyük el orvoshoz? Mesterfodrászt kérdeztünk.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2017. október 11., szerda

„Zöldnek” lenni az erdélyi hétköznapokban

Sokat hallunk a globális felmelegedésről és annak hatásairól. De vajon mit tehetünk a környezetünk védelméért? Olyan környezetünkben élő személyeket kérdeztünk, akik szerint  nem ördöngösség kissé „zöldebb” életvitelt élni a hétköznapokban. Ráadásul pénztárcabarát is lehet a módszer

Szász Cs. Emese 2017. október 06., péntek

A tréfásan szigorú Fili-vezér és mindig megújuló csodája

Nemrég filmet forgattak róla és a Szentegyházi Gyermekfilharmóniáról, nem is akármilyent, hanem díjnyerteset. Abban Haáz Sándort egyik tanítványa így jellemezte: kedves, jószívű, vidám, van humora, ami jól is áll neki. Ugyanakkor szigorú. Ezt tapasztaljuk mi is a lassan negyven éve Szentegyházán tanító zenetanárról.<

Szász Cs. Emese 2017. október 05., csütörtök

Miért hordozzam a babát? 6+6 érv a két szemszögből

Hogy miért hordozzak babát? Nem, nem azért, mert most ez a divat. Nem azért, mert szép színes kiegészítője napi viseletemnek, s nem is azért, mert a szomszéd anyuka is emellett érvel. Hanem azért, mert jó nekem és jó a babámnak is. Hogy milyen szempontból?  Tarczali Mónika hordozási tanácsadóval összegeztük az érveket.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2017. október 03., kedd

Édes élet a cukron túl

A legtöbben, akik fogyókúrába kezdenek, az elsők közt a cukrot próbálják kiiktatni az életükből. De vajon könnyű lemondani az édes ízekről, s van egyáltalán egészséges alternatíva? S ha egészségesebb is valami, attól még nem kalóriadús ? Nagy Bea dietetikussal kerestük a válaszokat.

Szász Cs. Emese 2017. szeptember 25., hétfő

Anya óvodába jár, azaz beszoktatás a gyakorlatban

Anya igazán készült, és készítette óvodáskorú csemetéjét is a közösségbejárásra. Oviszsákot rendelt, ovis meséket olvasott neki, még szakemberrel is készített cikket a beszoktatásról önmaga és mások okulására. Így hát tudta, hogy sírni a szülőnek is szabad. Csakhogy nem a gyerek előtt...

Szász Cs. Emese 2017. szeptember 19., kedd

Éjjel-nappal edz a tízéves íjászvilágbajnok

Bár még nincs 11 éves Móréh Tamás, ő a Marosszéki Íjászok büszkesége: jól céloz, gyorsan lő, szereti a kemény ellenfeleket, s hozza az eredményeket is. A pár éve íjászkodó gyerek már vagy húsz érmet szerzett, többek közt világbajnoki címet is. Azóta le sem maradt a dobogó felső fokáról.

Szász Cs. Emese 2017. szeptember 18., hétfő

Ahány ház, annyiféle zakuszka

Bár úgy tartjuk, örmény eredetű, de tipikusan erdélyi étel a zakuszka, ehhez hasonló zöldségkrém számtalan nemzet konyhájában megtalálható, sok helyen még a neve is ugyanez. De melyik a hagyományos erdélyi zakuszka? Mennyit kell főzni, hogy jó legyen? Mitől zakuszka a zakuszka? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ ebben a tomboló zakuszkaszezo

Szász Cs. Emese 2017. szeptember 14., csütörtök

Mobil a gyerek kezében – többet árt, mint használ?

Manapság már nem az a kérdés, hogy kapjon-e a gyerek telefont, hanem az a kérdés, hogy mikor. Elméletben mindenki tudja, hogy túl hamar lesznek büszke mobiltulajdonosok a gyerekek, s hogy ez mennyi hátránnyal is jár, a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy kényelemből megveszik a gyereknek.

Szász Cs. Emese 2017. szeptember 12., kedd

A Metallicától Verdiig: rockerből lett neves operaénekes Pataki Adorján

A Magyar Állami Operaház 380 művésze és munkatársa vett részt a Kárpát-Haza Operatúrán, a Hunyadi opera címszerepét mégis egy dicsőszentmártoni szólista énekelte. Pataki Adorján amúgy egy „lirico-spinto” hang az operában, ahogy ő mondja, Verdi-párti hangja van, amelyet leggyakrabban a Kolozsvári Magyar Operában hallhatunk.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2017. szeptember 08., péntek

Bizalmi kérdés: a beszoktatás. Hasznos tanácsok ovikezdéshez

Zokogó kisgyerektől a meghúzódó, anyukába kapaszkodó csemetén át a bátor felfedezőig minden típust megtalálunk az első óvodai napon. A beszoktatás azonban nem csak ez az egy nap, s ha most nem sír a gyerekünk, lehet, hogy később fog. De az sem baj: a sírás segíti az első igazi elválást.

Szász Cs. Emese 2017. szeptember 07., csütörtök

Mi az a perinatális szaktanácsadó, és miért kell nekem?

Egy gyermeket váró, frissen szült édesanyának, friss családnak számtalan kérdése van, amellett, hogy sokszor elvész az információk rengetegében, ez egy sérülékenyebb, érzékeny időszak is, amikor sok új helyzetben kell helyt állni. Ezekben az esetekben segít többek közt a perinatális szaktanácsadó.

Szász Cs. Emese 2017. szeptember 06., szerda

Játssz jól! Tíz régi és új érdekesség a LEGO építőkockákról

Hogyan indult világhódító útjára a ma világszerte ismert LEGO építőkocka? Miért hívják pont LEGO-nak? Hányféleképpen lehet összerakni a kockákat és milyen képességek kellenek hozzá? Összeszedtünk pár érdekességet a játékról.

Szász Cs. Emese 2017. augusztus 31., csütörtök

Nem csak otthon készülhet „házi lekvár”

Egy „becsületes” gondoskodó háziasszony pár éve még nem vetemedett volna arra, hogy lekvárt vásároljon. Ma már ez sem igaz: egyre kevesebben egyre kevesebb lekvárt főznek, s egyre több az eladó. Az üzleti pár lejes dzsemek mellett azonban megjelentek azok a termelők, akik házi lekvárokat kínálnak.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2017. augusztus 29., kedd

Magyar embernek magyar kutya – hasznos ebek, de simogatni is lehet

Idén a hungarikumok sorába emelték a magyar kutyafajtákat is, azt a kilencet, amely a magyar ember évszázados tenyésztői munkájának eredménye. Ennek ellenére nem mindenki ismeri ezeket, a Magyar Kutyafajták Romániai Klubjának az is az egyik fő célkitűzése, hogy megismertesse ezeket az ebeket a nagyközönséggel.