HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. augusztus 13., hétfő

Erdély legszebb hölgye lett

Erdély legszebb hölgye – ezt írja György Renáta Tünde oklevelén, amelyet a Magyarok Világszépe elnevezésű szépségversenyen szerzett a marosvásárhelyi lány. Fásy Ádám szépségversenyén nem ez volt az egyetlen erdélyi díj: a második udvarhölgynek járó korona Bartók Rebeka fejére került.

Szász Cs. Emese 2018. augusztus 09., csütörtök

Erdély szépéből magyarok világszépe?

György Tünde Renáta már négykoronás szépségkirálynő, eddig itthoni szépségversenyeken nyert helyezést, tavaly például őt választották Erdély Szépének, idén pedig nagyobb babérokra tör: pénteken este a Magyarok Világszépe elnevezésű verseny döntőjén küzd majd a koronáért.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. augusztus 01., szerda

Hegyimentőnek lenni nem munka, hanem életforma

Télen, nyáron,  vízben, hegyen szolgálatot teljesítenek a hegyimentők. Bevetésre készek, ha történik egy baleset a hegyen, ha valaki nem tud lejönni a szikláról, vagy épp vízbe fúlt holttestet kell búvárakció során megkeresni. A bevetések során a hegyimentők életet mentenek, sokszor úgy, hogy maguk is életveszélyben vannak.

Szász Cs. Emese 2018. július 30., hétfő

Kastélyozás, labdabújócskázás: okostelefon nélküli gyerekvilág

A vakáció apropóján nosztalgiázzunk egy kicsit: felelevenítjük azokat a játékokat, amelyekkel annak idején telt a szünidő a tömbház körül. Kastélyozás, labdabújócska, gumizás – a lehetőségek száma végtelen. Ami biztos, akkoriban nem is nőtt ki a fű ott, ahol most szépen rendezett virágágyások vannak a tömbházak

Szász Cs. Emese 2018. július 27., péntek

Szabó T. Anna: senkinek lenni jó, ha valaki akar lenni az ember

Tizenöt évet élt Kolozsváron egy nagy nyelvész unokájaként Szabó T. Anna, utána Szombathelyre költöztek. Bár szüleinek döntéséhez nem sok köze volt, mégis sokáig lelkifurdalása volt. Ma már úgy érzi, jót tett neki: itthon mindig „kisanna” volt, Szabó T. Attila unokája, míg Magyarországon senki lehetett.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. július 25., szerda

Hiánypótló vártemplomi leletek: középkori kriptát is feltártak

Több mint egy évtizede készülnek rá, de csak most kezdődhetett el a marosvásárhelyi Vártemplom felújítása, de még az állagmegőrzés előtt régészeti kutatások zajlottak a templom szentélyében, ahonnan több 1700-as évekbeli sír és néhány középkori kriptamaradvány is előkerült.

Szász Cs. Emese 2018. július 19., csütörtök

Élt húsz évet, szerettük: a Yahoo Messenger

Fent vagy Messengeren? Láttad, milyen státuszt írt ki? Biztos láthatatlanná tette magát! Vagy csak „Busy” (avagy elfoglalt)? – ilyen és ehhez hasonló beszélgetések voltak pár éve még a Yahoo Messengeren, amely hosszú évekig a cybertér alapvető szociális eszköze volt. Aki nem volt fent, az kimaradt valamiből. A Yahoo Messenger azonban bezárt.

Szász Cs. Emese 2018. július 17., kedd

A kikapcsolt telefon lenne a jó érettségi titka?

Portik Sándor Szilárd 9,95-ös érettségi átlagával az ország legjobb érettségizője volt a magyarok közt. A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium tanulója Szászrégenben lakik, de négy évvel ezelőtt azért választotta a marosvásárhelyi neves gimnáziumot, mert már akkor orvosira készült.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. július 11., szerda

Kis, törékeny táncosok sok bajnoki címmel

Két törékeny kislány tökéletes hajlékonysággal, akrobatikus mozdulatokkal. Vivien és Nikol élete a tánc és a torna. Pár évesen is otthon folyton tornáztak, az egyik kézenállásban volt egyfolytában, a másik meg spárgázott, így nem csoda, hogy mozogni vitték őket.

Szász Cs. Emese 2018. július 09., hétfő

A legnagyobb élmény, amikor a sár is csúszda

Elmosta az eső – mondjuk a legtöbb szabadtéri rendezvényről egy olyan viharos eső után, amely szombaton érkezett Nyárádszentlászlóra. Ez azonban csak részben igaz a Gézengúzok Gyerekfesztiválra, amelyen talán a legjobb hangulat épp a szombati vihar után volt. Akkor kiderült, hogy egy sáros domboldal milyen jó csúszda lehet.

Szász Cs. Emese 2018. július 05., csütörtök

Fesztiválbejáráson a Liget: milyen lett a Vibe?

Milyen a fesztiválbútor? Művészet-e a betűszobor? Trendi-e a divatsarok? És ki mehet be a VIP zónába? Főként ezekkel az égető kérdéseinkkel jártuk körbe a Vibe Fesztivált az első napon. Tudjuk már, hogy a tűző nap elől hova lehet menekülni, de az is kiderült, mi teszi élhetőbbé a fesztiválozást, ha bezavar az eső.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. július 04., szerda

Veszekedéssel induló szerelmi vallomás: új magyar nyelvű dallal rukkolt elő Vizi Imre

Bár veszekedéssel indul a videoklipje, mégis igazi szerelmi vallomás Vizi Imre új dala, a Nélküled. A Románia Hangja tehetségkutató felfedezettjének ez a harmadik megjelent magyar nyelvű dala, a tizenöt nyelven éneklő művész ugyanis a magyar daloktól „fél” a legjobban.

Szász Cs. Emese 2018. június 28., csütörtök

Élni jött „oroszlánok”: nem akar mainstream lenni az Intim Torna Illegál

Oroszlánosra vette a figurát az Intim Torna Illegál zenekara: az Élni jöttünk című új albumjuk borítóján is oroszlán van, de a dalok világa és a zenekar előadásmódja is olyan oroszlános lett – állítja az együttes frontembere. Dorogi Pétert a jövő heti marosvásárhelyi koncert kapcsán kérdeztük.

Szász Cs. Emese 2018. június 21., csütörtök

Gólyák testközelben: látványos a gyűrűzési akció

Nincs jó évük a gólyáknak: a márciusi hideg miatt sok pár úgy döntött, hogy nem költ idén, így a fészkek jó része most üres. Öröm az ürömben, hogy ahol azonban van fióka, ott négy-öt is van a kettő-három helyett. Ezek a fiókák most 5-6 hetesek, tökéletes időpont ez arra, hogy meggyűrűzzék őket.

Szász Cs. Emese 2018. június 18., hétfő

Tragédiához vezethet, ha magára hagyjuk a gyereket az autóban

A médiába egyre másra kerülnek be elrettentő esetek, egyes szülők mégsem veszik komolyan a figyelmeztetést, s magára hagyják gyereküket az autóban. Egy héttel ezelőtt Szlovákiában halt meg emiatt egy két és fél éves kislány, az Egyesült Államokban pedig évente negyven kisgyerek hal meg napon hagyott parkoló autókba zárva.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. június 14., csütörtök

Hol bulizunk idén? Nyári erdélyi fesztiválkörkép

Ha nyár, akkor fesztivál – mondhatnánk, s már készülődhetünk is a legnagyobb bulikra. A fesztiválpaletta igen színes, van köztük néhány ígéretes újonc és régi nagy öreg is. Bár sokan azt gondolnák, hogy csak a fiataloké a fesztiválszezon, mi találtunk olyan rendezvényeket is, amelyek nem csak a tinédzsereknek szólnak, sőt,