HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. március 16., péntek

Óraátállítás: hasznos vagy csak nyűg?

Egyre többször merül fel, hogy el kellene törölni az évenkénti kétszeri óraátállítást: az Európai Parlamentben nemrég meg is szavazták, hogy felülvizsgálják a kérdést. A kezdeményezők azzal érvelnek, hogy a nyári időszámítás gazdasági előnyei megkérdőjelezhetők,  az emberi bioritmust pedig megzavarják.<

Szász Cs. Emese 2018. március 13., kedd

Hozzátáplálás-trendek: nincs könnyű dolguk ma a kismamáknak

Míg régen a kismama szoptatás és hozzátáplálás témakörében is mindent úgy csinált, ahogy azt édesanyjától tanulta, ma a különböző trendek jönnek és mennek, egyik kutatás megcáfolja a másikat, így az is megeshet, hogy az első gyereknél egyféle szabályt alkalmazott az anyuka, a következő gyereknél meg megint m&a

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. március 08., csütörtök

Rajzfilm helyett főzőműsorokon nőtt fel, most sztároknak főz Londonban

Lóbabrizottó mascarponével, pirított fésűkagylóval és ropogós pancettával – ezzel a nevében is különleges étellel nyűgözte le Anglia mesterszakácsait a marosvásárhelyi László Andrea Beáta, aki nemrég bronzérmet nyert egy neves kulináris versenyen Londonban. A 24 éves lány már gyerekként is főzőműsorokon nőtt fel.

Szász Cs. Emese 2018. március 08., csütörtök

Nőnapi virágtrendek: a tulipántól az örök életű rózsáig

Rég lejárt a celofánba csomagolt három szál szegfű ideje, ma már más trendek uralják a virágipart is. Nőnapkor a tulipán és a hozzá hasonló tavaszi virágok fogynak leginkább – és bár nőknek veszik, nem csak férfiak, a hölgyek is vásárolják.

Szász Cs. Emese 2018. március 05., hétfő

Az ötkarika bűvöletében: erdélyi sajtósok a téli olimpián

Két hétig a téli olimpiai játékok helyszínére, Dél-Koreára figyelt a világ: az Észak-Korea határától, a demilitarizált övezettől 80 kilométerre lévő Phjongcshangban gyűltek össze a világelit sportolók és újságírók. Köztük a Marosvásárhelyi Rádió sportszerkesztői.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. március 01., csütörtök

Kutyahideg: nem úri huncutság az állatruha

Mínusz 5 fokig nincs gond, azalatt azonban már bizony négylábú kedvenceink is megszenvedik a hideget – állítja Pálosi Csaba állatorvos, akit arról kérdeztünk, hogy mennyire veszélyes a fagyos idő a kutyákra, és mit tehetünk kedvenceink védelmében.

Szász Cs. Emese 2018. február 27., kedd

Kényszer vagy kényelem? A „mamahotel” fogságában

Bár a Hotel Mamma elsődlegesen az olasz fiatal férfiakra kitalált gúnynév volt, egyre inkább létező jelenség nálunk is, hogy a pályakezdő fiatalok még 25 éves koruk után sem hagyják el a szülői házat. De találunk sok harmincas, ereje teljében lévő felnőttet is jócskán, aki nem akar vagy nem tud kirepülni a családi fészekből.

Szász Cs. Emese 2018. február 22., csütörtök

Szünetben is rabja lenni: a mobilfüggőség veszélyeiről

Míg régen fogócskáztunk, beszélgettünk, nevetgéltünk az iskolai szünetekben, s alig vártuk, hogy óra végén kimehessünk az udvarra, addig manapság nagyon sok diák a telefonját nyomkodva tölti az órák közti szünetet az iskolában is. Pedig a virtuális játékok, a közösségi oldalak világa kicsit olyan, mint a drog.

Szász Cs. Emese 2018. február 16., péntek

A közösségbe kerülés hátulütője: folyton beteg a gyerek

Két hetet oviban van a gyerek, két hetet otthon ül – sok közösségbe kerülő gyermek és szülő általános problémája ez az első évben. Nem csak azért, mert meg kell oldani a gyerek felügyeletét, sokakat aggaszt a gyermeke betegeskedése, félnek, valami nem működik jól a kicsi immunrendszerében. Vajon mennyi betegség normális? Mikor kell agódni?&

Szász Cs. Emese 2018. február 13., kedd

Szerelmesek aranya: Bálint-nap az ékszerészeten

Bár sokan azt hinnék, hogy a szerelmesek napján történik a legtöbb lánykérés, a tapasztalat mást mond. Nálunk inkább karácsony, szilveszter környékén a legnagyobb a kereslet a foglalógyűrűkre, Bálint-napra meg inkább divatékszereket kapnak a nők. Beindul lassan ilyenkor a karikagyűrű-kereslet is, amely viszont nem feltétlenül karika, az sem biztos, hogy arany.&

Szász Cs. Emese 2018. február 09., péntek

Véget nem érő próbálkozások. Hálával vonul vissza az intézményfaragó színházigazgató

Keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy egyfajta történelemíróként egy intézmény létrehozói lehetnek. Parászka Miklós azonban ilyen: színész-rendezőként pályája csúcsán, meghallotta Székelyföld hívó szavát, s elment „színházat csinálni” Csíkszeredába.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. február 08., csütörtök

A fogkefe beszél, a baci kalapál. Amikor a fogorvos mesét ír

A gyerekeknek általában nem a kedvenc elfoglaltságuk a fogmosás, és a fogorvosi székbe is csak akkor ülnek, ha már nagyon fáj a foguk, vagy a szülők erővel elcipelik őket. Ezen a gyermeki hozzáálláson kíván változtatni Kerekes-Máthé Bernadette, aki fogorvosként, egyetemi tanárként meseírásra adta a fejét.

Szász Cs. Emese 2018. február 05., hétfő

Római katonák szerepében: amikor a történészek a történelembe bújnak

Sisak, páncél, szandál az öltözete egy római katonának, a fegyvere pedig a pajzs, a kard és a tőr. Sokáig csak múzeumban vagy filmekben láthattunk ilyen autentikus római katonát, két éve immár, hogy marosvásárhelyi történészek is megelevenítik a második század harcosait.

R. Kiss Edit , Szász Cs. Emese 2018. február 01., csütörtök

Hercegnőkből boszorkányok: minek öltözzön a kicsi?

Itt a farsang, áll a bál! A népszerű gyermekdalban foglaltakhoz híven egyre több helyen van farsangi láz van, főként a kisgyermekes családokban gyakori téma mostanság, hogy kinek, minek öltözzenek a kicsik az óvodai, iskolai maszkabálon. A farsangi alakoskodás azonban nemcsak a gyermekek számára öröm.

Szász Cs. Emese 2018. január 29., hétfő

Segítség, nem beszél a gyerekem!

Bár számos gyerek már egyévesen elkezd szavakat mondogatni, sokan még háromévesen sem szólalnak meg. Az aggódó szülőknek ilyenkor nem segítenek a játszótéri furcsálló tekintetek, a nagymama sopánkodása, de még önmaguk marcangolása sem. Logopédust kérdeztünk arról, mikor kell aggódnia egy szülőnek.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. január 23., kedd

Porszem a bűn nagy tengerében: nem próféta saját hazájában a Viszkis

Bár megszokta, igazából ma sem szereti ezt a média által ráaggatott becenevet, hogy Viszkis – mondja Ambrus Attila, aki a róla készült film romániai vetítéseire érkezett Erdélybe. A csíki születésű egykori bankrabló nem csak a filmet reklámozza, magáról is szívesen mesél.