HIRDETÉS
Szász Cs. Emese , Bús Ildikó 2018. december 07., péntek

„Eszköztelen” pedagógusok: mit tanul a verésből a diák?

Panaszkodnak a szemtelenebb diákokra a tanárok, akik néha visszasírják azokat az időket, amikor még legalább egy tenyeres belefért a  munkájába. A szakemberek szerint azonban a gyerek a verésből csak azt tanulja meg, hogy neki is testi fölénnyel, verekedéssel kell „megoldania” a konfliktusokat.

Szász Cs. Emese 2018. november 29., csütörtök

Távolodó világok: kirekesztettség táplálta ellenszenv

Ha a történelmi okokat zárójelbe tesszük, pszichológiai értelemben a kizártság, a kirekesztettség érzése az, ami az erdélyi magyarok esetében a románokkal szembeni ellenszenvet talán a leginkább táplálja – véli a témáról annak kutatója, Barna Gergő.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. november 28., szerda

Akiket kifelejtettek: román centenárium magyar szemmel

Túl fogunk-e tudni lépni valaha a Trianon okozta traumán? Képesek-e leszünk-e a keserű nosztalgiát lecserélni egy derűsebb jövőképre? A román centenáriumi év eseménysorozatainak csúcspontjához közeledve most azokat a kérdéseket tesszük fel, amelyek az erdélyi magyarok számára a fontosabbak.

Hallgassa online rádióinkat
Szász Cs. Emese 2018. november 27., kedd

Barokk divat akár rövidnadrágosan és bakancsosan is

Mitől lehet barokk egy 21. századi viselet? Erre a kérdésre próbált meg választ adni mintegy harminc ruhatervező, több tucat ruhát mutatva be a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. Volt fekete és arany, fodor és csipke bőven, de a 16–18. század ihletett rövidnadrágos, bakancsos viseleteket is.

Szász Cs. Emese 2018. november 23., péntek

Pásztor Anna: mindenkiben benne van a rocker meg a kiscica

Pont úgy érzik magukat, mint tinikorukban – mondja Pásztor Anna, az Anna & the Barbies zenekar énekesnője, aki az együttes tagjaival két buszba és egy teherautóba ült, hogy megkezdjék életük első igazi turnéját. Habár lassan tizenöt évesek, ilyen élményben még sosem volt részük eddig. Hogy miért? Ezt is megkérdeztük.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. november 21., szerda

Hordhatóvá tenni a történelmet

Nem a jelen trendjei, hanem a múlt, a művészettörténet elemei ihletnek évről évre egy őszi divatbemutatót Marosvásárhelyen. A Korok, divat, stílusok című bemutatón idén a barokk a fő téma, ebben a stílusban alkot mintegy harminc tervező több mint száz ruhát, alkotást.

Szász Cs. Emese 2018. november 16., péntek

Világra jöttek, amikor még nem várták őket

Bár a közhiedelem szerint, ha már koraszülöttről van szó, jobb a hét hónapra, mint a nyolc hónapra született baba, ez egyáltalán nem igaz. A valóságban minél közelebb van a baba a kiírt születési idejéhez, annál több esélye van arra, hogy életben maradjon és egészséges legyen.

Szász Cs. Emese 2018. november 14., szerda

Takarékosabbak lennének a férfiak?

A nőket jobban foglalkoztatja a megtakarítás lehetősége, mint a férfiakat, mégis arányaiban kevesebb pénzt tudnak félretenni – derül ki egy nemrég közzétett hazai felmérésből. A szociológus szerint azonban csak fenntartásokkal jelenthetjük ki, hogy a férfiak takarékosabbak lennének, mint a hölgyek.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. november 09., péntek

„Le kellett rombolnom azt a várost, amelyet elhagytam”

A marosvásárhelyi születésű Dragomán György műveit már több mint harminc nyelvre fordították le világszerte. Bár 15 éves kora óta nem szülővárosában él, erről a városról és a városban megélt diktatúráról írt leggyakrabban. Ennek ellenére szinte sosem jár haza: mi is Csíkszeredában beszélt&

Szász Cs. Emese 2018. november 02., péntek

Gyerekek a színpadon: a jobbá tevő erő

Van, aki veszélyesnek, mások hatalmas lehetőségnek tartják a gyerekek színpadi szereplését, főleg, ha nem egy iskolai ünnepélyről, hanem egy kőszínházról beszélünk. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban egyre gyakrabban kerülnek olyan darabok színre, amelyekben gyerekek, vagy gyerekek is játszanak. Ez pedig nem véletlen.

Szász Cs. Emese 2018. november 01., csütörtök

Turkáló és környezettudatosság ihlette kollekció. Díjra jelölték a fiatal divattervezőt

Bár nem feltétlenül utcára való, meghökkentő, színes, ráadásul mondanivalója is van. Röviden így jellemezhetnénk Ferencz Borbála fiatal divattervező új férfikollekcióját, amellyel a romániai Elle divatmagazin figyelmét is felkeltette, ugyanis jelölték a Best Young Designer címre. 

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. október 31., szerda

Mindenszentek és halottak napja. Melyik mit jelent?

Mindenszentek napján világítunk, de halottak napja csak másnap van. Bár nem ugyanaz az ünnep, van köze egymáshoz: időben is, lényegében is. A világítás szokása azonban ennél is érdekesebb. Az ünnepek jelentésének letisztázására Szénégető István katolikus lelkipásztort kértük fel.

Szász Cs. Emese 2018. október 29., hétfő

Normális a tinik hétvégi berúgása?

A magyarországi fiúk a kontinens legnagyobb ivói, de a magyar kamaszlányok is harmadikak Európában, ami a berúgásokat illeti – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tinédzserek alkoholfogyasztását felmérő nemrégi jelentéséből. Bár mi nem állunk olyan „előkelő” helyen a ranglistán, a helyzet itt is aggasztó.

Szász Cs. Emese 2018. október 23., kedd

Az önkéntességben sem csak a húszéveseké a világ

Bár az a képzetünk, hogy inkább az időseknek van szükségük mások segítségére, sok esetben éppen ők lehetnek azok, akik szabadidejüket feláldozva önkéntesnek állnak. A meseolvasáshoz, a kézműveskedéshez, a jó szóhoz, a segítséghez nem kell feltétlenül szemtelenül fiatalnak lenni.

Szász Cs. Emese 2018. október 22., hétfő

A depresszió ellen a hegyekbe: a Himaláját mászta meg Vizoli Zoltán

Autóból ki, irodába be – másfél évvel ezelőtt szinte csak ennyi volt a napi mozgása, mára azonban igazi extrém expedíciókon vesz részt a 37 éves Vizoli Zoltán. A csíkszeredai telekommunikációs szakember pár napja jött vissza a Himalájáról, ahol egy 5364 méteres és egy 5550 méteres csúcsot is megmászott.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. október 17., szerda

Míg máshol éheznek, mi pazarlunk. Mit tehetünk ellene?

Az Európai Unióban évente 88 millió tonna, vagyis fejenként 173 kilogramm ételhulladék termelődik, aminek nemcsak gazdasági következményei vannak, de a környezetre is káros a hatása. Bár Románia az élelmiszer-pazarlás toplistáján nem jár elöl, a jövedelmünkhöz képest itt költünk legtöbbet élelmiszerre.