Szász Cs. Emese 2019. november 29., péntek

Szász Csanád László: Minden fellépés egy létrafok

„Minden színpadi fellépés egy létrafok, amin mászunk felfelé, s a Páva annak a legmagasabb foka, és oda el kell jutni” – állítja a körtvélyfáji Szász Csanád László. A huncut mosolyú, csengő hangú kisfiú bár még csak kilencéves, évek óta nay rajongója a Duna Tévé tehetségkutatój&

Szász Cs. Emese 2019. november 26., kedd

Modern köntösben az antik elemek. Divatbemutató, ahol nem a divat diktál

Egyesek mintha a múltból jöttek volna, mások mintha a jövőt elevenítették volna meg – mondhatnánk a legújabb ReEpoch divatbemutatóról, amely ezúttal a neoklasszicizmus jegyében született. A marosvásárhelyi Kultúrpalota színpadán megjelenő kreációkkal a tervezők semmiképpen sem divatot szerettek volna diktálni.

Szász Cs. Emese 2019. november 26., kedd

Tréfára fogott gyilkos őrület. Nyerj jegyet a Vígszínház Chaplin-előadására!

Több mint egy hete zajlik az Európai Színházi Unió (UTE) 18. Fesztiválja. A kolozsvári teátrumban egymást váltják a műfajban, mondanivalóban és nyelvek terén is igen változatos színházi előadások. Mind közül az egyik legizgalmasabbnak ígérkezik a Budapesti Vígszínház előadása, Charlie Chaplin A diktátora.

Szász Cs. Emese 2019. november 18., hétfő

Az örömöt nyújtó főzés. Séfek séfe utáni interjú László Andreával

A székelyföldiek is nagy büszkeséggel követték másfél hónapig a fiatal marosvásárhelyi lány, László Andrea Beáta főzését estéről estére a TV2 gasztro-tehetségkutatójában. Andi végül a legjobb női séfként a döntőig menetelt.

Szász Cs. Emese 2019. november 12., kedd

Fekete péntek. Jó hívószó, de ne legyen pofáraesés

A fekete péntek napján sokan órákkal a nyitás előtt sorban állnak, az üzletekben egymást tapossák, az interneten pedig gyakran leállnak egyes oldalak, ha Black Friday van. Mindenki szeret olcsóbban vásárolni, de azért nem árt tájékozódni, hogy ne váljunk az akciós vásárlási láz áldozataivá.

Szász Cs. Emese 2019. november 07., csütörtök

Az a jó, amikor nem a rágcsálás mellé jön a film: moziélvezetről egy filmkritikussal

Van, aki a moziélményt keresi, mások otthon, csendes magányukban vagy valakivel összebújva szeretnek filmet nézni, s van, aki a filmfesztiválokat várja szívrepesve. Most már ugye, mindenre van lehetőség. S nem is gondolnánk, hogy az, aki szakmája szerint filmkritikus, inkább távol marad a mozitól.

Szász Cs. Emese 2019. november 06., szerda

Már biztosan László Andrea a legjobb női séf a TV2 gasztro-tehetségkutatójában

A Séfek séfe utolsó hete zajlik, pénteken kiderül, ki nyeri a gasztronómiai tehetségkutatót. A marosvásárhelyi László Andrea Beáta továbbra is a legjobbak között van. Az már biztos, hogy ő lett a verseny legjobb női séfje, hisz rajta kívül már csak férfiak főznek a TV2 konyhájában.

Szász Cs. Emese , D. Balázs Ildikó , Péter Beáta 2019. november 01., péntek

Abortusz: az életekre nyomot hagyó döntés

Az abortusz talán ma is az egyik legnagyobb, legmegosztóbb tabu. Az abortuszpártiak gyakran hivatkoznak a nő önálló döntési jogára: „ez az én méhem, tehát az én dolgom, hogy mit teszek vele”, míg a terhességmegszakítás ellenzői a megfogant magzat élethez való jogát emlegetik. A helyzet bizony sosem fehér vagy fekete.

Szász Cs. Emese 2019. október 22., kedd

Örökített és archivált tudás: népi kultúra területén nagyhatalomnak számít Erdély

Megalakult Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. Az eddig is működött Hagyományok Háza-hálózat mellett az intézményesülésre azért is volt szükség – indokolták a kezdeményezők –, mert Erdély mérete, a magyar népesség nagysága okán is külön intézményt érdemel.

Szász Cs. Emese 2019. október 17., csütörtök

Séfkabátot kapott a marosvásárhelyi lány. A Séfek séfe legjobbjai között László Andrea

A Séfek Séfe konyhájában lejárt a három napos kőkemény tréning, amely során kiderült, ki az a 18 versenyző, aki tovább főz a TV2 népszerű gasztro-tehetségkutatójában. A marosvásárhelyi László Andrea Beáta „megfőzte a zsűrit” és immáron a kék csapatban versenyez, amelynek tagjait Wolf András viszi harcba.

Szász Cs. Emese 2019. október 17., csütörtök

Sarah Brightman lemezbemutató koncertje Kolozsváron. Nyerj rá jegyet te is!

Világkörüli turnéján Bukarest után Kolozsváron is fellép a világhírű angol énekesnő, Sarah Brightman. A Himnusz című albumbemutató koncertjét október 22-én tartja a kolozsvári BT Arenaban, erre pedig most a Liget olvasóinak is lehetőségük lesz jegyet nyerni.

Szász Cs. Emese 2019. október 15., kedd

„Digitalizált” érzelmek. Okoseszközök veszélyei Tari Annamária meglátásában

Ha a mai harmincasok is érzelmi kapcsolatban vannak az okoseszközeikkel, akkor mit várunk a kiskamasztól? Pedig az online tér nem csak az érzelmeinket, a megnyilvánulásainkat változtatja meg, de a kapcsolatainkat is: másképp alakulnak a szerelmeink, de másként nevelünk gyereket is – állítja Tari Annamária pszichológus.

Szász Cs. Emese 2019. október 11., péntek

Emlékező Benedek-sejtek. Elek apó örökségét viszik tovább az utódok is

Azt mondják, kifejezetten hasonlít rá: bár szakálla nincsen, jellegzetes Benedek-orra, mélyen ülő szemei, dús szemöldöke mintha tényleg emlékeztetne a nagy mesemondóra. Benedek Botond mégis sokáig hallgatott azzal, hogy nem csak névrokonságban áll a százhatvan éve született Benedek Elekkel. A Marosvásárhelyi Rádió hírszerkesztőj&

Szász Cs. Emese 2019. október 11., péntek

Biztonságos internet: nem a tiltás a megoldás

Azt talán már egyre kevesebb szülőnek kell magyarázni, hogy az internet igenis veszélyes dolog lehet, és most nem csak arra gondolunk, hogy netfüggő lehet a gyerek: lelki, sőt akár fizikai veszélyeket is rejthet az ellenőrizetlen internethasználat, és pénzünktől is megszabadíthat. W. Szabó Péter UX-kutatót, informatikust a megoldásokról is kérdeztük.

Szász Cs. Emese 2019. október 10., csütörtök

Egy csaj is tud kemény séf lenni. Vásárhelyi lány a Séfek séfében

Fiatal marosvásárhelyi lány versenyez a magyarországi TV2 gasztro-tehetségkutatójában. A 26 éves László Andrea Beáta bárányborda különlegességgel rukkolt elő, és két késsel jutott tovább, így továbbra is szurkolhatunk neki.

Szász Cs. Emese 2019. szeptember 30., hétfő

Fenyvesi spa-élmények luxus árkategóriában, még medve nélkül

Az elmúlt hetekben többször is a figyelem célkeresztjébe került a Szent Anna-tót körülvevő erdőben lévő Bálványos Resort: hol négy medve szállodai randalírozásáról cikkeztek, beszéltek, hol arról, hogy a legjobb gyógyfürdővel rendelkező szálloda lett az országban a bálványosi. Mintha megéreztük volna!