Péter Beáta , Szász Cs. Emese 2019. június 11., kedd

Zarándokvonat, amely a lelki terheket is cipeli

Csaknem ezer zarándokot hozott el idén is a Boldogasszony Zarándokvonat a csíksomlyói búcsúra. A különleges szerelvényen évről évre közösségek alakulnak, ahol az étkezőkocsik mellett még rádióstúdió és csendes fülkék is segítik a lelki feltöltődést, a terhek lerakását.

Szász Cs. Emese 2019. június 04., kedd

Mi érdekli két sör között a bulizó fiatalt? Tudásfórum egy fesztiválon

Bár a millenniumi nemzedéket szeretjük megvádolni azzal, hogy őket semmi sem érdekli a telefonjukon kívül, a nekik szóló marosvásárhelyi VIBE Fesztivál mégis edukatív, nappali programokkal, az úgynevezett VIBE Kolival készül évről évre, s a tapasztalat azt mutatja, hogy át sokan előadásokkal töltik két buli közt az időt.

Szász Cs. Emese 2019. május 31., péntek

Vacsoraszínház. Eszik-e vagy isszák?

Míg sok színházban éppen azért küzdenek, hogy semmit se igyon és egyen a közönség előadás alatt, addig Marosvásárhelyen egy kis csapat azon fáradozik, hogyan találkoztassa a színházat és a gasztronómiát. Meg is volt az első vacsoraszínházi bemutatójuk: francia bohózat mellé pedig francia kulináris élmények járt

Hallgassa online rádióinkat
Szász Cs. Emese 2019. május 30., csütörtök

Játék a Hamlettel. Nyerj jegyet a Hazatérés Dániába című előadásra!

Ha nem olvasta is vagy látta, hallani biztosan mindenki hallott William Shakespeare Hamletjéről. Nem csak a világirodalom egyik legismertebb drámája, Kiss Csaba író, rendező életének egyik meghatározója is. Aki nem csak folyton újrarendezi Shakespeare művét, játszik is vele: a Hazatérés Dániába című darabja a Hamlet újramesélése, sőt egyfajta vita Shake

Szász Cs. Emese 2019. május 17., péntek

Erdei óvoda: tanít az erdő, a mező

Lehet fára mászni, pocsolyában ugrálni, függőágyban a szabad ég alatt aludni és télen-nyáron a természetben lenni – így képzelik el azt az erdei óvodát, amely a Marosvásárhely melletti Tófalván ősszel nyitja meg kapuit.

Szász Cs. Emese 2019. április 19., péntek

Hogyan hódította meg a Kárpát-medencét a húsvéti nyúl? Ünnepi szimbólumokról a néprajzkutatóval

A színes tojást „tojó” húsvéti nyúl mindenki előtt ismerős, ott van a képeslapokon, őt formálják meg húsvéti édességként: a húsvéti marketingkampányok egyik legfontosabb szimbóluma. Pedig a régi magyar húsvéti szokásaink között hiába keressük. Hogyan került hozzánk, hogyan tört világuralomra? S m

Szász Cs. Emese 2019. április 18., csütörtök

Baba kémcsőből, és ami előtte vagy utána van

Még sokaktól nagyon távol áll a mesterséges fogantatás vagy a lombikbaba fogalma, pedig világszinten már több mint ötmillió gyerek született már ilyen módon. A módszerek egyre fejlettebbek, de egyre többen vannak azok is, akik kénytelenek a mesterséges eljárásokhoz folyamodni.

Szász Cs. Emese 2019. április 11., csütörtök

Bebújni a „boszorkány” bőrébe: filmezési élményekről Ritziu Ilka Krisztinával

Wass Albert Nucáját sokan ismerjük A funtineli boszorkány lapjairól. A szép havasi leány, akinek különböző csodás képességeket tulajdonítottak az emberek, egyesek szerint szent, mások szerint boszorkány. Wass Albert legnépszerűbb regényét Poór István filmesítette meg, erdélyi színészek játszanak benne.

Szász Cs. Emese 2019. április 09., kedd

A versmondás nem szavalás. Nyerj jegyet a vers rehabjára!

A közönséget a versekre, a színészeket a versmondásra szerették volna visszaszoktatni a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, ahol éppen egy évvel ezelőtt, a költészet napján kezdődött a „vers rehabja”. Az idei költészet napja sem telhet el költemények nélkül, s a Liget olvasói még jegyet is nyerhetnek a De szeretnék gazdag lenni

Szász Cs. Emese 2019. április 05., péntek

Apának lenni józsefi értelemben. Csaba testvér szerint Isten nem teremt selejtet

Mintegy hatezer gyereke és több mint ezer unokája van, mondhatnánk Böjte Csaba ferences szerzetesről. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány megálmodóját, működtetőjét ott faggattuk, ahol annak idején minden elkezdődött: a dévai kolostorban.

Szász Cs. Emese 2019. április 02., kedd

Erdélybe követik az életérzést: játék a Follow the Flow-koncert belépőjéért

Negyvenmilliós nézettség a YouTube-on – sokszor most sem hiszik el a Follow The Flow zenekar tagjai, hogy szinte hetente különböző rekordokat döntenek meg. A magyarországi viszonylatban álomszerű nézettséget 11 hónap alatt érte el a Nem tudja senki című daluk a videómegosztón, ez pedig abszolút rekordnak számít. A tavalyi év felfedezettjének számít

Szász Cs. Emese 2019. április 01., hétfő

Extravagáns, papírból: sok munka árán lesz a hulladékból divatos szütyő

Hogy nem mindennapiak, azt rögtön látni Antal Hajnal táskáiról: sem forma-, sem színviláguk nem szokványos. De a különleges, elegáns darabokról nem sokan mondanák meg, hogy papírból készülnek. Ez persze nem jelenti azt, hogy tiszavirágéletűek ezek a darabok: a papírból sok munka árán lesz tartós, divatos szütyőjük a hölgyeknek.

Szász Cs. Emese , Simon Virág 2019. március 21., csütörtök

Nézz ránk: emberek vagyunk, nem ufók :)

Felemás, színes zoknival igyekeznek felhívni a figyelmet a Down-szindróma világnapján arra, hogy a genetikai rendellenességgel született gyerekek, felnőttek itt élnek köztünk, ők is részesei a társadalomnak. Romániában tavalyi adatok szerint 4420 Down-szindrómás személy él, közülük 2611 gyerek.

Szász Cs. Emese , Fülöp-Székely Botond , Péter Beáta 2019. március 15., péntek

Márciusi ifjak 2019-ben: menő még a hazaszeretet? Hát a forradalom?

Szóba álltunk néhány fiatallal, s  arra kerestük a választ, hogy lázba hozza-e ma  a fiatalokat a szabadságharc eszméje. Unalmas-e a forradalom? Van-e nemzeti lelkesedés? Hogyan lehetne menő március 15. a mai ifjaknak?

Szász Cs. Emese 2019. március 15., péntek

Nők március idusán

Az 1848–49-es szabadságharcnak, ha nem is főszereplői voltak a nők, de meghatározó szerepük volt. Tamási Zsolt történész szerint a forradalom kultuszának és emlékezetének kialakulása is a nőkön múlt, a nők „felelősek” azért is, mert március 15-én van a nemzeti ünnepünk.

Szász Cs. Emese 2019. március 14., csütörtök

Borzongva szórakoznál? Nyerj jegyet Agatha Christie krimijére!

Szilveszterre készült, de azóta is nagy sikerrel megy a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház A láthatatlan hóhér című előadása, amely bizonyítja, hogy nem csak a televízió vonzza a krimirajongókat. Agatha Christie talán legizgalmasabb krimijére most a Liget játékosai is jegyet nyerhetnek.

Hallgassa online rádióinkat