HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. október 17., szerda

Míg máshol éheznek, mi pazarlunk. Mit tehetünk ellene?

Az Európai Unióban évente 88 millió tonna, vagyis fejenként 173 kilogramm ételhulladék termelődik, aminek nemcsak gazdasági következményei vannak, de a környezetre is káros a hatása. Bár Románia az élelmiszer-pazarlás toplistáján nem jár elöl, a jövedelmünkhöz képest itt költünk legtöbbet élelmiszerre.

Szász Cs. Emese 2018. október 15., hétfő

Még mindig tabu, pedig népbetegség a meddőség

Bár egyre több pár problémája, mégsem szívesen fordulunk orvoshoz azzal, hogy nem jön a gyerek. Pedig Romániában  hat párból egy küzd meddőséggel, vagyis a párok több mint 15 százalékánál marad el a várva várt gyermekáldás. Mégis sokan hosszú éveket várnak, míg szakembert keresnének.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. október 11., csütörtök

Mázsás turistacsalogató: szereti a Nyárád partját a belga tök

Kilyén Károly nyárádszentbenedeki portáját nehéz lenne eltéveszteni: messziről látszik a kapuba kihelyezett óriásméretű tök, amelyről az a hír járja, hogy az ország legnagyobb tökterménye lehet. Az biztos, hogy a 265 kilogrammos tök egyfajta turistalátványossága lett a településnek, napi 50-60 fotót készítenek róla.

Szász Cs. Emese 2018. október 10., szerda

Ahol nem a szereplésért ropják: negyvenéves a marosvásárhelyi táncházmozgalom

Csoóri Sándor szerint a néptánctörténetnek két nagy mozzanata volt: amikor felkerült a színpadra, majd pedig amikor lekerült a színpadról, vissza a földre. Az utóbbi a hetvenes években elterjedő néptáncházmozgalom, amely negyven évvel ezelőtt érte el Marosvásárhelyt. 1978. október 21-én tartották az első marosvásárhelyi t&

Szász Cs. Emese 2018. október 08., hétfő

Színház az érzékeknek: amikor a darabban a test beszél

Mit keres egy mozgásszínházban a tolókocsi, mit csinálnak a menyasszonyok a halotti toron, és hogyan lehet jelnyelven „énekelni” egy Karády-dalt? Ilyen és ehhez hasonló érdekes kérdéseket vet fel az M Stúdió To_R című előadása.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. október 04., csütörtök

Arra várnak, hogy emberszámba vegyék őket: újabb riportkötet a szórványról

Míg húsz évvel ezelőtt a kíváncsiság, majd a szakmai kihívás vitte a szórványba, jó ideje már hivatásának érzi ezen magyarok felkeresését Szucher Ervin újságíró, akinek immár második témába vágó könyve jelent meg.

Szász Cs. Emese 2018. október 02., kedd

Zeng, zúg az erdő: itt a szarvasbőgés ideje

Az erdő lakói egész évben szinte észrevétlenül bújnak meg a sűrű, vagy nehezen megközelíthető részeken, szeptember végén, október elején viszont a gímszarvas bikák a rejtőzködéssel mit sem törődve, hangos bőgéssel riogatják vetélytársaikat, és kápráztatják el a háremükbe tartozó szarvasteheneket.

Szász Cs. Emese 2018. október 01., hétfő

Öregkor: az elmagányosodás a legnagyobb veszély

Míg régen együtt éltek nagy családban, s megvolt a maguk jól körül határolt feladatuk, manapság legtöbbször kénytelenek egyedül élni az idős emberek. Az anyagi nehézségek, egészségügyi problémák tarkította időszaknak így nem csoda, hogy az elmagányosodás, az elszigetelődés a legfőbb problémája.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. szeptember 28., péntek

Az eldobhatók helyett: újraszalvéta, újratasak a fiatal anyukától

Az idők végezetéig velünk maradó zacskók, a szelektív hulladékgyűjtőbe be nem vett alufólia régóta zavarta, mégis egy véletlen Facebook-poszt és a kíváncsiság vitte rá Balázs Pannát, hogy környezettudatos háztartási kellékeket gyártson. Hogy mire jó a viaszkendő, miért kell az újraszalvéta, és hogy lesz ezekb

Szász Cs. Emese 2018. szeptember 25., kedd

Hagyományos és modern: töltött káposzta a gasztrobloggerrel

Hagyományos erdélyi étel, tipikusan a miénk – mondaná szinte mindannyiunk a töltött káposztáról. Ezt főzték az elődeink, s még fesztiválunk is van a töltött káposzta apropóján. De tényleg csak a miénk? És milyen a hagyományos? És milyen a modern? A töltött káposztát Sütő Edith gasztrobloggerrel, az Erdélyi Konyha

Szász Cs. Emese 2018. szeptember 21., péntek

Az, hogy válogatós, nem érv: nem elég, ha csak „valamit” eszik a gyerek

A gyerekek körülbelül hetven százaléka válogatós, ez azonban nem ok arra, hogy sültkrumplival és pizzával etessük őket folyamatosan, mondván, hogy csak azt eszi meg. Nem feladni kell, hanem újra meg újra próbálkozni – mondta Nagy Beáta dietetikus, aki szerint nem lehet elég korán kezdeni az egészséges táplálkozás bevezetését.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. szeptember 19., szerda

Magyarnak lenni a kenguruk földjén

Ha a kenguruk földjéről érkezik egy magyar Tamási-darabbal egy magyar színtársulat hozzánk, az semmiképp sem mindennapi. De ha a színtársulat tagjai közt az ember olyat fedez fel, akivel együtt koptatta – ha rövidebb ideig is – az iskolapadokat, az még izgalmasabb. Farczádi Kershaw Zitával annak idején én együtt kezdtem kommunikációt tanulni az egyetemen. &a

Szász Cs. Emese 2018. augusztus 30., csütörtök

Amikor másodpercek döntenek: óvintézkedések vízbefúlás ellen

Elővigyázatossággal, óvatossággal meg lehetne előzni a vízbefúlásos balesetek jó részét – mondja a Maros Megyei Hegyimentők vezetője, Kovács Róbert, miután múlt héten három esetben is vízbefúlásos esethez riasztották az alakulat búvárcsapatát.

Szász Cs. Emese 2018. augusztus 29., szerda

Fegyverritkaságok négyszázéves távlatból

Most még a pincében őrzik őket, de péntektől a nagyközönség elé kerül az a két ritkaságszámba menő fegyverrégiség, amelyeket nemrég vásárolt meg a Maros Megyei Múzeum. Ideiglenesen a várbeli Történelmi és Régészeti Múzeumba kerülnek, de a múzeum terve egy állandó fegyvertörténeti kiállítás

Szász Cs. Emese 2018. augusztus 27., hétfő

Úgy táncolnak, mintha gyalog mennének

Már a kapuban is hallatszik, hogy a mezőpaniti Bartha-portán most is népzene szól: a vidám, hangos zeneszóról senki nem mondaná meg, hogy ebben a házban egy idős házaspár lakik: a 82 éves Gerő bácsi és a 81 éves Joli néni. Több mint hetven éve táncolnak együtt. „Én vele úgy megyek a táncban, mintha csak gyalog mennék.”

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. augusztus 20., hétfő

Akinek a fülbevalói „köszönnek” egymásnak

Londonban stílustanácsadó volt, luxusüzletekben dolgozott, közben ruhákat is tervezett, meg weboldalakat is elemzett Hajnal Zsuzsa. Kilenc év után költözött haza, itthon pedig mintegy véletlen folytán lett ékszerkészítő. Stílusa, kézjegye könnyen felismerhető, bőrből készült fülbevalóiról messziről megmondja az ember, hogy az egy Hajnal-ékszer. <