Szász Cs. Emese 2019. október 17., csütörtök

Séfkabátot kapott a marosvásárhelyi lány. A Séfek séfe legjobbjai között László Andrea

A Séfek Séfe konyhájában lejárt a három napos kőkemény tréning, amely során kiderült, ki az a 18 versenyző, aki tovább főz a TV2 népszerű gasztro-tehetségkutatójában. A marosvásárhelyi László Andrea Beáta „megfőzte a zsűrit” és immáron a kék csapatban versenyez, amelynek tagjait Wolf András viszi harcba.

Szász Cs. Emese 2019. október 17., csütörtök

Sarah Brightman lemezbemutató koncertje Kolozsváron. Nyerj rá jegyet te is!

Világkörüli turnéján Bukarest után Kolozsváron is fellép a világhírű angol énekesnő, Sarah Brightman. A Himnusz című albumbemutató koncertjét október 22-én tartja a kolozsvári BT Arenaban, erre pedig most a Liget olvasóinak is lehetőségük lesz jegyet nyerni.

Szász Cs. Emese 2019. október 15., kedd

„Digitalizált” érzelmek. Okoseszközök veszélyei Tari Annamária meglátásában

Ha a mai harmincasok is érzelmi kapcsolatban vannak az okoseszközeikkel, akkor mit várunk a kiskamasztól? Pedig az online tér nem csak az érzelmeinket, a megnyilvánulásainkat változtatja meg, de a kapcsolatainkat is: másképp alakulnak a szerelmeink, de másként nevelünk gyereket is – állítja Tari Annamária pszichológus.

Szász Cs. Emese 2019. október 11., péntek

Emlékező Benedek-sejtek. Elek apó örökségét viszik tovább az utódok is

Azt mondják, kifejezetten hasonlít rá: bár szakálla nincsen, jellegzetes Benedek-orra, mélyen ülő szemei, dús szemöldöke mintha tényleg emlékeztetne a nagy mesemondóra. Benedek Botond mégis sokáig hallgatott azzal, hogy nem csak névrokonságban áll a százhatvan éve született Benedek Elekkel. A Marosvásárhelyi Rádió hírszerkesztőj&

Szász Cs. Emese 2019. október 11., péntek

Biztonságos internet: nem a tiltás a megoldás

Azt talán már egyre kevesebb szülőnek kell magyarázni, hogy az internet igenis veszélyes dolog lehet, és most nem csak arra gondolunk, hogy netfüggő lehet a gyerek: lelki, sőt akár fizikai veszélyeket is rejthet az ellenőrizetlen internethasználat, és pénzünktől is megszabadíthat. W. Szabó Péter UX-kutatót, informatikust a megoldásokról is kérdeztük.

Szász Cs. Emese 2019. október 10., csütörtök

Egy csaj is tud kemény séf lenni. Vásárhelyi lány a Séfek séfében

Fiatal marosvásárhelyi lány versenyez a magyarországi TV2 gasztro-tehetségkutatójában. A 26 éves László Andrea Beáta bárányborda különlegességgel rukkolt elő, és két késsel jutott tovább, így továbbra is szurkolhatunk neki.

Szász Cs. Emese 2019. szeptember 30., hétfő

Fenyvesi spa-élmények luxus árkategóriában, még medve nélkül

Az elmúlt hetekben többször is a figyelem célkeresztjébe került a Szent Anna-tót körülvevő erdőben lévő Bálványos Resort: hol négy medve szállodai randalírozásáról cikkeztek, beszéltek, hol arról, hogy a legjobb gyógyfürdővel rendelkező szálloda lett az országban a bálványosi. Mintha megéreztük volna!

Szász Cs. Emese 2019. szeptember 20., péntek

Magyar sanzonnagykövet Franciaországból

Sokan régi román filmek szép nőszerepeiből, mások kolozsvári vagy marosvásárhelyi színpadokról emlékeznek még Szilágyi Enikő színművészre, aki éppen harminc éve hagyta itt az országot. Sok-sok év után most ismét marosvásárhelyi színpadon látni.

Szász Cs. Emese 2019. szeptember 13., péntek

ADHD: nem a rossz gyerek címkéje

Több tényező összefüggése kell ahhoz, hogy valakiről megállapítható legyen ez a diagnózis. S ha megvan a diagnózis, azt nem szégyellni kell, hanem megtanulni kezelni, egy tanulási zavarral küszködő kisiskolásból ugyanis még könnyen lehet felnőttkorára sikeres vállalkozó.

Szász Cs. Emese 2019. augusztus 26., hétfő

Szféra – nem lehet ráfogni, hogy öreges

Nem, nem lehet azzal vádolni, hogy öreges lenne a marosvásárhelyi Szféra. S nem azért, mert tizenévesek szerveznék, vagy csak harmincon aluli résztvevőket engednének be. Nem, itt a negyvenes vagy éltesebb korosztálynak is valami szokatlant akartak kínálni.

Szász Cs. Emese 2019. augusztus 21., szerda

Repülni a világ fölött: saját határaikat keresik a hegymászók

Erőss Zsolt 2013-as halála után a múlt héten újabb nagyszerű embert veszített el az erdélyi hegymászó társadalom: az aradi Török Zsolt lelte halálát kedvenc helyén, a hegyen. A hegymászás valóban veszélyes sport, ám a megkérdezett szakemberek szerint ha betartjuk a szabályokat, nem veszélyesebb, mint maga az élet.

Szász Cs. Emese 2019. augusztus 12., hétfő

Bohém bulizókat vár a butikfesztivál. Nyerj jegyet a kastélykerti Awake Fesztiválra!

Az Awake Fesztivál nem az a hely, ahol a legnépszerűbb zenei fellépőkkel és éjt nappallá tévő bulikkal csábítanak, ez egy országos szinten is egyedi butikfesztivál, amely a szervezők szerint élményt, kikapcsolódást és tartalmas programokat ígér egy egyedi helyszínen, a gernyeszegi Teleki-kastély kertjében. Idén egészen pontosan a bohém &am

Szász Cs. Emese 2019. augusztus 05., hétfő

Nyilvános szoptatás: leomlóban a tabuk

Pár éve még sokan megrökönyödtek, ha egy parkban a padon vagy egy étteremben gyermekét szoptató anyát láttak, mondván, hogy ez magánügy, s az anya ne „mutogassa magát”. De hogy vagyunk most ezzel? Változott a hozzáállásunk?

Szász Cs. Emese 2019. július 29., hétfő

Két keréken a világ körül: egy évig kalandozott az erdélyi motoros

Egy évet és két hetet volt távol világ körüli úton a marosmagyarói Bezsnei Andor: 24 ország és mintegy 75 ezer kilométernyi motorozás után pár hónapra hazatért, de tervezett útjának még csak felét tette meg, így novembertől folytatja.

Szász Cs. Emese 2019. július 26., péntek

Méra World Music: a Ligettel bejuthatsz a különleges fesztiválra

Ha a csűrbeli bulikat nem is elsősorban hozzájuk társítjuk, a világzenét mint brandet mindenképpen a Méra Világzenei Csűrfesztivál hozta be és használja Erdélyben. A fesztivál augusztus 1–4. között negyedik alkalommal változtatja a kalotaszegi Mérát a világ közepévé, de csak napi ezer ember számára.

Szász Cs. Emese 2019. július 09., kedd

Legyen full laza az egész: az erdélyi influenszer nem befolyásolni, csak szórakoztatni akar

Megesett már, hogy a legújabb típusú okostelefont egyszerűen ledarálta vagy kirántott egy Ipadet, de nem csak erről híres a legismertebb erdélyi youtuber, Dezső Bence. Kitartóan, immár hat éve készít videókat, s lassan fél millió követője van,  magyar Youtube toplistán ő a tizenötödik.