HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. január 17., szerda

Szeretjük azt olvasni, amit moziban is látunk

Míg a kilencvenes években és azelőtt divatos volt telerakni az otthoni könyvespolcokat, mára kevesebben és kevesebbet vásárolnak.  És hogy mit vásárolnak? Leginkább azt, amit a marketing diktál, és sokszor azt, amit a moziban, televíziókban is lehet látni.

Szász Cs. Emese 2018. január 11., csütörtök

Kutya a tömbházban – lehetséges, de nagy felelősség

A kutyatartás nagy felelősség, s ha az a kutya velünk egy házban lakik, akkor még nagyobb feladat. Pálosi Csaba állatorvos szerint pont úgy kell vállalni azt az ebet is családba, mint ahogy a gyermekvállalásról döntünk, mert akinek kutyája van, nem alhat addig, amíg a nap rásüt a hasára, és a szabadságát is másképp kell tervezze.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. január 09., kedd

Síbalesetek megelőzése: amit nem érdemes kispórolni a felkészülésből

Amióta elindult a síszezon, síbalesetekről hallani mindenütt: végtagtörésektől, vágott sebektől, fejsérülésektől szenved a pórul járt síelő, függetlenül attól, hogy kezdő vagy haladó. De mitől ilyen gyakoriak a balesetek a sípályákon, és meg tudjuk-e előzni ezeket? Hegyimentő tanácsait kértük.

Szász Cs. Emese 2018. január 03., szerda

Az újév nem csodadoktor, de löketet adhat a változáshoz

Talán szilveszter éjjel nyomják el a legtöbb „utolsó” szál cigit, eszik meg az utolsó zsíros ételeket és hozzák meg a nagy elhatározásokat, hogy mostantól másként lesz. Ahhoz, hogy aztán január végén már ugyanott folytatódjon minden, ahol abbamaradt az év végén. De hogyan csináljuk másként?

Szász Cs. Emese 2017. december 29., péntek

Japánban nagy ünnep, de nem buli a szilveszter

Miután a karácsonyi ünnepek szerte a világban lecsengtek, a valódi ünnepi hangulat csak épphogy elkezdődik Japánban. Ott ugyanis az újév a legnagyobb ünnep, ehhez kapcsolódik a legtöbb szokás, hagyomány. De az óévbúcsúztató sem úgy zajlik, mint nálunk: semmiképp sem tűzijáték és buli az ünnep.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2017. december 27., szerda

Mi legyen a karácsonyi maradékkal? Tervezzünk új ételeket belőle!

Ünnepekkor mindig hajlamos az ember többet vásárolni, többet főzni, mint amennyire szüksége van a családnak és a vendégseregnek. De mi legyen a maradékkal, ha unjuk már a három napos kaját, de kidobni sem akarjuk. György Ottilia gasztroblogger tanácsait kértük.

Szász Cs. Emese 2017. december 21., csütörtök

Perui-székely karácsony Floridában

Bár karácsonykor hűvösebb van, még mindig rövidnadrágos az ünnep Floridában. Persze nem csak a hó és az igazi fenyő hiánya miatt más a karácsony egy perui-székely család floridai otthonában.

Szász Cs. Emese 2017. december 21., csütörtök

Kuriózum az erdélyi angyaljárás. Vajon miért csak hozzánk jön?

Az angyal szenteste suhan be az ablakon, ő hozza a szépen feldíszített karácsonyfát és a fa alá az ajándékot is mindenkinek. Erdélyben legalábbis – az angyal ugyanis karácsonykor csak mifelénk jár. De miért pont az angyal? És miért csak nálunk? Erre kerestük a választ.

Szász Cs. Emese 2017. december 19., kedd

Miért lett népbetegség az ekcémás bőr? Mit tehetünk ellene?

Bár egyre több a „hiperszuper”, drága testápoló, a különleges babafürdető, az érzékeny bőrre való mosószer, mégis úgy tűnik, egyre több gyereknek van baj a bőrével. Az utóbbi évtizedekben megháromszorozódott azoknak a gyerekeknek a száma, akik atópiás dermatitisszel küszködnek, vagy ahogy többen ismerik, ekcémával.&

Szász Cs. Emese 2017. december 14., csütörtök

6+1 karácsonyi kívánság anyukáknak. És még csak pénzbe sem kerül

Kicsit elgondolkodtunk azon, hogy mit kérnénk az angyaltól, ha bármit kérhetnénk. Kismamákat, édesanyákat kérdeztünk arról, mi az, ami hiányzik most az életükből, mit kívánnának a fa alá. Kiderült, sok hasonló kívánság van, s tényleg nem ártana egy angyal, aki, ha kell, akár az időt is megállítja.

Szász Cs. Emese 2017. december 12., kedd

Valósággal keveredő meseregény: nem nézi butának a gyerekeket Szabó Róbert Csaba

Négy felnőtteknek szóló könyv után meseregényt írt Szabó Róbert Csaba. A Vajon Nagyi és az aranyásók című kiadvány felvetése viszont egyáltalán nem gyerekes: az aranyhegyet ciántechnológiával eltüntetni kívánó bányászok elrabolják a Vajon Nagyit, akit ki kell szabadítani. A valósággal való b&

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2017. december 05., kedd

Túl a zakón és farmeren: a férfidivat forradalmát szítaná a divattervező

A női divatban mondhatni már minden megtörtént, a férfidivat azonban csak az utóbbi pár évben kezd kimozdulni a zakó-farmer vonalból. Ez a változás izgatja leginkább Ferencz Borbálát, aki szívesen öltözteti a férfiakat akár rózsaszín lebernyegekbe is. A 23 éves divattervezőre egy ruhatervezős megmérettetésen figyeltünk fel.

Szász Cs. Emese 2017. december 04., hétfő

Útmutató a mesepszichológiához? Új könyvéről kérdeztük Kádár Annamáriát

Ki ne hallott volna Kádár Annamária Mesepszichológia című könyvéről? A marosvásárhelyi, de szerte a magyar nyelvterületen elismert szakember most társszerzőként új könyvvel jelentkezett a témában: a mesepszichológia gyakorlatba ültetését részletezi. Erről kérdeztük.

Szász Cs. Emese 2017. november 28., kedd

Advent másképp: hajsza helyett élményteli várakozás

Az adventnek a közös várakozásról kellene szólnia, és arról, hogy külsőleg és belsőleg felkészülünk a karácsonyra, sok esetben azonban egy végeláthatatlan stresszel járó rohanás, amelynek a vége, hogy beesünk a karácsonyfa alá. De mit tehetünk, hogy elkerüljük mindezt? Pszichológussal jártuk körbe a témát.

Szász Cs. Emese 2017. november 27., hétfő

Magyarázat van, de mentség nincs rá: a nők elleni erőszak

Fel lehet-e ismerni a bántalmazót még a kapcsolat elején? Miért marad annyi nő a bántalmazó társával? Mit tehet valaki, ha ki akar törni? Többek közt ezekre a kérdésekre kerestük a választ a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja apropóján. László Éva pszichológussal beszélgettünk.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2017. november 23., csütörtök

Zsófika mint nevelési apropó: drámapedagógia a gyerekszínházban

Magyarországon egy generáció felnőtt rajta, nálunk még elég ismeretlen terület a színházi nevelés. A Mondják meg Zsófikának című előadással ezzel próbálkozik az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház két fiatal teatrológus hallgató segítségével.