Szász Cs. Emese 2019. április 19., péntek

Hogyan hódította meg a Kárpát-medencét a húsvéti nyúl? Ünnepi szimbólumokról a néprajzkutatóval

A színes tojást „tojó” húsvéti nyúl mindenki előtt ismerős, ott van a képeslapokon, őt formálják meg húsvéti édességként: a húsvéti marketingkampányok egyik legfontosabb szimbóluma. Pedig a régi magyar húsvéti szokásaink között hiába keressük. Hogyan került hozzánk, hogyan tört világuralomra? S m

Szász Cs. Emese 2019. április 18., csütörtök

Baba kémcsőből, és ami előtte vagy utána van

Még sokaktól nagyon távol áll a mesterséges fogantatás vagy a lombikbaba fogalma, pedig világszinten már több mint ötmillió gyerek született már ilyen módon. A módszerek egyre fejlettebbek, de egyre többen vannak azok is, akik kénytelenek a mesterséges eljárásokhoz folyamodni.

Szász Cs. Emese 2019. április 11., csütörtök

Bebújni a „boszorkány” bőrébe: filmezési élményekről Ritziu Ilka Krisztinával

Wass Albert Nucáját sokan ismerjük A funtineli boszorkány lapjairól. A szép havasi leány, akinek különböző csodás képességeket tulajdonítottak az emberek, egyesek szerint szent, mások szerint boszorkány. Wass Albert legnépszerűbb regényét Poór István filmesítette meg, erdélyi színészek játszanak benne.

Hallgassa online rádióinkat
Szász Cs. Emese 2019. április 09., kedd

A versmondás nem szavalás. Nyerj jegyet a vers rehabjára!

A közönséget a versekre, a színészeket a versmondásra szerették volna visszaszoktatni a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, ahol éppen egy évvel ezelőtt, a költészet napján kezdődött a „vers rehabja”. Az idei költészet napja sem telhet el költemények nélkül, s a Liget olvasói még jegyet is nyerhetnek a De szeretnék gazdag lenni

Szász Cs. Emese 2019. április 05., péntek

Apának lenni józsefi értelemben. Csaba testvér szerint Isten nem teremt selejtet

Mintegy hatezer gyereke és több mint ezer unokája van, mondhatnánk Böjte Csaba ferences szerzetesről. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány megálmodóját, működtetőjét ott faggattuk, ahol annak idején minden elkezdődött: a dévai kolostorban.

Szász Cs. Emese 2019. április 02., kedd

Erdélybe követik az életérzést: játék a Follow the Flow-koncert belépőjéért

Negyvenmilliós nézettség a YouTube-on – sokszor most sem hiszik el a Follow The Flow zenekar tagjai, hogy szinte hetente különböző rekordokat döntenek meg. A magyarországi viszonylatban álomszerű nézettséget 11 hónap alatt érte el a Nem tudja senki című daluk a videómegosztón, ez pedig abszolút rekordnak számít. A tavalyi év felfedezettjének számít

Szász Cs. Emese 2019. április 01., hétfő

Extravagáns, papírból: sok munka árán lesz a hulladékból divatos szütyő

Hogy nem mindennapiak, azt rögtön látni Antal Hajnal táskáiról: sem forma-, sem színviláguk nem szokványos. De a különleges, elegáns darabokról nem sokan mondanák meg, hogy papírból készülnek. Ez persze nem jelenti azt, hogy tiszavirágéletűek ezek a darabok: a papírból sok munka árán lesz tartós, divatos szütyőjük a hölgyeknek.

Szász Cs. Emese , Simon Virág 2019. március 21., csütörtök

Nézz ránk: emberek vagyunk, nem ufók :)

Felemás, színes zoknival igyekeznek felhívni a figyelmet a Down-szindróma világnapján arra, hogy a genetikai rendellenességgel született gyerekek, felnőttek itt élnek köztünk, ők is részesei a társadalomnak. Romániában tavalyi adatok szerint 4420 Down-szindrómás személy él, közülük 2611 gyerek.

Szász Cs. Emese , Fülöp-Székely Botond , Péter Beáta 2019. március 15., péntek

Márciusi ifjak 2019-ben: menő még a hazaszeretet? Hát a forradalom?

Szóba álltunk néhány fiatallal, s  arra kerestük a választ, hogy lázba hozza-e ma  a fiatalokat a szabadságharc eszméje. Unalmas-e a forradalom? Van-e nemzeti lelkesedés? Hogyan lehetne menő március 15. a mai ifjaknak?

Szász Cs. Emese 2019. március 15., péntek

Nők március idusán

Az 1848–49-es szabadságharcnak, ha nem is főszereplői voltak a nők, de meghatározó szerepük volt. Tamási Zsolt történész szerint a forradalom kultuszának és emlékezetének kialakulása is a nőkön múlt, a nők „felelősek” azért is, mert március 15-én van a nemzeti ünnepünk.

Szász Cs. Emese 2019. március 14., csütörtök

Borzongva szórakoznál? Nyerj jegyet Agatha Christie krimijére!

Szilveszterre készült, de azóta is nagy sikerrel megy a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház A láthatatlan hóhér című előadása, amely bizonyítja, hogy nem csak a televízió vonzza a krimirajongókat. Agatha Christie talán legizgalmasabb krimijére most a Liget játékosai is jegyet nyerhetnek.

Szász Cs. Emese 2019. március 11., hétfő

Ilyenek lettek, és most nálunk is fellépnek: ByeAlex és a Slepp

Szókimondó, balhés, de állandóan megújul és meglep. Mindez igaz Magyarország egyik legtrendibb előadóművészére, ByeAlexre, aki csütörtökön Kolozsvárra érkezik Slepp nevű formációjával az Anya ez lettem én turné keretében. A Liget olvasói most jegyet nyerhetnek a koncertre.

Szász Cs. Emese , D. Balázs Ildikó , Péter Beáta 2019. március 08., péntek

Nőnek lenni itt és most

Könnyebb? Nehezebb? Jobb avagy szebb ma nőnek lenni a 21. században? Ezek a kérdések jártak a fejünkben a nőknek ama napján, amikor mindig egy kicsit fókuszba kerülnek. S hogy milyen ma nőnek lenni? Mindenképp nagyon színes. Van, aki attól nő, hogy nőies, van, aki attól, hogy gyermeke van, van, aki feladatának tekinti, hogy úttörő nő legyen, van, aki hivatásának, hogy anya.

Szász Cs. Emese 2019. március 07., csütörtök

Akadálymentesen: játszótérrel nyitnak a társadalom felé

Egy halmozottan sérült gyerekkel nem könnyű játszótérre vagy egyáltalán bárhová menni, éppen ezért sokszor ezek a családok eléggé bezárkóznak, inkább otthon ülnek, minthogy kimozduljanak. Többek közt ezen szeretne változtatni a marosvásárhelyi Ludodom Egyesület.

Szász Cs. Emese 2019. március 05., kedd

Készen állni érzelmileg is. Mitől iskolaérett a gyerek?

Mindjárt hatéves a gyerek. Cserélődnek a fogai, megnyúlik a teste, eltűnik a babapocakja, s egyre több mindent ért, tud. De vajon tényleg iskolaérett? Mit kell egyáltalán tudnia egy előkészítőbe alkalmas gyereknek? S mivel kell megküzdenie? Szakértőt kérdeztünk.

Szász Cs. Emese 2019. február 27., szerda

Jeges is, forró is. Sóváradról terjesztett fagyikultúra

Télen fagyizni? Igen: nem csak lehetséges, de még akár hasznos is lehet. Többek közt a téli fagylaltozás kultúráját szeretné itthon is meghonosítani az a sóváradi fiatal házaspár, amely nem csak téli ízvilágot ad a fagylaltjainak, de akár meg is süti ezeket. Egyszerre lesz forró és hideg: igazi téli csemege.

Hallgassa online rádióinkat