Szász Cs. Emese 2019. augusztus 21., szerda

Repülni a világ fölött: saját határaikat keresik a hegymászók

Erőss Zsolt 2013-as halála után a múlt héten újabb nagyszerű embert veszített el az erdélyi hegymászó társadalom: az aradi Török Zsolt lelte halálát kedvenc helyén, a hegyen. A hegymászás valóban veszélyes sport, ám a megkérdezett szakemberek szerint ha betartjuk a szabályokat, nem veszélyesebb, mint maga az élet.

Szász Cs. Emese 2019. augusztus 12., hétfő

Bohém bulizókat vár a butikfesztivál. Nyerj jegyet a kastélykerti Awake Fesztiválra!

Az Awake Fesztivál nem az a hely, ahol a legnépszerűbb zenei fellépőkkel és éjt nappallá tévő bulikkal csábítanak, ez egy országos szinten is egyedi butikfesztivál, amely a szervezők szerint élményt, kikapcsolódást és tartalmas programokat ígér egy egyedi helyszínen, a gernyeszegi Teleki-kastély kertjében. Idén egészen pontosan a bohém &am

Szász Cs. Emese 2019. augusztus 05., hétfő

Nyilvános szoptatás: leomlóban a tabuk

Pár éve még sokan megrökönyödtek, ha egy parkban a padon vagy egy étteremben gyermekét szoptató anyát láttak, mondván, hogy ez magánügy, s az anya ne „mutogassa magát”. De hogy vagyunk most ezzel? Változott a hozzáállásunk?

Szász Cs. Emese 2019. július 29., hétfő

Két keréken a világ körül: egy évig kalandozott az erdélyi motoros

Egy évet és két hetet volt távol világ körüli úton a marosmagyarói Bezsnei Andor: 24 ország és mintegy 75 ezer kilométernyi motorozás után pár hónapra hazatért, de tervezett útjának még csak felét tette meg, így novembertől folytatja.

Szász Cs. Emese 2019. július 26., péntek

Méra World Music: a Ligettel bejuthatsz a különleges fesztiválra

Ha a csűrbeli bulikat nem is elsősorban hozzájuk társítjuk, a világzenét mint brandet mindenképpen a Méra Világzenei Csűrfesztivál hozta be és használja Erdélyben. A fesztivál augusztus 1–4. között negyedik alkalommal változtatja a kalotaszegi Mérát a világ közepévé, de csak napi ezer ember számára.

Szász Cs. Emese 2019. július 09., kedd

Legyen full laza az egész: az erdélyi influenszer nem befolyásolni, csak szórakoztatni akar

Megesett már, hogy a legújabb típusú okostelefont egyszerűen ledarálta vagy kirántott egy Ipadet, de nem csak erről híres a legismertebb erdélyi youtuber, Dezső Bence. Kitartóan, immár hat éve készít videókat, s lassan fél millió követője van,  magyar Youtube toplistán ő a tizenötödik.

Szász Cs. Emese 2019. július 05., péntek

A Kultúrpalota mint kincsesláda

Bár sokan nap mint nap elsétálnak mellette vagy gyakran bemennek egy-egy előadásra, mégis alig tudnak valamit a magyar szecesszió gyöngyszemének tartott marosvásárhelyi Kultúrpalotáról. Ha pedig elmegyünk egy róla szóló idegenvezetésre, rájöhetünk, hogy eddig csak néztük, de nem láttuk ezt a csodálatos épületet.

Szász Cs. Emese 2019. június 28., péntek

Visszaszámlás a VIBE-on: nyerj belépőket a Ligettel!

Már elkezdődött a visszaszámlálás a VIBE Fesztivál háza táján, ugyanis július 4-én rajtol a Marosvásárhelyen a fesztivál, amely több mint száz előadóval, egyre zsúfoltabb nappali programmal az összerdélyi magyar diákságot célozza meg, s mind a Maros-partra invitálja.

Szász Cs. Emese 2019. június 28., péntek

Levendulalázban: a közösségépítő gyógynövény

Egyre nagyobb divat a levendula, sokan nemcsak kertjük ékességének ültetik, hanem komolyan foglalkoznak a levendulatermesztéssel. A gyógynövény ugyanis amellett, hogy szép és sok jótékony hatása van, nem is kényes, s bár nem hagyományos, mégis szereti mifelénk is. Mi most egy egészen fiatal, harmadik éve létező levendulamezőre látogattunk el.

Szász Cs. Emese 2019. június 25., kedd

Double Rise: idén zöldebb, nemzetközibb, de a megszokott

Igazi különlegesség a fesztiválpalettán a Double Rise, amely felvállalja, hogy nem a kommersz zenei stílus kedvelőinek akar megfelelni, hanem elsősorban azoknak, akik a népzenét, a világzenét vagy épp az alternatív, elvontabb stílust kedvelik. Három éve szinte a semmiből robbant be a köztudatba a torockói rendezvény.

Szász Cs. Emese 2019. június 21., péntek

Megihletve a raklaptól

Esküvői kerti partira készítették az első raklapból összeállított ülőalkalmatosságokat. Gábor Barna és Gábor-Botos Sára fiatal házasok, és nemcsak maguknak, hanem másoknak is bútort készítenek: nem másból, mint az üzletekben árupakolásra használt raklapból.

Szász Cs. Emese 2019. június 18., kedd

Bohém művészetet! Nagyméretű installációk a Teleki-kastélyba

Hogy az Awake, a gernyeszegi kastélykert fesztiválja nem csak a zenéről szól, az is bizonyítja, hogy szerves része az a pályázat és kiállítás, amelyen fiatal képzőművészek, építészek azt próbálják bizonyítani, hogy a köztéri alkotások nem csak hagyományos műemlékek vagy hősök szobrai lehetnek.

Péter Beáta , Szász Cs. Emese 2019. június 11., kedd

Zarándokvonat, amely a lelki terheket is cipeli

Csaknem ezer zarándokot hozott el idén is a Boldogasszony Zarándokvonat a csíksomlyói búcsúra. A különleges szerelvényen évről évre közösségek alakulnak, ahol az étkezőkocsik mellett még rádióstúdió és csendes fülkék is segítik a lelki feltöltődést, a terhek lerakását.

Szász Cs. Emese 2019. június 04., kedd

Mi érdekli két sör között a bulizó fiatalt? Tudásfórum egy fesztiválon

Bár a millenniumi nemzedéket szeretjük megvádolni azzal, hogy őket semmi sem érdekli a telefonjukon kívül, a nekik szóló marosvásárhelyi VIBE Fesztivál mégis edukatív, nappali programokkal, az úgynevezett VIBE Kolival készül évről évre, s a tapasztalat azt mutatja, hogy át sokan előadásokkal töltik két buli közt az időt.

Szász Cs. Emese 2019. május 31., péntek

Vacsoraszínház. Eszik-e vagy isszák?

Míg sok színházban éppen azért küzdenek, hogy semmit se igyon és egyen a közönség előadás alatt, addig Marosvásárhelyen egy kis csapat azon fáradozik, hogyan találkoztassa a színházat és a gasztronómiát. Meg is volt az első vacsoraszínházi bemutatójuk: francia bohózat mellé pedig francia kulináris élmények járt

Szász Cs. Emese 2019. május 30., csütörtök

Játék a Hamlettel. Nyerj jegyet a Hazatérés Dániába című előadásra!

Ha nem olvasta is vagy látta, hallani biztosan mindenki hallott William Shakespeare Hamletjéről. Nem csak a világirodalom egyik legismertebb drámája, Kiss Csaba író, rendező életének egyik meghatározója is. Aki nem csak folyton újrarendezi Shakespeare művét, játszik is vele: a Hazatérés Dániába című darabja a Hamlet újramesélése, sőt egyfajta vita Shake