Tamás Gyopár 2018. szeptember 03., hétfő

A Balkán után Izlandon folytatódik a tekergés

A balkáni tekergés után most Izlandot tekeri körbe a gyergyói pár. Burján Anna és Magyari Pál a legtöbbször réteges öltözetben aludt, és bizton állítják, hogy a landmannalaugari konyha egyáltalán nem hasonlít a csomafalvi sípályánál lévő faépülethez.

Tamás Gyopár 2018. június 07., csütörtök

Új fajátékok régi furfanggal

Fa az alapanyaga azoknak a logikát, kézügyességet igénylő játékoknak, amelyek fejtörést okoznak kicsinek, nagynak egyaránt. Gyergyóújfaluban készítik a rejtvényes játékokat immár nyolc éve, és keresik a hasonló, régi, padláson hányódókat, hogy lemásolják, felelevenítsék, továbbadják.

Tamás Gyopár 2018. március 13., kedd

A gyógynövények nem csodaszerek! Macalik Ernő a hiszékenységről

„Dilivilág” van, mondja Macalik Ernő, elszaporodtak a sarlatánok, megy az agymosás, a megtévesztés. A gyógynövények nem csodaszerek, helyre kell tenni a dolgokat a fejekben. Vannak betegségek, amelyekre igenis gyógyszer kell, hangsúlyozza.

Tamás Gyopár 2018. január 04., csütörtök

Életbátorságról szóló történet: mindig a jövőbe nézett a 94 éves pedagógus

Nemrég töltötte 94. életévét Mezey Erzsébet gyergyóditrói pedagógus, akiről egykor már az orvosok is lemondtak. Zaklatott, szinte drámainak nevezhető életpályája tipikusan 20. századi. Megosztotta velünk történetét.

Tamás Gyopár 2017. december 12., kedd

A szobrász, akinek itthon is van otthona

Polgár Botond neve a gyergyóiak számára összefonódik a Szent István-szoborral, ám a jelenleg családjával Budapesten élő alkotó számos díjat érdemelt ki munkái által. Viszonylag korán, 15 évesen került el itthonról, ám mai napig berendezett lakás és műterem várja haza.

Tamás Gyopár 2017. november 28., kedd

Gyerekkortól harcos: gyergyóinak vallja magát a brit vetélkedőgyőztes

Aki követi a magyar bulvársajtót, tudja, Urszuly János nyerte a brit Ninja Warrior című tévévetélkedőt. Azonban az kevesek számára ismert, hogy a fiatalember székelyföldinek, pontosabban gyergyóinak vallja magát. Nemrég ismét itt járt, elbeszélgettünk vele.

Tamás Gyopár 2017. október 06., péntek

Évszázados receptek, avagy ízelítő Biri néni szakácskönyvéből

Szabógallérleves, borkőleves, töltött puszerli és hadi csillagok - csak néhány azok közül az étkek közül, amelyeket Biri néni szakácskönyvében találtunk. Jó részük egyáltalán nem mindennapos, sőt akár ismeretlen a mai háziasszonyok előtt, így mi kicsit szemezgettünk a kínálatból.