Ha eltörik a higanyos lázmérő. Nem kell pánikolni, de mit kell tenni?

Szász Cs. Emese 2022. március 07., 18:13

Bár több mint egy évtizede betiltották a higanyos lázmérőket az Európai Unióban, még mindig sok családban akad belőle. A tapasztalatok azt mutatják, ez méri meg legpontosabban a testhőmérsékletet, ezért is szeretik. Nemhiába tiltották azonban be, bajt okozhat, ha eltörik.

Ha eltörik a higanyos lázmérő. Nem kell pánikolni, de mit kell tenni?
galéria
Nem kell elköltöznünk otthonról, ha eltörik a higanyos lázmérő, de szakszerűen kell feltakarítani Fotó: 123RF

A napokban még a tűzoltóságot is kihívták Marosvásárhelyen egy eltört higanyos lázmérő miatt. A Maros Megyei Vészhelyzeti Felügyelőség ki is szállt a helyszínre a testület kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris (CBRN) alakulatával együtt. A lakókat kikísérték a lakásból, és a szakemberek távolították el a könnyen párolgó nehézfémet a lakásból.

Ha a tűzoltóságot nem is kell feltétlenül kihívni, mindenképp érdemes tudni, hogy mit tegyünk, ha eltörik egy higanyos lázmérő. Lorenzovici Anna háziorvos azt javasolja, hogy mivel a higany nagyon gyorsan párolog, az első az legyen, hogy gyorsan nyissuk ki az ablakokat, hogy ami párolog a levegőben, azt ki tudjuk szellőztetni.

„A higany, amikor leesik, kicsi golyócskákká válik. Nem szabad hozzányúlni kézzel, mert a bőrön keresztül is fel tud szívódni, gumikesztyűvel és papírlap segítségével össze kell görgetni, mert ahogy egymáshoz érnek, ismét összetapadnak. Majd felvenni, összecsomagolni, és elviekben veszélyes hulladékba kéne eljuttatni: orvosi rendelőbe, gyógyszertárba, bárhová, ahol van veszélyes hulladékgyűjtő. Nem szabad egyszerűen a szemétbe kidobni”

– magyarázta az orvos. Hozzátette, gumikesztyűt azért kell húzni, mert bőrön keresztül is felszívódhat a higany, valamint érdemes vigyázni arra, hogy ne lépjünk bele, ne hordjuk szét a lakásban.

Sokak szerint még mindig ez méri meg a legjobban a testhőmérsékletünket Fotó: Pexels

Ha olyan helyen esik le, ahonnan nem tudjuk felszedni, begurult valahová, vagy a szőnyegen pattant szét a lázmérő, akkor azt a

patikában kapható kénporral kell leszórni, és letakarni újságpapírral, mert a kénpor megköti és semlegesíti a higanyt

– tudtuk meg a háziorvostól, aki azonban hozzáteszi, elég kis mennyiségű higany van a lázmérőkben, tehát ha gyorsan és szakszerűen feltakarítjuk, és az elkövetkező napokban sokat szellőztetünk, nem történhet olyan nagy baj, mintha valaki huzamosabb ideig mérgezi magát higannyal például úgy, hogy a vízbe kerül a nehézfém, vagy olyan halakat eszik az ember, amik higanyos vízben voltak. A háziorvos rámutatott: ha valaki nem szedi össze a higanyt vagy nem veszi észre, hogy eltört a higanyos lázmérő, neurológiai tüneteket kockáztat. A higanymérgezés zsibbadást, bénulást okozhat, ilyenkor orvoshoz kell fordulni, de ennek kevés a valószínűsége, hogy megtörténik, ez krónikus, hosszan tartó mérgezés esetén szokott előfordulni. „Engem is hívtak fel páciensek, hogy eltört a lázmérő, és mit csináljanak. Költözzenek el? Mondtam, hogy nem kell elköltözni, szedjék össze, s szellőztessenek. Az egyik családban tudom, hogy a szőnyeget kidobták, mert ott pattant szét a hőmérő, az anyuka is gyereket várt akkor, de nem történt semmi baj” – mutatott rá a doktornő. 

Az Európai Unió 2008-ban döntött az egészségre és környezetre is rendkívül veszélyes higanyt tartalmazó mérőeszközök betiltásáról,

azóta nem lehet kereskedelmi forgalomban kapni ilyeneket.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.