Lelki éheztetés – az ártalmatlan fogyókúráktól az evészavarokig

Hajnal Csilla 2017. szeptember 01., 16:37 utolsó módosítás: 2017. szeptember 01., 21:00

Az adott társadalom szépségideáljai, amelyet a csontsovány modellek, sztárok képviselnek mind befolyásolják az evészavaroknak nevezett betegségek kialakulását. Meglepődnénk, ha tudnánk, milyen sok embert, főként nőket érintenek ezek a betegségek. Azonban csak azokra hat károsan a média által bemutatott valótlan testalkat, akik már gyerekkori tapasztalataik miatt fogékonyak a befolyásolásra, önbizalmuk változó, csalódtak a fogyókúrákban, lelki gondokkal küszködnek. Dr. Suba Réka, marosvásárhelyi életmód és táplálkozási tanácsadóval jártuk körül a két leggyakoribb evészavart, az anorexiát és a bulimiát.

Lelki éheztetés – az ártalmatlan fogyókúráktól az evészavarokig
galéria
Az evészavar kezdődhet egy ártalmatlan fogyókúrával, amit egy túlsúlyos vagy magát annak tartó ember kezd el azért, hogy lefogyjon Fotó: Pixabay.com

Mindkettő kezdődhet egy ártalmatlan fogyókúrával, amit egy túlsúlyos vagy magát annak tartó ember kezd el azért, hogy lefogyjon. Csakhogy van, aki nem képes kontrollálni a folyamatot, és akkor sem tudja abbahagyni az állandó evés- és súlyellenőrzést, ha már elérte a kezdetben kitűzött célt – magyarázza a szakember.

Az anorexia jelentése beteges étvágytalanság.

Olyan lelki eredetű evészavar, amelynek során az egyén erőteljesen törekszik arra, hogy lefogyjon. Az ebben szenvedők rettegnek az elhízástól, annak ellenére, hogy általában normális testalkatúak. A személy testképe torzult, mások testét valósan meg tudja ítélni, viszont magát nem.

Tünetei közé sorolható a menstruáció leállása, erőteljes fogyás, túlzott idegesség, meddőség, vérszegénység, csonttörésekre való hajlam. Hogy miért hajlamos valaki az önéheztetésre, elég nehéz kérdés. Sokan túlságosan maximalisták, folyamatosan leértékelik magukat, különböző félelmeik vannak, és rögeszmés viselkedészavarokkal küszködnek.

A személy testképe torzult, mások testét valósan meg tudja ítélni, viszont magát nem Fotó: Pixabay.com

Bulimia jelentése farkaséhség.

Ez egy kényszerbetegség, melynek során az egyénre evési rohamok törnek rá, amelyek után önmagát hánytatja, hogy elkerülje az elhízást. A bulimia háromszor gyakoribb, mint az anorexia. A bulimiások is az anorexiásokhoz hasonlóan állandóan testsúlyukkal foglalkoznak, betegesen félnek az elhízástól. Ez az étkezési zavar akár a gyermekkorból is jöhet. Sok anya esik abba a hibába, hogy ha gyermeke sír, etetéssel igyekszik orvosolni a problémát. Így a kicsi felnőtt korában is evéssel igyekszik majd magán segíteni, ha valami miatt rosszul érzi magát, vagyis az evés lesz a menekvése. küszködnek – meséli Suba Réka.

Amikor az evés bűntudattal jár

Az anorexiás és a bulimiás emberek számára az evés bűntudattal jár. Mint mondja, az egyik már eleve elutasítja az ételt, mert fél, hogy elhízik, a másik nem tud ellenállni, elfogyasztja, és utána szabadul meg tőle.

„A tévé, a magazinok, az internet tele vannak a különböző fogyást ígérő csodaszerek hirdetéseitől. Sajnos a fogyókúra fogalma egyre inkább elértéktelenedett, ami talán azzal is magyarázható, hogy sok az ehhez kapcsolódó sikertelenség”

– teszi hozzá a marosvásárhelyi szakember.

Akkor mégis mi lehet a megoldás abban az esetben, ha nem vagyunk megelégedve saját testképünkkel – tettük fel jogosan a kérdést. „Mostanában a teljes életmódváltások népszerűek, amelyek az étkezésen túl, a testmozgásra, sőt az alvásra is kiterjednek. Úgy tűnik jelen pillanatban, hogy az egyén ezzel hosszútavú sikert tud elérni a testsúlyának a megtartásában, ami önbizalmat ad neki, javul a kisugárzása és közérzete, valamint sokkal tudatosabban fogja élni az életét” – válaszolta a tanácsadó.

A média által bemutatott valótlan testideál is egy hajlamosító tényezőt jelenthet ezekre a betegségekre Fotó: Pixabay.com

Hozzátette, a média által bemutatott valótlan testideál is egy hajlamosító tényezőt jelenthet. Azonban károsan csak azokat befolyásolja, akik már gyerekkori tapasztalataik miatt fogékonyak a befolyásolásra, önbizalmuk változó, csalódtak a fogyókúrákban, csodabogyókban, és nehezen tudják megvalósítani a vágyaikat. Tehát önmagában a csontsovány modellek látványa nem tesz senkit anorexiássá, hacsak nem rendelkezik már eleve lelki tényezőkkel.

Lehet-e rajtuk segíteni?

Ha már kialakult az evészavar, fejezzük ki véleményünket az illetőnek, ajánljuk fel a segítségünket, abban, hogy megfelelő szakemberhez forduljon. Mielőtt szembesítjük a személyt a problémával, készüljünk fel arra, hogy lehet, hogy ingerültté és zárkózottá válik – mondta el Suba Réka. A másik lehetőség, hogy jó néven veszi, hogy valaki figyel rá és segíteni szeretne rajta. Mindenesetre úgy kell a segítségünket felajánlani, hogy azzal ne bántsuk meg az illetőt, ez ne legyen számára kellemetlen, ne érezzen szégyent velünk szemben. Legvégül mégiscsak a problémával küzdő egyénnek kell eldöntenie, hogy segítséget kér-e. Ha ő úgy dönt, hogy nem akar ezzel foglalkozni, nagyon kevés az esélye annak, hogy segíteni tudunk neki – tette hozzá.

Suba Réka úgy véli, lehet segíteni az evészavaros embereken, de csak ha ők is akarják Fotó: Boda L. Gergely

Ezek a zavarok nagyon bonyolultak, így a gyógyulás is nemcsak az evési szokások megváltoztatásában áll. Az étkezési problémákkal küzdő emberek csatája csak akkor lehet hosszú távon is sikeres, ha a gondolkodásuk és az érzelmeik is alapvetően megváltoznak. Valójában, ha megváltozik a gondolkodásuk, ez maga után fogja vonni az érzelmeik valamint a viselkedésük megváltoztatását is, és ez biztosítja azt, hogy nem esnek vissza – mondta el Suba Réka életmód és étkezési tanácsadó.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.