Nemet is tudni kell mondani. De mikor és hogyan?

Plesek Zoltán 2018. február 08., 19:15 utolsó módosítás: 2018. február 08., 19:18

Legtöbbünket a megfelelési kényszer hajt, és csak ritkán tudunk nemet mondani arra, amire rendszeresen megkérnek. Gyakran ez belső vívódást okoz, amíg rá nem jövünk, hogy változtatni kell önbecsapó énképünkön.

Nemet is tudni kell mondani. De mikor és hogyan?
galéria
Lehetőségek. Ha egy kérésre lehet igent mondani, nemet is kell lehessen Fotó: Pixabay.com

Mindenki fáradt. Az ügyfeleim – felnőttek és gyerekek – fáradtan érkeznek a pszichoterápiára. Gyakran fáradt vagyok én is. A beszélgetések rutinjába tartozik, hogy megkérdem, mi történt velük, amióta nem találkoztunk. Órarendszerinti feladatok között rohangálnak, és próbálnak megfelelni az elvárásoknak. Nem a jó értelemben vett munka utáni fáradtságról beszélünk, hanem kimerültségről. A középiskolások reggel már fáradtan érnek hozzám, és futnak tovább iskolába. A felnőttek munka után jönnek, de csak akkor, ha nem jön közbe valami halaszthatatlan munkahelyükön. Lelki egészségükkel akkor foglalkozunk, ha marad rá idejük.

Buta kérdések sorozatával fárasztom őket: miért éppen neked kell elvégezned, amit rád sóztak? Miért hagyod, hogy rád varrják mások feladatait? Olyan kérdések ezek, amelyeket barátainkkal is megbeszélünk. A válaszok ismerősök: tudod, nem mondhatok nemet, vagy nincs más, aki megtegye. Persze tudom, de mégis úgy teszek, mintha nem tudnám, és újra megkérdem, mert el kell jutnunk arra a pontra, hogy az ügyfél is megértse: mindaz elvégezhetetlen, amit a mindennapokban sokan vállalunk.

Veszélyes tévedés mindig igent mondani

Arra neveltek, hogy következetesek és megbízhatóak legyünk. Végezzük el a ránk háruló feladatokat. Hogy a feladatok nem sorban jönnek, és nem egyszerre valósíthatók meg, arra nem kapunk felnőtthöz méltó megoldást. Az európai ember végzetes képpel él az egyensúlyról. Azt hisszük, hogy a folyamatos változás nélküli teljesítmény jelenti az egyensúlyt. Pedig ez pont az ellentéte annak.

Dicsértek engem és mást is azért, mert mindig megbízhatóan elvégeztem feladataimat, és mindig tudtam a jó választ.  Az élet dicső pillanataiban az a szerencsés forgatókönyv, ha jókat mondanak rólunk. Szeretjük, mert megbecsülésre mindenkinek szüksége van. Megfürdünk a pillanatnyi dicsőségben, és abban reménykedünk, hogy ez máskor is így lesz. Bár e szavak, értékelések teljes mértékben nem igazak. Hosszabb időre visszanézve egyik sem az.

Az igaz, hogy megpróbáltam elvégezni feladataimat és odafigyelni másokra, de hol van ez a mindig abszolútumától?

Mégsem mondunk ellent, amikor dicsérnek minket, holott tudjuk, mindez csak a látszat. Ezek azok a pillanatok, amikor érezzük, tényleg fontosak vagyunk valakinek.

És persze kritizálnak minket, amikor nem vagyunk formában. Szedd össze magad, nem maradhatsz ilyen állapotban – mondják. Legyél optimista, lásd a dolgok jó oldalát. De nem tudják, hogy éppen kórházból vagy temetőből jövünk. Nem tudják, hogy éppen mi zajlik bennünk. Örök mosolyt várnak el tőlünk, mert szomorúságunkkal nem mernek szembenézni. Mert mi van, ha jó keresztyénként vagy lelkiismeretes barátként éppen az ő dolga lesz, hogy felvidítson minket?

Nagy úr a megfelelési kényszer, főleg, ha a főnökünk gyakorolja a nyomást Fotó: Pixabay.com

Soha nem fogom elfelejteni a román közszolgálati adó egyik díszgáláján elhangzott beszédet: egy hölgyet tüntettek ki a munkában való teljesítménye miatt. A színpadra kiállva elmondta: ő megtanulta, a munkában a mértékletesség a legfontosabb.

Megtanulta, hogy ha lejárt a munkaidő, neki haza kell mennie. Hogy az aznap elmaradt feladatokat másnapra kell hagynia.

Amit időben nem lehet elvégezni, azt tudomásul kell venni és elengedni, mert úgysem fognak neki szobrot állítani. Megtapsolták, mint azokat, akik végigmondták az ilyenkor szokásos cifra önámításokat.

Nehéz mindezt a fiataloknak elmagyarázni. Ők még képesek a leglehetetlenebb feladatoknak is nekivágni. Csodáljuk őket, és ez jót tesz a társadalomnak, de ez az életszemlélet nem fogja végigsegíteni őket az életen.

A végzet elkerülése

Ha azt hiszem, hogy mindig meg kell felelnem az elvárásoknak, hogy minden felmerülő problémát meg kell oldanom, hogy mindig képes vagyok szeretetteljes lenni, akkor már el is kezdek önmagamnak hazudni. Nem én vagyok a hibás, mondogatjuk, másként az önmagunkról alkotott pozitív kép nem tartható fenn.

Ilyen körülmények között az ember el sem éri az időskort, és olyan krónikus betegségek támadják meg, amire nem számított.

Az ilyen embereknél negyven év fölött gyakorivá vállnak a szív- és koszorúér-megbetegedések, a rákos daganatok vagy a pánikrohamok, a depresszió. Érdekfeszítő elméletek léteznek arról, hogy a folyamatos ellentmondásban való élet milyen stresszhelyzeteknek teszi ki az embert, és ettől miért betegszünk meg. De az elméleten túl a hogyan tovább kérdésre adott válasz ugyanaz: változtatni kell önbecsapó énképünkön.

Meg kell tanulnunk: minden igen kimondása nemet jelent minden más alternatívára. Statisztikai kimutatást készíteni a főnöknek a cég éves vécépapír-fogyasztásáról és kiértékelni az eredményeket nem fér össze azzal, hogy meglátogatok valakit a kórházban. Azzal sem, hogy estig a munkahelyen töltött napért hiába fizetnek túlórapénzt vagy más kárpótlást, mert az életemből azt a napot senki nem pótolja. Kár, ha oda jutunk, hogy a második infarktusnak vagy az agyvérzésnek kell erről meggyőznie.

A döntés a mi felelősségünk

Ha egy kérésére lehet igent mondani, akkor lehet nemet is. Már csak a félelmeinken kell túllépnünk: mi lesz a következménye? Nem léptetnek elő? Kirúgnak az állásból? Nem állítanak szobrot? Könnyű erről beszélni, de egy rendes ember számára ez olyan, mint amikor üvegfolyóson kell sétálnia a Grand Canyon felett. Szeretnénk, csak a testünk nem hallgat ránk, mert megfutamodunk.

Kezdőknek ajánlom Thomas Gordonnak az Én-közlések technikája című könyvét. Ezt használva úgy írjuk le a helyzetet, amivel találkozunk, hogy még véletlenül sem lehet minket hibáztatni, amiért a válaszunk: nem. Először megfogalmazzuk, hogy mi az, amit mi látunk.

„Arra kérsz, hogy statisztikát készítsek neked a cég éves túlzott vécépapír-fogyasztásáról, és derítsem ki, miért ilyen nagy a fogyasztás”. Aztán megfogalmazzuk, mi az, amit gondolunk. Megmondhatom a főnöknek, hogy „számodra a vécépapír-fogyasztásból származó költségek komoly cégvezetési kérdést jelent”. De arra is gondolok, hogy ott fekszik a legjobb barátom a kórházban, pár napja szenvedett agyvérzést, és nekem fontos lenne, hogy ma meglátogassam, mielőtt hazamegyek. Vagy erre lesz időm, vagy arra. Majd megfogalmazzuk, mit érzünk mindezzel kapcsolatban:

„úgy érzem, a vécépapír-fogyasztás titkának megfejtése helyett fontosabb meglátogatnom a barátomat”.

Ilyen óvatos elemzés után kimondjuk azt, ami amúgy is normális: „úgy döntöttem, neked most nemet mondok, és elmegyek meglátogatni a barátomat”. Ez tényleg működik. Gyakorlással egy idő után annyira belejövünk, hogy már csak nehéz helyzetekben kell ilyen módon másoknak és önmagunknak magyarázkodnunk, amiért azt tesszük, amit a józanész diktál.

Normális ember, aki nem pszichológiatechnikákkal programozta át lelkét azért, hogy normálisan dönthessen, nem így cselekszik. A főnök azt kéri tőlünk, hogy készítsünk statisztikát, miközben mi arra gondolunk, hogy ugorjon kútba a vécépapírszámláival együtt.

Vagy elmegyünk a barátunkat meglátogatni, vagy mégis elkészítjük a statisztikát – rosszul. Miközben az, akivel törődni szeretnénk, magára marad.

Mindkét esetben lelkiismeret-furdalásunk lesz. Az ilyen esetekről beszélgetünk a pszichoterápiás üléseken.

Mikor mondjunk nemet?

Közmondás emlékeztet arra, hogy a siker és a túlbuzgóság nem alkot jó párost. Adott helyzetben a túl merev próbálkozás nem az elvárt eredményt hozhatja, hanem a kudarc másik változatát. Gyakran hallom, hogy azt mondják: szépen is kértem, fenyegettem is, de egyik sem segített. Persze mondhatjuk, mert az adott helyzetben nem ezek voltak a jó megoldások. De attól még van megoldás.

Olyan dolgokért érdemes kifáradni, amelyek fontosak Fotó: Pixabay.com

Aki hosszú ideig azzal szembesül, hogy nem tud személyes korlátokat felállítani magának, és túl gyakran vállal olyan feladatokat, amelyek túlterhelik, oda jut, hogy szeretne végre ő is nemet mondani. Ha a munkahelyemen nem merem megtenni, akkor majd otthon a gyermekeimmel vagy a párommal keménykedek. Még akkor is, ha azok kérése jogos és fontos, és teljesítésük az én felelősségem. Vagy ha a családban nem merek nemet mondani, akkor azt megteszem az ismerőseimmel vagy idegenekkel. Közben érzem, hogy nincs igazam, de magunknak mindig jól tudunk hazudni, önmagunkat nem szoktuk lebuktatni.

A jól meghatározott személyes korlátok, a saját képességeim korlátjainak ismerete és a kritikák vállalása kell ahhoz, hogy túllépjek saját szupermen-komplexusaimon.

Nem vagyok képes mindig mindenben helytállni. Ezt fájdalmas elismerni egy versengésre épülő társadalomban. Megtanulni elszenvedni a kritikát, ellentmondani a folyamatosan versenyre való buzdításnak, érvelni a saját értékeink mellett azt jelenti, hogy folyamatosan szenvedünk, mert szembesülünk saját emberi korlátainkkal. De megtanulni nemet mondani akkor, amikor igent várnak tőlünk olyan, mint minden más emberi tevékenység. Ha megtanultuk és jól használjuk, akkor nemcsak a negatív visszajelzésekkel fogunk szembenézni, hanem azzal a belső jóérzéssel is, hogy azt tudjuk tenni, ami a megvalósítható lehető legjobb.

Egy idő után az emberek megtanulnak nemet mondani. És eljönnek a terápiás beszélgetésre ugyanolyan fáradtan, mint addig. Én is kimerült vagyok, mint addig, de akkor már mindketten tudni fogjuk: olyasmiért vagyunk fáradtak, ami megérte. És ez lelki békét ad ahhoz a felismeréshez, hogy

nem a fáradtság fog egyszer megszűnni, hanem a jókor mondott nemek segítenek abban, hogy attól fáradjunk ki, ami nekünk igazán fontos.

A szerző pszichológus és pszichoterapeuta

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport