Plasztikai sebészet: gyógyítás leleményességgel

Péter Beáta 2020. október 20., 19:26

A legtöbb embernek a szó hallatán a mellnagyobbítás,  zsírleszívás vagy az orrplasztika jut eszébe, a plasztikai sebészet azonban több ennél. Dr. Jankó Botond például leggyakrabban komplex sebészeti beavatkozásokat igénylő traumákat gyógyít, de persze az esztétikai ágban is tevékenykedik. Úgy véli, az orvosi szaktudás mellett kézügyesség, de fantázia és némi leleményesség is szükséges ahhoz, hogy valaki ebben  a szakmában tudjon tevékenykedni.

Plasztikai sebészet: gyógyítás leleményességgel
galéria
Plasztikai sebészhez járni nem egy rossz dolgot jelent, amit titkolni kell Fotó: 123RF

Jankó Botond gyermekkora óta az orvosi pályára készült, édesapja, Jankó Sándor sebész főorvosnak köszönhetően már korán megismerte a szakma szépségeit és nehézségeit is. „Az orvosi egyetemen a plasztikai sebészetben láttam meg azt a kreativitást és fantáziát, amit közel éreztem magamhoz” – emlékszik vissza. Hozzáteszi, nem könnyű lépést tartani a szakma újdonságaival, hiszen ez egy olyan szakág, amely rohamosan fejlődik, naponta jelennek meg új technikák, procedúrák, amelyek a páciensek javát szolgálják. 

Minden, ami szövethiányos állapot

A szakág pontos megnevezése plasztikai sebészet, esztétikai sebészet és rekonstruktív mikrosebészet. „Ez a három alappillér, amelyek folyamatosan egymástól függnek. Például nem végezhetünk plasztikai sebészeti beavatkozást anélkül, hogy az esztétikai aspektust ne vennénk figyelembe. Minden idetartozik, ami szövethiányos állapot, mind a bőr, mind a bőr alatti kötőszövetek: izom, ín, idegek, perifériás idegek, érképletek, artériák, vénák. De az égési sérülések is. A szövethiányos állapotok esetén rekonstruktív mikrosebészetet alkalmazunk, a test valamelyik részéből – amit donorzónának nevezünk – elveszünk egy darab szövetet, amelynek van egy jól meghatározott vérellátása, ezt mindenestől eltávolítjuk, és áttesszük egy olyan traumatikus felületre, ahol pótolni kell azt a szövetet. Ez a legkomplexebb ága az egész szaknak. Ez az úgynevezett anasztomózis, tehát a kontinuitás újra felállítása az artériák és a vénák között.”

Mint mondja, a leggyakoribb esetek – amelyek a sürgősségen keresztül kerülnek hozzá –, általában a fejsze és a láncfűrész okozta kéztraumák, és ezek közül is a bonyolultabbak. Azok, ahol ínérintettség, idegérintettség van, esetleg vaszkulárisan kompromittált, az ér-ideg képlet sérült a külső behatás miatt.

„Az eddigi legsúlyosabb eset egy körfűrész-baleset következtében került hozzám. Hosszirányba kapta el a kezet, a test tengelyével párhuzamosan vágott, majdnem a kéztőcsontokig. Rendkívül nagy szövetpusztítást végzett, mert ahogy forogtak a végek, kapta is ki a csontot, meg se találták azokat. És ilyenkor szükséges a plasztikai sebész leleményessége, mert nem standard műtétek ezek, ahol az adott problémára van egy bejáratott megoldás.

Az orvosnak kell legyen egy kicsi fantáziája, ami mellé a medikális tudás és a kézügyesség kell csatlakozzon, és ezeket felhasználva kell megvizsgálni, hogy mi az a maximális dolog, amit meg lehet menteni,

és mi az, amit fel kell áldozni azért, hogy más funkciókat meg tudjunk menteni. Ennél az esetnél a két összetört tenyércsontból csináltam egyet, hogy ne kelljen mindkettőt eltávolítani, de ez is problémás volt, mert kevés csontállomány maradt a kettőből. Ugyanakkor volt egy hatalmas lágyrészi szövethiány, amit pótolni kellett. Felhasználtunk egy ujjat, ami amúgy sem lett volna funkcionális ahhoz, hogy segítsük a többi ujjat, hogy hosszú távon funkcionális legyen a kéz.”

Dr. Jankó Botond. Kreativitást és fantáziát látott a plasztikai sebészetben Fotó: Jankó Botond archívuma

Hangsúlyozza, ilyenkor versenyfutás van az idővel, mert minél több idő telik el a traumától, annál nagyobb a kockázata annak, hogy komplikációk jelennek meg.

Az esztétikai ág

A legtöbb embernek a plasztikai sebészet hallatán a mellnagyobbítás, hialuronsav, botox, arcfiatalítás, mellplasztika, zsírleszívás, orrplasztika, fenékimplantátumok stb. jut eszébe – sorolja a szakorvos. „Ez a szép ága az egésznek, de nem azt jelenti, hogy orvosi szempontból könnyű. Nagyon sokan vannak, akik csak ezzel a részével foglalkoznak. Lévén, hogy állami szektorban is dolgozok, privátban is, én most mindkettővel foglalkozom, mert mindenből ismeretet, tapasztalatot szeretnék szerezni. Jelenleg három városban is rendelek: a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, Székelyudvarhelyen és Kolozsváron pedig magánklinikán.”

A botox és társai

A klinikákon, ahol dolgozik, több speciális arckezelést is igénybe lehet venni. Az első lépés az, hogy elbeszélgetnek a pácienssel, hogy mi az elvárt eredmény, és miből mit lehet kihozni. Ez alapján döntik el, hogy milyen procedúrákat, termékeket használnak. Ide tartozik a hialuronsav, ami egy töltőanyag, ezt beviszik a bőr alá, illetve bizonyos struktúrák alá, annak függvényében, hogy milyen hatást akarnak elérni. Van a botulinum toxin, ismertebb nevén a botox, ami egy izomlazító, izombénító neuromodulátor, ami a dinamikus zónákban kialakult ráncoknak az esztétikáján segít. Idővel eltörli ezeket a ráncokat azáltal, hogy az alatta fekvő izomnak az aktivitását lecsökkenti. Ugyanakkor készülékekkel, apró tűket használva speciális vitaminkoktélokat tudnak bevinni a bőr különböző rétegeibe, amelyek stimulálják az elasztikus tulajdonságát.

„Egyre többen keresnek meg egyre különbözőbb dolgok miatt, és ez jó. Plasztikai sebészhez járni nem egy rossz dolgot jelent, amit titkolni kell.

Hanem azt, hogy adsz a megjelenésedre, a testi-lelki egészségedre, egyensúlyodra, és a magabiztosságodon akarsz javítani, vagy azt megtartani.

Ez egy ránctól kezdve a komplexebb arc-, vagy testremodeláló procedúrára is érvényes” – emeli ki Jankó Botond.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.