Tanulni a betépett álmodozóktól: az újra Erdélybe készülő Zacher Gáborral beszéltünk

D. Balázs Ildikó 2020. február 18., 18:39

Hétköznapi boldog(talan)ságsaink, Betépett álmodozók és Droghelyzet címmel tart előadásokat dr. Zacher Gábor magyarországi toxikológus február 24. és március 3. között több erdélyi településen. A turnét megelőzően a közismert szakemberrel beszélgettünk.

Tanulni a betépett álmodozóktól: az újra Erdélybe készülő Zacher Gáborral beszéltünk
galéria
Február 24. és március 3. között több erdélyi helyszínen tart előadást Zacher Gábor toxikológus Fotó: Haáz Vince

– A drogfogyasztás ma már Erdélyben is reális probléma, amiről beszélni kell. Mit adnak a tudatmódosító szerek, hogy ily mértékben hódítanak?
– A kábítószer használata tulajdonképpen az emberiséggel egyidős. Valamikor sok-sok tízezer évvel ezelőtt valamelyik ősünk megevett egy gombát, egy gyökeret, egy növényt, amibe nem halt bele, de furcsán kezdte tőle magát érezni. Mai szóhasználattal élve betépett. Megváltozott. És ezek a szerek, amelyek ma már nem csak a természetből származnak, hanem mesterségesen is előállítják őket, ugyanazt teszik, megváltoztatják a fogyasztót. Van, aki úgy érzi, hogy neki ettől jobb lesz, megváltozik, más dolgokat fog látni, hallani, más lesz a térérzékelése, élénkebbé válik, vagy hirtelen lelassul tőle. Alapvetően ezek a szerek a változást adják meg az embernek.

Gondoljunk bele, napjaink borzasztó felgyorsult világában, amikor tényleg pörög körülöttünk az élet, akkor ezek a szerek – talán kicsit furcsán hangzik, amit mondok – alkalmasak lehetnek egy gyors örömszerzésre.

Van néhány órám, egy szombat estém, egy péntek éjjelem, hogy jól érezzem magam, de hogy ez mindenkinek bejön-e, na azt nem lehet tudni. Olyan szer nem létezik, ami százszázalékosan jó lenne mindenkinek, a kábítószerrel nem lehet biztosra menni. Lehet, hogy valaki már több alkalommal is a tiszta marihuánától jól volt, végigröhögte az estét, de a következő alkalommal történik valamit, ami a bizonytalanságról szól, és itt jelennek meg a problémák. De nézzük az alkoholt, ugye az alkoholnál jobb feszültségoldó szer nem létezik. Ha azt mondjuk egy tizenhat éves fiatalnak, hogy majd ha tizennyolc éves leszel, csak akkor fogyassz alkoholt, az badarság. De ha azt mondjuk neki, hogy figyelj, öreg, megihatsz két sört vagy két fröccsöt, de ne legyen harmadik.

A problémák a harmadik után kezdődnek, amikor jön a semmi sem érdekel érzés, és ezt követi a negyedik, majd az ötödik feles is.

Én a kábítószer szempontjából abszolút a nulla tolerancia híve vagyok, az alkohol tekintetében pedig a határok betartását tartom fontosnak, és akkor meg tudjunk magunkat védeni a problémáktól.

– Gondolom, rendszerint „csak egy” spanglival, „csak egy ” kupica pálinkával kezdődik minden...
– Egy kupicától vagy ne adj isten a másodiktól még  – valljuk be őszintén – nagy bajunk nem lesz. De a spanglitól lehet, hogy az első szívás után úgy érezzük, hogy elindulnak körülöttünk a falak, hogy mindjárt ránk dől a ház, de nem fog, mert nincs földrengés, ám gyakorlatilag máris megtörtént a baj. Az alkoholfogyasztást jobban kordában lehet tartani, mint a kábítószert.

Azt szoktam mondani, ha valaki úgy gondolja, hogy szeretne kábítószert használni akár alkalmilag, akár rendszeresen, az nyugodtan egy párszor használjon nulla milligrammot, és az égadta világon semmi baja nem lesz.

Ám minden, ami több mint nulla milligramm, az csak egy dolgot csinál velünk, megváltoztat bennünket. Valahol itt van a lényeg. Nem azt mondom, hogy tisztában kell lenni azzal, hogy a nyolcszázvalahány szer, ami a piacon elérhető, mit csinál a szerotoninnal, a dopaminnal, hogy változtatja meg a vérnyomásomat, a tudatállapotomat, a pupillámat, a reflexeimet. Ugyanis ha mindezzel valaki tisztában van, akkor már a megoldást is megtalálta. Nem használ kábítószert.

Fotó: Haáz Vince

– Családon belül hogyan viszonyulhat a szülő ehhez a témához, hogyan tudatosíthatja gyermekében a kábítószer, az alkohol rejtette veszélyeket?
– Az egyik lényeges kérdés, hogy mennyire ismeri a szülő a saját gyermekét, mennyire van köztük működőképes kommunikáció. Beszélgetnek? Na nem arról, hogy mi történt az iskolában – persze ez is fontos –, de észre tudja-e venni a kamasz gyereknél azt az apró rezdülést, ami lehet ugyan attól, hogy írt egy rossz matekdolgozatot, netán szerelmes, de attól is, hogy esetleg kipróbálta a kábítószert. Ezeket az apró rezdüléseket, ha észrevesszük, kiderül, hogy tényleg ismerjük-e a gyermekünket. El kell mondanom, nagyon gyakran nem ismerik a szülők a saját gyermeküket.

Legyenek őszinték, mikor beszélgettek el vele utoljára mondjuk egy futballmeccsről, egy új lemezről, egy színházi előadásról, az időjárásról, a politikáról, bármiről, ami által jobban megismerhették őt?

A másik igen lényeges dolog, hogy megbízom-e benne. De mindemellett még az is ott van, hogy felnőttként milyen szociális mintát tudok nyújtani a gyermekemnek. Ugyanis ha a gyerek azt látja, hogy anya és apa minden este otthon megisznak másfél üveg bort, amitől nem lesz ugyan botrány, verekedés, csak jól elvannak, akkor ez a gyermek számára is természetes. Ebben nő föl. Ettől a pillanattól kezdve számára is természetes lesz, hogy majd este megiszik egy üveg bort, mert mi baja is lehetne belőle. Tulajdonképpen továbbviszi azt a mintát, amit mutattak neki.

– És mit tegyen a szülő, aki éppen kezdi megismerni a gyermekét, és rájön, hogy baj van?
– Képzelje el, hogyan reagál egy szülő, aki a vasárnapi ebédnél arról kérdezi a gyermekét, hogy előző este hol volt, mit csinált, a gyermek pedig elmondja, hogy éjfélkor elszívott a barátjával egy marihuánás cigarettát. Na az lesz az a pillanat, amikor a szülő az ebédlőasztalnál meghal. Mert amikor az ilyesmi kiderül, abban a pillanatban pánikba esünk, hogy mi lesz a gyermekkel, jövő héten már heroint fog szúrni, noha persze azért ennek a valószínűsége nagyon kicsi. Ahelyett, hogy azt mondanánk neki, rendben van fiam, és mondd, mit adott neked a szer, mennyire érezted magad másképpen? Valljuk be őszintén, ilyen módon nem nagyon tudunk kommunikálni a gyermekkel.

Persze nem kell ennek a helyzetnek örülni, de csak ismételni tudom, kommunikálni, kommunikálni, kommunikálni. És nem úgy, hogy rátapadok.

Lehet például közös programokat csinálni. El tudnám képzelni egy apáról, hogy azt mondja, gyere fiam, lemegyünk a kocsmába, megnézzük a meccset, közben megisznak egy vagy két pohár sört. Úristen, tizenhat éves gyermek elment az apjával a kocsmába, és söröztek. Hát ezen a társadalom kiakadna, pedig semmi extra dolog nem történt, csak együtt voltak két és fél órát, jól érezték magukat, és attól, hogy a gyerek megivott egy pohár sört, nem dőlt össze a világ.

Fotó: Haáz Vince

– Betépett álmodozók címmel tart előadást, kábítószer-fogyasztó hírességekről is szót ejtve. Hogyan beszélhetünk ma úgy droghasználatról, hogy ne keltsük fel egy tinédzser érdeklődését olyan körülmények között, hogy az általa kedvelt sztárokról is előbb-utóbb kiderül, lelkes drog- vagy alkoholfogyasztók?
– Betépett álmodozók – szerhasználók, alkoholisták –, akik pont a szer, az alkohol hatására tudtak olyan dolgokat – zenét, filmet, festményt – alkotni, amelyek maradandónak bizonyultak. Olyan dolgot kreáltak, amelyek elébb vitték a világ szekerét. Nekik bejött.

Joggal gondolhatná más is, hogy nekik is bejöhetne. Benne van a pakliban. Csak ennek a valószínűsége egy az egy millióhoz, ami valljuk be, nem egy jó arány.

Viszont ezektől a betépett álmodozóktól nagyon sokat tanulhatunk. Elolvassuk a verseiket, a novelláikat, megnézzük a festményeiket, meghallgatjuk a zenéjüket, ezáltal közelebb kerülünk a tudatmódosító szerekhez, átélhetjük ezek hatásait, és úgy tudunk átesni mi is kábítószeres élményen, hogy valójában nem is használtunk szert. Képzeljük el, hogy középiskolában egy osztályfőnöki órán a kábítószerről beszélgetnek, na mit gondol, beindul egy őszinte csevej, felállnak a kamaszok és elmondják, hogy ők már próbálták ezt vagy azt a szert? Á, dehogy. Zavarban lenne részben a tanár meg szerintem a diák is. De mondjuk ha irodalom-, művészettörténet-, történelemórán tanulnak ezekről a hírességekről, az életmódjuk apropót jelenthet a drogokról való beszélgetésre. Ez is egy fontos része ennek a történetnek.

Mert lehet, hogy az aznapra kitűzött tantervvel nem haladunk előre, de legalább a tanár 45 percet beszélgetett a gyerekekkel arról, hogy ki hogyan látja a drogfogyasztás kérdését.

Persze, azért az átlag pedagógus nem az a korosztály, aki azt mondhatja, hogy ő is kipróbált már valamit egyetemista korában, az átlag az információjának jelentős részét a médiából szerzi. Gondoljon bele, hogy feláll egy diák, és megkérdezi, tanárnő, önnek mi a véleménye a biofűről? Vajon tudja-e a tanár, hogy mi a biofű? Lehet tudja, de elindul benne a kisördög, vajon miért kérdezi a gyermek? Biztosan használja, jajaj, igen, a múltkor is láttam, ott ültek kint a játszótéren s röhögtek, biztos füveztek. De lehet, hogy a gyermek tényleg csak azért kérdezi, mert kíváncsi a tanárnő véleményére. Na és akkor mit csinál inkább a gyermek? Nem kérdez, nem beszél, lapít, és így nincs baj. Mert ha föláll és kérdez, az ember rögtön kombinálni kezd.

Fotó: Haáz Vince

– A fiatalok egyre zsengébb korban kipróbálják a kábítószert vidékünkön is, de az alkoholt sem vetik meg. Miben tudnak megkapaszkodni, mi lehet az a visszahúzó erő, ami nem enged a csábításnak?
– Ez baromira nehéz. Ön is már az a korosztály, aki a rendszerváltás után volt fiatal felnőtt, magyarán szólva önnek is lehetett lehetősége a középiskolában vagy akár később arra, hogy elszívjon egy spanglit. De maradjunk az alkoholnál. Gondoljon bele abba a kínos szituációba, amikor tizenhat évesen odatolják a vodkás üveget, és azt kérdezik, na mi van, nem mered? És ön azt mondja, nem, nem kér. Na abban a pillanatban megkapja a magáét. Nagyon nehéz a kortársmintának ellenállni. Azt gondolom, értékrend kérdése. Ha otthon megtanítanak arra, hogy kinek a véleménye kell fontos legyen számomra, amikor egy haver azt mondja, hogy hülye vagy ha nem iszol vagy nem szívsz, megvonom a vállam, és továbbmegyek. Pontosan tudom magamról, attól hogy egy szituációban tudok nemet mondani, nem vagyok hülye, sőt több vagyok, mint a másik, mert jobb döntést tudok hozni. Itt köszön vissza ugye a szülői minta. Mondja Ildikó, önnek van gyermeke?

– Kisiskolás, óvodás...
– Nahát akkor a kihívások még ön előtt állnak. Ne felejtse el azt, hogy a világ hihetetlen módon tovább fog pörögni. Azok a szerek, amelyek ma ott vannak a topon, mire az ön gyermeke kamasz lesz, már muzeális értékűek lesznek. Mert ugye a nyolc évvel ezelőtt megvásárolt telefonnal ma már kiröhögnek. De föl lehet készülni arra, hogy mi lesz a gyerekkel holnap. Ehhez le kell ülni témába vágó könyveket olvasni, kicsit kell kalandozni az online világban. Szülőnek lenni a világ legveszélyesebb extrém sportja, tele kihívásokkal, és csak egyszer lehet valamit elrontani. Kommunikálni kell a gyerekkel! Na ugye, hogy megint visszakanyarodtunk a kommunikációhoz?

Nyereményjáték belépőkért!

A Hétköznapi boldog(talan)ságsaink című előadás a szenvedélybetegségekről, függőségekről szól és Kolozsváron, Nagyváradon, Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön követhetők figyelemmel. A második előadás új témát dolgoz fel, és a Betépett álmodozókról szól. Marosvásárhelyen kívül Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában tekinthető meg.  A Droghelyzet című műsor a margittai Horváth János Gimnázium diákjait és a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium tanítványait érinti. A turné állomásai és időpontjairól a szervező Eventikum oldalán lehet tájékozódni, ahol a belépők is megvásárolhatók. Néhány szerencsés olvasónk azonban a Liget nyereményjátékának köszönhetően is részt vehet valamelyik előadáson. Ehhez nem kell mást tenni, mint a Liget Facebook-oldalán a jelen cikket népszerűsítő bejegyzést lájkolni, és hozzászólásban beírni/bejelölni, kit vinnénk magunkkal az előadásra, és melyik városban. Egy-egy kétszemélyes belépőt sorsolunk ki a következő helyszíneken és időpontokban tartandó előadásokra:

Kolozsvár – február 24., 19.00, Diákművelődési Ház
Nagyvárad – február 26., 19.00, Állami Filharmónia
Gyergyószentmiklós – február 27., 19.00, Figura Stúdió Színház
Marosvásárhely – február 28., 19.30, Maros Művészegyüttes nagyterme
Székelyudvarhely – február 29., 19.00, Tomcsa Sándor Színház
Csíkszereda – március 1., 19.00, Szakszervezetek Művelődési Háza
Kézdivásárhely – március 2., 19.00, Vigadó Művelődési Ház
Sepsiszentgyörgy – március 3., 19.00, unitárius templom

A játékra való nevezés határideje február 21., péntek, 13 óra, a nyertesek kilétéről még aznap sorsolással döntünk.

A lájkolással és a bejelöléssel a játékban részt vevők és a bejelölt személyek beleegyeznek abba, hogy a sorsolást követően nevüket megosszák a Liget Facebook-oldalán.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport