Vajon jól gondoljuk? Amit a menstruációról tudni érdemes

Iszlai Katalin 2018. április 18., 16:00 utolsó módosítás: 2018. április 18., 16:55

Miközben a menstruáció minden nő életét végigkíséri a serdülőkortól egészen a menopauza beálltáig, a legtöbben kevés figyelmet fordítanak a folyamat bővebb megismerésére. Pedig fontos lenne tudni, melyek a normális menstruáció jellemzői, hiszen sok rendellenesség komoly problémákra utalhat. Nőgyógyásszal beszélgettünk a havi vérzéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

A menstruációs ciklus megismerése elengedhetetlen a nők számára Fotó: twenty20.com

Bár azt minden nő tudja, hogy – jó esetben – minden hónapban számíthat menstruációra, a havi vérzés pontos lefolyásával, a szervezetükben végbemenő változásokkal kevesebben vannak tisztában. A menstruációs ciklus megismerése azonban elengedhetetlen a nők számára, hiszen annak rendellenes időtartama, túlzott erőssége, illetve a túl gyenge vérzés is több egészségügyi probléma hírnöke lehet. A téma kapcsán dr. Felházi Réka csíkszeredai nőgyógyásszal beszélgettünk.

A nyálkahártya leválása

A menstruáció elnevezés a görög menszesz szóból származik, ami hónapot jelent arra utalva, hogy egy havonta ismétlődő folyamatról van szó. A menstruációs ciklus megértésének szempontjából fontos kiemelni, hogy a méhüreget nyálkahártya béleli, amelynek időszakos leválása eredményezi a vérzést. A folyamat azonban ennél jóval összetettebb, és két hormon irányítja: az ösztrogén és a progeszteron – magyarázta a nőgyógyász. Mint mondta, előbbi szintjének növekedése minden ciklus kezdetén általában egy petesejt érését, majd annak a petefészekből való kilövellését váltja ki, ezt nevezzük ovulációnak. Ebben az első fázisban a méhnyálkahártya az ösztrogén hatására elkezd vastagodni, majd az ovuláció bekövetkeztével a tüsző (ahonnan a petesejt kilövellődött) sárgatestté alakul, ez pedig progeszteront kezd termelni. A méh nyálkahártyája a progeszteron hatására tovább vastagszik, úgymond megérik, ezáltal pedig felkészül a megtermékenyített petesejt befogadására, hiszen

a nők minden menstruációs ciklusa azt a célt szolgálja, hogy felkészüljön a szervezetük egy esetleges terhességre.

Ha azonban a megtermékenyítés nem történik meg, a nyálkahártya leválik, és vérzés formájában távozik. Ez tulajdonképpen a menstruáció, amely általában háromtól hét napig tart, ez számít egészségesnek. Ha ennél több vagy kevesebb ideig tart, valami gond lehet.

„Mennyiségét tekintve havonta 80 milliliter vér számít átlagosnak, ennek körülbelül 70 százaléka az első két napon kiürül, ezt követően pedig kisebb mennyiségű, úgynevezett pecsételő vérzés marad fenn. Egy menstruációs ciklus általában 28 napig tart, de normálisnak tekintjük a 21 naptól 35 napig terjedő ciklusokat is” – emelte ki Felházi Réka.

Betétet és tampont egyaránt lehet használni Fotó: twenty20.com

A menstruáció higiéniáját tekintve a nőgyógyász hozzátette, a vérzés ideje alatt napi két mosakodás ajánlott a szeméremtest körül. Elmondta azt is, a menstruációs vér felfogására a betétet és a tampont egyaránt ajánlják. „Nagyon sokan félnek a tamponhasználattól, pedig nem kell tartani ettől. A titka csupán annyi, hogy háromóránként cserélni kell, ezért éjszakára inkább a betét használata javallott. Fontos azonban megjegyezni, hogy a tamponhasználat csak a nemi élet megkezdése után ajánlott” – húzta alá.

A problémás menstruáció

Bár a vérzés általában havonta ismétlődik, sok olyan nő is van, akiknek rendszertelen a menstruációja, esetükben ezt valamilyen egészségügyi probléma okozza – mutatott rá a nőgyógyász. Emellett rendszertelen lehet a menstruáció az elején, amíg nem indul be a peteérés a kislányoknál, illetve a változó kor kezdetétől a menopauza beálltáig, ilyenkor a rendszertelenség nem utal egyéb gondra.

A rendszertelen, problémás menstruációt sok esetben valamilyen betegség okozza Fotó: Pixabay.com

Fontos egy menstruációs naptár vezetése, amelybe minden hónapban fel kell jegyezni, hogy melyik napon jön meg és meddig tart a vérzés, ez alapján pedig számításokat kell végezni. Mindezt annak érdekében, hogy pontosan nyomon tudják követni a ciklusukat, hiszen annak hossza, illetve a vérzés időtartama és mennyisége nagyon sokat elárulhat az esetleges gondokról. A problémás menstruációnak több formája is ismert, az első ilyen a vérzés hiánya. A menstruáció teljes hiányát négy esetben tekintjük normálisnak: a serdülőkor előtt, a menopauza után, terhesség esetén, illetve szoptatás alatt. Ha a nemi érettség korában ezektől eltérő esetekben marad ki a menstruáció, minden esetben utána kell nézni, hogy mi lehet az oka. A háttérben ugyanis számos megbetegedés állhat a daganatos megbetegedésektől az anorexiáig (kóros lesoványodás), de okozhatja a kimaradást erős sportolás vagy a stressz is – sorolta Felházi Réka. Hozzátette, a vérzés hiánya mellett problémát jelent az is, ha túl bő a menstruáció: amennyiben több mint hét napig tart, a mennyisége pedig meghaladja a 80 millilitert, ismét kötelezően ki kell vizsgáltatni.

„Persze a 80 milliliter lemérése lehetetlen, de azt mindenki láthatja, ha túlságosan bő a vérzése.

Ennek is számos szervi oka lehet, mint például a fibróma (jóindulatú szövetkinövés), méhnyálkahártya-polip, valamilyen fertőzés, gyulladás, de ez esetben is szóba jöhetnek a daganatos megbetegedések is. Emellett ha valakinek túl magas az ösztrogénszintje, a menstruációja is bővebb lesz” – mondta.

A vérzés hiánya mellett problémát jelent az is, ha túl bő a menstruáció Fotó: Pixabay.com

Kiemelte ugyanakkor: az is gond lehet, ha túl kevés a menstruáció, azaz kevesebbet tart, mint három nap. Ez leggyakrabban a petefészek elégtelen működésére, az ovuláció hiányára utalhat. Ugyanakkor az sem normális, ha valaki túl gyakran, mondjuk kéthetente menstruál, emellett pedig a túl ritka vérzés esetében is orvoshoz kell fordulni.

Fájdalmak és orvosságok

A diszmenorreának, azaz a menstruáció során észlelt kismedencei fájdalomnak több oka is lehet, ilyen lehet a hátrahajló méh, a polip vagy a fertőzések, de sok esetben nincs szervi oka. Ilyenkor bele kell nyugodni, hogy az adott nő számára fájdalommal jár a menstruáció, ez azonban normális, nem utal semmilyen problémára. A nőgyógyász szerint a menstruációs fájdalom a panaszok erőssége alapján lehet enyhe, közepes vagy súlyos. Az enyhe diszmenorrea fél napot tart, ezt csillapítani lehet görcsoldóval is, a közepes egy napos fájdalmat okoz, ezt gyulladáscsökkentőkkel, fájdalomcsillapítókkal kell kezelni.

„Az említett gyógyszereket ajánlott már akkor bevenni, amikor elkezd fájni, hiszen ha megvárjuk az erős fájdalmat, nehezebben lehet csillapítani. A súlyos fájdalom a két enyhébb típussal szemben több mint három napot is eltarthat, és a munkavégzésben is akadályozhatja az érintett nőket. Esetükben a kezelés is nehezebb, és általában fogamzásgátlás alá helyezzük a betegeket, hiszen az ovuláció hiánya általában megszünteti a fájdalmat is.

Tudni kell ugyanis, hogy ha valakinek egy ciklusban úgy van menstruációja, hogy nincs peteérése, akkor az általában nem szokott fájni.

Ezért van az, hogy a kislányoknak egy ideig nincsenek fájdalmaik a vérzések alatt, majd egyszer csak hirtelen lesznek, hiszen akkor kezdenek ovulálni, peteérésük lesz. Mivel az első menstruáció 11-12 éves korban szokott megjelenni, már 9-10 éves korukban érdemes felvilágosítani a kislányokat a legfontosabb tudnivalókról. Ez azért fontos, mert vérezni fognak, ez pedig ijesztő a gyerekek számára. Azt kell tudatosítani bennük, hogy ez egy természetes folyamat, és minden hónapban jelentkezni fog a vérzés” – mutatott rá.

Megviseli a nőket

A nőgyógyász kitért arra is, hogy a menstruáció a változó korban a menstruációs vérzések elmaradásával (menopauza) fejeződik be. „Amikor a petefészkünk kezd kimerülni, hormonváltozások lépnek fel, és belépünk a változó korba. Ezelőtt 40-50 évvel a legtöbb nő már 45 éves korára menopauzába került, mostanra azonban ez szerencsére kitolódott. Manapság általában 49-50 éves korban következik be, de akinél már 40 éves kor előtt jelentkezik, ki kell vizsgáltatni, és ilyenkor ajánlott egy hormonpótló kezelés is. Az is problémát jelenthet, ha egy nő 55 éves kora után is vérzik, ez daganatos megbetegedésekre is utalhat” – fejtette ki a szakorvos. A menopauza beálltát egyébként nem úgy kell elképzelni, hogy egyszer csak elmaradnak a vérzések és kész, ez a folyamat akár évekig is eltarthat.

Minden egyes menstruációval a női test felkészül egy esetleges fogamzásra Fotó: Pixabay.com

„Általában hőhullámokkal, álmatlansággal kezdődik, és jellemzőek ilyenkor a szexuális zavarok, de nem kell megijedni. Ez nem azt jelenti, hogy vége a szexuális életünknek, csak egy kis átmenet van, amíg alkalmazkodik a szervezetünk, majd visszaáll a rend.

A női szervezetet azonban alaposan megviseli ez az időszak, és hangulatingadozásokkal is jár, a depresszióra hajlamosak pedig különösen oda kell figyeljenek, hogy ne essenek vissza”

– hívta fel a figyelmet az orvos.

Emellett tünet lehet a vérzészavar is, bővebb, elhúzódó vérzések jelentkezhetnek, amelyek akár 12 napig vagy két-három hétig is eltarthatnak, sőt olyan is van, hogy egyáltalán nem áll meg. „Ilyenkor orvoshoz kell fordulni, és be kell avatkozni valamilyen formában, hiszen ilyen esetben már nagy lehet a vérveszteség.

Akkor szoktuk azt mondani, hogy menopauzába került valaki, amikor 12 hónapig nem volt semmilyen vérzése.

Ha egy év vérzésmentesség után mégis megjelenik valamilyen vérzés, kötelezően ki kell vizsgáltatni, mert ennek gyakran daganatos megbetegedés lehet az oka. A változó korban egyébként különösen oda kell figyelni a kálcium és D-vitamin pótlására, illetve nagyon fontos az aktív testmozgás is” – zárta Felházi Réka.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMAL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.