A mérgező munkahelyi légkör sem természetes – kisfilm készült a mobbingról

Péter Beáta 2021. szeptember 22., 19:00 utolsó módosítás: 2021. szeptember 22., 19:09

Nem csak a fizikai erőszak erőszak – ennek a tudatosítását, felismerését, megelőzését tűzte ki célul a KALOT Egyesület a legújabb lelkigondozói projektjével. Egy kisfilmmel most a munkahelyi zaklatás formáira szeretnék felhívni a figyelmet.

A mérgező munkahelyi légkör sem természetes – kisfilm készült a mobbingról
galéria
A mobbingot, vagyis a munkahelyi zaklatás formáit mutatja be a Kalot Egyesület videója Fotó: Forrás: Kalot Egyesület

A mobbingot, vagyis a munkahelyi zaklatás formáit mutatja be a KALOT Egyesület videója, a szervezet ugyanis legújabb lelkigondozói projektjével az erőszak nem fizikai formáinak felismerésére és kezelésére hívja fel a figyelmet.

„Székelyföldön is lassan »természetellenes« cselekvéskategóriába kezd tartozni a fizikai erőszak. Az erőszak más formáinak (verbális, lelki, szexuális, kirekesztésre alapuló, gazdasági, anyagi, bullying, mobbing stb) felismerése és annak tudatosítása azonban, hogy méltóságon, egyenlőségen alapuló emberi kapcsolatokban ezeknek sincs helye, még gyerekcipőben jár. A projekt keretében paradigmaváltást szeretnének generálni elsősorban a fiatalok és fiatal felnőttek körében, szemléletükben, mentális térképükben átértelmezni az erőszak fogalmát, – érzékennyé tenni őket az erőszak fizikain túli formáinak felismerésére és kezelésére” – írják.

A projekt alapját két, egyenként öt-hat perces kisfilm alkotja, amelyek érzékenyítő módon mutatják be a nem fizikai erőszak két típusát:

a mobbingot, vagyis a munkahelyi zaklatás formáit, amelyek az áldozat önbizalmát, emberi méltóságát rombolja, rendelkezési jogát sérti, és a párkapcsolati passzív agressziót.

A filmek foglalkozássorozat alapját is képezik Fotó: Forrás: Kalot Egyesület

A filmeket  Köllő Ildikó rendezte, és ugyancsak ő jegyzi a forgatókönyveket, amelyeket személyes interjúkból, fórumokon fellelhető történetekből, szakmai kutatásokból állított össze. A filmek groteszk, áldokumentarista stílusa a  konkrét bántalmazó szituációkon túl bemutatja az áldozat és az elkövető gondolatait, magatartását is. Az első epizódban Tőtős Ádám és Hunyadi István, a  Szigligeti Színház színészei szerepelnek, míg a második epizódban Szántusz Noémi mesteris színészhallgató és Tőtős Ádám. A mobbingot feldolgozó kisfilm szakértői munkatársa dr. Szigety Tünde.

„A KALOT Egyesülettől kértek fel, hogy készítsem el ezeket a kisfilmeket. A két fő témának a munkahelyi és a párkapcsolati mentális bántalmazást jelölték meg. Elindult a munkafolyamat, elküldtek egy koncepciót, hogy körülbelül a részekben mi jelenjen meg, mi köré írjam a jeleneteket. Elkezdtem ötletelni, hogy milyen formában tudjam megmutatni úgy, hogy öt percben képet kapjunk arról, hogy mi is a mobbing.

Ezt a groteszk formát választottam, az álinterjús megoldást, hogy az elkövetőnek és az áldozatnak is bemutassam a gondolatait, illetve a szituációkat.

Miután meglett a forma, utána tartalommal kezdtem megtölteni. Kértem anyagokat a mobbing kapcsán, Szigety Tündének a kutatását, készítettem interjúkat, és nagyon sok fórumot olvastam. Ugyanígy a párkapcsolati erőszak kapcsán is olvastam fórumokat, ahol ilyen esetekről számolnak be az áldozatok. Megvolt a forma, megvoltak a jelenetek, kitaláltam a karaktereket, és összegyúrtuk egy forgatókönyvvé” – mesélte a munkafolyamatról a Ligetnek.  

Mint mondta, korábban is foglalkozott a bántalmazás témájával. Még egyetemista korában készített egy kísérleti filmet a bántalmazásról, amely díjban is részesült, később pedig egy dokumentumfilmjében is a bántalmazás témáját és annak következményeit dolgozta fel. „Az a film egy tizenhárom éves kislányról szól, akiről szexvideót osztottak meg, és arról, hogy ez hogyan érintette őt és a családját. A bántalmazás témája mindig foglalkoztatott. Dolgoztam korábban még egy projektben, a munkahelyi szexuális bántalmazásról készítettem egy kisfilmet. Én szerkesztem és vágom a Saphiophile sorozatot, Gergely Orsolyával két részt is készítettünk a munkahely témában, már akkor elkezdett érdekelni ez a téma, és amikor a megkerestek a KALOT Egyesülettől ezzel az ötlettel, nem is volt kérdés, hogy csatlakozom-e projekthez.” Úgy véli, még mindig nem foglalkozunk eleget ezzel a témával, pedig fontos lenne, hogy a munkahelyen is kellőképpen bánjanak az alkalmazottakkal, hogy ne sérüljön azok emberi méltósága.

A második kisfilm a párkapcsolati bántalmazás témáját boncolgatja majd Fotó: Forrás: Kalot Egyesület

A kezdeményezők úgy vélik, a filmek megtekintése önmagában is elindíthatja a felismerés és tudatosítás folyamatát, de a KALOT Egyesület Lelkigondozói Szolgálatának munkatársai a film megtekintésén túl számos településen foglakozás-sorozatot szerveznek fiataloknak, iskolai, plébániai, ifjúsági szervezetek keretében. A foglalkozásvezetők lelkigondozói végzettséggel rendelkező, és a projekt keretében külön tréneri munkára felkészített szakemberek. A másfél-két órás tevékenységek alapjául a két kisfilm megtekintése szolgál, erre épül rá egy interaktív, érzelmek mozgósítására, empátia felébresztésére és tudatosítására épülő foglalkozás. Ennek eredményeképpen a résztvevők képesek lesznek felismerni, megérteni a fizikai erőszakon túli erőszak formáit, az elszenvedőkhöz empatikusan viszonyulni, ezen erőszaktípusokkal szemben hatékonyan, de erőszakmentesen védekezni.

A foglalkozásokra felkészített 15 lelkigondozó Csík, Gyergyó, Udvarhely és Háromszék térségében tart műhelymunkákat, a tervek szerint ezeken 600-700 fiatal fog részt venni. A foglalkozásokkal kapcsolatban a kepzesek@kalot.ro e-mailcímen vagy a 0758-840 279-es telefonszámon lehet. A sorozat második része szeptember 23-ától érhető el a KALOT Facebook-oldalán.

„A mérgező, kirekesztő, az emberi méltóságunkban sértő  munkahelyi légkör nem természetes! Ezt ideje tudatosítanunk!”

– hangsúlyozzák a projekt kezdeményezői.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.