Gyógyszerek otthon: mi legyen a házipatikában?

Péter Beáta 2018. március 19., 15:30 utolsó módosítás: 2018. március 19., 21:43

Ajánlott az orvossal, gyógyszerésszel való konzultálás, mielőtt valamilyen gyógyszert kezdenénk szedni, de mit szerezzünk be az otthoni készletbe, hogy szükség esetén kéznél legyen, és mit kell tudni róluk? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe Gál Adél gyógyszerésszel.

Gyógyszerek otthon: mi legyen a házipatikában?
galéria
A házipatikánkban jó, ha megtalálhatók a fertőtlenítők, gyulladáscsökkentők, láz- és fájdalomcsillapítók, az allergia elleni szerek, bélfertőtlenítők, a krónikus betegség esetén szedett gyógyszerek Fotó: Pexels.com

A legfontosabb a legelején, vagyis azoknak a készítményeknek a listája, amelyeket ajánlott a házipatikában tartani: fertőtlenítők vagy antiszeptikumok, antibiotikum, gombaellenes szer, gyulladáscsökkentő, láz- és fájdalomcsillapító, allergia elleni szer, bélfertőtlenítő, vitamin és táplálékkiegészítő. A listát Gál Adél is a Szépvíz Községbeli Nők Klubjának meghívására létrejött előadásának elején mutatta be, majd kitért a részletekre is.

A fertőtlenítőket általában megelőzésre használjuk, de fontos tudni, hogy ezek nem szelektívek, ugyanúgy károsak a kórokozókra is, mint az emberi szervezetre.

Lokálisan alkalmazzuk ezeket, de irritációt is okozhatnak. Dezinfektálásnak nevezzük azt, amikor a környezetet vagy az eszközöket fertőtlenítjük, és antiszeptikumoknak azokat a szereket, amelyeket a bőrön vagy nyálkahártyán használunk. Lehetnek baktericid hatásúak, azaz elpusztítják a kórokozókat, vagy bakterosztatikusak, amelyek a kórokozók szaporodását gátolják. Hatékonyságukat befolyásolja a koncentrációjuk, az, hogy mennyire stabilak és mennyi időt hagyjuk hatni. Otthon ajánlott tartani oxigénes vizet, klórt, jódot vagy ezüst alapú fertőtlenítőt (ezüstkolloidot).

Az antibiotikumok szelektíven, csak a kórokozókra hatnak, viszont a gazdaszervezetre is vannak mellékhatásai.

Előállításuk baktériumokból történik, de van, amelyiket kémiailag módosítják. A hatásuk lehet bakteriosztatikus vagy baktericid. Okozhatnak allergiát és elpusztíthatják a normál flórát, ebből kifolyólag gombásodás áll be. Az antibiotikumok csoportjából ismertebb a penicillin, ampicillin, amoxicillin, cefalosporin. Az antibiotikum nem fájdalomcsillapító, nem gyulladáscsökkentő és nem is lázcsillapító. Ha nincs meg a megfelelő dózis és megfelelő kezelés, akkor nem hat. Könnyen kialakulhat antibiotikum-rezisztencia, tehát ha sokáig szed valaki antibiotikumot, nem fog jobban hatni – hívja fel a figyelmet a gyógyszerész. Az antibiotikum mellé ajánlott a probiotikum szedése – lehetőleg ne egyazon időben vegyük be ezeket. Okozhatnak hasmenést, székrekedést vagy gombásodást. Mivel az influenzát vírus okozza, nem hat rá az antibiotikum, ezt antivirális szerekkel kell kezelni.

„Amikor az orrváladék áttetszőbb, hígabb, az általában vírusos megbetegedést jelez, amikor dúsabb, akkor bakteriális. Ha a köpet köhögés esetén folyamatosan szakadozik fel, az is bakteriális fertőzés, de mindenképp ajánlott orvoshoz fordulni” – magyarázta Gál Adél. Az antibiotikumot akkor szokták injekció formájában adni, ha nagyon súlyos a betegség, illetve kórházi kezelések alkalmával. Előnye, hogy hamarabb felszívódik és hamarabb hat, de a mellékhatásai ugyanúgy fennállnak.

Gál Adél gyógyszerész Fotó: Péter Beáta

„Betegség esetén ne nyúljunk egyből az antibiotikumokhoz, három napos láz után ajánlott szedni. Kell hagyni a szervezetet, hogy harcoljon meg, mert ha minden problémára egyből bekapjuk az antibiotikumot, amikor valóban szükség lenne rá, nem fog hatni. Terhesség esetén nem ajánlott szedni, ha mindenképp szükséges, akkor az egyedüli antibiotikum, ami ilyenkor szedhető, az a penicillin és testvérei.

De nagyon fontos, hogy orvosi felügyelet mellett szedjék a kismamák, ugyanígy a szoptatási időszak alatt is”

– hangsúlyozta a szakember.

A gombásodás kialakulhat az antibiotikum szedése vagy gombás eredetű fertőzések nyomán is. Ezek lehetnek topikusak, azaz lokálisak, a bőrt és annak képződményeit – haj, köröm, nyálkahártya – érintőek, és vannak szisztémásak, amelyek a csontokat, szerveket, nyirokcsomókat is érintik. A gombaellenes szereket megtaláljuk kenőcs, oldat, kúp, tabletta, spray, púder formájában, figyelni kell, hogy a kezelés ideje alatt nem szabad édeset enni, ugyanis a cukrot tartalmazó ételek táplálják a gombát.

Láz- és fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők viszont a házipatika részei kell legyenek Fotó: Pexels.com

A láz- és fájdalomcsillapítók közé tartozik a paracetamol (acetaminophen, p-aminofenol származék), egy dózis 500 mg, napi maximum négy dózis beszedése ajánlott. Gyerekeknek is adható, 40–125 mg adagban. Túladagolás esetén hepatotoxikus, azaz májkárosító hatása lehet, okozhat allergiát is. Terhesség esetén rövid ideig használható, orvosi javallatra.

Szintén láz- és fájdalomcsillapító a metamizol (noraminofenazol), ezt tartalmazza az Algocalmin, dózisa egyszerre 500 mg, gyerekeknek 15 év alatt csepp formában 70mg/kg adagolható. Csontvelőkárosító hatása van, a terhesség első és harmadik trimeszterében nem ajánlott a szedése, a második trimeszterben csak orvosi javallatra.

A nem szteroid gyulladáscsökkentők közé tartoznak a szalicilsav-származékok. „Ősidők óta ismert, hogy a fűzfák kérge lázcsillapító hatású. Az egyik fűzfafajta (Salix alba) kérgéből 1827-ben egy szalicilnek nevezett kezerű glikozidot vontak ki, amiből hidrolízis során szalicilalkoholt állítottak elő. Ebből oxidációval 1938-ban előállították a szalicilsavat. Mellékhatásai is lehetnek: fekély, vesekárosodás, vérzés, csontvelőkárosodás, allergia, asztma.”

Az aszpirint enyhe és közepesen erős fájdalmak csillapítására használják, de lázcsillapító és gyulladást gátló hatása is van.

A terápiás indikációk dózisfüggőek, 40 és 1500 mg között. „Antiagregáns, ami azt jelenti, hogy gátolja a vérrögképződést, nehezebben alvad a vér. Bármilyen műtéti beavatkozás előtt nagyon fontos szólni, hogy használtunk-e aszpirint vagy bármilyen más fajta vérhígítót.” Mellékhatások: hányinger, hányás, gyomorfekély, fokozza a légzést, nagyobb dózis esetén fülzúgást válthat ki. Használata terhesség esetén nem ajánlott, a magzat testtömeg csökkenéséhez vezet.

Az ibuprofen a szervezet által jobban tolerált, mint a szalicilát-származékok. Szintén fájdalom, láz- és gyulladáscsökkentő hatású. Gyulladásgátlásra napi 2400–3200 mg, fájdalomcsillapításra 200–600 mg ajánlott. Mellékhatásai: gasztrointesztinális panaszok, bőrkiütés, fülzúgás. Használható a terhesség első két trimeszterében, ha nagyon szükséges. A gyerekek dózisa 20 mg/kg, 12 év alattiaknak szirup formájában javallott.

Ha minden problémára egyből bekapjuk az antibiotikumot, amikor valóban szükség lenne rá, nem fog hatni Fotó: Pexels.com

„A gyulladáscsökkentőket ajánlott mindig evés után bevenni. Az alkoholt kerülni kell, aki tudja, hogy érzékeny a gyomra, használjon valamilyen gyomorvédőt. A gyomorvédőt és bármilyen más gyógyszert nem szabad egyszerre bevenni. A krónikus betegségekre szedett gyógyszereket sem, például a vérnyomáscsökkentőt egyszerre a gyomorvédővel, mivel egyik a másikat megköti, nem érik el a megfelelő hatást.

Fontos, hogy ne kapjunk be egyszerre egy marék gyógyszert”

– húzta alá a gyógyszerész.

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra (allergénekre), amelyek normál körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Allergiát válthat ki például a parlagfű, mogyoró, tartósítószerek. Tünetek: orrváladékozás, tüsszentés, szemirritáció, nehéz légzés, hányinger, hányás, bőrpír, ekcéma, urticaria, sokk.

Az allergia elleni szerek közül ismertebb a loratadint tartalmazók, a desloratadine-t, a cetirizinet. Ezek tabletta és szirup formájában kaphatók. „A loratadint nagyon álmosít, ezért reggel nem ajánlott bevenni, a desloratadine kevésbé álmosít, a cetirizine egyáltalán nem. Allergia esetén jó használni a szerek mellé kálciumot.”

Amikor beveszünk ezekből a gyógyszerekből, ellenőrizzük le, hogy maradt-e még a következő alkalomra belőle Fotó: Pexels.com

Ajánlott – főleg a nyári időszakban – az otthoni patikában bélfertőtlenítőt tartani, például Furazolidont vagy Saprosant. Az előbbinek napi háromszor-négyszer 100–200 mg a dózisa gyerekek esetében, az utóbbinak antibakteriális hatása van, de a normál bélflórát nem károsítja. A rögtön ható bélfertőtlenítők bakteriális fertőzés esetében nem ajánlottak, mivel ilyenkor nem tud kitisztulni a bélrendszerből a kórokozó baktérium.

Végül a vitaminokat említette a szakember. „A vitaminok olyan szerves anyagok, amelyek a szervezet működésében alapvető funkcióval rendelkeznek. A vitaminok nem szolgáltatnak energiát, azonban a szervezet összes szabályozó folyamatában részt vesznek, az anyagcserefolyamatok normális működésének alappillérei. Szabályozzák a sejtműködést és az energiaháztartást. Elengedhetetlenek a szervezet normális fejlődéséhez, hiányuk súlyos elváltozásokat okozhatnak a működésében.

A vitaminhiány legjobb kezelése a kiegyensúlyozott és változatos étrend.

Az ember érzi, amikor valamilyen vitaminra van szüksége. Ha változatosan eszünk zöldséget, gyümölcsöt, az bekerül a szervezetbe. Téli időszakban lecsökken az immunitás, jó használni megelőzésképpen.”

A házipatikánkban tehát jó, ha megtalálhatók a fertőtlenítők, gyulladáscsökkentők, láz- és fájdalomcsillapítók, az allergia elleni szerek, bélfertőtlenítők, a krónikus betegség esetén szedett gyógyszerek. „A lényeg, hogy amikor beveszünk ezekből a gyógyszerekből, ellenőrizzük le, hogy maradt-e még a következő alkalomra belőle. Ha nem, akkor írjuk fel a bevásárló listára. Így biztosan rendelkezésünkre áll majd, ha szükségünk van rá” – összegzett Gál Adél.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport