Az orvosságot sem mindegy, hogyan tároljuk. Alapszabályok a gyógyszerésztől

R. Kiss Edit 2018. február 21., 14:31

Olvassák el a betegtájékoztatót − tanácsolják a gyógyszerreklámokban, és nemcsak azért érdemes ezt megfogadni, hogy megtudjuk, pontosan mire való gyógyszer, hanem azért is, hogy megnézzük, meddig jó az és hogyan kell tárolni. Van néhány alapszabály, amit érdemes szem előtt tartani, Balla Katalin szakgyógyszerész ezeket gyűjtötte össze.

Az orvosságot sem mindegy, hogyan tároljuk. Alapszabályok a gyógyszerésztől
galéria
Házipatika. A szavatosságra is figyelmet kell fordítani Fotó: Barabás Ákos

Mindig meg kell nézni egyenként, hogy mit ír az adott gyógyszer prospektusában a szavatosságról és tárolási feltételekről, de azért vannak bizonyos irányelvek, amelyeket jó, ha ismerünk – mondta Balla Katalin csíkszeredai szakgyógyszerész.

A tablettákkal kapcsolatosan arra hívta fel a figyelmet, hogy

mindig ellenőrizni kell ezek lejárati idejét, egyébként azonban szobahőmérsékleten lehet azokat tárolni, illetve még jobb a kamrában, ha van erre lehetőség.

A legérzékenyebb gyógyszerek az oldatok, a porból vegyített szuszpenziók (felrázással elegyíthető folyadék-készítmények), az antibiotikumtartalmú szuszpenziók, a szemcseppek, egy-két vitaminkészítmény – sorolta.

Fényérzékeny készítmények

Tablettáknál és az oldatoknál, továbbá az aeroszol (inhalátor) készülékekben felhasználható gyógyszereknél is oda kell figyelni arra, hogy ami alufóliába van csomagolva, az nagyon fényérzékeny – figyelmeztetett a gyógyszerész. Ezeket a gyógyszereket mindig sötét helyen kell tárolni. És ha az alufólia felbontódik, akkor az a gyógyszer már csak 28 napig jó, akárhány darab is van benne, illetve akármilyen hosszú lejáratot is ír a használati utasításában.

Sterilen kell tartani a szemcseppeket

A szemcseppekre vonatkozóan − legyen szó műkönnyről vagy hatóanyagot tartalmazó szemcseppekről − általános érvényű szabály, hogy ami sterilizálva van, az maximum egy hónapig használható – tudtuk meg. A gyógyszerész kifejtette, ha a szemcsepp valamilyen különösen fényérzékeny vagy bomló anyagot tartalmaz, akkor 14 nap az eltarthatósága, ha nincs benne ilyen, akkor rendszerint 28 napig lehet felhasználni. Van olyan műkönny-készítmény, amelyen azt írja, hogy maximum három hónap alatt kell felhasználni, de ezek sterilitására is nagyon vigyázni kell – figyelmeztetett Balla Katalin. Kiemelte, ezeket olyan helyen kell tartani, hogy minél kisebb legyen az esetleges fertőződés esélye. A naponta használt műkönnykészítmények kisebb valószínűséggel szennyeződnek be, aki viszont ritkán használja ezeket, azoknak a kisebb, egy-két napi adagot tartalmazó kiszerelést javasolja a gyógyszerész.

Rövid és hosszú lejárat

A gyermekeknek adott, D-vitamint tartalmazó cseppek szavatosságára rendszerint hat hónapot ír a gyártó, amint azonban a gyógyszerész figyelmeztetett, ez csak akkor érvényes, ha a terméket nem éri fény, mindig visszateszik az eredeti csomagolásba, tehát a dobozba is. Nagyon rövid az eltarthatósága az antibiotikum-tartalmú szuszpenzióknak. Ezeket a frissen feloldott, porból készített oldatokat legtöbb két hét alatt fel kell használni. Ha nem írja ezt a gyógyszer papírján, akkor is érvényes, hogy csak két hétig használható, tovább nem, mert feloldásuk után az antibiotikumok hatóanyaga bomlik – tudtuk meg.

Felbontás után általában sokáig már nem tartható el a készítmény Fotó: Barabás Ákos

A gyulladáscsökkentő, lázcsillapító szirupok, a nem otthon feloldott szuszpenziók stabilak, általában felnyitásuk után hat hónapig lehet használni őket. A gyógyszerész elmondta, olyat is tapasztalt, hogy ugyanazzal a hatóanyaggal készült, két gyulladáscsökkentő szuszpenzió terméken hat hónapot, egy harmadikon pedig már egy év szavatossági időt írt, de mint kiemelte, a hat hónapot tartja reálisnak.

Egy gyakran használt, közismert hányinger-csillapító szirupnak is nagyon rövid érvényességi ideje van, a prospektusában húsz napot ír, a gyógyszertárban a biztonság kedvéért viszont csak két hetet szoktak erre adni. Hosszú lejáratúak a gyermekeknél használt, allergia elleni cseppek, mintegy hat hónapig lehet ezeket használni. Felbontás után csak négy hétig ajánlott a gyomor, a bélmozgás stabilizálására alkalmazott, szintén közismert szuszpenzió használata – mondta el a gyógyszerész. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a vastartalmú szirupokat három-hat hónap alatt, a kálciumot tartalmazó szirupokat rendszerint hat hónapig lehet használni, utóbbi esetében viszont van olyan termék is, amelynek használatát egy évig szavatolja a gyártó. Balla Katalin azt tanácsolta, mindig írjuk fel a gyógyszerre a dátumot, amikor megkezdtük.

Hűtőben vagy szobahőmérsékleten?

Tévhit, hogy sok gyógyszert a hűtőszekrényben kell tárolni, a legtöbb készítmény számára a szobahőmérséklet a megfelelő – mondta el Balla Katalin.

Nyáron ajánlott a kamrába betenni a gyógyszereket, de ha nem írja kifejezetten a gyógyszeren, hogy hűtőben kell tartani, akkor nincs is erre szükség. A kenőcsöket, krémeket is lehet szobahőmérsékleten tárolni, egy-kettő van, amit kimondottan hűtőben kell – mutatott rá. Mindig hűtőszekrényben kell tartani azonban az inzulinkészítményeket.

Szavatosságról, eltarthatóságról a legjobb, ha a gyógyszertárban kérünk információkat Fotó: Boda L. Gergely

Balla Katalin még hozzátette, ha valaki először használ egy gyógyszert, készítményt, akkor kérjen annak szavatosságáról és tárolásáról részletes felvilágosítást a gyógyszerésztől.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.