Homoród, Szejke, Parajd: ivókúrák, barlangterápia

R. Kiss Edit 2018. augusztus 22., 16:00

A homoródi ásványvíz többek között gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén, a szejkei borvíz a máj és epeutak betegsége esetén is jótékony hatású. A parajdi sós fürdő jót tesz a mozgásszervi megbetegedésekben szenvedőknek, a parajdi sóbarlang pedig az asztmásoknak nyújt hatékony segítséget.

Homoród, Szejke, Parajd: ivókúrák, barlangterápia
galéria
Nem csak finom az ásványvíz, több betegség esetén érdemes kúraszerűen fogyasztani Fotó: Veres Nándor

Folytatjuk dr. Hompoth Tímea balneológussal a székelyföldi gyógyfürdőtani lehetőségek számba vételét. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szakorvosa ezúttal a homoródfürdői és szejkei ásványvizek, továbbá a parajdi sós fürdő és a sóbarlang gyógyászati hatásait ismertette.

Homoródfürdői ivókúra
„Homoród már a rómaiak idejében ismert fürdőhely volt, ezt az Ilona-völgyben talált régészeti leletek bizonyították. A 19. század közepén élte fénykorát, akkor Tusnádot, Kovásznát, Korondot is felülmúlta látogatottsága”

– mondta el elöljáróban a szakorvos. Megtudtuk, klímája pihentető, nyugtató, borvize pedig alkalikus-meszes, vasas, sós, szénsavas. Jelenleg csak ivókúra formájában hasznosítható, így alkalmazva fokozza a gyomorsav elválasztását. A szakember szerint ez az ásványvíz javasolt rendszertelen étkezés, dohányzás, túlzott kávé vagy alkoholfogyasztás esetén a gyomor- és bélrendszeri megbetegedések megelőzésére. Terápiás céllal alkalmazható diszpepsziás panaszok (a gyomor felső részén, étkezést követően jelentkező fájdalom, diszkomfort érzés), alacsony savelválasztással járó krónikus gyomorhurut, irritábilis bél szindróma, a máj és az epeutak betegségei, mint például krónikus epehólyag-gyulladás esetén (segíti az epesavak termelését és ürülését). A homoródfürdői ásványvíz segít továbbá a vese és a húgyutak betegségeinek kezelésében (például kőképződésre hajlamos betegségek, vesekő, ismétlődő húgyúti fertőzések során). Az epeutak betegségei esetén evés előtt 60-90 perccel és 30 perccel ajánlott egy pohár ásványvíz fogyasztása hidegen, vagy pedig kis mennyiségben kortyonként. Vesebetegségek esetén testsúly-kilogrammonként 40 ml borvizet ajánlott inni, naponta öt-hat adagra elosztva, amelyből egy pohár vizet kötelező este, lefekvés előtt meginni, egyet pedig ajánlott éjszaka is elfogyasztani. Az általános ellenjavallatok mellett a homoródfürdői borvíz fogyasztása nem ajánlott fekélybetegség, fisztulák, rossz felszívódással járó kórképek, epekő, krónikus májgyulladás, akut epehólyag-gyulladás, vérzéses bélbetegségek, hasnyálmirigy-gyulladás, vesetágulattal járó vesekő, kétoldali vesekő, veseelégtelenség tüneteivel társuló vesekő.

Mire jó a szejkei borvíz?

Szejkfürdő bioklímája nyugtató-pihentető – szerepel a szakkönyvekben. A borvizes fürdőlehetőség és a mofetta nem vehető igénybe jelenleg Szejkén, így a jó levegő mellett az ásványvíz alkalmazható terápiás célokra.

Szejkén sem a gyógyfürdő, sem a mofetta nem működik, így csak az ásványvíz gyógyhatását lehet kihasználni Fotó: Pál Árpád

Amint a szakorvos ismertette, a szejkei ásványvíz kénes, alkalikus-meszes, sós, szénsavas víz, amelyet ivókúra formájában a máj és epeutak megbetegedései, továbbá a gyomor-béltraktus betegségei esetén lehet alkalmazni.

A parajdi sós víz

Parajdon koncentráltan sós, klóros, mezotermális vízben lehet fürdőzni, amely javasolt mozgásszervi betegségek, porckopást megelőző állapotok (például tartási rendellenességek, elhízásra való hajlam, ülő életmód, rendellenes tartással járó munkahely, keringési rendellenességek), spondilózis (csigolyameszesedés), a térdet, csípőízületet, lábízületeket érintő kopásos betegségek, perifériás neurológiai és poszttraumás betegségek, továbbá szív- és érrendszeri betegségek esetén. Jótékony hatása van a sós fürdőnek nőgyógyászati problémákra is, főként krónikus gyulladásos betegségekben, kismedencei pangás esetén, továbbá a klimaxszal járó tünetek enyhítésére ajánlott.

Nem javasolják a fürdőt terhesség estén, abortusz utáni állapotban,

fertőzések, folyadékgyülemmel járó betegségek, vérzéssel társuló fibrómák, specifikus gyulladások (például tbc, szifilisz ) fennállása, jó- és rosszindulatú daganatok esetén.

Parajdi barlangterápia

Parajd nagy turisztikai vonzereje a sóbarlang, amelyet a balneológusok is gyakran ajánlanak. Hompoth Tímea ismertette, a barlangi klíma jellemzője az állandó, 12-13 Celsius-fok közötti hőmérséklet, a légmozgás hiánya, a 60-80 százalékos páratartalom, az ionokban gazdag levegő.

A barlangterápiát évente egyszer legalább 16 napra szokták javasolni úgy, hogy a beteg legkevesebb napi 4-5 órát töltsön lent.

Amint a szakorvos felsorolta, a sóbarlang jótékony hatását főként légzőszervi betegségek, elsősorban az enyhe és közepesen súlyos asztma kezelésére szokták javasolni, továbbá jótékony hatása van krónikus légcsőhurut, krónikus rhinitis (az orrnyálkahártya megbetegedése), krónikus szinuzitisz (orrmelléküreg-gyulladás) esetén is.

Parajd nagy turisztikai vonzereje a sóbarlang, amelyet a balneológusok is gyakran ajánlanak Fotó: Barabás Ákos

A barlangterápia hatására csökken az asztmás krízisek gyakorisága, a betegek kevesebb gyógyszert kell szedjenek. Gyermekeknek egyes szakemberek szerint kettő, mások szerint három éves kor alatt nem ajánlott a sóbarlang. Ellenjavallott továbbá szívelégtelenség, tbc, fertőzéses és lázas kórképek, daganatos betegségek, gyulladásos ízületi betegségek esetén.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.