HIRDETÉS
R. Kiss Edit 2018. február 21., szerda

Az orvosságot sem mindegy, hogyan tároljuk. Alapszabályok a gyógyszerésztől

Olvassák el a betegtájékoztatót − tanácsolják a gyógyszerreklámokban, és nemcsak azért érdemes ezt megfogadni, hogy megtudjuk, pontosan mire való gyógyszer. Van néhány alapszabály, amit érdemes szem előtt tartani, Balla Katalin szakgyógyszerész ezeket gyűjtötte össze.

R. Kiss Edit 2018. február 20., kedd

A mozgást sosem késő elkezdeni

A mozgás fontosságát manapság nagyon sokan és sok fórumon hangsúlyozzák, aki viszont évek óta nem sportol, annak nem egyszerű elkezdeni. Kelemen Zsófia gyógytornász szerint a mozgásforma kiválasztásában tekintettel kell lenni az életkorra, az erőnlétre, az egészségi állapotra, de sosem késő elkezdeni.

HIRDETÉS
R. Kiss Edit 2018. február 06., kedd

Hasznos a gyermeknevelésben a temperamentumok ismerete

Sokat segít a gyermeknevelésben, és a pedagógusok munkáját is megkönnyíti, ha megismerik a gyerek temperamentumát, és vérmérsékletének megfelelően szólnak, viszonyulnak hozzá – állítja a magyarországi Karkus Ottó, aki több mint húsz éve oktat Waldorf-iskolában.

R. Kiss Edit , Szász Cs. Emese 2018. február 01., csütörtök

Hercegnőkből boszorkányok: minek öltözzön a kicsi?

Itt a farsang, áll a bál! A népszerű gyermekdalban foglaltakhoz híven egyre több helyen van farsangi láz van, főként a kisgyermekes családokban gyakori téma mostanság, hogy kinek, minek öltözzenek a kicsik az óvodai, iskolai maszkabálon. A farsangi alakoskodás azonban nemcsak a gyermekek számára öröm.

R. Kiss Edit 2018. január 31., szerda

Aranyóra: a harmadik világból a nyugati szülőszobákba

Aranyórának nevezik jelentősége miatt azt az első egy-két órát, amelyet világrajövetele után a kisbaba háborítatlanul eltölthet anyja mellkasán: anyja bőrét érezve, szívverését hallva kezdi a világra való eszmélést, megpróbálkozik a szopással, működésnek indul az immunrendszere.

HIRDETÉS
R. Kiss Edit 2018. január 22., hétfő

Hobbi és haszonállat: a székely nyúl

A beavatottakon kívül talán kevesen tudnak a székely nyúlról, a hobbi és haszonállat-tenyésztők körében azonban már egyre elterjedtebb ez az új nyúlfajta. Egy fiatal székelyföldi állatorvos, Rákossy Zsigmond tenyésztette ki, mint mondta, érzelmi okokból.

R. Kiss Edit 2018. január 19., péntek

Iskolát épített ott, ahol szárított tehéntrágyával fűtenek

Kevés a víz, alig van áramszolgáltatás, nincs fűtőanyag, nehéz körülmények között élnek az emberek, mégis árad a nyugalom belőlük – mesélte a himalájai Zanglában látottakat Zakariás Botond, aki  önkéntesként úgynevezett napiskola építésében vett részt a Kis-Tibetnek is nevezett térségben.

R. Kiss Edit 2018. január 17., szerda

Aviva-torna a szaporítószervek egészségéért

Nem csak nőknek segíthet a meddőségi problémák elhárításában az Aviva-torna – tudtuk meg többek közt a módszer csíkszeredai oktatójától. Keresztes Erikánál öt év alatt több száz nő tornázott, a tréner pedig számon tartja a született kisbabákat is.

R. Kiss Edit 2018. január 12., péntek

Ölbeli játékok − az anyaméhen belüli állapotot idézik

A kisgyermekek és szüleik is kedvelik a mondókákat, a hozzájuk kapcsolódó kis ölbeli játékokat. Az együttes verselés, hancúrozás azonban nemcsak jó móka, hanem számos további hozadéka is van: erősíti a kötődést, fejleszti a testtudatot, az érzelmi intelligenciát, a szókincset, a fantáziát.

R. Kiss Edit 2018. január 11., csütörtök

Nem csak csúnya a falon lévő penész, káros az egészségre is

Irritáló köhögést tud előidézni és fenntartani, leginkább pedig az asztmás betegek életét keseríti meg, ha penész van a lakásban. A penészgombák spórái által a levegőbe jutó toxinok asztmás tüneteket válthatnak ki az arra érzékenyeknél – tudtuk meg dr. Gagyi Lídia tüdőgyógyász főorvostól.

R. Kiss Edit 2018. január 10., szerda

Hasznos tippek, hogy a mosógép valóban tovább éljen

A reklámokkal ellentétben a mosógépszerelő szakember nem javasolja a vízkőoldó tabletták használatát, fölösleges kiadásnak tartja azokat. Azt is tanácsolja, ne cseréljük le régi mosógépünket, ha az még működőképes.

HIRDETÉS
R. Kiss Edit 2017. december 28., csütörtök

Gyorsaság a hegyoldalakon: alpesi sí

Sok mozgás, friss levegő, sok utazás – ezzel ajánlották az alpesi sí oktatói a szülők, gyermekek figyelmébe a szakágat. Hat éves kortól várják a gyermekeket, s bár felnőtt szinten helyben most nincs folytatási lehetőség, az alapokat szakszerűen el lehet sajátítani Székelyföldön is.

R. Kiss Edit 2017. december 27., szerda

Ha egy fog van, azt már mosni kell

Amint kibújnak a kisgyermek fogai, már el kell kezdeni a fogápolást – mondta Bartha Emese csíkszeredai fogorvos. A főként gyermekek fogait kezelő szakember szerint ahogy a nagyoknál, úgy a rendszeres fogmosással és megfelelő étkezéssel lehet megelőzni a problémákat a kicsiknél is.

R. Kiss Edit 2017. december 20., szerda

Hobbi, de megélhetés is lehet: a gyermekek lelkét tanító zeneoktatás

Az egyik legjobb hivatás a zenetanítás – vallja a csíkszeredai Salamon Réka zongoratanár, akinek munkáját díjjal ismerte el a Kis Virtuózok Alapítvány. A pedagógus úgy gondolja, kellő munkával és a lehetőségek megkeresésével megélhetés is lehet ma már a zene, amely hobbiként művelve is „hasznos”.

R. Kiss Edit 2017. december 13., szerda

Felcsúszik a homlok, kilátszik a fejbőr: betegség is állhat a hajhullás hátterében

Férfiaknál már a harmincadik életév betöltése után jelentkezhet a kopaszodás, sokaknál megnyúlik úgymond a homlok, kétoldalt kezd eltűnni a haj. Nőknél a hajhullás kevésbé látványos, legtöbbször a fejtetőn ritkul meg a hajzat. Melyek a hajhullás okai, mit lehet tenni ellene? Dr. Mezei Mártát kérdeztük.

HIRDETÉS
R. Kiss Edit 2017. december 07., csütörtök

A csapatmunkára tanító kézilabda

Szabó Előd Zsolt edző szerint a kézilabda amellett, hogy nagyon egészséges testedzésre nyújt lehetőséget, megtanítja csapatban gondolkodni, dolgozni a játékosokat, igazi közösséggé kovácsolja őket mind a pályán, mind azon kívül.