HIRDETÉS
R. Kiss Edit 2018. május 14., hétfő

Miért együnk több halhúst?

Bár sokan, sokszor hangsúlyozták a halhús fogyasztásának fontosságát, és a termékkínálat is növekedett ezen a téren, térségünkben még mindig kevés halhús fogy. Miért kell halat fogyasztani és mennyi az ajánlott, illetve milyen halhúst vásároljunk – kérdéseinket Szász Hunor dietetikusnak tettük fel.

R. Kiss Edit 2018. május 09., szerda

Ha szorít a mellkas: koszorúér-betegségekről a kardiológussal

Fáradékonyság, nehéz légzés, mellkasi szorítás lehetnek a kezdeti tünetei a térségünkben is sokakat érintő koszorúér-betegségnek, amelynek egyik következménye lehet a szívinfarktus. Mit lehet tenni, milyen kezelési lehetőségek vannak? Dr. Jeszenszky Ferenc kardiológus főorvostól tudjuk meg.

HIRDETÉS
R. Kiss Edit 2018. május 02., szerda

„Kullancsszezon” – az orvos ajánlásai

Elkezdődött a kullancscsípések időszaka, sokan felkeresik a kórházakat azért, hogy ott távolítsák el a bőrébe csimpaszkodott élősködőt. Dr. Kacsó Jolán segítségével vesszük számba, mi a teendő és mi az eljárás, ha a kirándulásról egy ilyen nem kívánt „ajándékkal" térünk haza.

R. Kiss Edit 2018. április 25., szerda

Viszkető, fertőző pöttyök: a bárányhimlő

A bárányhimlő vagy hólyagos himlő, ahogy térségünkben inkább ismerik, az egyik leggyakoribb gyermekkori fertőző betegség. Nagyon gyorsan terjed, és a hosszú lappangási időt hosszas gyógyulás követi. Talán kevesen tudják, hogy védőoltással is védekezhetünk ellene.

R. Kiss Edit 2018. április 18., szerda

Jelentősen eltérhet egymástól a gyerekek mozgásfejlődése

Szülők beszélgetéseiben gyakran szóba kerül, hogy a csemeték a mozgásfejlődésnek éppen melyik lépcsőfokán bizonytalankodnak, vagy épp melyikre ugrottak fel magabiztosan. Biró Enikő gyógytornásszal vettük számba a mozgásfejlődés fázisait.

HIRDETÉS
R. Kiss Edit 2018. április 17., kedd

„Könyvtár mindig volt és mindig lesz”

Költözésekről és révbe érésről, könyvtárosokról, könyvekről és olvasókról beszélgettünk Kopacz Katalinnal, aki huszonöt éven át volt a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár igazgatója.

R. Kiss Edit 2018. április 10., kedd

Amikor a baba etetése is szoptatásbarát

Sokaknak még mindig semmit sem mond ez a három betű, de egyre több kismama tudja, hgoy a BLW egy újfajta szemlélet a baba hozzátáplálása során. Sok szempontból egyszerűbb, sok szempontból hasznosabb, mint a jól megszokott pürés módszer.

R. Kiss Edit 2018. április 04., szerda

Hiába temették, nem haltak ki a hagyományok

Ma sok esetben már csak töredékeket tudunk a népi kultúrából felmutatni, de az értékek még ott lappanganak – véli Diószegi László. Zsuráfszky Zoltán szerint jó, hogy vannak a fiatalok  tanítására vonatkozó kezdeményezések. A néptáncszakma két kiemelkedő egyéniségével beszélgettünk.<

HIRDETÉS
R. Kiss Edit 2018. március 30., péntek

Bárány, pirostojás és az újonc nyuszi: mit üzennek húsvéti jelképeink?

Miért tojást festünk húsvétkor és miért leginkább pirosra, miért locsolnak a legények és miért vízzel, mit jelképez a bárány és az ünnepi szimbólumaink közé az utóbbi időszakban belopózott nyuszi? Kérdéseinkre Sándor Cecília néprajzkutató válaszolt.

R. Kiss Edit 2018. március 28., szerda

Frissítsük az étrendünket: kalóriagazdag helyett vitamindús legyen

A tavaszi fáradtság csökkentése érdekében a szakemberek azt ajánlják, hogy a kalóriadúsabb táplálkozásról a vitamindúsabb ételekre térjünk át ebben a tavaszi időszakban, igyekezzünk ily módon is felfrissíteni szervezetünket. Mit együnk és miből, mennyit ajánlott fogyasztani? Szász Hunor dietetikust kérdeztük.

R. Kiss Edit 2018. március 20., kedd

Büdösgödrök Székelyföldön: gyógygázak az egészség szolgálatában

Tudományos igényességű, ugyanakkor olvasmányos és érdekes a tavaly megjelent Székelyföldi mofettás könyv, amelynek hiánypótló jellegét jól mutatja, hogy már a második kiadást készítik elő. mi De mi a mofetta? Hol találhatók használható gázfürdők? Az egyik szerzővel beszélgettünk erről.

HIRDETÉS
R. Kiss Edit 2018. március 14., szerda

Hatékony gyógymód: az aeroszol-terápia

Sokaknak van már inhalátorkészülékük, amelyekkel aeroszol-terápiát lehet otthon végezni. Milyen betegségek esetén és hogyan használjuk az inhalátort? – ezekről dr. Fodor István fül-orr-gégész főorvost kérdeztük.

R. Kiss Edit 2018. március 02., péntek

Kicsiknél veszélyes. Hogyan védekezzünk a rotavírus-fertőzés ellen?

Tévhit, hogy a rotavírus-fertőzés nyáron gyakoribb, télen és tavasszal fordul elő leginkább ez a vírusos megbetegedés, amely kisgyermekeknél egészen súlyos formát is ölthet. A hasmenést, hányást okozó vírusfertőzés tüneteiről, kezelési és megelőzési lehetőségeiről dr. Ambrus Irén főorvossal beszélgettünk.

R. Kiss Edit 2018. február 28., szerda

Kietlenségében csodálatos, egyszerre szelíd és durva: Izland

A „csodák földje”, hihetetlen természeti látványosságokkal, a természetet messzemenően tisztelő és vele együtt élő emberekkel. Egy székelyföldi geológus ilyennek írja le Izlandot. És nem csak a barátainak. A szigetország annyira megragadta, hogy ottani úti élményeit könyvbe öntötte.

R. Kiss Edit 2018. február 26., hétfő

Mit tehet a szülő gyermeke online biztonságáért?

Erőszakos vagy szexuális tartalom, nem kívánt reklámok tömkelege, zaklatás – csak néhány azon veszélyek közül, amelyek az interneten leselkednek nemcsak a felnőttekre, hanem a gyermekekre is. Azért, hogy a gyermekeket ne bántalmazzák az online felületeken, a szülők is sokat tehetnek, például a megfelelő internethasználat megtanításával. Fontos a bizalmi kap

HIRDETÉS
R. Kiss Edit 2018. február 21., szerda

Az orvosságot sem mindegy, hogyan tároljuk. Alapszabályok a gyógyszerésztől

Olvassák el a betegtájékoztatót − tanácsolják a gyógyszerreklámokban, és nemcsak azért érdemes ezt megfogadni, hogy megtudjuk, pontosan mire való gyógyszer. Van néhány alapszabály, amit érdemes szem előtt tartani, Balla Katalin szakgyógyszerész ezeket gyűjtötte össze.