R. Kiss Edit 2018. szeptember 03., hétfő

Nehéz szeptemberek: segíti-e a beszoktatás az óvoda- és iskolakezdést?

Közel a tanévkezdés, sok családban készülnek is már erre, az óvoda- és iskolakezdés által hozott sok újdonság azonban nemcsak érdekes, hanem megterhelő is a gyermekek számára. A szakember szerint sok türelmet igénylő időszak ez, amely során a szülői figyelem és az együtt töltött idő segíthet a gyermekeknek.

R. Kiss Edit 2018. augusztus 22., szerda

Homoród, Szejke, Parajd: ivókúrák, barlangterápia

A homoródi ásványvíz többek között gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén, a szejkei borvíz a máj és epeutak betegsége esetén is jótékony hatású. A parajdi sós fürdő jót tesz a mozgásszervi megbetegedésekben szenvedőknek, a parajdi sóbarlang pedig az asztmásoknak nyújt hatékony segítséget.

R. Kiss Edit 2018. augusztus 17., péntek

Szilva: vitamindús és kalóriaszegény

Az időjárásnak köszönhetően korán érik idén a szilva is. Az egyik leghétköznapibb gyümölcsöt érdemes nyersen fogyasztani, hisz amint a szakember rámutatott, kalóriaszegény és nagyon sok vitamin, ásványi anyag van benne.

R. Kiss Edit 2018. augusztus 09., csütörtök

Üdítő, egészséges finomság: dinnye

Most van az idénye, a piacokon, üzletekben is olcsón lehet hozzájutni most a dinnyéhez. Szász Hunor dietetikustól megtudtuk, üdítő hatása mellett értékes vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt is érdemes fogyasztani ezt a gyümölcsöt.

R. Kiss Edit 2018. augusztus 06., hétfő

A rettegett méh- és darázscsípés. Mikor hívjunk mentőt?

Nyáron több időt töltünk a természetben, az élővilággal való találkozás azonban nem mindig felhőtlen: a rovarcsípések, így a méhcsípések is gyakoribbak ilyenkor. Augusztusban, a meleg fokozódásával pedig a darazsak is aktívabbak szoktak lenni. De mikor kérjünk mindenképp orvosi segítséget?

R. Kiss Edit 2018. augusztus 02., csütörtök

Vízben, légben orvosság

Székelyföld a borvízforrások hazája is, van itt mofetta, gyógyfürdő, sóbarlang is, míg a hegyekben már maga a levegő is gyógyhatással bír. A felsoroltak gyógyászati alkalmazásával a balneológia, a gyógyfürdőtan foglalkozik. Mit jelent ez pontosan, és milyen javallatai, ellenjavallatai vannak két közismert fürdő vizének?

R. Kiss Edit 2018. július 23., hétfő

Születni nem lehet vele: eszköztárt adó érzelmi intelligencia

Ma már közismert, hogy nem elég pusztán intelligensnek lenni az életben való boldoguláshoz, érzelmi intelligenciával is kell rendelkezni. Na de olyat nem adnak az üzletben, igazából az iskolában sem. De mi is az érzelmi intelligencia? Mit tehetünk mi gyerekünkért?

R. Kiss Edit 2018. július 19., csütörtök

Tiszta kánikula: száz éve 19 fokra melegedett a zsögödi víz

Árvízkárok, kórházépítés, korrupció, női egyenjogúság, drágaság és rossz utak – néhány téma, amellyel az 1913. július 19-i Csíki Hírlap újságírói, szerkesztői, illetve olvasói foglalkoztak. A kornak megfelelően tálalva ugyan, de majdnem mind olyan témák, amelyek a mai újságok hasábjain

R. Kiss Edit 2018. július 16., hétfő

Mit tehet a nő, ha taxit hívna vb-döntő idején?

A foci vb-döntő idején ne is akarjon taxival utazni az emberfia, azaz lánya, a sofőrök ugyanis férfiból vannak. Én meg nőből. És akkor állhatok itt az út szélén?

R. Kiss Edit 2018. július 11., szerda

Mit, mennyi ideig tart frissen a hűtő?

Közismert, hogy a nyers tej vagy a hús nem tárolható sok ideig, az élelmiszerek eltarthatóságával kapcsolatosan azonban többnyire tapasztalatokkal rendelkezünk, nem ismeretekkel. György Éva biológus, a Sapientia EMTE oktatója most számos hasznos információt oszt meg olvasóinkkal.

R. Kiss Edit 2018. július 04., szerda

Magas vitamin, alacsony károsanyag-tartalom: az idénygyümölcsök

A szakemberek az idénygyümölcsök fogyasztását szokták ajánlani, de miért is? És miért annyira egészséges a ribizli, málna, áfonya, egres? Mi van ezekben a gyümölcsökben, és milyen hatással vannak az emberi szervezetre? Szász Hunor dietetikusnak tettük fel kérdéseinket.

R. Kiss Edit 2018. július 03., kedd

Kutya és gazda harmóniája: az agility

Az agility angol szó jelentése gyorsaság, fürgeség, mozgékonyság. A kutyás sport azonban, amit ezzel a szóval jelölnek, többet takar ennél. Benedek Viktória kutyájával versenyt is nyert ebben a sportágban, ő magyarázza el az alapokat.

R. Kiss Edit 2018. június 27., szerda

A net veszélyei: védekezés, de hogyan?

A szülőknek kell gondoskodniuk gyermekük online védelméről − hangzott el sokszor, sok helyen. De konkrétan mivel és hogyan lehet megvédeni a gyermeket az interneten terjedő kéretlen, erőszakos vagy szexuális tartalmaktól, hirdetésektől vagy esetleges visszaélésektől? Ehhez adunk néhány kapaszkodót.

R. Kiss Edit 2018. június 26., kedd

Esős nyár, gombás idő

Az esős időjárás kedvez a gombák növekedésének, a nyár eleji gombafajták tömegével jelentek, jelennek meg. Hogyan gyűjtsük, mire figyeljünk oda – Fekete Gyula amatőr gombásztól érdeklődtünk.

R. Kiss Edit 2018. június 21., csütörtök

Szexuális felvilágosítás: már a gyermek két-három éves korában bele kell vágni

Az interneten terjedő kéretlen szexuális tartalmak, a visszaélések gyakorisága miatt egyre inkább felértékelődik a szexuális nevelés. Ez már kisgyermekkorban elkezdődik akaratlanul is, de tudatosan is korán, már a gyermek két-három éves korában bele kell vágjanak a szülők a felvilágosításba.

R. Kiss Edit 2018. június 14., csütörtök

Kordában tartható: cukorbetegség gyerekkorban

Ez a betegség egy életre szól, de jól lehet élni vele, ha a szükséges szabályokat betartják az érintettek – állítja dr. Nagy Katalin gyermekdiabetológus főorvos az 1-es típusú cukorbetegségről.